Постанова
від 09.03.2011 по справі 2а/1770/521/2011
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 2а/1770/521/2011

09 березня 2011 року

17год. 00хв.

м. Рівне

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Борискіна С.А. розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом

 Прокурор Зарічненського району  в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Рівненське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку     

до

 Відкритого акціонерного товариства "Зарічненський "Райагрохім"      

про стягнення штрафу, -

ВСТАНОВИВ :

Прокурор Зарічненського району  в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Рівненське територіальне управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку звернувся до Рівненського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до  відкритого акціонерного товариства "Зарічненський "Райагрохім"      про стягнення штрафу в розмірі 17 000 грн.

          Справа розглянута в порядку скороченого провадження.

          Ухвалою про відкриття скороченого провадження від  08 лютого 2011 року  відповідачу було надано десятиденний строк з дня одержання ухвали, копії позовної заяви та копій документів для подання заперечення. У вказаний строк відповідачем не було подано заперечення на адміністративний позов та заяви про визнання позову.

          Давши оцінку доказам у справі, повно і всебічно з’ясувавши всі обставини справи в їх сукупності на підставі чинного законодавства, перевіривши їх дослідженими доказами, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Суд виходив із наступного.

Постановою про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 101-РІ від 08.09.2010 року Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку було накладено на відрите акціонерне товариство "Зарічненський "Райагрохім" штраф в розмірі 17 000,00 грн. Штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, відповідно до ч. 3 статті 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні", стягуються у судовому порядку.

Позивач вважає, що штраф у сумі 17 000 (сімнадцять тисяч) грн. 00 коп. підлягає стягненню та перерахуванню до Державного бюджету України.

Судом встановлено, що відкритим акціонерним товариством "Зарічненський "Райагрохім" було порушено вимоги чинного законодавства на ринку цінних паперів, а саме: не розміщено в стрічці новин Загальнодоступної інформаційної бази даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку річну інформацію емітента цінних паперів за 2009 рік, чим порушено вимоги ч. 4 ст. 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" в частині розміщення емітентом річної інформації про фінансово-господарську діяльність емітента у загальнодоступній інформаційній базі даних Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів, п. 1 глави 7 розділу V "Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів", затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 року № 1591, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.02.2007 за №97/13364.

Згідно ч. 4 ст. 40 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" річна інформація про емітента є відкритою і підлягає оприлюдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, шляхом опублікування її в одному з офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України або Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку і розміщення її у загальнодоступній інформаційній базі даних ДКЦПФР про ринок цінних паперів.

Глава 7 розділу V “Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів”, передбачає порядок розкриття емітентами регулярної річної інформації на фондовому ринку. Зокрема, встановлено, що розкриття річної інформації має здійснюватись шляхом розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії з цінних паперів та фондового ринку, опублікування у офіційному друкованому виданні та подання до Комісії у такі строки:

- розміщення в загальнодоступній інформаційній базі даних Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- опублікування у офіційному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним;

- подання до Комісії - не пізніше 1 червня року, наступного за звітним.

Статтею 11 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 р. N448/96-ВР передбачено відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів і, зокрема, за ненадання, несвоєчасне надання або надання завідомо недостовірної інформації.

У зв'язку з цим, 17 серпня 2010 року Рівненським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було винесено постанову про порушення справи про правопорушення на ринку цінних паперів щодо ВАТ "Зарічненський "Райагрохім" (а.с.4). 17 серпня 2010 року вказану постанову надіслано відповідачу, що підтверджується реєстром вихідної кореспонденції Рівненського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №35 від 17.08.2010 року (а.с.5).

30 серпня 2010 року позивачем щодо відповідача було складено акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 098-РІ (а.с.7), для підписання якого представник ВАТ "Зарічненський "Райагрохім" не з’явився та винесено постанову про розгляд справи про правопорушення на ринку цінних паперів щодо відповідача (а.с.6). 31 серпня 2010 року акт про правопорушення на ринку цінних паперів № 098-РІ та постанову про розгляд справ про правопорушення на ринку цінних паперів було направлено відповідачу (а.с.8).

08 вересня 2010 року Рівненським територіальним управлінням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку було винесено постанову про накладення санкції за правопорушення на ринку цінних паперів № 101-РІ (а.с.9), позивачем накладено на відповідача штраф в розмірі 17 000,00 грн. 10 вересня 2010 року вказану постанову надіслано відповідачу, що підтверджується реєстром вихідної кореспонденції Рівненського територіального управління Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку №41 (а.с.10).

Відповідно до ст.ст. 1, 5 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" від 30.10.1996 р. N448/96-ВР здійснення державою комплексних заходів щодо упорядкування, контролю, нагляду за ринком цінних паперів та їх похідних та запобігання зловживанням і порушенням у цій сфері покладається на Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку. Статтею 11 цього ж Закону передбачено право Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку застосовувати до юридичних осіб фінансові санкції за правопорушення на ринку цінних паперів, вид та розмір цих санкцій.

На момент розгляду адміністративної справи постанови про накладення санкцій за правопорушення на ринку цінних паперів відповідачем у судовому порядку не оскаржувалися, штрафні санкції не сплачені.

Відповідно до ч. 3 статті 11 Закону України “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” від 30.10.1996 р. N448/96-ВР, штрафи, накладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються в судовому порядку.

За таких обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення в повному обсязі.

          Судові витрати, відповідно до статті 94 КАС України, на користь сторони – суб’єкта владних повноважень не присуджувалися, оскільки доказів їх понесення стороною суду не надано. Позивач від сплати судових витрат звільнений у встановленому ДКМУ "Про державне мито" порядку (стаття 4).

          Керуючись статтями 160-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Зарічненський "Райагрохім" (вул. Партизанська, 2, смт. Зарічне, Рівненська обл., 34000, код ЄДРПОУ 05490517) штраф за правопорушення на ринку цінних паперів в розмірі 17 000 (сімнадцять тисяч гривень) грн. 00 коп., який перерахувати в доход Державного бюджету України.

          Постанова суду першої інстанції є остаточною, крім випадків оскарження її в апеляційному порядку.

          У разі апеляційного оскарження постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

          Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання  копії постанови.

          Відповідно до п. 8 ч. 6 ст. 183-2 КАС України відповідач зобов’язаний виконати постанову негайно.

          Суддя                                                                                            Борискін С.А.

СудРівненський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.03.2011
Оприлюднено24.03.2011
Номер документу14337007
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/1770/521/2011

Ухвала від 08.02.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

Постанова від 09.03.2011

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні