Постанова
від 06.10.2010 по справі 2-а-5825/10/1070
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УКРАЇН А

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІ СТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

6 жовтня 2010 року № 2-а-5825/10/1070

Суддя Київського ок ружного адміністративного с уду Музиченко А.В., розглянувш и в порядку письмового прова дження адміністративну спра ву

за позовом Прокурора Вишгородського району Київської області в і нтересах держави в особі Дер жавної податкової інспекції у Вишгородському району Киї вської області до Товариства з обмеженою від повідальністю «Спецгідроре сурс» про стягнення податкової забо ргованості в сумі 2380 (дві тисяч і триста вісімдесят) гривень 00 копійок , -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Прокурор Вишг ородського району Київської області в інтересах держави в особі Державної податково ї інспекції у Вишгородському району Київської області , зв ернувся до суду з адміністра тивним позовом до Товариств а з обмеженою відповідальніс тю «Спецгідроресурс» , про ст ягнення податкової заборгов аності в сумі 2380 (дві тисячі три ста вісімдесят) гривень 00 копі йок.

Право звертатись до суду із заявами про захист прав і зак онних інтересів держави зако ном надано прокурору. Підста вою для представництва у суд і інтересів держави є наявні сть порушень або загрози пор ушень економічних, політични х та інших державних інтерес ів внаслідок протиправних ді й (бездіяльності) фізичних аб о юридичних осіб, що вчиняють ся у відносинах між ними або з державою. Виявивши порушенн я інтересів держави, прокуро р звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача податкової заборгованості .

Позовні вимоги позивач об ґрунтовує тим, що відповідач має заборгованість перед Де ржавним бюджетом України зі сплати податків та зборів, ра зом з тим позивачем виявлено факти неподання відповідаче м податкової звітності до по даткового органу, в зв' язку з чим він застосував до відпо відача штрафні (фінансові) са нкції, відповідно просить су д стягнути загальну суму под аткової заборгованості.

Про дату, час і місце судов ого розгляду сторони були по відомлені належним чином.

У призначений день та час до суду сторони не з' явилися. П редставник позивача - Проку ратури Вишгородського район у Київської області в судове засідання не з' явився, нада в суду клопотання про розгля д справи без його участі, позо вні вимоги підтримує в повно му обсязі. Від представника п озивача - Державної податков ої інспекції у Вишгородськом у району Київської області т акож до суду надійшло письмо ве клопотання про розгляд сп рави без його участі, позовні вимоги підтримує в повному о бсязі.

Судові повідомлення напра влялися відповідачу за адрес ою його місцезнаходження (07330, К иївська область, Вишгородськ ий район, селище міського тип у Димер, вулиця Революції, буд инок 142), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридични х осіб та фізичних осіб - під приємців. Відповідно до пошт ових повідомлень, які поверн улися до суду, відповідач всі відправлені йому документи отримав.

Місцезнаходженням юридичн ої особи є адреса органу або о соби, які відповідно до устан овчих документів юридичної о соби чи закону виступають ві д її імені (стаття 93 Цивільног о кодексу України, стаття 1 Зак ону України «Про державну ре єстрацію юридичних осіб та ф ізичних осіб - підприємців» від 15.05.2003 року № 755-IV).

Згідно зі статтею 18 Закону № 755-IV, якщо відомості, які підляг ають внесенню до

Єдиного державного реєстру, були вне сені до нього, то такі відомос ті вважаються достовірними, а в силу частини восьмої стат ті 35 Кодексу адміністративно го судочинства України вважа ється, що повістку вручено юр идичній особі, якщо вона дост авлена за адресою, внесеною д о відповідного державного ре єстру.

За таких обставин, неприбут тя в судове засідання предст авника відповідача не є пере шкодою для розгляду справи (ч астина друга статті 128 Кодексу адміністративного судочинс тва України).

Відповідно до частини шост ої статті 128 Кодексу адмініст ративного судочинства Украї ни, якщо немає перешкод для ро згляду справи у судовому зас іданні, визначених цією стат тею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хо ча і були належним чином пові домлені про дату, час і місце с удового розгляду, суд має пра во розглянути справу у письм овому провадженні у разі від сутності потреби заслухати с відка чи експерта.

Судом встановлено, що для ро згляду і вирішення даної спр ави відсутня потреба у заслу ховуванні свідків чи експерт ів, також немає інших перешко д для розгляду справи у судов ому засіданні, зазначених у с татті 128 Кодексу адміністрати вного судочинства України.

Таким чином, клопотання п редставників позивачів вваж аються обґрунтованими та так им, що підлягають задоволенн ю, з огляду на це, суд визнав за можливе розглядати справу з а відсутності сторін в поряд ку письмового провадження на основі наявних в матеріалах справи доказів.

Представники позивачів в наданих суду клопотаннях по зовні вимоги підтримали в по вному обсязі, просили суд поз ов задовольнити.

Відповідач відзиву на позо вну заяву, заперечень проти п озову, будь-яких пояснень, зая в чи клопотань суду не надав.

Всебічно та об' єктивно до слідивши матеріали справи, т а оцінивши їх у сукупності, су д дійшов висновку, що позов пі длягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідач, Товариство з об меженою відповідальністю «С пецгідроресурс» , 14 жовтня 2008 р оку зареєстроване Вишгородс ькою районною державною адмі ністрацією Київської област і як юридична особа, місцезна ходження: 07330, Київська область , Вишгородський район, селище міського типу Димер, вулиця Р еволюції, будинок 142, ідентифі каційний номер 36076142.

Працівниками відділу адмі ністрування податків з фізич них осіб Державної податково ї інспекції у Вишгородському районі Київської області бу ла проведена камеральна пере вірка податкової декларації з податку на додану вартість за грудень 2008 року по серпень 2 009 року, під час якої було встан овлено порушення підпункту 4 .1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 статті 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «П ро порядок погашення зобов'я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами», а саме вста новлено факт несвоєчасного п одання податкової деклараці ї. За результатами даної пере вірки складено Акт № 736/15 - 217/178 в ід 5 серпня 2010 року Про результа ти перевірки дотримання вимо г податкового законодавства в частині своєчасності пода ння податкових декларацій з податку на додану вартість Т овариством з обмеженою відпо відальністю «Спецгідроресу рс» (ідентифікаційний номер: 36076142) за період з 1.12.2008 року по 5.08.2009 р оку, яким встановлено не пода ння у строки, передбачені під пунктами 4.1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 статт і 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» по даткових декларацій з податк у на додану вартість. На підст аві вищезазначеного Акту, по датковим органом прийнято по даткове повідомлення - ріше ння № 0002391502/0 від 7 серпня 2009 року, як им визначено штрафну (фінанс ову) санкцію в сумі 1360 (одна тис яча триста шістдесят) гривен ь 00 копійок. Зазначене податко ве повідомлення - рішення б уло вивішено на дошку податк ових оголошень у зв' язку із відсутністю відповідача за його місцезнаходженням, відп овідно до чого був складений Акт № 334/15 - 2 від 21 вересня 2009 року .

Працівниками відділу адмі ністрування податків з фізич них осіб Державної податково ї інспекції у Вишгородському районі Київської області бу ла проведена камеральна пере вірка податкової декларації з податку на додану вартість за січень 2010 року по лютий 2010 ро ку, під час якої було встановл ено порушення підпункту 4.1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 статті 4 Закону Укр аїни від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про п орядок погашення зобов'язань платників податків перед бю джетами та державними цільов ими фондами», а саме встановл ено факт несвоєчасного подан ня податкової декларації. За результатами даної перевірк и складено Акт № 125/15 - 217/27 від 4 лю того 2010 року Про результати пе ревірки дотримання вимог под аткового законодавства в час тині своєчасності подання по даткових декларацій з податк у на додану вартість Товарис твом з обмеженою відповідаль ністю «Спецгідроресурс» (іде нтифікаційний номер: 36076142) за пе ріод з 1.01.2010 року по 4.02.2010 року, яким встановлено не подання у стр оки, передбачені підпунктами 4.1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 статті 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «П ро порядок погашення зобов'я зань платників податків пере д бюджетами та державними ці льовими фондами» податкових декларацій з податку на дода ну вартість за грудень 2009 року . На підставі вищезазначеног о Акту, податковим органом пр ийнято податкове повідомлен ня - рішення № 0000341502/0 від 5 лютог о 2009 року, яким визначено загал ьну суму податкового зобов' язання, яка складає 170 (сто сімд есят) гривень. Зазначене пода ткове повідомлення - рішенн я було вручено відповідачу, щ о підтверджується поштовим п овідомленням з підписом про отримання, копія якого місти ться в матеріалах справи.

Працівниками Державної по даткової інспекції у Вишгоро дському районі Київської обл асті була проведена камераль на перевірка податкової декл арації з податку на додану ва ртість за серпень 2009 року по гр удень 2009 року, під час якої було встановлено порушення підпу нкту 4.1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 статті 4 За кону України від 21.12.2000 року № 2181-І ІІ «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами», а саме встановлено факт несвоєчасн ого подання податкової декла рації. За результатами даної перевірки складено Акт № 1657/15 - 217/425 від 23 грудня 2009 року Про резу льтати перевірки дотримання вимог податкового законодав ства в частині своєчасності подання податкових декларац ій з податку на додану вартіс ть Товариством з обмеженою в ідповідальністю «Спецгідро ресурс» (ідентифікаційний но мер: 36076142) за період з 1.08.2009 року по 2 3.12.2009 року, яким встановлено не п одання у строки, передбачені підпунктами 4.1.4 та 4.1.7 пункту 4.1 с татті 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» податкових декларацій з п одатку на додану вартість за липень - листопад 2009 року. На підставі вищезазначеного Ак ту, податковим органом прийн ято податкове повідомлення - рішення № 0005751502/0 від 23 грудня 2009 ро ку, яким визначено штрафну (фі нансову) санкцію в сумі 850 (вісі мсот п' ятдесят) гривень 00 коп ійок. Зазначене податкове по відомлення - рішення було в ивішено на дошку податкових оголошень у зв' язку із відс утністю відповідача за його місцезнаходженням, відповід но до чого був складений Акт № 40/15 - 2/13 від 11 лютого 2010 року.

Відповідно до підпункту 5.3.1 п ункту 5.3 статті 5 Закону Україн и від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами», платник податків з обов' язаний погасити нарах овану суму податкового зобов ' язання протягом десяти кал ендарних днів від дня отрима ння податкового повідомленн я.

У зв' язку з тим, що відпові дачем самостійно заборгован ість перед Державним бюджето м України не сплачено, Держав ною податковою інспекцією у Вишгородському районі Київс ької області, у відповідност і до статті 6 Закону України в ід 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами» та Порядку направлен ня органами державної податк ової служби України податков их вимог, затвердженого нака зом Державної податкової адм іністрації України № 266 від 03 ли пня 2001 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції Україн и 16 липня 2001 року, рекомендован им листом з повідомленням пр о вручення надіслано першу п одаткову вимогу № 1/588 від 16 липн я 2009 року на загальну суму пода ткового боргу за узгодженими податковими зобов' язанням и - 170 (сто сімдесят) гривень 00 к опійок.

Оскільки вищевказана пода ткова вимога залишилась без задоволення, Державною подат ковою інспекцією у Вишгородс ькому районі Київської облас ті відповідачу виставлено др угу податкову вимогу № 2/690 від 2 5 серпня 2009 року на загальну су му податкового боргу за узго дженими податковими зобов' язаннями - 340 (триста сорок) гр ивень 00 копійок. Зазначена под аткова вимога розміщена на д ошці податкових оголошень, у зв' язку з тим, що від платник а податків повернувся конвер т з відправленнями з позначк ою про те, що закінчився термі н зберігання, відповідно до ц ього був складений акт № 131 від 12 жовтня 2009 року, який міститьс я в матеріалах справи.

Таким чином, відповідач має заборгованість перед Держав ним бюджетом України в сумі 238 0 (дві тисячі триста вісімдеся т) гривень 00 копійок, що підтве рджується Довідкою - розрах унком № 1568/9/24 - 040/548 від 25 лютого 2010 р оку.

Отже, на день судового розгл яду заборгованість відповід ачем до Державного бюджету У країни не сплачено.

Рішенням № 91 від 12 листопада 2009 року Про стягнення коштів т а продаж інших активів платн ика податків в рахунок погаш ення його податкового боргу, заступник начальника Держав ної податкової інспекції у В ишгородському районі Київсь кої області Дашкевич М.В., відповідно до Закону Україн и від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами» вирішив здійснити стягнення коштів та продаж і нших активів, що перебувають у власності (повному господа рському віданні) платника по датків Товариства з обмежено ю відповідальністю «Спецгід роресурс» ( місцезнаходженн я: 07330, Київська область, Вишгор одський район, селище місько го типу Димер, вулиця Революц ії, будинок 142, ідентифікаційн ий номер 36076142) , а також тих актив ів, права власності на які він набуде у майбутньому, в рахун ок погашення узгодженої суми податкового боргу цього пла тника податків.

Надаючи правової оцінки ві дносинам, що виникли між стор онами, суд виходить з такого.

Згідно з підпунктом 7.8.1 пункт у 7.8 статті 7 Закону України «Пр о податок на додану вартість » при сплаті податку на додан у вартість податковим період ом є один календарний місяць .

Підпунктом 4.1.4 пункту 4.1 статт і 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» вс тановлено, якщо базовий пода тковий (звітний) період, що дор івнює календарному місяцю, - п одаткові декларації подають ся за базовий податковий (зві тний) період протягом 20 календ арних днів, наступних за оста ннім календарним днем звітно го (податкового) місяця.

Підпунктом 4.1.7 пункту 4.1 статт і 4 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок погашенн я зобов'язань платників пода тків перед бюджетами та держ авними цільовими фондами» вс тановлено, що платник податк ів має право не пізніше ніж за десять днів до закінчення гр аничного строку подання декл арації, визначеного згідно з підпунктом 4.1.4 пункту пункту 4. 1 статті 4 цього Закону, надісл ати декларацію (розрахунок) н а адресу податкового органу поштою з повідомленням про в ручення.

Згідно з пунктом 1.3 статті 1 З акону України від 21.12.2000 року № 218 1-ІІІ «Про порядок погашення з обов'язань платників податкі в перед бюджетами та державн ими цільовими фондами» подат ковим боргом (недоїмкою) є под аткове зобов'язання (з урахув анням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгод жене платником податків або узгоджене в адміністративно му чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений стр ок, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зоб ов'язання.

Статтею 5 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок п огашення зобов'язань платник ів податків перед бюджетами та державними цільовими фонд ами» передбачено, що податко ве зобов'язання платника под атків, нараховане контролююч им органом, вважається узгод женим у день отримання платн иком податків податкового по відомлення, якщо платник под атків не здійснив адміністра тивного оскарження визначен ої суми податкового зобов'яз ання. Узгоджена сума податко вого зобов'язання, не сплачен а платником податків у строк и, визначені цією статтею, виз нається сумою податкового бо ргу платника податків.

Згідно з підпунктом 17.1.1 пунк ту 17.1 статті 17 Закону України в ід 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядо к погашення зобов'язань плат ників податків перед бюджета ми та державними цільовими ф ондами» платник податків, що не подає податкову декларац ію у строки, визначені законо давством, сплачує штраф у роз мірі десяти неоподатковуван их мінімумів доходів громадя н за кожне таке неподання або її затримку.

Відповідно до підпункту 3.1.1 п ункту 3.1 статті 3 Закону Україн и від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про поря док погашення зобов'язань пл атників податків перед бюдже тами та державними цільовими фондами», активи платника по датків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашенн я його податкового боргу вик лючно за рішенням суду.

Органами, уповноваженими з дійснювати заходи з погашенн я податкового боргу, згідно з підпунктом 2.3.1 пункту 2.3 статті 2 Закону України від 21.12.2000 року № 2181-ІІІ «Про порядок погашення зобов'язань платників подат ків перед бюджетами та держа вними цільовими фондами», є в иключно податкові органи.

Згідно з пунктом 11 статті 10 З акону України від 04.12.1990 року №509-Х ІІ «Про державну податкову с лужбу в Україні» державні по даткові інспекції в районах, містах без районного поділу , районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податк ові інспекції подають до суд ів позови до підприємств, уст анов, організацій та громадя н про визнання угод недійсни ми і стягнення в доход держав и коштів, одержаних ними за та кими угодами, а в інших випадк ах - коштів, одержаних без ус тановлених законом підстав, а також про стягнення заборг ованості перед бюджетом і де ржавними цільовими фондами з а рахунок їх майна.

Відповідно до статті 11 Коде ксу адміністративного судоч инства України розгляд і вир ішення справ в адміністратив них судах здійснюються на за садах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду с воїх доказів і у доведенні пе ред судом їх переконливості.

Статтею 71 Кодексу адміністр ативного судочинства передб ачено, що кожна сторона повин на довести ті обставини, на як их ґрунтуються її вимоги та з аперечення.

Позивачем надано суду дока зи наявності у відповідача з аборгованості перед Держав ним бюджетом України за штра фними (фінансовими) санкціям и, наявності у позивача компе тенції відносно стягнення з відповідача податкового бор гу, а також правильності нара хування передбачених законо м штрафних санкцій.

Відповідно до статті 361 Зако ну України «Про прокуратуру» від 05.11.1991 року № 1789-XII, прокурор зді йснює представництво інтере сів держави у суді, тобто, вчин яє від імені держави процесу альні та інші дії, спрямовані на захист інтересів держави . Підставою для представницт ва у суді інтересів держави є наявність порушень або загр ози порушень економічних, по літичних та інших державних інтересів внаслідок протипр авних дій (бездіяльності) фіз ичних або юридичних осіб, що в чиняються у відносинах між н ими або з державою.

Враховуючи, що предметом по зову є стягнення податкової заборгованості до Державно го бюджету України, безумовн о, позов прокурором пред' яв лено в інтересах держави, в ме жах наданих законом повноваж ень.

За таких обставин, виходячи з меж заявлених позовних вим ог, аналізу положень чинного законодавства України та ма теріалів справи, беручи до ув аги те, що доказів погашення в ідповідачем зазначеної забо ргованості на день прийняття рішення не надано, суд дійшов висновку про обґрунтованіст ь позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задово ленню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, у справах, в яких позивач ем є суб' єкт владних повнов ажень, а відповідачем - фізи чна чи юридична особа, судові витрати, здійснені позиваче м, з відповідача не стягуютьс я.

Керуючись статтями 11, 14, 70, 71, 72, 86, 94, 128, 159 - 163, 167, 254 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов з адовольнити.

Стягнути з Товариства з о бмеженою відповідальністю « Спецгідроресурс» ( місцезнах одження: 07330, Київська область, Вишгородський район, селище міського типу Димер, вулиця Р еволюції, будинок 142, ідентифі каційний номер 36076142) на корист ь Державного бюджету Україн и заборгованість в сумі 2380 (дв і тисячі триста вісімдесят) г ривень 00 копійок .

Постанова набирає закон ної сили в порядку, встановле ному статтею 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Апеляційна скарга на поста нову суду подасться до Київс ького апеляційного адмініст ративного суду через Київськ ий окружний адміністративни й суд.

Згідно з частиною другою с таті 186 Кодексу адміністратив ного судочинства України апе ляційна скарга на постанову суду першої інстанції подаєт ься протягом десяти днів з дн я її проголошення. У разі заст осування судом частини треть ої статті 160 цього Кодексу, а та кож прийняття постанови у пи сьмовому провадженні апеляц ійна скарга подається протяг ом десяти днів з дня отриманн я копії постанови.

Суддя А.В. Музиченко

Дата ухвалення рішення06.10.2010
Оприлюднено23.03.2011
Номер документу14311671
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-5825/10/1070

Постанова від 06.10.2010

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Музиченко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні