Постанова
від 09.03.2011 по справі 2а-727/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІН ІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

9 березня 2011 року справа № 2а-727/10/1070

Київський окружний адм іністративний суд у складі г оловуючого - судді Лисенко В.І., при секретарі судового за сідання Варданян О.В., за участ ю представників сторін

від позивача: - не з' явився, від відповідача: не з' явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адмініст ративну справу

за позовом товариства з обмеженою ві дповідальністю «Алімар» до Іванківської міжрайонно ї державної податкової інспе кції Київської області про визнання протиправними ді й та зобов' язання вчинити п евні дії, в с т а н о в и в:

Товариство з обмеженою в ідповідальністю «Алімар» зв ернулось до Київського окруж ного адміністративного суду з адміністративним позовом до Іванківської міжрайон ної державної податкової інс пекції Київської області про визнання дій відпові дача протиправними щодо н евизнання податкової деклар ації позивача з податку на до дану вартість та податку на п рибуток підприємства за груд ень місяць 2010 року як податков у звітність та відобразити п оказники декларацій позивач а з податку на додану вартіст ь та податку на прибуток підп риємства за грудень 2010 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ни м у відповідності до вимог чи нного законодавства до подат кового органу були подані до кументи податкової звітност і - декларація з податку на дод ану вартість за грудень 2010 рок у та декларація з прибутку пі дприємства за 2010 рік. Однак, як стверджує позивач, відповіда чем безпідставно не визнано вказані декларації як подат кову звітність. Позивач вваж ає такі дії Іванківської міжрайонної державної подат кової інспекції Київської об ласті неправомірними та таки ми, що порушують чинне законо давство.

У судове засідання предст авники сторін не з' явились. Водночас, від представників сторін надійшли клопотання про розгляд справи за їх відс утності, а також заперечення відповідача проти адміністр ативного позову. В заперечен нях

Дослідивши матеріали спр ави, суд дійшов висновку, що по зов підлягає задоволенню час тково з таких підстав.

Товариство з обмеженою ві дповідальністю «Алімар» є юр идичною особою та зареєстро ване Іванківською районною д ержавною адміністрацією Киї вської області 25.03.2010 за № 13371020000000645, я к платник податку взяте на об лік 27.03.2010 за № 13817.

20 січня 2011 року позивач пода в до Іванківської міжрайонно ї державної податкової інспе кції Київської області декла рацію з податку на додану вар тість за грудень 2010 року, однак , посадовою особою відповіда ча позивачу було відмовлено у прийнятті його декларації.

В цей же день, позивач цінн им листом з описом вкладення надіслав вказану податкову декларацію разом з додатками до неї, а також електронним но сієм реєстру виданих та отри маних податкових накладних т а заявою на неправомірні дії службової особи податкової інспекції засобами на адресу відповідача.

Листом від 25.01.2011 № 342/10/28 Іванків ська міжрайонна державна под аткова інспекція Київської о бласті повідомила позивача п ро невизнання декларації з п одатку на додану вартість у з в' язку з тим, що вона заповне на всупереч правилам та затв ердженому законодавством по рядку, а саме: звітність подан а не в повному обсязі, подання додатків без основної декла рації або відсутність обов' язкових додатків.

Крім того, на адресу відпов ідача 26.01.2011 цінним листом з опис ом вкладення позивач надісла в декларацію з податку на при буток за 2010 рік разом з додатка ми до неї.

Листом від 31.01.2011 № 375/10/28-011 Іванкі вська міжрайонна державна по даткова інспекція Київської області повідомила позивача про невизнання декларації з податку на прибуток підприє мства у зв' язку з тим, що вона заповнена всупереч правилам та затвердженому законодавс твом порядку, а саме: звітніст ь не підписана відповідними посадовими особами.

Не погоджуючись з рішення ми відповідача, позивач звер нувся до суду з метою захисту своїх прав та інтересів.

Надаючи правову оцінку ві дносинам, що склались між сто ронами, суд виходить з таких п оложень законодавчих актів.

Згідно з пунктом 203.1 статті 203 Податкового кодексу Україн и від 02.12.2010 № 2755-VІ (надалі - Пода тковий кодекс), позивач є плат ником податку на додану варт ість, а відповідно до підпунк ту 2.1.1 пункту 2.1 статті 2 Закону У країни від 28.12.1994 №334/94-ВР «Про опод аткування прибутку підприєм ств» є також платником подат ку на прибуток підприємств.

Відповідно до пункту 201.14 ст атті 201 платники податку зобов ' язані вести окремий облік операцій з постачання та при дбання товарів/послуг, які пі длягають обкладенню податко м, а також які не є об' єктами оподаткування та звільнені в ід оподаткування згідно з ци м розділом. Пунктом 201.15 стат ті 201 Податкового кодексу, пер едбачено, що зведені резу льтати такого обліку відобра жаються в податкових деклара ціях, форма яких встановлюєт ься у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу. Плат ник податку веде реєстри отр иманих та виданих податкових накладних в електронному ви гляді, у якому зазначаються п орядковий номер податкової н акладної, дата її виписки (отр имання), загальна сума постач ання та сума нарахованого по датку, а також реєстраційний номер платника податку - прод авця, який видав податкову на кладну такому платнику подат ку. Форма і порядок заповненн я реєстрів отриманих та вида них податкових накладних вст ановлюються відповідно до ви мог розділу ІІ цього Кодексу .

Платники податку щомісяця у терміни, що передбачені для подання податкової звітност і (календарний місяць), у тому числі для яких цим розділом в становлено звітний податков ий період квартал, подають ор гану державної податкової сл ужби копії записів у реєстра х виданих та отриманих подат кових накладних за такий пер іод в електронному вигляді

Орган державної податково ї служби розробляє та розміщ ує на своєму офіційному веб-с айті програму ведення обліку записів у Реєстрах виданих т а отриманих податкових накла дних в електронному вигляді та забезпечує її безкоштовне розповсюдження (включаючи н еобхідні зміни та доповнення ) шляхом надання доступу до ко піювання такої програми як ч ерез Інтернет, так і шляхом за пису на магнітні носії інфор мації платника за його запит ом.

Згідно з пунктом 46.1 статті 46 П одаткового кодексу податков а декларація, розрахунок (дал і - податкова декларація) - док умент, що подається платнико м податків (у тому числі відок ремленим підрозділом у випад ках, визначених цим Кодексом ) контролюючому органу у стро ки, встановлені законом і на п ідставі якого здійснюється н арахування та/або сплата под аткового зобов' язання, чи д окумент, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплач еного) на користь платників п одатків-фізичних осіб, суми у триманого та/або сплаченого податку. Митні декларації пр ирівнюються до податкових де кларацій для цілей нарахуван ня та/або сплати податкових з обов' язань. Додатки до пода ткової декларації є її невід ' ємною частиною.

Пунктом 46.2 статті 46 Податков ого кодексу визначено, що пла тник податку на прибуток под ає разом з відповідною подат ковою декларацією квартальн у або річну фінансову звітні сть (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для п одання податкової деклараці ї. Платники податку на прибут ок, малі підприємства, віднес ені до таких відповідно до Го сподарського кодексу Україн и, подають разом з річною пода тковою декларацією річну фін ансову звітність у порядку, п ередбаченому для подання под аткової декларації. У складі фінансової звітності платни к податків зазначає тимчасов і та постійні податкові різн иці за формою, встановленою М іністерством фінансів Украї ни.

Відповідно до пункту 48.1 стат ті 48, податкова декларація скл адається за формою, затвердж еною в порядку, визначеному п оложеннями пункту 46.4 статті 46 ц ього Кодексу та чинному на мо мент її подання. Форма податк ової декларації повинна міст ити необхідні обов' язкові р еквізити і відповідати норма м та змісту відповідного под атку та збору, а саме податков а декларація повинна містити такі обов' язкові реквізити : тип документа (звітний, уточн юючий, звітний новий); звітний (податковий) період, за який п одається податкова декларац ія; звітний (податковий) періо д, що уточнюється (для уточнюю чого розрахунку); повне найме нування платника податків зг ідно з реєстраційними докуме нтами; код платника податків згідно з Єдиним державним ре єстром підприємств та органі зацій України або реєстрацій ний (обліковий) номер з Тимчас ового реєстру ДПА України; ре єстраційний номер облікової картки платника податків; мі сцезнаходження платника под атків; найменування органу д ержавної податкової служби, до якого подається звітність ; дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від фо рми); ініціали, прізвища та реє страційні номери облікових к арток посадових осіб платник а податків; підписи платника податку - фізичної особи та /або посадових осіб платника податку, визначених цим Коде ксом та засвідчені печаткою платника податку (за наявнос ті).

Пунктом 48.4 статті 48 Податков ого кодексу передбачено, що у окремих випадках, коли це від повідає сутності податку або збору та є необхідним для йог о адміністрування, форма под аткової декларації додатков о може містити такі обов' яз кові реквізити: відмітка про звітування за спеціальним р ежимом; код виду економічної діяльності (КВЕД); код органу місцевого самоврядування за КОАТУУ; індивідуальний пода тковий номер та номер Свідоц тва про реєстрацію платника податку на додану вартість з гідно з даними Реєстру платн иків податку на додану варті сть за звітний (податковий) пе ріод.

Відповідно до пункту 49.3 стат ті 49 Податкового кодексу пода ткова декларація подається д о органу державної податково ї служби за вибором платника податків, якщо інше не передб ачено цим Кодексом, в один із т аких способів: особисто плат ником податків або уповноваж еною на це особою; надсилаєть ся поштою з повідомленням пр о вручення та з описом вкладе ння; засобами електронного з в' язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реє страції електронного підпис у підзвітних осіб у порядку, в изначеному законодавством. Згідно з пунктом 49.8 статті 49 прийняття податко вої декларації є обов' язком органу державної податкової служби. При прийманні податк ової декларації уповноважен а посадова особа органу держ авної податкової служби, в як ому перебуває на обліку плат ник податків, зобов' язана п еревірити наявність та досто вірність заповнення всіх обо в' язкових реквізитів, перед бачених пунктами 48.3 та 48.4 статт і 48 цього Кодексу. Інші показн ики, зазначені в податковій д екларації платника податків , до її прийняття перевірці не підлягають.

Як убачається з листа Іван ківської МДПІ про невизнання декларації ТОВ «Алімар» з по датку на додану вартість за г рудень 2010 року, причиною її нев изнання було надання звітнос ті не в повному обсязі, поданн я додатків без основної декл арації або відсутність обов' язкових додатків.

Дослідивши матеріали сп рави судом встановлено, що зг ідно опису вкладення в цінни й лист, позивачем надіслано н а адресу податкового органу, заяву на неправомірні дії сл ужбової особи податкової інс пекції від 20.01.2011 № 01/20-11 декларацію з податку на додану вартість разом з додатками № 5 та № 12 та е лектронним носієм отриманих податкових накладних за 12 міс яців 2010 року. Опис вкладення у ц інний лист засвідчений підпи сом службової особи відділен ня поштового зв' язку.

Тобто, з опису вбачається, що позивачем подано декларац ію з податку на додану вартіс ть за грудень 2010 року з відпові дними до датками, у відповідн ості до вимог статті 46 Податко вого кодексу України.

Твердження відповідача, п ро те, що декларація не відпов ідає вимогам приписів Податк ового кодексу у зв' язку з не можливістю відкриття електр онного носія реєстру видатко вих та податкових накладних, не приймаються судом до уваг и, оскільки в листі від 25.01.2011 № 342/10 /28 зазначено лише загальний пе релік підстав для не визнанн я декларації як податкової з вітності без посилань на кон кретні порушення позивачем п ри поданні податкової звітно сті. Така обставина визнаєть ся судом поважною для визнан ня неправомірними дій податк ових органів, оскільки не заз начення конкретних причин не визнання декларації позбавл яє права платника податку то чно та своєчасно усунути нед оліки податкової звітності у разі їх наявності.

Відносно невизнання відп овідачем податкової деклара ції позивач з податку на приб уток підприємства за 2010 рік, су д зазначає наступне.

Пунктом 48.3 ст. 48 Податковог о кодексу України визначено обов' язкові реквізити п одаткової декларації, а саме : тип документа (звітний, уточн юючий, звітний новий); звітний (податковий) період, за який п одається податкова декларац ія; звітний (податковий) періо д, що уточнюється (для уточнюю чого розрахунку); повне найме нування платника податків зг ідно з реєстраційними докуме нтами; код платника податків згідно з Єдиним державним ре єстром підприємств та органі зацій України або реєстрацій ний (обліковий) номер з Тимчас ового реєстру ДПА України; ре єстраційний номер облікової картки платника податків; мі сцезнаходження платника под атків; найменування органу д ержавної податкової служби, до якого подається звітність ; дата подання звіту (або дата заповнення - залежно від фо рми); ініціали, прізвища та реє страційні номери облікових к арток посадових осіб платник а податків; підписи платника податку - фізичної особи та /або посадових осіб платника податку, визначених цим Коде ксом та засвідчені печаткою платника податку (за наявнос ті).

Відповідно до підпункту 48. 5.1 пункту 48.5 статті 48 Податковог о кодексу податкова декларац ія повинна бути підписана керівником платника податк ів або уповноваженою особою, а також особою, яка відповіда є за ведення бухгалтерського обліку та подання податково ї декларації до органу держа вної податкової служби. У раз і ведення бухгалтерського об ліку та подання податкової д екларації безпосередньо кер івником платника податку так а податкова декларація підпи сується таким керівником та особою, яка відповідає за вед ення бухгалтерського обліку .

Як убачається із податков ої декларації з податку на пр ибуток підприємства ТОВ «Алі мар» за 2010 рік, на місці для під пису головного бухгалтера пі дпис відсутній, у зв' язку з т им, що керівник підприємства Соколов В.М. є одночасно і директором ТОВ «Алімар» і го ловним бухгалтером.

Водночас, суд звертає ув агу сторін на те, що вказана де кларація містить усі необхід ні реквізити та скріплена пе чаткою ТОВ «Алімар».

Платник податків може також оскаржити дії служб ової (посадової) особи контр олюючого органу з відмови у прийнятті податкової декла рації у судовому порядку.

Податкова звітність, от римана контролюючим орган ом від платника податків як податкова декларація, що з аповнена ним всупереч прави лам, зазначеним у затвердж еному порядку її заповненн я, може бути не визнана таки м контролюючим органом як по даткова декларація, якщо в ній не зазначено обов'язков их реквізитів, її не підписа но відповідними посадовими о собами, не скріплено печатк ою платника податків. У цьо му випадку, якщо контролююч ий орган звертається до пла тника податків з письмовою п ропозицією надати нову под аткову декларацію з виправ леними показниками (із зазна ченням підстав неприйняття п опередньої), то такий платник податків має право: надати та ку нову декларацію разом зі сплатою відповідного штраф у; оскаржити рішення податко вого органу в порядку апеляц ійного узгодження.

Враховуючи вищенаведене , суд вважає вимоги позивача о бґрунтованими та такими, що п ідлягають задоволенню.

Частиною першою статті 94 К одексу адміністративного су дочинства України передбаче но, якщо судове рішення ухвал ене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноваж ень, суд присуджує всі здійсн ені нею документально підтве рджені судові витрати з Держ авного бюджету України (або в ідповідного місцевого бюдже ту, якщо іншою стороною був ор ган місцевого самоврядуванн я, його посадова чи службова о соба).

За подання позовної заяви д о суду позивачем сплачено су довий збір (державне мито) в су мі 3,40 грн., що в силу статті 87 Код ексу адміністративного судо чинства України відноситься до складу судових витрат. Про відшкодування інших судових витрат позивач суду клопота нь не заявляв.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 159 - 163, 167, 254 Кодексу адміністра тивного судочинства України , суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Визнати протиправними дії Іванківківської міжрайонно ї державної податкової інспе кції Київської області щодо невизнання податкової декла рації товариства з обмеженою відповідальністю «Алімар» з податку на додану вартість т а податку на прибуток підпри ємства за грудень місяць 2010 ро ку.

Зобов' язати Іванківсь ку міжрайонну державну подат кову інспекцію Київської обл асті визнати податкову декла рацію товариства з обмеже ною відповідальністю «Аліма р» з податку на додану вартіс ть та податку на прибуток під приємства за грудень місяць 2010 року як податкову звітніст ь та відобразити в картці осо бового рахунку товариства з обмеженою відповідальністю «Алімар» (ідентифікаційний код - 36474949) показники податкової декларації з податку на дода ну вартість та податку на при буток підприємства за груден ь місяць 2010 року.

Стягнути з Державного бюдж ету України на користь товар иства з обмеженою відповідал ьністю «Алімар» судовий збі р у розмірі 3 (три) грн. 40 коп.

Постанова може бути оска ржена в порядку та строки вст ановленими статтею 186 Кодексу адміністративного судочинс тва України та набирає закон ної сили в порядку встановле ному статтею 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Суддя Лисенко В.І.

Повний текст постанови складений 12 березня 2011 року

З оригіналом згідно

суддя

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

01113, м. Київ, бульвар Лесі Ук раїнки, 26 т/ф 2865687, ЄДРПОУ 240740

«12» березня 2011 року

№2а-727/11/1070

Товариство з обмеженою відповідальністю «Алімар»

вул. Поліський шлях, 5, см т. Іванків, Іванківський райо н, Київська область, 07200

Київський окружний адмі ністративний суд надсилає ко пію постанови від 09.03.2011 в адміні стративній справі №2а-727/11/1070.

Суддя Лисенко В.І.


КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АД МІНІСТРАТИВНИЙ СУД

01113, м. Київ, бульвар Лесі Ук раїнки, 26 т/ф 2865687, ЄДРПОУ 240740

«12» березня 2011 року

№2а-727/10/1070

Іванківська міжрайонн а державна податкова інспекц ія Київської області

вул. І. Проскури, 24, смт. Іванків , Київська область, 07200

Київський окружний адмі ністративний суд надсилає ко пію постанови від 09.03.2011 в адміні стративній справі №2а-727/11/1070.

Суддя Лисенко В.І.

Дата ухвалення рішення09.03.2011
Оприлюднено23.03.2011
Номер документу14311566
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-727/10/1070

Постанова від 09.03.2011

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Лисенко В.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні