Постанова
від 14.03.2011 по справі 2а/0270/183/11
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ  

14 березня 2011 р.           Справа № 2а/0270/183/11

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Дмитришеної Руслани Миколаївни,

розглянувши в порядку письмового провадження матеріали справи

за позовом: управління Пенсійного фонду України у Вінницькому районі   

до:   науково-виробничої колективної фірми "Джессі"  

про: стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах

ВСТАНОВИВ :

Управління Пенсійного фонду України у Вінницькому районі звернулось з позовом до Вінницького окружного адміністративного суду про стягнення заборгованості з науково-виробничої колективної фірми «Джессі» (далі – НВКФ «Джессі»).

Позов мотивовано тим, що відповідно до ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», відповідач зобов’язаний відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, у якого існує заборгованість з таких виплат. В зв’язку з цим, УПФ у Вінницькому районі просив задовольнити позов та зобов'язати відповідача сплатити заборгованість по виплаті пільгової пенсії ОСОБА_1 в сумі 2398,08 грн.

Ухвалою суду від 14.02.2011 року відкрито провадження у справі.

14.03.11 року до суду надійшла заява представника ПФУ щодо розгляду справи без її участі, позовні вимоги підтримує та просить суд їх задовольнити.

Відповідач у судові засідання 28.02.2011р. та 14.03.11р. не з’явився, повноваженого представника не направив. Про дату, час та місце судових засідань був повідомлений ухвалою суду та судовою повісткою, що направлені на адресу науково-виробничої колективної фірми «Джессі», вказаної в реєстраційній картці на проведення державної реєстрації юридичної особи НВКФ «Джессі». Однак, конверти із відміткою “адресат за даною адресою не проживає”, відділом зв’язку повернуті на адресу суду. Зазначене підтверджується матеріалами адміністративної справи.

Відповідно до ч.4 ст.33 КАС України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси, судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям –за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Отже, судом вжито всіх залежних від нього заходів для повідомлення відповідача належним чином про час і місце розгляду справи з її участю та реалізації нею права судового захисту, своїх прав та інтересів.

Враховуючи те, що від представника позивача по справі надійшло клопотання про розгляд справи за її відсутності та необхідності заслухати свідка чи експерта у справі не має, суд, у відповідності до частини 6 статті 128 КАС України, прийняв рішення про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», абз.4 п.1 ст.2 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, ч.1 п.6.1 п.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженої Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 (далі - Інструкція), відшкодуванню підлягають фактичні витрати Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, відповідно до ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

З матеріалів справи вбачається, що НВКФ «Джессі» є юридичною особою, ідентифікаційний код 13312592 та перебуває на обліку в управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькому районі.

Позовні вимоги стосуються компенсації витрат позивача на виплату пільгової пенсії працівнику відповідача за період з 01.01.09 р. по 24.01.10 р.

Пунктом 2 розділу XV “Прикінцеві положення” Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”  №1058-IV встановлено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-IV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-XII. У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону № 1058-IV. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до абзацу четвертого підпункту 1 зазначеного пункту підприємства та організації з коштів,  призначених на  оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, гр. ОСОБА_1 працював на посаді терміста-каменяра на підприємстві відповідача 1 рік 11 місяців з 18.05.02 р. по 29.04.94 р. Дана посада входить до Списку №1. З матеріалів справи також вбачається, що ОСОБА_1 має  загальний трудовий стаж 31 рік 8 місяців 10 днів, загальний пільговий стаж 10 років 24 дні, що дає право на призначення даній особі пенсії на пільгових умовах відповідно до ст.13 Закону України «Про Пенсійне забезпечення».  

Відповідно до списку №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці,  зайнятість в  яких повний  робочий  день  дає  право  на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України “Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах” від 16 січня 2003 р. №36  трудова діяльність за професією терміста-каменяра дає право на пенсію за віком на пільгових умовах.

Згідно розрахунку фактичних витратна виплату та доставку пільгових пенсій за 2010 рік одержаного відповідачем 30.03.10 р. (а.с.34) за вказаного громадянина відповідач повинен сплатити 2232,73 грн.  – за 2009 рік, за січень 2010 року – 165,35 грн. У відповідності до довідки про виплачену пенсію за 2009 рік пенсіонер отримав пенсію в розмірі 16228,81 грн. (а.с.31); за січень 2010 року пенсію в сумі 1388,83 грн. При цьому, частка плати підприємства в 2009 році складає 70%, а у 2010 році 80%. Частка плати відносно відпрацьованого часу складає 19,5%.

З викладеного вище судом вбачається, що станом на 21.09.2010 року загальна сума заборгованості відповідача перед управлінням Пенсійного фонду України у Вінницькому  районі по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсії за віком на пільгових умовах ОСОБА_1 становить 2398,08 грн., яка в добровільному порядку на час розгляду справи не погашена.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги  та заперечення, а суд згідно ст.86 цього Кодексу, оцінює  докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об‘єктивному дослідженні.

Враховуючи, що на день розгляду справи відповідач доказів в спростування позовних вимог не надав, боргу, який підтверджується матеріалами справи, не сплатив, суд дійшов висновку, що позов є обґрунтованим, а тому наявні всі правові підстави для його задоволення.

В силу пункту 4 статті 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних  повноважень, а відповідачем – фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.  

Керуючись ст.ст. 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158, 162, 163, 167, 255, 257  КАС України, суд-

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з науково-виробничої колективної фірми "Джессі" (Вінницький район, с. Стрижавка, вул. Присадибна, 7, р/р26006000916001 в ВАТ КБ "Надра", МФО 302355; р/р 260033594 в "Ерсте банк", МФО 380009, код ЄДРПОУ 13312592)  на користь управління Пенсійного фонду  України у Вінницькому районі (21009, вул. Винниченка, 29, м. Вінниця, р/р 25603323480103 в ОПЕРВ Облуправління ВАТ "Держощадбанк" м. Вінниці, МФО 302076) витрати по виплаченій пільговій пенсії гр. ОСОБА_1 в сумі 2398,08 грн. (дві тисячі триста дев'яносто вісім гривень 08 копійок).

Копію даної постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 КАС України.

Відповідно до ст. 186 КАС України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

 Суддя. /підпис/.                              Дмитришена Руслана Миколаївна

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:  

Дата ухвалення рішення14.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14212097
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0270/183/11

Ухвала від 14.02.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 14.02.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Ухвала від 31.01.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

Постанова від 14.03.2011

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дмитришена Руслана Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні