Рішення
від 05.02.2008 по справі 5/42/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/42/08

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"05" лютого 2008 р. Справа № 5/42/08

Миколаїв

За позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю «РЕГАН-ЮГ», 54055, м.Миколаїв, вул.Дзержинського, 126, кв. 1

до відповідачаКомунального підприємства «Миколаївське бюро технічної інвентаризації», 54030, м.Миколаїв, вул.Шевченка, 40

про   визнання права власності

Суддя Міщенко В.І.

При секретарі: Крумаленко Д.М.

Представники:

Від позивача  Власенко С.О., дов. від 28.01.08

Від відповідача  Бортик Р.О., дов. від 04.01.08

   Позивач подав позов про визнання за ним права власності на нежитлову будівлю літ.А-2, загальна площа складає 175,6 кв. м з відповідними спорудами, яка знаходиться по вул.Червоних Майовщиків, 2-в у м.Миколаєві.

   Відповідач надав відзив в якому проти позову не заперечує.

Враховуючи, що:

            Згідно рішення господарського суду Миколаївської області від 05.04.2007р., по справі № 8/154/07 за позивачем визнано право власності на самочинно забудовану нежитлову будівлю літ.А-2, загальною площею 175,6 кв. м., з відповідними спорудами, яка знаходиться у м. Миколаєві по вул. Червоних Майовщиків ріг вул. Бутоми.

            Миколаївська міська рада згідно рішення від 20.05.2005 р. за № 33/32 надала позивачеві на підставі договору оренди землі від 06.06.2005 р., який зареєстрований в книзі записів договорів оренди землі від 26.06.2005 р. за № 3353, земельну ділянку загальною площею 111 кв. м., у тому числі 97 кв. м. під спорудою та 14 кв. м. під проходами та проїздами.

             Згідно рішення виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 27.04.2007 р. за № 816, нежитловій будівлі літ.А-2, загальною площею 175,6 кв. м., яка належить позивачеві, була надана нова адреса: вул. Червоних Майовщиків, 2-в.

             На підставі вищенаведених прав, керуючись ст.182 ЦК України, позивач звернувся до Комунального підприємства «Миколаївське міжміське бюро технічної інвентаризації»(далі - відповідач) для проведення державної реєстрації на нерухоме майно, а саме: нежитлову будівлю літ.А-2, загальною площею 175,6 кв. м., з відповідними спорудами, яка знаходиться у м. Миколаєві по вул. Червоних Майовщиків, 2-в, але відповідач відмовив позивачу з наступних підстав:

             Відповідно до ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень»(далі - Закон), підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, є зокрема рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, обмежень цих прав, що набрали законної сили. Згідно ст. 20 Закону, документи, що встановлюють виникнення, припинення, перехід прав на нерухоме майно і подаються для державної реєстрації прав на нерухоме майно, повинні відповідати вимогам, встановленим цим Законом, Цивільним кодексом України та іншими нормативно-правовими актами. Відповідно до п.1.4. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 р. № 7/5, (надалі - Тимчасове положення), Державна реєстрація прав власності на нерухоме майно (далі - реєстрація прав) - це внесення запису до Реєстру прав власності на нерухоме майно у зв'язку з виникненням, існуванням або припиненням права власності на нерухоме майно, що здійснюється БТІ за місцезнаходженням об'єктів нерухомого майна на підставі правовстановлювальних документів коштом особи, що звернулася до БТІ. Отже, відповідно до п. 1.7. Тимчасового положення, Реєстр прав власності на нерухоме майно (далі - Реєстр прав) є інформаційною системою, яка містить відомості про зареєстровані права власності, суб'єктів прав, об'єкти нерухомого майна, правовстановлювальні документи, на підставі яких здійснено реєстрацію прав власності. Згідно п.1.4. Порядку ведення Реєстру прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 28.01.2003р. № 7/5 (далі - Порядок), реєстраційний запис у Реєстрі прав (далі - запис) - сукупність даних про один об'єкт нерухомого майна або про одне право власності, які вносяться до Реєстру прав. У Реєстрі прав на кожний об'єкт нерухомого майна, право власності на який заявлено вперше, відкривається новий розділ Реєстру прав. Згідно п. 4.1. Порядку, встановлено, що для здійснення реєстрації об'єкта нерухомого майна до Реєстру прав необхідно внести зокрема інформацію про адресу нерухомого майна. За п. 3.1.2. Правил визначено, що у Реєстрі прав використовуються три види адрес у межах населеного пункту: адреса, яка складається з назви вулиці, номера будинку, номера корпусу та номера квартири; адреса, яка складається з назви іменованого об'єкта та/або назви вулиці, номера об'єкта та номера частини об'єкта; адреса, яка складається з назви іменованого об'єкта, назви вулиці в складі об'єкта, номера об'єкта або номера будинку.

           Враховуючі що, у поданому позивачем правовстановлюючому документі відсутня адреса нерухомого майна, державний реєстратор відмовляє у проведені державної реєстрації на підставі ст. 24 Закону та п.3.1. Тимчасового положення, оскільки заявлені права не відповідають вимогам законодавства щодо встановленого Порядку здійснення реєстрації об'єкта нерухомого майна та внесення до Реєстру прав.

            Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

            Під державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обмежень слід розуміти офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що супроводжується внесенням даних до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обмежень (ст.2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав та їх обмежень"). Отже, названі у цьому Законі органи єдиної системи реєстрації відповідних прав можуть бути відповідачами за позовами про визнання права власності на об'єкт нерухомого майна, пред'явленими згідно зі ст. 392 ЦК України. Оскільки відповідно до пункту 5 розділу V "Прикінцеві положення" Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" до створення єдиної системи органів реєстрації прав, а також до формування Державного реєстру прав у складі державного земельного кадастру реєстрація об'єктів нерухомості проводиться комунальними підприємствами бюро технічної інвентаризації, останні можуть бути відповідачами у таких справах.   

            На  підставі викладеного позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

            Керуючись ст.ст. 82-85 ГПК України, - господарський суд

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

    Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю «РЕГАН-ЮГ»(54055, м.Миколаїв, вул.Дзержинського, 126, кв. 1, код 23398643) право власності на нежитлову будівлю літ.А-2, загальна площа складає 175,6 кв. м з відповідними спорудами, яка знаходиться по вул.Червоних Майовщиків, 2-в у м.Миколаєві.

   Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, а у разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

Суддя В.І.Міщенко

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення05.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1422886
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/42/08

Рішення від 05.02.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

Ухвала від 30.01.2008

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Міщенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні