Постанова
від 16.03.2011 по справі 2а/0570/2675/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 березня 2011 р. справа № 2а/0570/2675/2011

Приміщення суду за адре сою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвард ійської дивізії, 17

час прийняття постанови: 1 1 год. 25 хв.

Донецький окружний адмін істративний суд в складі:

головуючого судді Абдукад ирової К.Е.

при секретарі Окрибе лашвілі О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Артемівської об ' єднаної державної податко вої інспекції

до Відкритого акціонерног о товариства «Фармпроімп», м . Артемівськ

про стягнення на користь де ржави суми заборгованості у загальному розмірі 5 474,73 грн., у тому числі: з податку на прибу ток у розмірі 739,55 грн., з податку на додану вартість у розмірі 4 735,18 грн.

за участю представників ст орін:

від позивача: Романченко Л.І. - за дов. від 1 червня 2009 рок у

від відповідача: не з'явився

ВСТАНОВИВ:

Артемівською об' єднаною державною податковою інспек цією заявлено позов до Відкр итого акціонерного товарист ва «Фармпроімп» про стягненн я на користь держави суми заб оргованості у загальному роз мірі 5 474,73 грн., у тому числі: з под атку на прибуток у розмірі 739,55 грн., з податку на додану варті сть у розмірі 4 735,18 грн.

Правовою підставою стягне ння представник позивача під час розгляду справи вважає н орми ст. 67 Конституції Україн и, Закону України «Про держав ну податкову службу в Україн і» від 04.12.1990р. № 509-ХІІ Закону Укра їни «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами» від 21.1 2.2000р. № 2181-III, Податкового кодексу України.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився. Відповідно до ст. 35 Кодексу адміністрати вного судочинства України в важається, що юридична особа повідомлена про час та місце слухання справи, якщо судова повістка доставлена за адре сою, внесеною до відповідног о державного реєстру. У разі п овернення поштового відправ лення із повісткою, яка не вру чена адресату з незалежних в ід суду причин, вважається, що така повістка вручена належ ним чином. Оскільки повістка направлена відповідачу реко мендованим листом за адресою реєстрації, але була поверну та на адресу суду з відміткою пошти, що «за зазначеною адре сою не зареєстроване», суд вв ажає, що вжив всі залежні від н ього заходи для повідомлення відповідача - Відкритого а кціонерного товариства «Фар мпроімп» належним чином про час і місце розгляду справи. З а таких обставин суд вважає з а можливе розглянути справу без участі представника відп овідача відповідно до положе нь статті 128 Кодексу адмініст ративного судочинства Укра їни.

Вислухавши у судовому засі данні представника позивача , дослідивши та оцінивши нада ні докази за своїм внутрішні м переконанням, суд встанови в наступне.

Відкрите акціонерне товар иство «Фармпроімп» зареєстр оване як юридична особа вико навчим комітетом Артемівськ ої міської ради 09.01.1996р., включен е до ЄДРПОУ за номером 05430573, пере буває на податковому обліку у Артемівській об' єднаній д ержавній податковій інспекц ії з 09.01.1996р. (арк. справи 7, 8).

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни «Про державну податков у службу в Україні», завдання ми органів державної податко вої служби, зокрема, є здійсне ння контролю за додержанням податкового законодавства, п равильністю обчислення, повн отою і своєчасністю сплати д о бюджетів, державних цільов их фондів податків і зборів (о бов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, устан овлених законодавством.

Відповідно до пунктів 1, 2, 11 ст . 10 Закону України «Про держав ну податкову службу в Україн і» державні податкові інспек ції в районах, містах без райо нного поділу, районах у міста х, міжрайонні та об'єднані дер жавні податкові інспекції зд ійснюють контроль за своєчас ністю, достовірністю, повнот ою нарахування та сплати под атків та зборів (обов'язкових платежів); забезпечують облі к платників податків, інших п латежів, правильність обчисл ення і своєчасність надходже ння цих податків, платежів, а т акож здійснюють реєстрацію ф ізичних осіб - платників пода тків та інших обов'язкових пл атежів; подають до судів позо ви до підприємств, установ, ор ганізацій та громадян про ви знання угод недійсними і стя гнення в доход держави кошті в, одержаних ними за такими уг одами, а в інших випадках - кош тів, одержаних без установле них законом підстав, а також п ро стягнення заборгованості перед бюджетом і державними цільовими фондами за рахуно к їх майна.

Пунктом 20.1.28 ст. 20 Податкового кодексу України, який набрав чинності з 01.01.2011р., визначено, що органи державної податкової служби, окрім іншого, мають пр аво стягувати до бюджетів та державних цільових фондів с уми грошових зобов'язань та/а бо податкового боргу у випад ках, порядку та розмірі, встан овлених цим Кодексом, стягув ати суми простроченої заборг ованості суб'єкта господарюв ання перед державою (Автоном ною Республікою Крим чи тери торіальною громадою міста) з а кредитом (позикою), залучени м державою (Автономною Респу блікою Крим чи територіально ю громадою міста) або під держ авну (місцеву) гарантію, а тако ж за кредитом з бюджету в поря дку, визначеному цим Кодексо м.

Таким чином, позивач є орган ом державної влади, уповнова женим здійснювати функцію ко нтролю за визначенням та спл атою платником податків, пов новаження якого на звернення до суду із позовом про стягне ння податкового боргу прямо визначені законодавством Ук раїни.

Згідно ст. 9 Закону України « Про систему оподаткування» п латники податків і зборів (об ов'язкових платежів) зобов'яз ані, зокрема, подавати до дер жавних податкових органів та інших державних органів від повідно до законів деклараці ї, бухгалтерську звітність т а інші документи і відомості , пов'язані з обчисленням і спл атою податків і зборів (обов'я зкових платежів) та сплачува ти належні суми податків і зб орів (обов'язкових платежів) у встановлені законами термін и. Обов' язок платника подат ків щодо здійснення своєчасн ої сплати суми податкових зо бов' язань встановлений так ож пунктом 16.1.4. статті 16 Податко вого кодексу України.

Порядок погашення зобов'яз ань юридичних або фізичних о сіб перед бюджетами та держа вними цільовими фондами з по датків і зборів (обов'язкових платежів), нарахування і спла ти пені та штрафних санкцій, щ о застосовуються до платникі в податків контролюючими орг анами, порядок оскарження ді й органів стягнення визначен і Законом України «Про поряд ок погашення зобов' язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами», який діяв до 01.01.2011р. та главою 9 Податкового кодексу України, який набрав чинност і 01.01.2011р. Згідно змісту зазначен их нормативно-правових актів , стягненню з платника податк ів підлягає наявна в платник а сума податкового боргу.

З огляду на те, що податкови й борг відповідача виник до н абрання чинності Податковим кодексом України, факт наявн ості податкового боргу у від повідача суд встановлює за п риписами законодавства, що б уло чинним на момент виникне ння податкового боргу.

Відповідно до п. 5.1 ст. 5 Закону України «Про порядок погаше ння зобов' язань платників п одатків перед бюджетами та д ержавними цільовими фондами » податкове зобов' язання, с амостійно визначене платник ом податків у податковій дек ларації, розрахунку (надалі - п одаткової декларації), вважа ється узгодженим з дня подан ня такої податкової декларац ії.

Відповідно до п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 на веденого Закону платник пода тків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового з обов'язання, зазначену у пода ній ним податковій деклараці ї, протягом десяти календарн их днів, наступних за останні м днем відповідного гранично го строку, передбаченого під пунктом 4.1.4 пункту 4.1 статті 4 цьо го Закону для подання податк ової декларації.

Відповідачем до податково го органу була подана податк ова декларація з податку на п рибуток № 39915 від 10.11.2008р., якою само стійно визначено податкове з обов' язання з податку на пр ибуток в сумі 2 328,00 грн. 00 коп. (арк . справи 10).

Внаслідок несвоєчасної сп лати узгодженої суми податко вого зобов' язання за наведе ною податковою декларацією у творилася заборгованість з п одатку на прибуток у розмірі 314,40 грн. (з урахуванням частков ої сплати).

Внаслідок несплати податк ових зобов' язань з податку на прибуток утворилася пеня у розмірі 425,15 грн., нарахована н а підставі підпункту 16.1.1. пункт у 16.1. статті 16 Закону України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами».

Наявність заборгованості з податку на прибуток підтве рджується позивачем зворотн ім боком облікової картки (ар к. справи 19).

Відповідно до п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 За кону України «Про порядок по гашення зобов' язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами» податкове зобов' язан ня платника податків, нарахо ване контролюючим органом ві дповідно до пунктів 4.2 та 4.3 цьо го Закону, вважається узгодж еним у день отримання платни ком податків податкового пов ідомлення.

Відповідно до п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 на веденого Закону у разі визна чення податкового зобов'язан ня контролюючим органом за п ідставами, зазначеними у пі дпунктах "а" - "в" підпункту 4.2.2 пу нкту 4.2 статті 4, платник податк ів зобов'язаний погасити нар аховану суму податкового зоб ов'язання протягом десяти ка лендарних днів від дня отрим ання податкового повідомлен ня, крім випадків коли протяг ом такого строку такий платн ик податків розпочинає проце дуру апеляційного узгодженн я.

01.11.2010р. позивачем здійснена д окументальна перевірка своє часності сплати ПДВ за липен ь 2008р. відповідачем, наслідки я кої викладені в акті № 2416/15/05430573 ві д 01.11.2010р. (арк. справи 12, 13).

На підставі висновків вище наведеного акту перевірки по датковим органом (позивачем у справі) прийнято податкове повідомлення-рішення від 11.11.20 10р. № 0001771640/0 (арк. справи 11), яким до в ідповідача застосовані штра фні (фінансові) санкції за пла тежем: податок на додану варт ість на суму 6 750,02 грн.

Зазначене податкове повід омлення-рішення отримано від повідачем, про що свідчить пі дпис на корінці поштового по відомлення про вручення (арк . справи 11). В адміністративном у або судовому порядку не оск аржено.

Внаслідок несплати суми по даткових зобов' язань за нав еденим податковим повідомле нням-рішенням утворилася заб оргованість з ПДВ в сумі 4 192,18 гр н.

Внаслідок несплати податк ових зобов' язань утворилас я також пеня з ПДВ у розмірі 543,0 0 грн., нарахована на підставі підпункту 16.1.1. пункту 16.1. статті 16 Закону України «Про порядок погашення зобов' язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами».

Наявність заборгованості з ПДВ підтверджується позива чем зворотнім боком обліково ї картки (арк. справи 18).

Згідно п. 95.1. ст. 95 Податкового кодексу України орган держа вної податкової служби здійс нює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шл яхом стягнення коштів, які пе ребувають у його власності, а в разі їх недостатності - шл яхом продажу майна такого пл атника податків, яке перебув ає у податковій заставі.

Пунктом 38.1. ст. 38. Податкового кодексу України встановлено , що виконанням податкового о бов'язку визнається сплата в повному обсязі платником ві дповідних сум податкових зоб ов'язань у встановлений пода тковим законодавством строк .

Доказів сплати заборгован ості відповідач не надав. Ная вність заборгованості на час розгляду справи підтверджен а податковим органом.

Відповідачу податковим ор ганом були направлені поштою перша від 01.02.2008р. № 1/26 та друга від 11.06.2008р. № 2/50 податкові вимоги, які отримані відповідачем, про щ о свідчать корінці поштових повідомлень про вручення (ар к. справи 14, 15). Згідно з п.п. 6.2.4. п. 6.2. с т. 6 Закону України «Про порядо к погашення зобов' язань пла тників податків перед бюджет ами та державними цільовими фондами», податкова вимога в важається надісланою (вручен ою) юридичній особі, якщо її пе редано посадовій особі такої юридичної особи під розписк и або надіслано листом з пові домленням про вручення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позов ні вимоги підлягають задовол енню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 Кодекс у адміністративного судочин ства України у справах, в яких позивачем є суб' єкт владни х повноважень, а відповідаче м - фізична чи юридична особ а, судові витрати, здійснені п озивачем, з відповідача не ст ягуються.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 4 1-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 1 85-186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Артемівської об' єд наної державної податкової і нспекції до Відкритого акціо нерного товариства «Фармпро імп» про стягнення на корист ь держави суми заборгованост і у загальному розмірі 5 474,73 грн ., у тому числі: з податку на при буток у розмірі 739,55 грн., з подат ку на додану вартість у розмі рі 4 735,18 грн. - задовольнити пов ністю.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства «Фармпр оімп» на користь держави сум у заборгованості у загальном у розмірі 5 474,73 грн., у тому числі : з податку на прибуток у розмі рі 739,55 грн. на р/р 31110009700015, код платеж у 11021000, одержувач - держаний бю джет м. Артемівська, банк одер жувача ГУДКУ у Донецькій обл асті, МФО 834016, ЄДР 34686516; з податку н а додану вартість у розмірі 4 735,18 грн. на р/р 31112029700015, код платежу 14 010100, одержувач - держаний бюдж ет м. Артемівська, банк одержу вача ГУДКУ у Донецькій облас ті, МФО 834016, ЄДР 34686516.

Вступна та резолютивна час тини постанови прийняті у на радчій кімнаті та проголошен і у судовому засіданні 16 берез ня 2011 року. Постанова у повному обсязі складена 21 березня 2011 р оку.

У разі подання апеляційної скарги, постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляц ійної скарги, відмови у відкр итті апеляційного проваджен ня або набрання законної сил и постановою за наслідками а пеляційного провадження.

Апеляційна скарга подаєть ся до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ух валив оскаржуване судове ріш ення. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі відкладення складання поста нови у повному обсязі, апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною 4 стат ті 167 цього Кодексу, було повід омлено про можливість отрима ння копії постанови суду без посередньо в суді, то десятид енний строк на апеляційне ос карження постанови суду обчи слюється з наступного дня пі сля закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання с уб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови с уду.

Суддя Абдукадирова К.Е.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено21.03.2011
Номер документу14226229
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/2675/2011

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 21.02.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні