Постанова
від 07.02.2008 по справі а1/017-08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А1/017-08

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ   ОБЛАСТІ

01032, м.Київ - 32, вул. Комінтерну, 16.тел. 230-31-77

І м е н е м     України

ПОСТАНОВА

"07" лютого 2008 р.                                                             Справа № А1/017-08          

          

                                                                                         м.Київ, вул.Комінтерну, 16

                                                                                          (зал судових засідань №208)

Господарський суд Київської області  у складі  головуючого  судді А.С. Грєхова при секретарі Третьяковій О.О.  розглянувши

позовом  Управління Пенсійного фонду України у Макарівському районі, смт. Макарів, Київська обл.

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «П'ятий фасад»,  смт. Макарів, Київська обл.

про стягнення заборгованості в сумі 442,06 грн.

представники сторін:

від позивача –          Федорченко О.О. (довіреність від 02.07.2007р.)

від відповідача -           не з'явився

СУТЬ СПОРУ :

Управління Пенсійного фонду України у Макарівському районі, смт. Макарів, Київська обл. звернулося до господарського суду Київської області з позовною заявою від 16.01.2008 р. №114/10 до відповідача –товариства з обмеженою відповідальністю «П'ятий фасад»,  смт. Макарів, Київська обл., в якій просить стягнути з останнього заборгованість перед Пенсійним фондом України в сумі  442,06 грн., яка становить заборгованість по страхових внесках та заборгованість по оплаті фінансових санкцій і пені.

Відповідач не скористався своїм правом, наданим йому ст. 51 КАС України, та відзив на позов не подав, представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча матеріали справи свідчать, що відповідач був повідомлений про дату, час та місце проведення судового засідання у визначеному процесуальним законом порядку (повідомлення про вручення поштового відправлення від 31.01.2008р., а саме ухвали про відкриття провадження у справі та копії позовної заяви).

Представник позивача підтримав позовні вимоги в повному обсязі, та заявив усне клопотання про розгляд справи по суті за наявними в ній доказами.

Враховуючи, те, що всі особи, які беруть участь у справі, належним чином повідомлялися про дату, час та місце судового розгляду, те, що чинний КАС України не покладає на суд обов'язку щодо розшуку відповідача, а також те, що наявних у справі доказів достатньо для розгляду справи по суті, суд на підставі ст. 128 КАС України вирішує справу по суті на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши позов, вислухавши пояснення представника позивача, а також вивчивши додатково подані документи, суд

встановив:

відповідно до пункту 1 частини першої ст.14 та частини 1 ст.15 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі Закон №1058-VІ), відповідач є страхувальником і платником страхових внесків.

Згідно із частинами 3,4 ст. 18 Закону №1058-VІ, страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платежем, який справляється на всій території України в порядку, встановленому цим Законом. Страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування. На ці внески не поширюється податкове законодавство.

Страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески, як це передбачено п.6 частини 2 ст. 17 Закону №1058-VІ.

Відповідно до частини 6 ст. 20 Закону №1058-VІ страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Як вбачається з доданих до справи копій розрахунків суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, що підлягають сплаті за жовтень 2007 р. сума страхових внесків за вказаний період становить 161,76 грн. (самостійно визначена відповідачем в поданих до УПФУ розрахунках зобов'язання).

Відповідно до частин 1, 2 ст. 106 Закону № 1058-VІ у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Суду не подано доказів того, що відповідачем в порядку, передбаченому частинами 4,5,6 ст. 20 Закону №1058-VІ сплачено в повному обсязі страхові внески на загальнообов'язкове пенсійне страхування за жовтень 2007р. у визначений законом строк.

Як встановлено п. 2 частини 9 ст. 106 Закону № 1058-VІ за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі: 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно; 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів. Одночасно на суми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових внесків і фінансових санкцій нараховується пеня в розмірі 0,1 відсотка зазначених сум коштів, розрахована за кожний день прострочення платежу.

Рішенням про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду від 05.09.2007р. № 420 згідно до вищенаведеної норми Закону відповідачу нараховано до сплати штраф в сумі 162,77 грн.  та пеню в сумі 117,53 грн. Зазначене рішення отримано відповідачем 27.09.2007 року згідно повідомлення про вручення поштового відправлення.

Суду не подано доказів того, що відповідачем оскаржено зазначене рішення до суду або до вищого органу Пенсійного фонду, або повідомлено УПФУ про оскарження зазначеного рішення.

Відповідно до частини 14 ст. 106 Закону №1058-VІ, рішення органу Пенсійного фонду про нарахування пені або накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, є виконавчим документом. У разі якщо страхувальник, банк чи організація, яка здійснює виплату і доставку пенсій, отримали рішення про нарахування пені та накладення штрафу, передбачених частинами дев'ятою і десятою цієї статті, і не сплатили зазначені в них суми фінансових санкцій протягом десяти робочих днів, а також не оскаржили це рішення чи не повідомили у цей строк відповідний виконавчий орган Пенсійного фонду про його оскарження, воно передається для виконання державній виконавчій службі та страхувальнику. Суми пені та фінансових санкцій, застосованих за порушення порядку та строків обчислення, нарахування та сплати страхових внесків стягуються в тому ж порядку, що й недоїмка із сплати страхових внесків. Суми пені та штрафів можуть бути включені до вимоги про сплату недоїмки, якщо застосування цих фінансових санкцій пов'язано з виникненням та сплатою недоїмки.

Згідно абзаців 1, 2, 3 ч. 3 ст. 106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, територіальні  органи  Пенсійного  фонду  за  формою  і  у строки,  визначені   Управлінням   Пенсійного   фонду,   надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Протягом десяти  робочих  днів  із  дня  одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми  недоїмки та суми фінансових санкцій.

Порядок стягнення недоїмки із сплати страхових внесків передбачений абзацом 8 частини 3 ст. 106 Закону № 1058-VІ, і передбачає право відповідного органу Пенсійного фонду звертатися в установленому законом порядку і подавати вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби, або до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки, у разі, якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги. У разі звернення органу Пенсійного фонду з позовом про стягнення недоїмки до господарського суду передбачені законодавством заходи досудового врегулювання спорів не застосовуються.

Відповідно до частини 15 ст. 106 Закону № 1058-VІ строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків, як це встановлено частиною 12 ст. 20 Закону № 1058-VІ.

За таких обставин позов Управління Пенсійного фонду України у Макарівському районі, смт. Макарів, Київська обл. до відповідача –товариства з обмеженою відповідальністю «П'ятий фасад»,  смт. Макарів, Київська обл. про стягнення заборгованості в сумі 442,06 грн., яка складається із боргу по страхових внесках за жовтень 2007 р. в сумі 161,76 та заборгованості по оплаті фінансових санкцій і пені в сумі 280,30 грн., підлягає задоволенню.

На підставі ст. 94 КАС України, врахувавши, що позивач у справі звільнений від сплати державного мита відповідно до пункту 34 ст.4 Декрету Кабінету Міністрів “Про державне мито” і судових витрат не здійснював, у зв'язку із задоволенням позову судові витрати, які складаються із судового збору в сумі 4,42 грн., суд покладає на відповідача.

Беручи до уваги викладене вище, керуючись ст.ст. 14, 15, 18, 20, 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”,  ст.ст. 17, 94, 112, 158-163, 167, пунктом 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов Управління Пенсійного фонду України у Макарівському районі, смт. Макарів, Київська обл. до товариства з обмеженою відповідальністю «П'ятий фасад»,  смт. Макарів, Київська обл. про стягнення заборгованості в сумі 442,06 грн., яка складається із боргу по страхових внесках за жовтень 2007 р. в сумі 161,76 та заборгованості по оплаті фінансових санкцій і пені в сумі 280,30 грн. задовольнити.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “П'ятий фасад” (08000, Київська обл., смт. Макарів, вул. Червоноармійська, 72, код ЄДРПОУ 33272086) на користь Управління Пенсійного фонду України у Макарівському районі Київської області (08000, Київська обл., смт. Макарів, вул. Проектна, 5, код 22200722) борг в сумі 442,06 грн. (чотириста сорок дві гривні шість копійок).

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “П'ятий фасад” (08000, Київська обл., смт. Макарів, вул. Червоноармійська, 72, код ЄДРПОУ 33272086) в доход державного бюджету України (рахунок № 31118095700001, код бюджетної класифікації 22090200, символ звітності банку 095, одержувач ГУ ДКУ у Київській області, банк одержувача ГУДКУ у Київській області, МФО 821018 код ЗКПО 24074109) судовий збір в сумі 4,42 грн. (чотири гривні сорок дві копійок).

Дану Постанову може бути оскаржено у 10-денний термін або у 20-денний термін після подання в 10-денний термін заяви про апеляційне оскарження.          

Дана Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного терміну на подання заяви про апеляційне оскарження, апеляційної скарги у разі їх не подання або після закінчення 20-денного терміну після подання заяви про апеляційне оскарження у випадку неподання апеляційної скарги, або після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а Постанови суду –без змін.

              Суддя                                                                                                 Грєхов А.С.

Повний текст постанови  підписаний “22”  лютого  2008 р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення07.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1422273
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а1/017-08

Постанова від 07.02.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Грєхов А.С.

Ухвала від 28.01.2008

Господарське

Господарський суд Київської області

Грєхов А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні