Постанова
від 18.03.2011 по справі 2а-1670/1468/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

      

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2011 року

м. Полтава

Справа № 2а-1670/1468/11

Суддя Полтавського окружного адміністративного суду  Слободянюк Н.І., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області до Приватного підприємства "ГРАСС" про припинення юридичної особи, -

В С Т А Н О В И В:

21 лютого 2011 року  Кременчуцька об'єднана державна податкова інспекція у Полтавській області/далі по тексту - позивач/ звернулася до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "ГРАСС"/далі по тексту - відповідач/ про припинення юридичної особи, посилаючись на те, що факт неподання відповідачем податкової звітності протягом року /остання податкова звітність подана за ІV квартал 2009 року/ є підставою для постановлення судового рішення про  припинення юридичної особи  відповідно до частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців”.

05.03.2011 відповідачем отримано копію позовної заяви з додатками до неї та копію ухвали про відкриття скороченого провадження у справі за вказаним позовом, що підтверджується відміткою про отримання у повідомленні про вручення рекомендованого поштового відправлення. Разом з тим, у строк, встановлений частиною 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, заперечення проти позову відповідач суду не подав.

Дослідивши матеріали справи та застосувавши до спірних правовідносин відповідні норми матеріального та процесуального права, суд доходить висновку про можливість ухвалення у цій справі законного та обґрунтованого судового рішення у порядку скороченого провадження.

Судом встановлено, що Приватне підприємство "ГРАСС" (ідентифікаційний код 34689412) 20.10.2006 зареєстроване виконавчим комітетом  Кременчуцької міської ради Полтавської області  як юридична особа, про що зроблено запис за № 1 585 102 0000 004702.

Кременчуцькою ОДПІ відповідач взятий на облік як платник податків і зборів (обов’язкових платежів) 20.10.2006 за № 15851020000004702.

Відповідач і на цей час має правовий статус юридичної особи.

Згідно з пунктом 67.2 статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб.

А відтак заявлена позивачем вимога про припинення Приватного підприємства "ГРАСС" відповідає повноваженням органу державної податкової служби, а відповідно і компетенції адміністративного суду.

Відповідно до частини 1 статті 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання, чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених законами - за рішенням суду.

Підстави для постановлення судового рішення про припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, встановлені частиною 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.

Однією з таких підстав відповідно до вказаної норми є неподання юридичною особою протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За визначенням пункту 15.1 статті 15 Податкового кодексу України юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом є платниками податку.

Платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів; платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді /підпункт 16.1.3 пункту 16.1 статті 16, пункт 49.2 статті 49 зазначеного Кодексу/.

З матеріалів справи слідує, що відповідач не подає до податкового органу податкову звітність  з  І кварталу 2010 року. Тобто строк, упродовж якого відповідач не подає звітність, перевищує один рік.

Заборгованість по платежах перед бюджетом згідно з довідкою Кременчуцької ОДПІ у відповідача відсутня. А відтак судом не виявлено факту того, що позивач недобросовісно користується своїм повноваженням на звернення до суду з позовом про припинення юридичної особи відповідача.

За таких обставин заявлена податковим органом вимога про постановлення судового рішення про припинення юридичної особи відповідача визнається судом законною та обґрунтованою, у зв’язку з чим підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись  статтями 160-162, 183-2  Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області до Приватного підприємства "ГРАСС" про припинення юридичної особи задовольнити.

Припинити юридичну особу, Приватне підприємство "ГРАСС", зареєстроване виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради Полтавської області 20.10.2006, про що зроблено запис за № 1 585 102 0000 004702 (ідентифікаційний код 34689412).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Копію постанови направити державному реєстратору за місцем державної реєстрації відповідача для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення щодо припинення юридичної особи.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з моменту отримання копії  постанови з одночасним поданням її копії до суду апеляційної інстанції.

   

          Суддя                                                                                Н.І. Слободянюк

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення18.03.2011
Оприлюднено22.03.2011
Номер документу14291356
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/1468/11

Постанова від 18.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

Ухвала від 22.02.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.І. Слободянюк

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні