Постанова
від 17.03.2011 по справі 2а-1851/11/1470
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Миколаївський окружний адміністративний суд

вул. Заводська, 11, м. Микол аїв, 54055

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Вступна та резолютивна ча стини

м. Миколаїв.

17.03.2011 р. справа № 2а -1851/11/1470

Миколаївський окружний адміністративний суд у скла ді судді Продана Ю.І., при секр етарі судового засідання Опо линському О.В.,

за участю представника

ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва:

Кирилова О.В. (довіреність від 27.12.10 р. № 5826/9/10-007);

відповідач: не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за поданням Державної податкової інсп екції у Ленінському районі

м. Миколаєва, вул. Гмирьова, 1/ 1, м. Миколаїв, 54028

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ІНІТ-М",

вул. Новозаводська, 7, м. Микол аїв, 54028

про зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків,

керуючись статтями 2, 7, 17, 94, 15 8, 161, 162, 163, 183-3 Кодексу адміністрати вного судочинства України, с уд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Подання задовольнити по вністю.

2. Зупинити видаткові операц ії на рахунках платника пода тків Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНІТ-М" (ЄДР ПОУ 24054354) шляхом накладення аре шту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку строком на 2 місяці.

3. Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення 10-де нного строку з дня проголоше ння/отримання постанови, якщ о протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили постанови за наслідками апе ляційного провадження.

Порядок та строки апеляцій ного оскарження визначені ст . 186 КАС України.

Апеляційна скарга подаєть ся до Одеського апеляційного адміністративного суду чере з Миколаївський окружний адм іністративний суд. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до Одеського апеляційног о адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення встановлени х строків залишається без ро згляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, як а її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя Ю.І. Продан

Миколаївський окружний адміністративний суд

вул. Заводська, 11, м. Микол аїв, 54055

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв.

17.03.2011 р. справа № 2а-1851/11/1470

Миколаївський окружний адміністративний суд у скла ді судді Продана Ю.І., при секр етарі судового засідання Опо линському О.В.,

за участю представника

ДПІ у Ленінському районі м. Миколаєва:

Кирилова О.В. (довіреність від 27.12.10 р. № 5826/9/10-007);

відповідач: не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за поданням Державної податкової інсп екції у Ленінському районі

м. Миколаєва, вул. Гмирьова, 1/ 1, м. Миколаїв, 54028

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ІНІТ-М",

вул. Новозаводська, 7, м. Микол аїв, 54028

про зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків,

В С Т А Н О В И В:

До Миколаївського окр ужного адміністративного су ду надійшло подання Державно ї податкової інспекції у Лен інському районі м. Миколаєва (далі - ДПІ) до Товариства з обм еженою відповідальністю "ІНІ Т-М" (далі - Товариство) про зупи нення видаткових операцій на рахунках платника податків.

В обґрунтування цієї вимог и ДПІ посилалась на те, що Това риство має податковий борг і його майно перебуває у подат ковій заставі, проте відпові дач перешкоджає виконанню по датковим керуючим повноваже нь, визначених Податковим ко дексом України (далі - ПК), зокр ема, щодо надання інформації про майно, яке перебуває у под атковій заставі.

У судовому засіданні предс тавник ДПІ подання підтримав та просив суд його задовольн ити.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлений належним чином, ві дзиву чи заперечення на пода ння ДПІ не надав, явку своїх пр едставників в судове засідан ня не забезпечив, судом визна но за можливе розглянути под ання за його відсутності.

Згідно з абзацами 2, 3 частини 7 статті 183-3 Кодексу адміністра тивного судочинства України (далі - КАС) розгляд подання ві дбувається за участю органу державної податкової служби , що його вніс, та платника под атків, стосовно якого його вн есено. Неявка сторін у судове засідання не перешкоджає ро згляду подання.

У судовому засіданні 17 бере зня 2011 року проголошено вступ ну та резолютивну частини по станови.

Заслухавши представника Д ПІ, дослідивши матеріали спр ави, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини справи, об' єктивно оцінивши докази, які мають юридичне зн ачення для розгляду цього по дання і вирішення по суті зая вленої вимоги, суд дійшов вис новку, що воно є обґрунтовани м та підлягає задоволенню по вністю з наступних підстав.

Судом встановлено і матері алами справи підтверджено, щ о Товариство є юридичною осо бою, зареєстрованою виконавч им комітетом Миколаївської м іської ради і перебуває на по датковому обліку в ДПІ.

У відповідача є податковий борг у сумі 164814 грн. (у т.ч. з подат ку на додану вартість - 164304,68 грн ., з податку на прибуток - 509,76 грн .), що підтверджено довідкою ДП І від 11.03.11 р. № 962/9/24-048, у зв'язку з чим його майно перебуває у подат ковій заставі.

Наказом ДПІ від 02.02.2011 р. № 180 "Про закріплення податкових керу ючих" Товариству призначено податкового керуючого. Також ДПІ прийнято рішення про опи с майна відповідача у податк ову заставу та в письмовій фо рмі складено повідомлення пр о запрошення платника податк ів до податкового органу з пи тання отримання інформації п ро майно Товариства, яке пере буває в податковій заставі, я ке направлене йому листом 21 лю того 2011, проте повернуто пошто ю без вручення.

Крім того, податковим керую чим було здійснено вихід на а дресу платника податків з ме тою опису майна у податкову з аставу, проте такий опис не бу в проведений, за наслідками ч ого складено акти від 10.03.11 р. № 105/ 24-048 про перешкоджання виконан ню уповноваженій особі подат кового органу повноважень, в изначених ПК та акт відмови № 8 від опису майна у податкову заставу (копії яких наявні в м атеріалах справи).

Надаючи правової оцінки ци м обставинам та відносинам, щ о виникли між сторонами, суд в иходить з такого.

Відповідно до пункту 1.1 стат ті 1 ПК, цей кодекс регулює від носини, що виникають у сфері с правляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, щ о справляються в Україні, та п орядок їх адміністрування, п латників податків та зборів, їх права та обов'язки, компете нцію контролюючих органів, п овноваження і обов'язки їх по садових осіб під час здійсне ння податкового контролю, а т акож відповідальність за пор ушення податкового законода вства.

Згідно з пунктами 88.1, 88.2 статт і 88 ПК, з метою забезпечення ви конання платником податків с воїх обов'язків, визначених ц им Кодексом, майно платника п одатків, який має податковий борг, передається у податков у заставу. Право податкової з астави виникає згідно з цим К одексом та не потребує письм ового оформлення.

Право податкової застави в иникає у разі несплати у стро ки, встановлені цим Кодексом , суми грошового зобов'язання , самостійно визначеної конт ролюючим органом, - з дня виник нення податкового боргу (під пункт 89.1.2 пункту 89.1 статті 89 ПК).

Відповідно до пункту 91.3 стат ті 91 ПК, податковий керуючий о писує майно платника податкі в, що має податковий борг, в по даткову заставу, здійснює пе ревірку стану збереження май на, яке перебуває у податкові й заставі, проводить опис май на, на яке поширюється право п одаткової застави, для його п родажу у випадках, передбаче них цим Кодексом, одержує від боржника інформацію про опе рації із заставленим майном, а в разі його відчуження без з годи органу державної податк ової служби (за умови, коли ная вність такої згоди має бути о бов'язковою згідно з вимогам и цього Кодексу) вимагає пояс нення від платника податків або його службових (посадови х) осіб.

Згідно з пунктом 91.4 статті ПК , у разі якщо платник податків , що має податковий борг, переш коджає виконанню податковим керуючим повноважень, визна чених цим Кодексом, такий под атковий керуючий складає акт про перешкоджання платником податків виконанню таких по вноважень у порядку та за фор мою, що встановлюються центр альним органом державної под аткової служби.

Орган державної податково ї служби звертається до суду щодо зупинення видаткових о перацій на рахунках платника податків та зобов'язання так ого платника податків викона ти законні вимоги податковог о керуючого, передбачені цим Кодексом. Строк, на який можут ь бути зупинені видаткові оп ерації, визначається судом, а ле не більше двох місяців.

Зупинення видаткових опер ацій на рахунках платника по датків може бути достроково скасовано за рішенням податк ового керуючого або суду.

Відповідно до підпункту 20.1.16 пункту 20.1 статті 20 ПК, органи де ржавної податкової служби ма ють право звертатися до суду , у разі якщо платник податків перешкоджає виконанню подат ковим керуючим повноважень, визначених цим Кодексом, щод о зупинення видаткових опера цій на рахунках платника под атків шляхом накладення ареш ту на кошти та інші цінності т акого платника податків, що з находяться в банку, та зобов'я зання такого платника податк ів виконати законні вимоги п одаткового керуючого, передб ачені цим Кодексом.

Суд з урахуванням зазначен их норм законодавства і вста новлених обставин справи вва жає, що подання ДПІ про зупине ння видаткових операцій на р ахунках платника податків То вариства, підлягає задоволен ню повністю.

Враховуючи, що спір вирішен о на користь суб' єкта владн их повноважень, звільненого від сплати судового збору, а т акож за відсутності витрат п озивача - суб' єкта владних п овноважень, пов' язаних із з алученням свідків та проведе нням судових експертиз, судо ві витрати (судовий збір), згід но з частиною 4 статті 94 КАС, стя гненню з відповідача не підл ягають.

Керуючись статтями 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163, 183-3 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд , -

П О С Т А Н О В И В:

1. Подання задовольнити по вністю.

2. Зупинити видаткові операц ії на рахунках платника пода тків Товариства з обмеженою відповідальністю "ІНІТ-М" (ЄДР ПОУ 24054354) шляхом накладення аре шту на кошти та інші цінності такого платника податків, що знаходяться в банку строком на 2 місяці.

3. Постанова підлягає негайн ому виконанню.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення 10-де нного строку з дня проголоше ння/отримання постанови, якщ о протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили постанови за наслідками апе ляційного провадження.

Порядок та строки апеляцій ного оскарження визначені ст . 186 КАС України.

Апеляційна скарга подаєть ся до Одеського апеляційного адміністративного суду чере з Миколаївський окружний адм іністративний суд. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до Одеського апеляційног о адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення встановлени х строків залишається без ро згляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, як а її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя Ю.І. Продан

Повний текст постано ви складено та підписано 18 бер езня 2011 року.

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14397595
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1851/11/1470

Постанова від 17.03.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Продан Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні