Постанова
від 16.03.2011 по справі 2а/0370/555/11
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 березня 2011 року Справа № 2а/0370/555/11

Волинський окружний адм іністративний суд у складі:

головуючого - судді Коваль чука В.Д.,

при секретарі судового зас ідання Годунок Т.О.,

з участю представника пози вача Миронюка А.М.,

представника відповідача Лелікова Д.А.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в місті Лу цьку адміністративну справу за позовом Первинної профсп ілкової організації відкрит ого акціонерного товариства «Луцький картонно-руберойдо вий комбінат» до Управління Пенсійного фонду України в м істі Луцьку Волинської облас ті про скасування рішення пр о застосування фінансових са нкцій та нарахування пені,

ВСТАНОВИВ:

Первинна профспілков а організація відкритого акц іонерного товариства «Луцьк ий картонно-руберойдовий ком бінат» (надалі - ППО ВАТ «Луц ький картонно-руберойдовий к омбінат») звернулася з адмін істративним позовом до Управ ління Пенсійного фонду Украї ни в місті Луцьку Волинської області (надалі - УПФУ в м. Лу цьку) про скасування рішення про застосування фінансових санкцій та нарахування пені № 160 від 14.02.2011 року на загальну су му 5 956,36 грн., обґрунтовуючи позо вні вимоги тим, що в порушення вимог пункту 2 частини 9 статт і 106 Закону України «Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування», УПФУ в м. Лу цьку нарахувало позивачу фін ансові санкції та пеню за нес плату (неперерахування) або н есвоєчасну сплату (несвоєчас не перерахування) страхуваль никами страхових внесків, бе з врахування того, що ППО ВАТ « Луцький картонно-руберойдов ий комбінат» сплачує страхо ві внески до Пенсійного фонд у в установлені законом терм іни - разом з отриманням кошті в на виплату заробітної плат и. Однак, у зв' язку з кредитор ською заборгованістю ППО ВАТ «Луцький картонно-руберойдо вий комбінат», має заборгова ність по заробітній платі пе ред своїми працівниками, тоб то страхувальник не має дост атньо коштів для здійснення в повному обсязі виплати зар обітної плати, а тому сплату с трахових внесків здійснює в пропорційних розмірах до вип лаченої заробітної плати. Пр осить, скасувати рішення УПФ У в м. Луцьку про застосування фінансових санкцій та нарах ування пені № 160 від 14.02.2011 року на загальну суму 5 956,36 грн.

Відповідач УПФУ в м. Луцьку подав заперечення на адмініс тративний позов, в якому зазн ачив, що ППО ВАТ «Луцький карт онно-руберойдовий комбінат» були самостійно обраховані та вказані суми страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання за січень - лютий 2010 року на загальну суму 17 103,33 грн. та по дані до УПФУ в м. Луцьку, однак зазначені страхові внески, н е були своєчасно сплачені в п овному обсязі. У зв' язку з чи м, УПФУ в м. Луцьку, на підставі Закону України «Про загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування», Інструкці ї про порядок обчислення і сп лати страхувальниками та зас трахованими особами внесків на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування д о Пенсійного фонду України, б уло винесено рішення про зас тосування фінансових санкці й в розмірі 1 710,33 грн. та нарахув ання пені в розмірі 4 246,03 грн. на загальну суму 5 956,36 грн. Просит ь в задоволенні адміністрати вного позову відмовити.

Представник позивача в суд овому засіданні позовні вимо ги підтримав з підстав, викла дених в позовній заяві, проси ть адміністративний позов за довольнити повністю.

Представник відповідача в судовому засіданні адмініст ративний позов не визнав з пі дстав, викладених в заперече ні, просить в задоволенні адм іністративного позову відмо вити.

Заслухавши пояснення осіб , які беруть участь у справі, д ослідивши письмові докази, с уд приходить до висновку, що в задоволенні адміністративн ого позову слід відмовити з н аступних підстав.

ППО ВАТ «Луцький картонно-р уберойдовий комбінат» (вул. К арбишева, 3, м. Луцьк, Волинська область, 43023, ідентифікаційний код юридичної особи 34827276) здійс нює діяльність професійної с пілки (некомерційна організа ція, що обслуговує домашні го сподарства) на підставі Свід оцтва про державну реєстраці ю юридичної особи серії А01 № 0035 15 (а. с. 8-9), перебуває на обліку в У ПФУ в м. Луцьку та є страхуваль ником у розумінні статті 1 Зак ону України від 09.07.2003р. № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування» (над алі - Закон № 1058-ІV).

Згідно вимог пункту 6 частин и 2 статті 17 Закону № 1058-ІV страху вальник зобов'язаний нарахов увати, обчислювати і сплачув ати в установлені строки та в повному обсязі страхові вне ски.

Страхові внески є цільовим загальнообов'язковим платеж ем, який справляється на всій території України в порядку , встановленому цим Законом. С трахові внески не включаютьс я до складу податків, інших об ов'язкових платежів, що склад ають систему оподаткування. На ці внески не поширюється п одаткове законодавство. Зако нодавством не можуть встанов люватися пільги з нарахуванн я та сплати страхових внескі в або звільнення від їх сплат и (стаття 18 Закону № 1058-ІV).

Статтею 5 Закону України від 26.06.1997р. № 400/97-ВР «Про збір на обов'я зкове державне пенсійне стра хування» (надалі - Закон № 400/97 -ВР) встановлено, що збір на де ржавне обов'язкове пенсійне страхування сплачується одн очасно з одержанням коштів в установах банків на оплату п раці. У разі недостатності у п латників збору коштів на опл ату праці і сплату збору в пов ному обсязі видача коштів на оплату праці і сплата збору з дійснюються у пропорційних р озмірах. Суми збору, донарахо вані під час перевірок орган ами державної податкової слу жби та органами державної ко нтрольно-ревізійної служби, та фінансових санкцій перера ховуються до Пенсійного фонд у України у повному обсязі.

В судовому засіданні встан овлено, що ППО ВАТ «Луцький ка ртонно-руберойдовий комбіна т» були самостійно обрахован і та вказані в звітах про суми нарахованої заробітної плат и (грошового забезпечення, до ходу) застрахованих осіб та с уми нарахованих внесків на з агальнообов'язкове державне пенсійне страхування до орг анів Пенсійного фонду Україн и за червень-грудень 2009 року, сі чень-лютий 2010 року, зокрема в пу нкті 3 звіту (нарахування на фо нд оплати праці) - нарахуван ня на загальну суму 16 131,55 грн., в п ункті 5 звіту (утримання на фон д оплати праці) - нарахуванн я на загальну суму 971,78 грн. Одна к, зазначені суми страхових в несків не були своєчасно та в повному обсязі сплачені поз ивачем.

Також, ППО ВАТ «Луцький карт онно-руберойдовий комбінат» не було своєчасно перерахов ані страхові внески за періо д з 20.01.2009 року по 13.03.2009 року, у зв' я зку з чим УПФУ в м. Луцьку було винесено рішення № 444 від 01.04.2009 р оку про застосування фінансо вих санкцій в розмірі 240,77 грн. т а пені - 62,81 грн., яке не оскаржу валося позивачем, проте й не б уло сплачено.

Таким чином, оскільки вказа ні суми страхових внесків за червень 2009 року - лютий 2010 рок у, не були сплачені ППО ВАТ «Лу цький картонно-руберойдовий комбінат» своєчасно та в пов ному обсязі, 14.02.2011 року УПФУ в м. Л уцьку було винесено рішення № 160 про застосування фінансов их санкцій у вигляді штрафу в розмірі 1 710,33 грн. (10% від суми стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування за січень - лю тий 2010 року на загальну суму 17 10 3,33 грн.) та нараховані пені в ро змірі 4 246,03 грн. (за затримку про плати від 212 до 274 днів).

Статтями 15, 24 Закону України від 24.03.1995р. № 108/95-ВР «Про оплату пр аці» встановлено, що оплата п раці працівників підприємст ва здійснюється в першочерго вому порядку. Всі інші платеж і здійснюються підприємство м після виконання зобов'язан ь щодо оплати праці. Своєчасн ість та обсяги виплати зароб ітної плати працівникам не м ожуть бути поставлені в зале жність від здійснення інших платежів та їх черговості.

Згідно вимог частини 6, 12 стат ті 20 Закону № 1058-ІV страхувальни ки зобов'язані сплачувати ст рахові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 2 0 календарних днів із дня закі нчення цього періоду. При цьо му в разі здійснення протяго м базового звітного періоду виплат (виплати доходу), на які відповідно до цього Закону н араховуються страхові внеск и, страхувальники одночасно з видачею зазначених сум зоб ов'язані сплачувати авансові платежі у вигляді сум страхо вих внесків, що підлягають на рахуванню на зазначені випла ти (дохід). У разі недостатност і у страхувальника коштів дл я здійснення в повному обсяз і виплати заробітної плати (д оходу) та одночасної сплати в ідповідних авансових платеж ів виплата зазначених сум та сплата страхових внесків зд ійснюється в пропорційних ро змірах у порядку, визначеном у правлінням Пенсійного фонд у. У разі несплати авансових п латежів до страхувальників з астосовуються фінансові сан кції, передбачені цим Законо м. Перерахування страхових в несків здійснюється страхув альниками одночасно з одержа нням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплати дохо ду), у тому числі в безготівков ій чи натуральній формі або з виручки від реалізації това рів (послуг). Страхові внески п ідлягають сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків. У разі на явності в платника страхових внесків одночасно із зобов'я заннями із сплати страхових внесків зобов'язань із сплат и податків, інших обов'язкови х платежів, передбачених зак оном, або зобов'язань перед ін шими кредиторами зобов'язанн я із сплати страхових внескі в виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім з обов'язань щодо виплати заро бітної плати (доходу).

Відповідно до вимог пп. 5.1.3 - 5.1.6 Інструкції про порядок обч ислення і сплати страхувальн иками та застрахованими особ ами внесків на загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування до Пенсійного фонду України, затвердженої поста новою Правління пенсійного ф онду України № 21-1 від 19.12.2003р., заре єстрованої Міністерством юс тиції України 16.01.2004р. за № 64/8663 (над алі - Інструкція № 21), страхов і внески нараховуються незал ежно від джерел їх фінансува ння, форми, порядку, місця випл ати та використання, а також незалежно від того, чи були за значені суми фактично виплач ені після їх нарахування до с плати. Нараховані за відпові дний базовий звітний період страхові внески сплачуються платниками (крім гірничих пі дприємств) шляхом перерахува ння безготівкових сум з їх ба нківських рахунків не пізніш е ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього пері оду незалежно від виплати за робітної плати (доходу), на сум и яких нараховуються страхов і внески. У разі здійснення пр отягом базового звітного пер іоду виплат (виплати доходу), н а які нараховуються страхові внески, страхувальники одно часно з видачею зазначених с ум зобов' язані сплачувати а вансові платежі у. вигляді су м страхових внесків. У разі не достатності у страхувальник а коштів для здійснення в пов ному обсязі виплати заробітн ої плати (доходу) та одночасно ї сплати відповідних авансов их платежів виплата зазначен их сум та сплата страхових вн есків здійснюється в пропорц ійних розмірах. Перерахуванн я страхових внесків здійснює ться страхувальниками одноч асно з одержанням (перерахув анням) коштів на оплату праці (виплати доходу), у тому числі в безготівковій чи натураль ній формі або з виручки від ре алізації товарів (послуг). При цьому фактичним одержанням (перерахуванням) коштів на оп лату праці (виплати доходу) вв ажається одержання відповід них сум готівкою, зарахуванн я на банківський рахунок оде ржувача, перерахування за до рученням одержувача на будь- які цілі, одержання товарів (п ослуг) або будь-яких інших мат еріальних цінностей в рахуно к зазначених виплат (доходу), ф актичне здійснення із цих ви плат (доходу) відрахувань, пер едбачених законодавством аб о за виконавчими документами , чи будь-яких інших відрахува нь. Остаточний розрахунок за базовий звітний період здій снюється платником страхови х внесків не пізніше ніж чере з 20 календарних днів із дня за кінчення цього періоду незал ежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких на раховуються страхові внески .

Відповідно до статті 19 Зако ну № 1058-ІV страхові внески нарах овуються на суми, зазначені в частинах першій та другій ці єї статті, незалежно від джер ел їх фінансування, форми, пор ядку, місця виплати та викори стання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми ф актично виплачені після їх н арахування до сплати. Визнач ено суми, на які нараховуютьс я страхові внески, зокрема ви трати роботодавця на виплату заробітної плати найманим п рацівникам. Отже, в статті 19 За кону № 1058-ІV прямо зазначено, що страхові внески нараховують ся на суму заробітної плати н езалежно від того, чи були вон и виплачені працівникам післ я їх нарахування.

Частиною 2 статті 106 Закону № 1058-ІV встановлено, що суми страх ових внесків своєчасно не на раховані та/або несплачені с трахувальниками у строки, ви значені статтею 20 цього Закон у, в тому числі обчислені тери торіальними органами Пенсій ного фонду у випадках, передб ачених частиною третьою стат ті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованіст ю із сплати страхових внескі в (недоїмка) і стягуються з нар ахуванням пені та застосуван ням фінансових санкцій.

За несплату (неперерахуван ня) або несвоєчасну сплату (не своєчасне перерахування) стр ахувальниками страхових вне сків, у тому числі донарахова них страхувальниками або тер иторіальними органами Пенсі йного фонду, накладається шт раф у розмірі 10 % своєчасно не с плачених сум. Одночасно на су ми своєчасно не сплачених (не перерахованих) страхових вн есків і фінансових санкцій н араховується пеня в розмірі 0,1 % зазначених сум коштів, розр ахована за кожний день прост рочення платежу (пункт 2 части ни 9 статті 106 Закону № 1058-ІV ).

Отже, суд вважає, що позивач повинен перераховувати стра хові внески до Пенсійного фо нду України незалежно від фі нансового стану та виплачено ї заробітної плати.

Таким чином, на підставі вик ладеного вище суд приходить до висновку, що рішення УПФУ в м. Луцьку про застосування фі нансових санкцій та нарахува ння пені № 160 від 14.02.2011 року на заг альну суму 5 956,36 грн. винесено на підставі та в межах законода вства Україні, а відтак скасу ванню не підлягає.

Керуючись частиною 3 статті 160 статтями 162, 163 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, на підставі Закону Укра їни «Про загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання», Інструкції про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування до Пенсійно го фонду України, затверджен ої постановою Правління пенс ійного фонду України № 21-1 від 19 .12.2003р., суд,

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адмініс тративного позову відмовити .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, встановленого статтею 186 КА С України, якщо таку апеляцій ну скаргу не було подано. У раз і подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасова но, набирає законної сили піс ля повернення апеляційної ск арги, відмови у відкритті апе ляційного провадження або на брання законної сили рішення м за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку п овністю або частково шляхом подання апеляційної скарги д о Львівського апеляційного а дміністративного суду через Волинський окружний адмініс тративний суд. Апеляційна ск арга на постанову суду подає ться протягом десяти днів з д ня отримання копії постанови , яка буде складена у повному о бсязі 21 березня 2011 року. Копія а пеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її п одає, до Львівського апеляці йного адміністративного суд у.

Головуючий В.Д.Ковальчук

Дата ухвалення рішення16.03.2011
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу14318524
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0370/555/11

Постанова від 16.03.2011

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 03.03.2011

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

Ухвала від 03.03.2011

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ковальчук Володимир Дмитрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні