Рішення
від 14.02.2008 по справі 30/126
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30/126

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

справа №  30/126

14.02.08

За позовом           Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С»

До                        1) Київської міської ради (надалі відповідач-1)

                            2) Головного управління земельних ресурсів виконавчого

                                органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (надалі відповідач-2)

Про                         визнання укладеним договору оренди земельної ділянки

     Суддя Ващенко Т.М. Представники сторін:

Від позивача        Жулідова І.С.–представник за довіреністю № б/н від

                             11.02.08.

Від відповідача-1 Тхорик С.М. –представник за довіреністю № 225-КР-51 від 16.01.08.;

                             Рогожинська І.В. –представник за довіреністю № 225-КР-118 від 30.01.08.

Від відповідача-2 Рогожинська І.В.  –представник за довіреністю № 06-34/36110 від 02.11.07.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С»до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. № 79-6-0042, вважаючи укладеною угоду  про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в редакції позивача, та зобов'язання зареєструвати угоду до договору від 31.05.06. № 79-6-00427 між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Основа-С” , у встановленому порядку.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.02.08. порушено провадження у справі № 30/126, розгляд справи було призначено на 14.02.08.  о 09-15.

В судовому засіданні 14.02.08. представник позивача підтримав свої позовні вимоги та просить суд позов задовольнити. Крім того, позивачем заявлено усне клопотання про покладення судових витрат на Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С».

Представник відповідача-1 в судовому засіданні 14.02.08. надав суду відзив на позов, у відповідності до якого Київська міська рада проти позову заперечує, та просить суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог.  Київська міська рада зазначає, що на даний момент угода до договору оренди спірної земельної ділянки орендодавцем –Київською міською радою  в особі Київського міського голови не підписана, оскільки відсутнє волевиявлення однієї із сторін.

Представником відповідача-2 в судовому засіданні 14.02.08. було надано відзив на позовну заяву, відповідно до якого Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) проти позову заперечує, та просить суд відмовити позивачу в задоволенні його позовних вимог, оскільки до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради представник позивача з належним чином оформленою довіреністю та підписаною обома  сторонами угодою до договору оренди спірної земельної ділянки  з приводу державної реєстрації зазначеної угоди не звертався.

Відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні за згодою представників сторін було оголошено тільки вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до ст. 60 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, природні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі банки, страхові товариства, а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові приміщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

Пунктом 12 Перехідних положень Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на момент прийняття рішення Київради від 12.07.07. N 1054/1715) визначено, що до розмежування земель державної і комунальної власності повноваження щодо розпорядження землями в межах населених пунктів, крім земель, переданих у приватну власність, здійснюють відповідні сільські, селищні, міські ради, а за межами населених пунктів - відповідні органи виконавчої влади.

Відповідно до ч. 5 ст.16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до п.3 рішення Київради від 28.12.04. N 1079/2489  ТОВ "Будівельна компанія "Основа-С" передано у короткострокову оренду на 5 років земельну ділянку загальною площею 11,81 га для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури вздовж Лисогірського узвозу, навпроти групи будівель N 26-а, у Голосіївському районі м. Києва.

На підставі зазначеного рішення між Київрадою та позивачем був укладений договір оренди земельної ділянки площею 11,81 га для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури вздовж Лисогірського узвозу, навпроти групи будівель N 26-а, у Голосіївському районі м. Києва, що був зареєстрований Головним управлінням земельних ресурсів 31.05.06. № 79-6-00427.

Відповідно до пункту 11.1 договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. № 79-6-00427 передбачено, що „Всі зміни та/або доповнення до цього Договору ваносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку”.

Земельна ділянка вздовж Лисогірського узвозу навпроти групи будівель           № 26-а у Голосіївському районі вже належить до категорії земель житлової та громадської забудови (стаття 19 Земельного кодексу України), оскільки за  рішенням Київради земельна ділянка передана для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури.

Статтею 20 Земельного кодексу України визначено, що віднесення земель до тієї чи іншої категорії здійснюється на підставі рішень органів державної влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень.

Відповідно до Регламенту розгляду питань щодо набуття та реалізації права користування землею в м. Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 15.07.04. N 457/1867, цільове призначення земельної ділянки –віднесення земельної ділянки відповідно до вимог Земельного кодексу України до земель тієї чи іншої категорії.

Матеріалами справи підтверджується, що відповідно до „Передпроектні пропозиції реконструкції території корчуватської промзони під інвестиційно привабливу житлову та громадську забудову за адресою: вул. Лисогірська, Голосіївський район  м. Києва”, розроблені та затверджені на містобудівній раді Головного управління містобудування та архітектури (протокол від 07.12.2005 по справі №0521-а-05) територію доцільно використовувати для багатоповерхового житлового будівництва.

Таким чином, при  внесенні змін до цільового призначення земельної ділянки підстав для затвердження проекту землеустрою в даному випадку немає, оскільки з матеріалів справи вбачається, що категорія земельної ділянки вздовж Лисогірського узвозу навпроти групи будівель № 26-а у Голосіївському районі не змінюється.

Таким чином зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін відповідно до положення частини першої статті 30 Закону України „Про оренду землі”.

Згідно положення частини другої статті 30 Закону України „Про оренду землі” у разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.  

Судом встановлено, що позивач виконує всі умови договорів оренди земельних ділянок, зокрема сплачує орендну плату та розпочав проектні роботи відповідно до вимог Закону України „Про планування та забудову території”.

Матеріалами справи підтверджується, що позивач звернувся до Київради з клопотанням № 012/03-3 про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06.  № 79-6-00427, а саме: внести зміни в пункт 2.1. Договору в частини де слова «- цільове призначення - для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури»викласти в наступній редакції: «-цільове призначення –для будівництва житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури», пункт 3.1. договору викласти в наступній редакції: «договір укладено на 15 (п'ятнадцать) років».

При цьому позивач надіслав підписані зі свого боку два примірники угоди про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. року  № 79-6-00427.

Також було встановлено, що угода (договір про внесення змін) до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. року № 79-6-00427 не підписана з боку Київської міської ради.

Судом не приймаються заперечення Київської міської ради про те, що сторонами не було узгоджено усі істотні умови договорів оренди земельних ділянок, з огляду на те, що процедура узгодження умов договору має відбуватись шляхом направлення протоколу розбіжностей до договору.

Ні протоколу розбіжностей до договору, ні заперечень щодо редакції договорів, які були надані позивачами до суду, тощо, Київською міською радою надано не було.

Оцінюючі подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Відповідно до частини другої статті 188 Господарського кодексу України сторона договору, яка вважає за необхідне змінити договір, повинна надіслати пропозиції про це другій стороні за договором. Сторона договору, яка одержала пропозицію про зміну договору, у двадцятиденний строк після одержання пропозиції повідомляє другу сторону про результати її розгляду.

Частиною п'ятою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що якщо судовим рішенням договір змінено або розірвано, договір вважається зміненим з дня набрання чинності даним рішенням, якщо іншого строку набрання чинності не встановлено за рішенням суду.

Частиною четвертою статті 188 Господарського кодексу України визначено, що у разі якщо сторони не досягли згоди щодо зміни договору або у разі неодержання відповіді у встановлений строк з урахуванням часу поштового обігу, заінтересована сторона має право передати спір на вирішення суду.

З урахуванням викладеного, судом встановлено, що з боку позивача вжито всі необхідні дії по внесенню змін до договору.

Відповідно до статті 42 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міський голова укладає договори від імені територіальної громади та на підставі рішень Київради.

Відповідно до частини п'ятої ст. 46 закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” сесія ради скликається в міру необхідності, але не менше одного разу на квартал, а з питань відведення земельних ділянок - не рідше, ніж один раз на місяць.

 Таким чином, Київрада порушила терміни розгляду питання про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. № 79-6-00427.

Частиною третьою статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

Відповідно до статті 638 Цивільного кодексу України Договір  є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.  

Стаття 641 Цивільного кодексу України  встановлює, що пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття. Відповідь особи, відповідно до статті 642 Цивільного кодексу України, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною.

Стаття 1 Закону України „Про оренду землі” та стаття 93 Земельного кодексу України встановлює, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Стаття 16  „Порядок укладення договору оренди землі” Закону України „Про оренду землі” зазначає, що  особа, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду із земель державної або комунальної власності, подає до відповідного органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування за місцем розташування земельної ділянки заяву (клопотання).

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Частиною 3 статті 181 Господарського кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

Таким чином судом встановлено, що на виконання статті 181 Господарського кодексу України угода (договір про внесення змін) до договору оренди земельної ділянки від 31 травня 2006 року № 79-6-00427, була підписана Позивачем та передані на підпис до Київської міської ради, яка у двадцятиденний термін зобов'язана була їх підписати або надати Позивачам протоколи розбіжностей разом з підписаними договорами.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України „Про оренду землі” укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації.

Судом встановлено, що умови угоди до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06.  № 79-6-00427 відповідають вимогам ст. 415 Цивільного кодексу України, Закону України „Про оренду землі” та Типовому договору оренди землі, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 3.03.2004 № 220 та рішенню Київради від 21.12.2000. N 118/1095 „Про орендну плату за землю в м. Києві”, істотним умовам договору від 31 травня 2006 року № 79-6-00427.  

Щодо позовних вимог до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про зобов'язання зареєструвати договір про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06.  № 79-6-00427, між Орендодавцем –Київською міською радою та орендарем – Позивачем, у встановленому порядку, то дані вимоги також підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Відповідно до Положення про Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації), що затверджене рішенням Київської міської ради від 19.12.02. N 182/342, дане управління організовує видачу державних актів на право власності на землю і право користування землею, оформлення та видачу договорів оренди земельних ділянок та здійснює їх реєстрацію.

Також, відповідно до рішення Київради від 29 травня 2003 року N 433/593 „Про забезпечення ефективного землекористування в місті Києві” Головному управлінню земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) доручено у повному обсязі здійснювати підготовку документів, що посвідчують право власності та право користування, відповідно до пункту "з" статті 9 та пункту "є" статті 184 Земельного кодексу України. 

Таким чином, Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) не забезпечило підготовку договору про внесення змін до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06.          № 79-6-00427 на підставі рішення Київради від 12.07.07. N 1054/1715 та не здійснило їх реєстрацію.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С»є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до усного клопотання позивача, судові витрати покладаються на Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С».

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С»задовольнити повністю.

2. Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 31.05.06. № 79-6-0042, вважаючи укладеною угоду  про внесення змін до договору оренди земельної ділянки в редакції Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Основа-С»(м. Київ, вул. Кіквідзе, 13, код ЄДРПОУ 32491049) на умовах, визначених угодою:

„Угода

про внесення змін до  Договору оренди земельної ділянки

від 31 травня 2006 року № 79-6-00427

Київська міська рада (м. Київ, Хрещатик, 36) - далі  у тексті –“Орендодавець”, в особі Київського міського голови Черновецького Леоніда Михайловича, який діє на підставі ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні“ - з однієї сторони, та товариство з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Основа-С” (м.Київ, вул. Кіквідзе, 13; зареєстроване Печерською районною у місті Києві державною адміністрацією 18.06.2003 №37952) - далі у тексті - „Орендар”, в особі директора Старкова Євгена Володимировича, який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, керуючись ст.ст. 30 та 33 Закону України „Про оренду землі”, домовились внести зміни до договору оренди земельної ділянки, укладеного між сторонами, зареєстрованого Головним управлінням земельних ресурсів  Київської міської державної адміністрації від 31травня 2006 року № 79-6-00427 у книзі записів державної реєстрації договорів (далі - Договір), та уклали цю угоду (далі у тексті - Угода) про таке:

1.          Внести зміни в Пункт 2.1. Договору в частини де слова «- цільове призначення - для будівництва малоповерхового житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури»викласти в наступній редакції: «-цільове призначення –для будівництва житлового комплексу з об'єктами соціальної інфраструктури»

2.          Пункт 3.1. Договору викласти в наступній редакції: «Договір укладено на 15 (п'ятнадцать) років»

3.          Дана Угода набуває чинності з дня її державної реєстрації.

4.          Усі спори, пов'язані з виконанням умов цієї Угоди, вирішуються судами України, при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цієї Угоди.

1.          Ця Угода є невід'ємною частиною Договору і складена у двох примірниках. Один примірник для Орендодавця, один –для Орендаря.  

          3. Зобов'язати Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) (м. Київ, вул. Хрещатик, 32-а, код ЄДРПОУ 261990097) зареєструвати угоду до договору від 31.05.06. № 79-6-00427 між Орендодавцем –Київською міською радою (01044, м. Київ, вул. Хрещатик, 36, код ЄДРПОУ 22883141) та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Основа-С” (м. Київ, вул. Кіквідзе, 13, код ЄДРПОУ 32491049), у встановленому порядку.             

4. Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття, оформленого у відповідності до статті 84 ГПК України.

Суддя                                                                                                        Т.М. Ващенко

Дата підписання

рішення  21.02.08.

Дата ухвалення рішення14.02.2008
Оприлюднено12.03.2008

Судовий реєстр по справі —30/126

Ухвала від 22.11.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Постанова від 20.09.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 20.08.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Міщенко І.С.

Ухвала від 06.07.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 23.06.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Ухвала від 09.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Куксов В.В.

Судовий наказ від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Судовий наказ від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Сгара Е.В.

Ухвала від 22.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Євстигнеєва Надія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні