Постанова
від 15.02.2011 по справі 5/102б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2011 р. № 5/102б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

головуючого: Панової І.Ю.

суддів: Білошкап О.В.,

Хандуріна М.І.,

розглянувши касаційну ска ргу Заступника прокурор а Донецької області

на постанову господарського суду Донец ької області від 08.06.2010

на ухвалу господарського суду Донец ької області від 13.07.2010

та на постанову Донецького апеляційного г осподарського суду від 08.12.2010

у справі № 5/102б господарського с уду Донецької області

за заявою Суб"єкта підприємницької д іяльності ОСОБА_7

до Приватного підприємства "Ф ірма "С.О.М."

про визнання банкрутом

за участю представник ів сторін:

від Міністерства вугільно ї промисловості - Крупськ а Т.С.

ВСТАНОВИВ:

Постановою господа рського суду Донецької облас ті від 08.06.2010 (суддя Чорненька І.К .), на підставі ст. 52 Закону Укра їни "Про відновлення платосп роможності боржника або визн ання його банкрутом" визнано банкрутом Приватне підприє мство "ФІРМА С.О.М.", відкрит о ліквідаційну процедуру стр оком на три місяці до 08.09.2010, лікв ідатором призначено ініціюю чого кредитора - Суб' єкта п ідприємницької діяльності-ф ізичну особу ОСОБА_7, прип исано ліквідатору письмово п овідомити про визнання госпо дарським судом відсутнього б оржника банкрутом усіх відом их йому кредиторів та надати суду відповіді та до закінче ння строку ліквідаційної про цедури надати суду звіт та лі квідаційний баланс.

Ухвалою господарського су ду Донецької області від 13.07.2010 у справі № 5/102б, в порядку ст. 32, п.6 ч . 1 ст. 40, ст. 52 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом", затверджено зві т ліквідатора та ліквідаційн ий баланс Приватного підприє мства "ФІРМА С.О.М.", ліквідо вано юридичну особу - Приват не підприємство "ФІРМА С.О .М.", вимоги, не задоволені за ві дсутністю майна, визнано вва жати погашеними, провадження у справі про банкрутство При ватного підприємства "ФІРМ А С.О.М.", - припинено. Зобов' я зано державного реєстратора здійснити державну реєстрац ію припинення юридичної особ и.

Постановою Донецького апе ляційного господарського су ду від 08.12.2010 (колегія суддів: Зап орощенко М.Д., Дучал Н.М., Калант ай М.В.) постанову господарськ ого суду Донецької області в ід 08.06.2010 та ухвалу господарсько го суду Донецької області ві д 13.07.2010 у справі № 5/102б залишено бе з змін.

Не погодившись з постаново ю господарського суду Донець кої області від 08.06.2010, ухвалою г осподарського суду Донецько ї області від 13.07.2010 та постаново ю Донецького апеляційного го сподарського суду від 08.12.2010 Зас тупник прокурора Донецької о бласті звернувся до Вищого г осподарського суду України з касаційною скаргою, в якій пр осить їх скасувати, а провадж ення у справі припинити, моти вуючи її порушенням судами с т.ст. 16, 17, 18 Закону України "Про де ржавну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підпри ємців", ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом", а також, не нада нням заявником належних дока зів відсутності боржника за місцем його знаходження.

Переглянувши в касаційном у порядку прийняті у справі с удові акти, на підставі встан овлених фактичних обставин с прави, перевіривши застосува ння господарськими судами но рм матеріального та процесуа льного права, Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом", колегія суд дів Вищого господарського су ду України дійшла висновку, щ о касаційна скарга не підляг ає задоволенню, з огляду на та ке.

Як встановлено судами попе редніх інстанцій, суб' єкт п ідприємницької діяльності - фізична особа ОСОБА_7 звер нулась до господарського суд у з заявою про банкрутство Пр иватного підприємства "ФІР МА С.О.М.", в порядку ст. 52 Закон у України "Про відновлення пл атоспроможності боржника аб о визнання його банкрутом".

Заява обґрунтована тим, що у боржника - Приватного підпри ємства "ФІРМА С.О.М" утвори лась заборгованість перед су б' єктом підприємницької ді яльності - фізичною особою ОСОБА_7 на суму 3278,00 грн., у зв'яз ку з невиконанням умов догов ору купівлі-продажу від 05.02.2010.

Безспірність кредиторськи х вимог Суб' єкта підприємни цької діяльності - фізичної особи ОСОБА_7 підтверджує ться виконавчим написом нота ріуса, вчиненим 30.04.2010 та відкрит им відділом Державної викона вчої служби Київського район ного управління юстиції у м. Д онецьку, виконавчим провадже нням за виконавчим написом н отаріуса.

Крім того, заявник посилаєт ься на припинення Приватним підприємством "ФІРМА С.О.М " підприємницької діяльності .

Судом першої інстанції вст ановлено, що 04.06.2010 ВДВС Київсько го районного управління юсти ції у м. Донецьку винесено пос танову про повернення викона вчого документа стягувачеві , у зв' язку з відсутністю май на у боржника, на яке можливо звернути стягнення та немож ливістю виявити самого боржн ика.

Крім того, судами встановле но, що до матеріалів справи на дано Довідку з Єдиного держа вного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в серія АД № 593447 (Запис 15), яка міст ить інформацію, що 31.05.2010 внесено рішення засновників юридичн ої особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи - Приватного підприємства "ФІРМА С.О.М ".

Таким чином, судами поперед ніх інстанцій встановлена на явність ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника - Прив атного підприємства "ФІРМА С.О.М".

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що правові підстави для ск асування судових актів попер едніх інстанцій відсутні, ви ходячи з такого.

Статтею 52 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" передбачено, щ о у разі, якщо громадянин-підп риємець - боржник або керівні органи боржника - юридичної о соби відсутні за її місцезна ходженням, або у разі ненадан ня боржником протягом року д о органів державної податков ої служби згідно із законода вством податкових деклараці й, документів бухгалтерської звітності, а також, за наявнос ті інших ознак, що свідчать пр о відсутність підприємницьк ої діяльності боржника, заяв а про порушення справи про ба нкрутство відсутнього боржн ика може бути подана кредито ром незалежно від розміру йо го вимог до боржника та строк у виконання зобов'язань.

Наведена норма передбачає , що заява про порушення справ и про банкрутство відсутньог о боржника є підставою для по рушення провадження у справі й у випадку наявності будь-як ої з підстав, передбачених ст аттею 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до вимог ст. 42 Гос подарського кодексу України , підприємництво - це самост ійна, ініціативна систематич на, на власний ризик господар ська діяльність, що здійснює ться суб' єктами господарюв ання ( підприємцями) з метою до сягнення економічних і соціа льних результатів та одержан ня прибутку.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 3 Г осподарського кодексу Украї ни під господарською діяльні стю у цьому Кодексі розумієт ься діяльність суб' єктів го сподарювання у сфері суспіль ного виробництва спрямована на виготовлення та реалізац ію продукції, виконання робі т чи надання послуг вартісно го характеру, що мають цінову визначеність.

Судами попередніх інстанц ій встановлений факт наявнос ті ознак, що свідчать про відс утність підприємницької дія льності боржника.

Враховуючи викладене, коле гія суддів Вищого господарсь кого суду України вважає, що с уд апеляційної інстанції обґ рунтовано дійшов висновку ст осовно того, що господарськи й суд правомірно порушив про вадження у справі про банкру тство на підставі ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п рийняв постанову про визнанн я Приватного підприємства " ФІРМА С.О.М" банкрутом.

За приписами частини 5 статт і 52 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом", ліквідатор письмово п овідомляє про визнання госпо дарським судом відсутнього б оржника банкрутом усіх відом их йому кредиторів відсутньо го боржника, які в місячний ст рок з дня одержання повідомл ення можуть направити ліквід атору заяви з вимогами до бан крута.

Як правильно зазначив суд а пеляційної інстанції, законо давцем передбачено особливу процедуру встановлення всіх відомих ліквідатору кредито рів за статтею 52 Закону про ба нкрутство, яка є спеціальною по відношенню до загальних п роцедур банкрутства. До таки х потенційних кредиторів нал ежать органи податкової служ би, фонди соціального страху вання і їх повідомлення лікв ідатором здійснюється шляхо м надіслання письмових повід омлень таким кредиторам.

Як встановлено судом апеля ційної інстанції, ліквідатор ом надано оголошення про бан крутство Приватного підприє мства "Фірма "С.О.М." в газеті "Ал ло" №49(1146) від 22.06.2010, а також, письмов о повідомлені про визнання б оржника банкрутом всі можлив і кредитори, а саме: Відділ Дер жавної виконавчої служби Киї вського районного управлінн я юстиції у м. Донецьку, Відділ ення виконавчої дирекції Фон ду соціального страхування в ід нещасних випадків на виро бництві в Київському районі м. Донецька, Управління Держк омзему у місті Донецьку Доне цької області, Управління пе нсійного фонду в Київському районі м. Донецька, Донецький міський центр зайнятості, КП "Бюро технічної інвентариза ції м. Донецька", Центральна мі жрайонна Виконавча дирекція в місті Донецьку Фонду соціа льного страхування з тимчасо вої втрати працездатності, Д ержавна податкова інспекція у Київському районі м. Донець ка.

Судом встановлено, що на адр есу ліквідатора надійшли від повіді означених установ, ві дповідно до яких заборговані сть у банкрута перед бюджето м та фондами відсутня.

Крім того, судами встановле но, що банкрут підприємницьк у діяльність не веде, за юриди чною адресою не знаходиться, у ході ліквідаційної процед ури, згідно довідок БТІ, МРЕВ, відділення земельних ресурс ів, ВДВС у боржника не виявлен о майнових активів, на розрах ункових рахунках боржника вр аховуються грошові кошти у р озмірі 61,13 грн., які ліквідаторо м будуть спрямовані на закри ття рахунків.

В той же час, у Приватного пі дприємства "Фірма "С.О.М." наявн а заборгованість перед Суб' єктом підприємницької діяль ності - фізичною особою ОС ОБА_7 на суму 3278,00грн.

Частиною 1 статті 32 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", перед бачено, зокрема, що після заве ршення усіх розрахунків з кр едиторами ліквідатор подає д о господарського суду звіт т а ліквідаційний баланс, до як ого додаються: показники вия вленої ліквідаційної маси (д ані її інвентаризації); відом ості про реалізацію об'єктів ліквідаційної маси з посила нням на укладені договори ку півлі-продажу; копії договор ів купівлі-продажу та акти пр иймання - передачі майна; реєс тр вимог кредиторів з даними про розміри погашених вимог кредиторів; документи, які пі дтверджують погашення вимог кредиторів. Господарський с уд після заслуховування звіт у ліквідатора та думки члені в комітету кредиторів або ок ремих кредиторів виносить ух валу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційно го балансу.

Частиною 2 статті 32 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом", якщо з а результатами ліквідаційно го балансу після задоволення вимог кредиторів не залишил ося майна, господарський суд виносить ухвалу про ліквіда цію юридичної особи - банкрут а. Копія цієї ухвали направля ється органу, який здійснив д ержавну реєстрацію юридично ї особи - банкрута, та органам державної статистики для вик лючення юридичної особи з Єд иного державного реєстру під приємств та організацій Укра їни, а також власнику (органу, уповноваженому управляти ма йном), органам державної пода ткової служби за місцезнаход женням банкрута.

Пунктом 6 частини 1 статті 40 З акону господарський суд прип иняє провадження у справі пр о банкрутство, якщо затвердж ено звіт ліквідатора в поряд ку, передбаченому статтею 32 ць ого Закону.

З урахуванням наведеного, в исновки суду апеляційної інс танції про те, що господарськ им судом Донецького області правомірно, з дотриманням но рм матеріального та процесуа льного права, затверджено зв іт ліквідатора та ліквідацій ний баланс є обґрунтованими, що свідчить про наявність за конних підстав для ліквідаці ї підприємства-банкрута, з ур ахуванням приписів частини 2 статті 32 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом" та припинення пр овадження у справі, в порядку пункту 6 частини 1 статті 40 Зако ну України "Про відновлення п латоспроможності боржника а бо визнання його банкрутом".

Керуючись статтями 1117, 1119 - 11111 ГП К України, Вищий господарськ ий суд України

ПОСТАНОВИВ :

Касаційну скаргу За ступника прокурора Донецько ї області залишити без задов олення.

Постанову Донецького апел яційного господарського суд у від 08.12.2010, ухвалу господарсько го суду Донецької області ві д 13.07.2010 та постанову господарсь кого суду Донецької області від 08.06.2010 у справі № 5/102б залишити без змін.

Головуючий І.Ю. Панова

Судді О.В. Білошкап

М.І. Хандурін

Дата ухвалення рішення15.02.2011
Оприлюднено28.03.2011

Судовий реєстр по справі —5/102б

Постанова від 28.11.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 17.10.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Постанова від 01.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Ухвала від 17.05.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Чорненька І.К.

Постанова від 15.02.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Панова I. Ю.

Постанова від 08.12.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 24.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

Ухвала від 11.11.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Запорощенко М.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні