Постанова
від 17.02.2011 по справі 2а/0570/641/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 лютого 2011 р. справа № 2а/0570/641/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 0.35

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Михайли к А.С.

при секретарі Гончар О.О.

розглянув у відкритому су довому засіданні адміністра тивну справу

за позовом Державної податкової інсп екції у Київському районі

м. Донецька

до П риватного підприємства «Кон цертно-театральне агентство

«Кар іна»

про с тягнення суми штрафних (фіна нсових) санкцій

у розмірі 539750,00 гривень

за участю сторін

від позивача: Бонд ар Ю.М. (за дов. 51 від 01.11.2010 року)

від відповідача: не з' явився,

Державна податкова і нспекція у Київському районі м. Донецька звернулася до До нецького окружного адмініст ративного суду з позовною за явою до Приватного підприємс тва «Концертно-театральне аг ентство «Каріна» про стягнен ня суми штрафних санкцій у ро змірі 539750,00 гривень. В обґрунту вання заявлених вимог позива чем було зазначене наступне. 05 жовтня 2010 року Державною под атковою адміністрацією у Дні пропетровській області було проведено перевірку дотрима ння порядку проведення розра хунків за товари, вимог з регу лювання обігу готівки, наявн ості торгових патентів і ліц ензій господарської одиниц і - приміщення каси, що розт ашована за адресою: Дніпропе тровська область, м. Дніпропе тровськ, вул. Макарова, 27-а, суб' єкта господарської діяльнос ті Приватного підприємства « Концертно-театральне агентс тво «Каріна». На підставі скл аденого за наслідками переві рки Акту, який був зареєстров аний Державною податковою ін спекцією у Київському районі м. Донецька за № 0590/05/64/23/36694796 від 13.10.2010 року позивачем було прийнят о рішення про застосування ш трафних (фінансових) санкцій № 0005272343/27901/10/23-413 від 01.11.2010 року за поруш ення п. 2.6 «Положення про веден ня касових операцій у націон альній валюті в Україні» на с уму 539750,00 гривень. На час подання позовної заяви суму штрафу в ідповідачем добровільно спл ачено не було, що стало підста вою для звернення позивача д о суду із позовом про стягнен ня з відповідача наявної сум и штрафних санкцій.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав та просив задов ольнити їх у повному обсязі, н адав пояснення аналогічні, в икладеним у позовній заяві.

Відповідач до судового зас ідання не з' явився, про дату , час та місце розгляду справи повідомлений належним чином , що підтверджується повідом лення про вручення поштового відправлення, повноважного представника до суду не напр авив, заяв про відкладення сл ухання справи або будь-яких і нших клопотань не надав.

Виходячи з викладеного, суд дійшов висновку про можливі сть розгляду справи за відсу тності відповідача.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и наявні в матеріалах справи докази, суд -

В С Т А Н О В И В :

Відповідач - Приватне під приємство «Концертно-театра льне агентство «Каріна» заре єстрований та обліковується в єдиному державному реєстр і юридичних осіб та фізичних осіб підприємців за кодом 3669479 6, що підтверджується Свідоцт вом про державну реєстрацію юридичної особи, копія якого наявна в матеріалах справи (а рк. справи 6). Перебуває на пода тковому обліку в Державній п одатковій інспекції у Київсь кому районі м. Донецька.

05 жовтня 2010 року Державною по датковою адміністрацією у Дн іпропетровській області бул о проведено перевірку дотрим ання порядку проведення розр ахунків за товари, вимог з рег улювання обігу готівки, наяв ності торгових патентів і лі цензій господарської одини ці - приміщення каси, що роз ташована за адресою: Дніпроп етровська область, м. Дніпроп етровськ, вул. Макарова, 27-а, суб ' єкта господарської діяльн ості Приватного підприємств а «Концертно-театральне аген тство «Каріна».

05 жовтня 2010 року за наслідкам и проведеної перевірки був с кладений акт перевірки за до триманням суб' єктами госпо дарювання порядку проведенн я розрахунків за товари (посл уги), вимог з регулювання обіг у готівки, наявності торгови х патентів і ліцензій № 0418/04/36/23/36694 796, який був зареєстрований у Д ержавній податковій інспекц ії у Київському районі м. Доне цька 13.10.2010 року за № 0590/05/64/23/36694796. Зазна ченим актом було встановлено порушення відповідачем пунк ту 2.6 гл. 2 Положення «Про веденн я касових операцій у націона льній валюті в Україні» (арк. с прави 10-13).

01 листопада 2010 року Державно ю податковою інспекцією в Ки ївському районі м. Донецька н а підставі Акту перевірки № 059 0/05/64/23/36694796 від 13.10.2010 року було прийня то рішення № 0005272343/27901/10/23-413 за поруше ння п. 2.6 «Положення про веденн я касових операцій у націона льній валюті в Україні» на су му 539750,00 гривень (арк. справи 7).

Порядок ведення касових оп ерацій у національній валюті України підприємствами (під приємцями), а також окремі пит ання організації банками роб оти з готівкою, розроблений в ідповідно до статті 33 Закону У країни "Про Національний бан к України", визначений Положе нням про ведення касових опе рацій у національній валюті в Україні, затвердженого пос тановою Правління Національ ного банку України від 15 грудн я 2004 р. N 637 (далі Положення № 637).

Відповідно до пункту 2.6. Поло ження № 637 уся готівка, що надхо дить до кас, має своєчасно (у д ень одержання готівкових кош тів) та в повній сумі оприбутк овуватися. Оприбуткуванням готівки в касах підприємств , які проводять готівкові роз рахунки з оформленням їх кас овими ордерами і веденням ка сової книги відповідно до ви мог глави 4 цього Положення, є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних над ходжень у касовій книзі на пі дставі прибуткових касових о рдерів. У разі проведення гот івкових розрахунків із засто суванням РРО або використанн ям РК оприбуткуванням готівк и є здійснення обліку зазнач ених готівкових коштів у пов ній сумі їх фактичних надход жень у книзі обліку розрахун кових операцій на підставі ф іскальних звітних чеків РРО (даних РК).

Підприємствам, яким Законо м України "Про застосування р еєстраторів розрахункових о перацій у сфері торгівлі, гро мадського харчування та посл уг" надано право проводити ро зрахунки готівкою із спожива чами без використання РРО та РК і специфіка функціонуван ня яких унеможливлює оформле ння ними кожної операції кас овим ордером (продаж проїзни х і перевізних документів; бі летів державних лотерей; кви тків на відвідування культур но-спортивних і видовищних з акладів тощо), дозволяється о прибутковувати готівку напр икінці робочого дня за сукуп ністю операцій у цілому за ро бочий день з оформленням кас овими документами і відображ енням у відповідній книзі об ліку.

Суми готівки, що оприбутков уються, мають відповідати су мам, визначеним у відповідни х касових (розрахункових) док ументах.

Відповідальність за поруш ення юридичними особами всіх форм власності, фізичними ос обами - громадянами України, і ноземними громадянами та осо бами без громадянства, які є с уб'єктами підприємницької ді яльності, а також постійними представництвами нерезиден тів, через які повністю або ча стково здійснюється підприє мницька діяльність, норм з ре гулювання обігу готівки у на ціональній валюті, що встано влюються Національним банко м України передбачена Указом Президента України «Про зас тосування штрафних санкцій з а порушення норм з регулюван ня обігу готівки» від 12 червня 1995 року N 436/95.

За приписами частини 3 Указу Президента України «Про зас тосування штрафних санкцій з а порушення норм з регулюван ня обігу готівки» контроль з а додержанням особами, зазна ченими у статті 1 цього Указу ( крім банків), норм з регулюван ня обігу готівки в національ ній валюті, що встановлюютьс я Національним банком Україн и, здійснюють органи державн ої податкової служби, держав ної контрольно-ревізійної сл ужби, Міністерства внутрішні х справ України та фінансові органи, а банками - Національн ий банк України. Отже позивач є органом державної влади, уп овноваженим здійснювати фун кцію контролю за застосуванн я штрафних санкцій за поруше ння норм з регулювання обігу готівки, передбачених цим Ук азом та іншими законодавчими актами України за порушення податкового законодавства, а також стягнення адміністра тивних штрафів за порушення податкового законодавства, п овноваження якого на звернен ня до суду із позовом про стяг нення податкового боргу пря мо визначені Законом України «Про державну податкову слу жбу в Україні».

Частиною 2 Указу Президента України № 436/95 від 12 червня 1995 рок у встановлено, що штрафні сан кції, передбачені цим Указом , застосовуються до осіб, зазн ачених у статті 1 цього Указу, органами державної податков ої служби на підставі матері алів проведених ними перевір ок і подань державної контро льно-ревізійної служби, фіна нсових органів та органів Мі ністерства внутрішніх справ України в установленому зак онодавством порядку та в роз мірах, чинних на день заверше ння перевірок або на день оде ржання органами державної по даткової служби зазначених п одань.

Відповідно до абзацу 2 статт і 1 Указу Президента України « Про застосування штрафних са нкцій за порушення норм з рег улювання обігу готівки» за н еоприбуткування (неповне та/ або несвоєчасне) оприбуткува ння у касах готівки застосов уються фінансові санкції у в игляді штрафу у п'ятикратном у розмірі неоприбуткованої с уми.

Як вбачається з наявних в ма теріалах справи документів, штрафні санкції до відповіда ча у розмірі 539750,00 гривень були застосовані рішенням № 0005272343/27901 /10/23-413 від 01.11.2010 року.

Зазначене рішення було отр имано відповідачем 12 листопа да 2010 року, що підтверджується повідомлення про вручення п оштового відправлення, копія якого наявна в матеріалах сп рави (арк. справи 8).

Відповідно до даних зворот ного боку облікової картки с таном на 03.02.2011 року за відповіда чем обліковується сума штраф них (фінансових) санкцій у роз мірі 539750,00 гривень.

Згідно статті 2 Закону Украї ни "Про державну податкову сл ужбу в Україні", який діяв на м омент звернення позивача до суду, завданнями органів дер жавної податкової служби, зо крема, є здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, повнотою і своєч асністю сплати до бюджетів, д ержавних цільових фондів под атків і зборів (обов'язкових п латежів), а також неподаткови х доходів, установлених зако нодавством.

Відповідно до пунктів 2, 6, 11 ст атті 10 Закону України "Про дер жавну податкову службу в Укр аїні" державні податкові інс пекції в районах, містах без р айонного поділу, районах у мі стах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекці ї забезпечують облік платник ів податків, інших платежів, п равильність обчислення і сво єчасність надходження цих по датків, платежів, а також здій снюють реєстрацію фізичних о сіб - платників податків та ін ших обов'язкових платежів; за безпечують застосування та с воєчасне стягнення сум фінан сових санкцій, передбачених цим Законом та іншими законо давчими актами України за по рушення податкового законод авства, а також стягнення адм іністративних штрафів за пор ушення податкового законода вства, допущені посадовими о собами підприємств, установ, організацій та громадянами; подають до судів позови до пі дприємств, установ, організа цій та громадян про визнання угод недійсними і стягнення в доход держави коштів, одерж аних ними за такими угодами, а в інших випадках - коштів, оде ржаних без установлених зако ном підстав, а також про стягн ення заборгованості перед бю джетом і державними цільовим и фондами за рахунок їх майна .

Пунктом 20.1.28 статті 20 Податков ого кодексу України, який наб рав чинності 01 січня 2011 року, ви значено, що органи державної податкової служби, окрім інш ого, мають право стягувати до бюджетів та державних цільо вих фондів суми грошових зоб ов'язань та/або податкового б оргу у випадках, порядку та ро змірі, встановлених цим Коде ксом, стягувати суми простро ченої заборгованості суб'єкт а господарювання перед держа вою (Автономною Республікою Крим чи територіальною грома дою міста) за кредитом (позико ю), залученим державою (Автоно мною Республікою Крим чи тер иторіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гар антію, а також за кредитом з бю джету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно пункту 14.1.39 статті 14 По даткового кодексу України гр ошовим зобов'язанням платник а податків є сума коштів, яку платник податків повинен сп латити до відповідного бюдже ту як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) сан кцію, а також санкції за поруш ення законодавства у сфері з овнішньоекономічної діяльн ості.

Тобто, позивач є органом дер жавної влади, уповноваженим здійснювати функцію контрол ю за застосуванням та своєча сним стягненням сум фінансов их санкцій, передбачених цим Законом та іншими законодав чими актами України за поруш ення податкового законодавс тва, а також стягнення адміні стративних штрафів за поруше ння податкового законодавст ва, повноваження якого на зве рнення до суду із позовом про стягнення штрафних санкцій прямо визначені законодавст вом України.

Таким чином, виходячи із змі сту заявлених позовних вимо г, системного аналізу положе нь чинного законодавства Укр аїни та матеріалів справи, су д дійшов висновку, що викладе ні в позовній заяві доводи по зивача є обґрунтованими та т акими, що підлягають задовол енню.

Згідно приписів частини 4 ст атті 94 Кодексу адміністратив ного судочинства України у с правах, в яких позивачем є суб 'єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зді йснені позивачем, з відповід ача не стягуються.

З огляду на зазначене, на пі дставі положень Закону Укра їни «Про державну податкову службу в Україні», підпункту 14.1.39 статті 14 та підпункту 20.1.28 ст атті 20 Податкового кодексу Ук раїни, Положення про ведення касових операцій у націонал ьній валюті в Україні та керу ючись ст.ст. 8 - 11, 40, 94, 112, 136, 158 - 163, 254 Ко дексу адміністративного суд очинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Державної п одаткової інспекції в Київсь кому районі м. Донецька до При ватного підприємства «Конце ртно-театральне агентство «К аріна» про стягнення суми шт рафних санкцій у розмірі 539750,00 г ривень задовольнити.

Стягнути з Приватного підп риємства «Концертно-театрал ьне агентство «Каріна» (код Є ДРПОУ 36694796, адреса: 83048, м. Донецьк, пр. Визволення Донбасу, 8-Б) на к ористь бюджету штрафні санкц ії у розмірі 539750,00 гривень (п' ят сот тридцять дев' ять тисяч сімсот п' ятдесят гривень 00 к опійок) на р/р 3110104700006, код платежу 21080900, банк ГУ ДКУ в Донецькій об ласті, МФО 834016, ОКПО 34687001, одержува ч Державний бюджет Київськог о району м. Донецька.

В судовому засіданні прого лошено вступну та резолютивн у частини постанови.

Повний текст постанови скл адений 22 лютого 2011 року.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Донецького апеляційного ад міністративного суду через Д онецький окружний адміністр ативний суд шляхом подачі в 10- денний строк з дня її отриман ня апеляційної скарги.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и У випадку подання апеляцій ної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законн ої сили після закінчення апе ляційного розгляду справи.

Суддя Михайлик А.С.

Дата ухвалення рішення17.02.2011
Оприлюднено26.03.2011
Номер документу14212501
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/641/2011

Постанова від 17.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Михайлик А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні