Постанова
від 23.06.2010 по справі 2-а-10583/09/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

   

ц

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ  ОКРУЖНИЙ  АДМІНІСТРАТИВНИЙ  СУД

Справа № 2-а-10583/09/0470

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

23 червня 2010 року                                    м. Дніпропетровськ

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді     Єфанова О.В.

при секретарі         Кравець Є.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Управління пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська

до Приватного підприємства Самстройремраб

про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов позов Управління пенсійного фонду України у Кіровському районі м. Дніпропетровська, в якому позивач просить стягнути з до Приватного підприємства Самстройремрабзаборгованість в сумі 3660,80 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що відповідач не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, в результаті чого допустився заборгованості у вищезазначеному розмірі.

Представник позивача у судове засідання не з’явився, надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутності та просив позовні вимоги задовольнити в повному обсязі

Відповідач заперечень на позовну заяву та повноважного представника у судове засідання не направив. Про час і місце розгляду справи відповідач повідомлявся належним чином. Однак на адресу суду повернувся конверт з потовою відміткою за закінченням терміну зберігання. Частиною 1 ст. 18 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємцівпередбачено, що якщо відомості, які внесені до Єдиного державного реєстру, були внесені до нього, то такі відомості вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою. Крім того, згідно цього ж Закону на юридичну та фізичну особу –підприємця покладено обов’язок вносити зміни до Єдиного державного реєстру підприємців установ та організацій України у разі зміни місця проживання, місцезнаходження фізичної особи –підприємця або юридичної особи відповідно. Згідно із ч.8 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України, вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою вказаною у довідці з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України, тому суд вважає, що він здійснив всіх заходів для повідомлення відповідача про судовий розгляд справи.

Таким чином, за можливе розглянути справу без участі відповідача відповідно до положень ст.128 КАС України.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Приватне підприємство Самстройремрабє платником страхових внесків (страхувальником)  на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зареєстроване в УПФУ у Кіровському районі м. Дніпропетровська.

Згідно з ч..2 ст.  17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003р., страхувальники зобов'язані нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Пунктом 11.11 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками  та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою  Постановою   правління ПФУ 19.12.2003 р. №21-1, передбачено, що платники страхових внесків щомісяця складають у двох примірниках розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків за формою згідно додатку 23.

Частиною 6 ст. 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та п. 5.1.4 названої Інструкції передбачено,  що  страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані  за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом для страхувальників є календарний місяць.

Відповідач подав до УПФУ в Кіровському районі м. Дніпропетровська розрахунок сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за травень та червень 2009 р., відповідно до якого самостійно обчислена сума страхових внесків складає 3660,80 грн.

Нарахована сума внесків підприємцем за вказаний період в установлені законодавством терміни не сплачена. У зв'язку з даними обставинами, у нього виникла прострочена заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, тобто недоїмка, на зазначену суму.

Зазначена заборгованість є узгодженою, оскільки складається із суми самостійно обчислених відповідачем страхових внесків.

Частиною 2 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що  суми страхових внесків, своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки,  визначені ст. 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків.

Статтею 23 цього ж закону передбачено, що спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Враховуючи, що відповідач в добровільному порядку не сплачує прострочену заборгованість зі сплати страхових внесків, суд доходить висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність їх задоволення.

Керуючись ст.ст. 11, 70, 71, 94, 158-163, 186, 254  КАС України суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства Самстройремраб(Дніпропетровська область, м. Дніпропетровськ,  вул. Свердлова,6,к. 624, ЄДРПОУ 34364921), на користь управління пенсійного фонду України в Кіровському районі м. Дніпропетровська заборгованість зі сплати  страхових  внесків  за травень та червень 2009 р. в сумі 3660,80 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження відповідно статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України –з дня складення в повному обсязі, та подальшої подачі апеляційної скарги протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Заява про апеляційне оскарження та апеляційна скарга подаються до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст постанови складений 25.06.2010р.

Суддя                         (підпис)                      О.В. Єфанова

З оригіналом згідно

Суддя                                                О.В. Єфанова

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.06.2010
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу14331647
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-10583/09/0470

Постанова від 23.06.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Єфанова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні