Постанова
від 01.03.2011 по справі 14759/10/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адмі ністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"01" березня 2011 р. Спра ва № 2а-14759/10/2070

Харківський окру жний адміністративний суд у складі

головуючого судді - Мельник ова Р.В.

за участю:

секретаря судового засіда ння - Ульященко Л.М. ,

представника позивача - Ч орної Л.В.,

розглянувши у відкри тому судовому засіданні у пр иміщенні Харківського окруж ного адміністративного суду адміністративну справу за п озовом управління Пенсійно го фонду України в Червоноза водському районі м.Харкова д о центру соціальної адаптац ії для осіб без постійного мі сця проживання про стягнен ня заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, управління П енсійного фонду України в Че рвонозаводському районі м.Ха ркова, звернувся до Харківсь кого окружного адміністрати вного суду з позовом до Центр у соціальної адаптації для о сіб без постійного місця про живання, в якому просить суд с тягнути з Центру соціальної адаптації для осіб без пості йного місця проживання на ко ристь управління Пенсійного фонду України в Червонозаво дському районі м. Харкова сум у боргу в розмірі 21621,57 грн.

Позовні вимоги обґрунтову ються тим, що всупереч вимога м Закону України «Про загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування», відповідно до якого сплата страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання є обов' язковою для всі х суб' єктів підприємницько ї діяльності, відповідач не с платив страхові внески за тр авень - серпень 2010 року у строки та в порядку, передбаченому ц им Законом та Законом Україн и «Про збір на загальнообов'я зкове державне пенсійне стра хування». У зв' язку з цим сум а недоїмки за внесками до упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Червонозаводському р айоні м.Харкова за травень - се рпень 2010 року становить 21621,57 грн .

У судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги у повному обсяз іта повідомив, що станом на де нь розгляду справи сума забо ргованості відповідачем не с плачена.

Відповідач належним чином повідомлявся про час, дату та місце розгляду справи за адр есою, вказаною у довідці з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб - п ідприємців, проте до суду пов ернувся конверт із судовими документами з поміткою "за вк азаною адресою не знаходитьс я".

Враховуючи викладене, суд в важає можливим розглянути сп раву без участі представника відповідача.

Суд, заслухавши представни ка позивача, дослідивши мате ріали справи, проаналізувавш и докази у їх сукупності, вста новив наступне.

Відповідач - центр соціальн ої адаптації для осіб без пос тійного місця проживання - за реєстрований як юридична осо ба, про що свідчить довідка з Є диного державного реєстру юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців .

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14, ст.15 За кону України «Про загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування» від 9 липня 2003 ро ку N 1058-I в редакції з наступними змінами і доповненнями (далі - Закон) та ст. 1 Закону Україн и “Про збір на обов' язкове д ержавне пенсійне страхуванн я” відповідач є страхувальни ком, і зареєстрований як плат ник страхових внесків в упра влінні Пенсійного фонду Укра їни в Червонозаводському ра йоні м.Харкова.

Статтею 1 Закону України «Пр о загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування»п ередбачено, що страхові внес ки - це кошти відрахувань на соціальне страхування та зб ір на обов' язкове державне пенсійне страхування, спла чені згідно із законодавств ом, що діяло раніше; кошти, спл ачені на загальнообов' язко ве державне пенсійне страху вання відповідно до цього З акону. Згідно з ч.3 ст.18 Закону, с трахові внески є цільовим за гальнообов' язковим платеж ем, який справляється на всій території України в порядку , встановленому цим Законом.

Відповідно до ч.1 ст.14 Закону України «Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування», п.2.1.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрах ованими особами внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, зат вердженого постановою Правл іння Пенсійного фонду Україн и 19.12.2003 р. № 21-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції Укра їни 16.01.04 р. за №64/8663 підприємства, у станови і організації, створ ені відповідно до законодавс тва України, незалежно від фо рми власності, виду діяльнос ті та господарювання та інші особи (включаючи юридичних т а фізичних осіб - суб'єктів під приємницької діяльності, які обрали особливий спосіб опо даткування (фіксований подат ок, єдиний податок, фіксовани й сільськогосподарський под аток, придбали спеціальний п атент), які використовують пр ацю фізичних осіб на умовах т рудового договору (контракту ) або на інших умовах, передбач ених законодавством, є страх увальниками (платниками стра хових внесків на загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування), тому повинні сп лачувати страхові внески за найманих (застрахованих) осі б на загальних підставах.

Підпунктом 6 ч.2 ст.17 Зак ону України «Про загальнообо в' язкове державне пенсійне страхування»встановлено, що страхувальник зобов' язани й нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески.

Частиною 2 ст. 20 зазначеного З акону встановлено, що обчисл ення страхових внесків застр ахованих осіб здійснюється с трахувальниками на підставі бухгалтерських та інших док ументів, відповідно до яких п ровадиться нарахування (обчи слення) або які підтверджуют ь нарахування (обчислення) за робітної плати (доходу), на які відповідно до цього Закону н араховуються страхові внеск и.

Згідно зі ст.106 Закону суми ст рахових внесків, своєчасно н е сплачені страхувальником у строки, визначені ч.6 ст. 20 цьог о Закону, за якою страхувальн ики зобов' язані сплачуват и страхові внески, нарахован і за відповідний базовий зві тний період, не пізніше ніж ч ерез 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду не залежно від фінансового стан у платника страхових внесків , вважаються простроченою за боргованістю зі сплати страх ових внесків (недоїмкою) і стя гуються у примусовому порядк у.

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону за рахунок сум, що надходять в ід страхувальника або від де ржавної виконавчої служби в рахунок сплати недоїмки, пог ашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у поря дку календарної черговості ї х виникнення. У разі, коли стра хувальник має несплачену нед оїмку, пеню та фінансові санк ції і здійснює сплату поточн их сум страхових внесків, ці с уми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фіна нсових санкцій.

Внаслідок порушення відпо відачем вимог Закону щодо сп лати страхових внесків у стр оки та в порядку, що визначені законодавством з питань заг альнообов'язкового державно го пенсійного страхування, у відповідача за неповну спла ту страхових внесків на зага льнообов' язкове державне п енсійне страхування за траве нь - серпень 2010 року виникла нед оїмка в сумі 21621,57 грн.

Наявність недоїмки у вказа ній сумі підтверджується коп іями поданих відповідачем до управління Пенсійного фонду України в Червонозаводськом у районі м.Харкова розрахунк ів сум страхових внесків на з агальнообов' язкове держав не пенсійне страхування, що п ідлягають сплаті за травень - серпень 2010 року (а.с.7-14), карткою особового рахунку страхувал ьника (а.с.5-6), розрахунком суми заборгованості (а.с.4).

На виконання вимог ч.3 ст.106 За кону відповідачу була надісл ана вимога про сплату боргу в ід 07.10.2010 № Ю-181, але конверт з пошто вим відправленням повернувс я до пенсійного фонду з поміт кою "за закінченням терміну з берігання".Вимога є узгоджен ою.

Таким чином, судом достовір но встановлено, що заборгова ність зі сплати страхових вн есків на загальнообов' язко ве державне пенсійне страхув ання травень - серпень 2010 року в ідповідачем станом на день р озгляду справи не сплачена т а складає 21621,57 грн., що підтвердж ується матеріалами справи, т ому суд приходить до висновк у, що вимоги позивача щодо стя гнення вказаної суми заборг ованості є обґрунтованими т а такими, що підлягають задов оленню.

Керуючись Законом У країни «Про загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування», ст.ст. 4, 7, 11, 69-71, 86, ч.1 ст.158, 160-1 63, 186, 254 Кодексу адміністративно го судочинства України Харкі вський окружний адміністрат ивний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністра тивний позов управління Пен сійного фонду України в Черв онозаводському районі м.Харк ова до центру соціальної ад аптації для осіб без постійн ого місця проживання про ст ягнення заборгованості - за довольнити у повному обсязі.

Стягнути з цент ру соціальної адаптації для осіб без постійного місця пр оживання (61050, м. Харків, м-н Руднє ва, 30, код ЄДРПОУ 23336174, р/р 29027059, МФО 35176 0,КБ "Базис") на користь управлі ння Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова суму боргу на р/р 2560631 22095 в ВАТ ХОУ "Державний ощадний банк України", МФО 351823 в розмірі 21621,57 грн. (двадцять одна тисяча шістсот двадцять одна грн. 57 к оп.).

Постанова може бути оска ржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційног о адміністративного суду чер ез Харківський окружний адмі ністративний суд шляхом пода чі апеляційної скарги в деся тиденний строк з дня її прого лошення та з дня отримання ко пії постанови, у разі проголо шення постанови суду, яка міс тить вступну та резолютивну частини, а також прийняття по станови у письмовому провадж енні. Копія апеляційної скар ги одночасно надсилається ос обою, яка її подає, до суду апе ляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчен ня строків для подачі апеляц ійної скарги. У разі подання а пеляційної скарги постанова , якщо її не скасовано, набирає законної сили після поверне ння апеляційної скарги, відм ови у відкритті апеляційного провадження або набрання за конної сили рішенням за насл ідками апеляційного провадж ення.

У повному обсяз і постанову складено 21.03.2011.

Суддя Р.В. Мельников

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14340996
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —14759/10/2070

Ухвала від 22.11.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 01.03.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні