Постанова
від 16.03.2011 по справі 42/158б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

14.03.2011 р. справа №42/15 8б

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

Головуючого судді (доповід ача): М'ясищева А.М.

Суддів Алєєвої І.В . , Величко Н.Л.

При секретарі: Жильцово ї О.В.

За участю представників ст орін:

від скаржника - Сімонов О.Р., довіреність №02-04/815 від 25.11.201 0р.

від кредитора - не з' явив ся

від боржника - не з' явивс я

Розглянув у відкрито му судовому засіданні апеляц ійну скаргу Публічного акці онерного товариства "УКРСОЦБ АНК" в особі Донецької обласн ої філії ПАТ "УКРСОЦБАНК" м. До нецьк

на постанову господарсько го суду Донецької області

від 08.11.2010р.

по справі № 42/158б (суддя Попов О.В.)

за заявою кредитора - гр. ОСОБА_2 м. Шахтарськ

до боржника - фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_3

м. Донецьк про визнання бан крутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарськ ого суду Донецької області в ід 08.11.2010р. по справі № 42/158б визнано відсутнього боржника банкру том - Фізичну особу - підпр иємця ОСОБА_3, м. Донецьк. Ві дкрито ліквідаційну процеду ру строком на 3 місяці до 08.02.11р. Л іквідатором по справі призн ачено - арбітражного керуючо го Лисиченко Яну Володимир івну, яку зобов'язано повід омити про визнання боржника банкрутом та відкриття лікві даційної процедури всіх можл ивих кредиторів в тому числі орган державної податкової служби, управління пенсійног о фонду України, Фонди загаль нообов' язкового державног о соціального страхування, б анк у якому відкриті рахунки боржника, а також органи держ авної виконавчої служби, до з акінчення ліквідаційної про цедури представити до суду з віт з доданими документами, п ередбаченими ст. 32 Закону Укра їни “Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом”.

Постанова суду мотивована тим, що неплатоспроможність боржника підтверджена мате ріалами справи, боржник має з аборгованість перед кредито ром у загальній сумі 5 200 000,00 грн., яка виникла в період його гос подарської діяльності, що пі дтверджується матеріалами с прави: копією договору позик и від 21.11.06; копією рішення трете йського суду по справі №1/6/2010 ві д 14.06.10; копією виконавчого лист а Червоногвардійського райо нного суду м. Макіївки від 22.07.10.

Вимоги ініціюючого кредит ора є безспірними за змістом ст.1 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом ” оскільки підтвердже ні виконавчим документом - в иконавчим листом Червоногва рдійського районного суду м. Макіївки від 22.07.10р.

Судом прийняті до уваги, под ані кредитором докази відсут ності боржника за місцем реє страції, а саме акт державног о виконавця від 18.10.10р., постанов а про повернення виконавчого документа від 06.10.2010р. та довідк а адресно - довідкового відді лу УКІРФО ГУМВС України в Дон ецькій області від 06.10.10р. За кло потанням ініціюючого кредит ора та заявою арбітражного к еруючого про згоду на призна чення ліквідатором боржника призначено Лисиченко Я.В. ліквідатором.

Оскаржуючи постанову суду, Публічне акціонерне то вариство "УКРСОЦБАНК" в особі Донецької обласної філії ПА Т "УКРСОЦБАНК" м. Донецьк прос ить її скасувати та припинит и провадження у справі, оскіл ьки вона прийнята з порушенн я норм матеріального та проц есуального права.

В обґрунтування своєї в имоги посилається на те, що За кон України “ Про відновленн я платоспроможності боржник а або визнання його банкруто м” пов' язує можливість пору шення справи про банкрутство громадянина підприємця з на явністю доказів існування гр ошової заборгованості перед кредиторами, саме здійсненн я підприємницької діяльност і. Вимоги гр. ОСОБА_2 не пов' язані з підприємницькою діял ьністю боржника. Факт відсут ності боржника за його місце знаходженням спростовуєтьс я врученням боржнику 28.12.2010р. лис та за місцем його проживання . Крім того, гр. ОСОБА_3 звер нулась до Кіровського районн ого суду м. Донецька з позовом про визнання недійсним дого вору відновлювальної кредит ної лінії, яка нею підписана о собисто та вказано місце про живання АДРЕСА_1. Тому, нес платоспроможність боржника є недоведеною, а зобов' язан ня пов' язані з підприємниць кою діяльністю - відсутні ві дсутність боржника за місцем його реєстрації не відповід ає фактичним обставинам.

Розглянувши матеріал и справи та заслухавши поясн ення представника скаржника судова колегія встановила.

Ухвалою від 01.11.10р. за заявою гр. ОСОБА_2 м. Донецьк госпо дарським судом Донецької обл асті порушена справа про бан крутство відсутнього боржни ка фізичної особи - підприєм ця ОСОБА_3 м. Донецьк.

Ст. 52 Закону України “П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом” встановлено , що справа про банкрутство ві дсутнього боржника порушуєт ься у разі, якщо керівні орган и боржника - юридичної особи відсутні за її місцезнаходж енням, або у разі ненадання бо ржником протягом року до орг анів державної податкової сл ужби згідно із законодавство м податкових декларацій, док ументів бухгалтерської звіт ності, а також за наявності ін ших ознак, що свідчать про від сутність підприємницької ді яльності боржника.

З матеріалів справи вб ачається, що боржник має забо ргованість перед кредитором у загальній сумі 5 200 000,00грн., без спірність якої підтверджена відповідними документами та ним не спростована.

Згідно із ст. 17 Закону Ук раїни "Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців", відомо сті про відсутність юридично ї особи за її місцезнаходжен ням повинні міститися в Єдин ому державному реєстрі юриди чних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Статтею 18 Закону України " Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб - підприємців" визначено стату с відомостей Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців , передбачено, що якщо відомос ті, які підлягають внесенню д о Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців, були внесен і до нього, то такі відомості в важаються достовірними і мож уть бути використані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін.

При цьому, якщо відомості, я кі підлягають внесенню до Єд иного державного реєстру юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців не були до нього внесені, вони не можуть бути в икористані в спорі з третьою особою.

У зв' язку з чим, при встано вленні факту відсутності кер івних органів боржника - юрид ичної особи за її місцезнахо дженням суд повинен керувати ся відомостями, які містятьс я в Єдиному державному реєст рі юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців.

Отже, лише факт внесення так их відомостей до реєстру мож е служити підставою для визн ання боржника відсутнім.

За матеріалами справ и факт відсутності боржника за юридичною адресою ініцюю чий кредитор підтверджує ак том державного виконавця від 08.10.10р., постановою про повернен ня виконавчого документа від 06.10.10р. та довідкою адресно - дов ідкового відділу УКІРФО ГУМВ С України в Донецькій област і від 06.10.10р. Однак, скаржник факт відсутності боржника за йог о місцезнаходженням оспорю є посилаючись на вручення бо ржнику 28.12.2010р. листа за місцем й ого проживання, а також звер ненням гр. ОСОБА_3Є до Кіро вського районного суду м. Дон ецька з позовом про визнання недійсним договору відновлю вальної кредитної лінії, яка нею підписана особисто та вк азано місце проживання АДР ЕСА_1

Таким чином, з огляду на приписи ст. 17, 18 Закону України “Про державну реєстрацію юри дичних осіб та фізичних осіб - підприємців” факт відсутн ості боржника за місцезнахо дженням не підтверджений мат еріалами справи.

Тому, ця обставина виклю чає обґрунтованість самого п ровадження у справі про банк рутство.

За таких обставин госп одарський суд помилково визн ав боржника банкрутом та від крив ліквідаційну процедуру .

З огляду на наведене п останова господарського су ду не відповідає вимогам чин ного законодавства, матеріал ам справи та підлягає скасув анню.

Керуючись ст. 103, ст.104, ст. 105 ГП К України, судова колегія,

ПОСТАНОВИЛА:

Постанову господарсько го суду Донецької області ві д 08.11.2010р. по справі № 42/158б скасуват и.

Провадження у справ і № 42/158б про банкрутство боржни ка - фізичної особи - підприє мця ОСОБА_3 м. Донецьк прип инити.

Головуючий суудя (допові дач) А. М. М'ясищев

Судді: І.В. Алєєва

Н.Л. Величко

Надр уковано: 7 прим.

1. гр. ОСОБА_2

2. боржнику

3. арбітражному керуючому Лисиченко Я.В.

4. скаржнику

5. у справу

6. ДАГС

7. ГСДО

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено23.03.2011
Номер документу14310616
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —42/158б

Постанова від 16.03.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 28.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 10.02.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Постанова від 08.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 01.11.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 22.12.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Постанова від 24.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

Ухвала від 17.11.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Попов О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні