Рішення
від 06.02.2008 по справі 34/603
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

34/603

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  34/603

06.02.08

За позовом    Державної податкової інспекції у Дніпровському районі м. Києва

до                    Приватного підприємства "Крок І.К.", м. Київ

третя особа   Дніпровська районна у м. Києві державна адміністрація       

про                  припинення юридичної особи                                                                                                                 

                                                                                                                        Суддя Сташків Р.Б.

Представники:

від позивача            Білоцький В.В. (дов. від 06.02.2008 № 393/9/10),

від відповідача        не з'явився,

від 3-ої особи           не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Державна податкова інспекція у Дніпровському районі м. Києва звернулася до Господарського суду м. Києва із позовом про припинення юридичної особи - Приватне підприємство "Крок І.К.".        

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач біль року не подає до органів державної податкової служби податкових декларацій; документів фінансової звітності відповідно до закону.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 10.12.2007 порушено провадження у справі, залучено до участі у справі Дніпровську районну у м. Києві державну адміністрацію в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, а розгляд справи було призначено на 16.01.2008.

Ухвалою суду від 16.01.2008 було відкладено розгляд справи на 06.02.2008.

Відповідач відзив на позовну заяву не надав, вимог суду, викладених в ухвалі про порушення провадження у справі, не виконав, у судове засідання не з'явився.

Третя особа не направила свого уповноваженого представника у судове засідання, про причини неявки суд не повідомила, вимог суду, викладених в ухвалі про порушення провадження у справі, не виконала.

Особи, які беруть участь у розгляді справи, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (див. Роз'яснення Президії ВАСУ від 18.09.97р. № 02-5/289 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України").

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, який підтримав позовні вимоги, суд -

ВСТАНОВИВ:

    

Приватне підприємство "Крок І.К." зареєстроване Дніпровською районною державною адміністрацією м. Києва 23.10.1997, про що зроблено запис в журналі реєстрації за № 03464, ідентифікаційний код 25274848.

Відповідач документів бухгалтерської звітності згідно із законодавством України до органів державної податкової служби не подає з жовтня 2000 року, що підтверджується довідкою ДПІ  від 01.03.2007 за вих. № 58/1501 (у матеріалах справи), а саме: баланс підприємства - подання якого передбачене положенням “Про порядок подання фінансової звітності”, затвердженого постановою КМ України від 28.02.2000; податкову декларацію з податку на додану вартість, згідно ст. 7 п. 7.7.2 Закону України „Про податок на додану вартість” № 168/97-ВР від 03.04.1997 щомісячно, щоквартально; декларацію про прибуток підприємства з додатками, згідно ст. 16 п. 16.4 Закону України „Про оподаткування прибутку підприємств” № 334/94-ВР від 28.02.1994.

За таких обставин, судом встановлено, що відповідач понад один рік не подає органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

У відповідності з п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990 № 509-ХІІ органи державної податкової служби мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 Конституції України –кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.

Виходячи з п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування” від 25.06.1991 № 1251-ХІІ платники податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язані подавати до державних податкових органів та інших державних органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно пункту 15 статті 58 Господарського Кодексу України скасування державної реєстрації суб‘єкта господарювання здійснюється на підставі рішення суду у випадках ,передбачених законом.

Відповідно до ст. 238 Господарського Кодексу України за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності до суб‘єктів господарювання можуть бути застосовані уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування адміністративного-господарські санкції, тобто заходи майнового характеру, спрямовані на припинення правопорушення суб‘єкта господарювання та ліквідацію його наслідків.

Статтею 239 Господарського Кодексу України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до своїх повноважень та у порядку ,встановленому законом , можуть застосовувати до суб‘єктів  господарювання адміністративно-господарські санкції, однією з яких є скасування державної реєстрації та ліквідація суб‘єкта господарювання.

Згідно ст. 247 Господарського кодексу України –у разі здійснення суб'єктом господарювання діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до вимог ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є: неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій; документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до п 6 ст. 38 „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців” у разі, якщо в судовому рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією не призначена комісія з припинення (ліквідаційна комісія), державний реєстратор не пізніше трьох робочих днів від дати надходження такого судового рішення вносить до Єдиного державного реєстру запис, в якому вказує як голову комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи керівника органу управління або засновника (учасника) юридичної особи, якщо інше не встановлено судовим рішенням.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог чи заперечень. Відповідач доказів на спростування обставин, повідомлених позивачем, не надав.

За наведених обставин, позовні вимоги визнаються обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Державне мито і судові витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України підлягають стягненню з відповідача.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 58, 238, 239, 247 Господарського кодексу України, ст. ст. 33, 49, 82, 83, 84 Господарського процесуального кодексу України, ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців”, п. 2 ст. 9 Закону України “Про систему оподаткування”, п. 17 ст. 11 Закону України “Про державну податкову службу в Україні” суд, —

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Припинити юридичну особу – Приватне підприємство "Крок І.К." (03123, м. Київ, вул. Визволителів, 1, кв. 15, ідентифікаційний код 25274848).

Стягнути з Приватного підприємства "Крок І.К." (03123, м. Київ, вул. Визволителів, 1, кв. 15, ідентифікаційний код 25274848) в доход державного бюджету України 85 (вісімдесят п'ять) гривень державного мита.

Видати наказ.

Стягнути з Приватного підприємства "Крок І.К." (03123, м. Київ, вул. Визволителів, 1, кв. 15, ідентифікаційний код 25274848) до спеціального фонду Державного бюджету за кодом класифікації доходів бюджету 22050000 118 (сто вісімнадцять) гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

Зобов'язати державного реєстратора створити ліквідаційну комісію для здійснення заходів щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією, внести до Єдиного державного реєстру запис про судове рішення, провести державну реєстрацію припинення юридичної особи відповідно до чинного законодавства та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої прийняте судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.  

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

Рішення надіслати сторонам та державному реєстратору Дніпровського  району міста Києва.

      Суддя                                                                                                        Сташків Р.Б.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.02.2008
Оприлюднено12.03.2008
Номер документу1426058
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —34/603

Ухвала від 31.08.2009

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

Рішення від 06.02.2008

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сташків Р.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні