Постанова
від 01.03.2011 по справі 15/179-б
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 березня 2011 р. № 15/179-б

Вищий господарський суд У країни у складі колегії судд ів:

Ткаченко Н.Г. (головуючи й),

Катеринчук Л.Й. (доповіда ч),

Коробенко Г.П.

розглянувши

касаційну скаргу ДПІ у Подільському райо ні міста Києва

на постанову

та постанову Київського апеляційного г осподарського суду від 08.12.2010 ро ку

господарського суду міста Києва від 19.10.2010 року

у справі

господарського суду № 15/179-б

міста Києва

за заявою ТОВ "Амос 2007"

до ТОВ "Форміка-Інвест"

про визнання банкрутом

ліквідатор Щербань Олексій Миколайов ич

(у судовому засіданні пред ставники сторін не з'явились )

ВСТАНОВИВ:

в провадженні госп одарського суду міста Києва знаходиться справа про визна ння банкрутом ТОВ "Форміка-Ін вест" (далі - боржник), яка пор ушена ухвалою суду від 19.04.2010 року за заявою ТОВ "Амос 2007" (д алі - ініціюючий кредитор) за загальною процедурою, регламентованою Законом Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом" (далі - Законом).

Ухвалою підготовчого засі дання суду 12.05.2010 року визн ано вимоги ініціюючого креди тора на суму 263810,50грн. та зобов"я зано його здійснити офіційну публікацію про порушення сп рави про банкрутство (том 1, а.с. 42-43).

Ухвалою попереднього судо вого засідання від 18.08.2010 р оку затверджено реєстр вимог кредиторів, до якого не вклю чено грошових вимог скаржник а (том 1, а.с. 74-75).

Постановою господарськог о суду міста Києва від 19.10.2010 року у справі №15/179-б боржника визнано банкрутом, припинен о процедуру розпорядження ма йном, відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквід атором банкрута арбітражног о керуючого - Щербаня Олек сія Миколайовича, якого зоб ов' язано у п' ятиденний стр ок з дня прийняття постанови про визнання боржника банкр утом подати до офіційного др укованого органу Верховної Р ади України чи Кабінету Міні стрів України оголошення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, надати суду доказ и такої публікації, зобов' я зано ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкру та та звіт ліквідатора до 19.10.2011 року (том 1, а.с. 88-90).

Не погоджуючись з прийнято ю постановою, ДПІ у Подільськ ому районі міста Києва (далі - інспекція) звернулось до Киї вського апеляційного господ арського суду з апеляційною скаргою, в якій просила скасу вати постанову суду першої і нстанції, мотивуючи неповнот ою дослідження судом фінансо во-майнового стану боржника.

Постановою Київського ап еляційного господарського с уду від 08.12.2010 року залишено без змін постанову господарсько го суду міста Києва від 19.10.2010 ро ку у справі №15/179-б.

Не погоджуючись з прийнят ою постановою суду апеляційн ої інстанції, Інспекція звер нулась до Вищого господарськ ого суду України з касаційно ю скаргою, в якій просила скас увати постанови суду апеляці йної та першої інстанцій, арг ументуючи порушенням норм ма теріального та процесуально го права, зокрема, статей 1, 3-1, 6, 8, 22 Закону України «Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом»(далі - Закону), статей 32, 33, 43 Господарського процесуа льного кодексу України (далі - ГПК України), зазначаючи пр о невиконання керівником бор жника обов'язку подання інфо рмації до податкового органу про порушення щодо нього спр ави про банкрутство, що унемо жливило проведення перевірк и платника податків на стаді ї розпорядження майном та пр о подання Декларації з подат ку на прибуток від 09.02.2010року, як ою боржник задекларував вало ві доходи на суму 547 920грн., що уне можливило проведення переві рки на предмет правильності визначення податкових зобов 'язань боржника .

Колегія суддів Вищого гос подарського суду України, пе реглянувши у касаційному пор ядку постанову суду апеляцій ної інстанції та постанову с уду першої інстанції на підс таві встановлених фактичних обставин справи, перевіривш и застосування судами норм м атеріального та процесуальн ого права, дійшла висновку пр о відсутність правових підст ав для задоволення касаційно ї скарги, виходячи з такого.

Згідно з частиною 2 статті 41 Г осподарського процесуально го кодексу України, провадже ння у справах про банкрутств о здійснюється у порядку, пер едбаченому цим кодексом з вр ахуванням вимог Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", норми яко го, як спеціальні норми права , превалюють у застосуванні н ад загальними нормами Господ арського процесуального код ексу України.

Відповідно до вимог статт і 1 Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом", ліквідація - припинен ня діяльності суб'єкта підпр иємницької діяльності, визна ного господарським судом бан крутом, з метою здійснення за ходів щодо задоволення визна них судом вимог кредиторів ш ляхом продажу його майна.

Відповідно до частини 8 ст атті 16 Закону до компетенції к омітету кредиторів належить прийняття рішення про введе ння процедури ліквідації бор жника.

Частиною 4 статті 205 Господар ського кодексу України пере дбачено, що у разі неспроможн ості суб'єкта господарювання через недостатність його ма йна задовольнити вимоги кред иторів, він може бути оголоше ний за рішенням суду банкрут ом. Аналогічними є положення частини 3 статті 110 Цивільного кодексу України.

Згідно з частиною 1 статті 22 З акону господарський суд прий має постанову про визнання б оржника банкрутом та відкрив ає ліквідаційну процедуру у випадках, передбачених Закон ом.

Згідно з вимогами статті 23 З акону, з дня прийняття господ арським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної п роцедури, підприємницька дія льність банкрута завершуєть ся закінченням технологічно го циклу з виготовлення прод укції у разі можливості її пр одажу.

Отже, законодавець пов'язує встановлення неспроможност і суб'єкта господарювання за довольнити вимоги кредиторі в безпосередньо із встановле нням обставин недостатності майна для задоволення таких вимог, однак не обмежує суд пе вними засобами доказування з азначених обставин.

Як вбачається з ма теріалів справи та встановле но судами попередніх інстанц ій, 12.05.2010 року господарськи м судом міста Києва винесено ухвалу підготовчого засідан ня у справі № 15/179-б, якою визнано розмір вимог ініціюючого кр едитора в сумі 263810,50 грн., зобов' язано ініціюючого кредитора подати до офіційного друков аного органу оголошення про порушення справи про банкрут ство боржника, призначено у с праві розпорядником майна бо ржника арбітражного керуючо го Щербаня Олексія Миколай овича (том 1, а.с. 42-43).

Оголошення про порушення справи про банкрутство ТОВ "Ф орміка- Інвест" було опублік овано в газеті "Голос України " №95(4845) від 27.05.2010р. (том 1, а.с. 56).

Скаржник грошових вимог у с праву про банкрутство відпов ідно до статті 14 Закону не под авав.

Ухвалою попереднього зас ідання господарського суду м іста Києва від 18.08.2010 року у спра ві № 15/179-б затверджено реєстр в имог кредиторів боржника на загальну суму 263 810,50 грн., які є ви знаними грошовими вимогами і ніціюючого кредитора (том 1, а.с. 74-75).

Постановою господарсько го суду міста Києва від 19.10.2010 року боржника визнано бан крутом з усіма передбаченими чинним законодавство наслід ками.

З матеріалів справи вбачає ться, що 06.09.2010 року до суду надій шло клопотання розпорядника майна ТОВ “Форміка- Інвест” арбітражного керуючого Ще рбаня О.М. про визнання борж ника банкрутом, відкриття лі квідаційної процедури та при значення його ліквідатором боржника. До клопотання дода но протокол № 1 зборів кредито рів боржника від 02.09.2010 року, яки м обрано комітет кредиторів, та протокол № 1 засідання комі тету кредиторів боржника від 02.09.2010 року, на якому вирішено зв ернутись з клопотанням до Го сподарського суду міста Києв а про визнання боржника банк рутом, відкриття ліквідаційн ої процедури та призначення ліквідатором боржника арбіт ражного керуючого Щербаня Олексія Миколайовича.

Таким чином, враховуючи, що майна боржника недостатньо д ля задоволення вимог кредито рів, рішення комітету кредит орів боржника про ліквідацію підприємства, оформлене про токолом №1 від 02.09.2010р., та клопота ння розпорядника майна боржн ика - арбітражного керуючого Щербаня О.М., місцевим гос подарським судом на підставі частини 8 статті 16, та статей 22-24 Закону України "Про відновле ння платоспроможності боржн ика або визнання його банкру том", було визнано боржника ба нкрутом та відкрито ліквідац ійну процедуру з чим погодив ся суд апеляційної інстанції .

Окрім того, судами встановл ено, що на виконання вимог ухв али господарського суду міст а Києва від 12.05.2010 року розпорядн иком майна боржника - арбітра жним керуючим Щербанем О.М. було подано суду першої інс танції звіт розпорядника май на, з якого вбачається, що заяв від можливих інвесторів про санацію боржника не надходи ло, обтяжень майна боржника н е виявлено як і самого майна, щ о підтверджується витягом №2 7392812 з Єдиного реєстру заборон відчуження об' єктів нерухо мого майна та витягом №27392875 з Де ржавного реєстру обтяжень ру хомого майна (том 1, а.с. 60-61).

Відповідно до протоколу № 1 від 02.09.2010р. зборів комітету кре диторів у справі №15/179-б про бан крутство ТОВ “Форміка - Інвес т” комітетом кредиторів було прийнято рішення про зверне ння арбітражного керуючого д о господарського суду з клоп отанням про відкриття ліквід аційної процедури та признач ення ліквідатором боржника а рбітражного керуючого Щер баня О.М.

Процедура ліквідації заст осовується у випадках, якщо п ісля виявлення кредиторів, з атвердження реєстру вимог кр едиторів та створення коміте ту кредиторів, до суду не наді йшло пропозицій щодо санації боржника або укладення миро вої угоди. Такої правої позиц ії також дотримується Верхов ний суд України в своїй поста нові від 13.12.2005 року у справі № 6/216-8 /115.

Як вбачається з матеріалів справи та було встановлено м ісцевим господарським судом , у боржника відсутні активи д ля задоволення включених до реєстру грошових вимог.

За таких обставин, місцевий господарський суд, дослідив ши належне проведення процед ури розпорядження майном та обставини відсутності актив ів боржника дійшов обґрунто ваного висновку про введення ліквідаційної процедури, ви знання боржника банкрутом та призначення ліквідатора, з ч им погодився суд апеляційної інстанції.

Окрім того, колегія с уддів касаційного суду вважа є необґрунтованими доводи ск аржника на предмет неможливо сті введення ліквідаційної п роцедури до того , як податков ий орган не здійснить переві рку боржника, як платника под атків, оскільки законодавств ом про банкрутство не передб ачено такої заборони для вве дення судом ліквідаційної пр оцедури.

Також, колегія суддів зазн ачає про те, що скаржником нев ірно подана в ході процедури розпорядження майном заява ДПІ У Подільському районі мі ста Києва № 3785/9/10-202 від 13.05.2010 року про визнання кредитором Т ОВ “Форміка - Інвест” з грошов ими вимогами в сумі 170 грн. згід но податкового повідомлення -рішення від 21.04.2010року, оск ільки за своєю правовою прир одою грошові вимоги згідно з азначеного податкового пові домлення рішення є поточними , так як провадження у справі п ро банкрутство порушено 19.0 4.2010року (том 1, а.с. 44-46). Пот очні вимоги кредиторів заявл яються та включаються до реє стру вимог кредиторів на ста дії ліквідаційної процедури (частина 1 статті 25 та частина 1 статті 31 Закону).

Колегія суддів Вищого госп одарського суду України вваж ає, що висновки судів поперед ніх інстанцій про обґрунтова ність відкриття ліквідаційн ої процедури узгоджуються з положеннями матеріального т а процесуального права та не вбачає підстав для скасуван ня прийнятих судами рішень.

Доводи скаржника про ненал ежність оцінки доказів судам и першої та апеляційної інст анції колегія суддів касацій ного суду вважає необґрунтов аними як такі, що зводяться до переоцінки доказів та обста вин справи, встановлених суд ами першої та апеляційної ін станцій та виходять за межі п ерегляду справи касаційним с удом, визначені статтею 111-7 ГПК України.

З огляду на викладене, колег ія суддів Вищого господарськ ого суду України, діючи в межа х повноважень суду касаційно ї інстанції згідно приписів статей 1115, 1117 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и, погоджується з висновками судів попередніх інстанцій та не вбачає підстав для скас ування прийнятих у справі су дових рішень, а доводи скаржн ика вважає такими, що не спрос товують обґрунтованості вис новків судів попередніх інст анцій.

На підставі викладе ного, керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119- 11111 Г осподарського процесуально го кодексу України, Вищий гос подарський суд України,

П О С Т А Н О В И В :

1. Касаційну скар гу ДПІ у Подільському районі міста Києва залишити без зад оволення.

2. Постанову Київсь кого апеляційного господарс ького суду від 08.12.2010 року та пос танову господарського суду м іста Києва від 19.10.2010 року у спра ві № 15/179-б залишити без змін.

Головуючий Н. Ткаченко

Судді Л. Катеринчук

Г. Коробенко

Дата ухвалення рішення01.03.2011
Оприлюднено25.03.2011
Номер документу14357850
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/179-б

Ухвала від 31.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 19.04.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Постанова від 12.04.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 31.03.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Постанова від 01.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 03.02.2011

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

Ухвала від 13.12.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Копитова О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні