Постанова
від 15.03.2011 по справі 2а-563/11/1470
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Миколаївський окружний адміністративний суд

вул. Заводська, 11, м. Микол аїв, 54055

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Вступна та резолютивна ча стини

м. Миколаїв.

15.03.2011 р. справ а № 2а-563/11/1470

Миколаївський окружний адміністративний суд у скла ді судді Продана Ю.І., при секр етарі судового засідання Опо линському О.В.,

за участю представника про куратури: Брезіцького В.С. ;

позивача: Цибульської Ю.В . (довіреність від 04.01.2011 р. № 4);

відповідач: не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом прокурора Березанського р айону Миколаївської області ,

вул. Леніна, 41, смт Березанка, Березанський район, Миколаї вська область, 57400

в інтересах держави в особ і Миколаївського територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку,

вул. Чигрина, 20, а/с 112, м. Миколаї в, 54020

до Відкритого акціонерного т овариства

"Березанський райагрохім", в ул. Енгельса, 4, с. Красне,

Березанський район, Микола ївська область, 57412

про стягнення штрафних санкці й в сумі 17000 грн.,

керуючись статтями 2, 7, 17, 94, 15 8, 161, 162, 163 Кодексу адміністративн ого судочинства України, суд , -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства "Береза нський рйагрохім" (57412, Миколаї вська область, Березанський район, с. Красне, вул. Енгельса , 4, ЄДРПОУ 05490026) на користь Держа вного бюджету України (отрим увач - Державний бюджет Берез анського району, р/р 31118106700047 в УДК у Миколаївській області, МФО 826013, ЄДРПОУ 23627055) 17000 (сімнадцять ти сяч) грн.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення 10-де нного строку з дня проголоше ння/отримання постанови, якщ о протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили постанови за наслідками апе ляційного провадження.

Порядок та строки апеляцій ного оскарження визначені ст . 186 КАС України.

Апеляційна скарга подаєть ся до Одеського апеляційного адміністративного суду чере з Миколаївський окружний адм іністративний суд. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до Одеського апеляційног о адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення встановлени х строків залишається без ро згляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, як а її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя Ю.І. Продан

Миколаївський окружний адміністративний суд

вул. Заводська, 11, м. Микол аїв, 54055

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Миколаїв.

15.03.2011 р. сп рава № 2а-563/11/1470

Миколаївський окружний адміністративний суд у скла ді судді Продана Ю.І., при секр етарі судового засідання Опо линському О.В.,

за участю представника про куратури: Брезіцького В.С. ;

позивача: Цибульської Ю.В . (довіреність від 04.01.2011 р. № 4);

відповідач: не з'явився;

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу

за позовом прокурора Березанського р айону Миколаївської області ,

вул. Леніна, 41, смт Березанка, Березанський район, Миколаї вська область, 57400

в інтересах держави в особ і Миколаївського територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку,

вул. Чигрина, 20, а/с 112, м. Миколаї в, 54020

до Відкритого акціонерного т овариства

"Березанський райагрохім", в ул. Енгельса, 4, с. Красне,

Березанський район, Микола ївська область, 57412

про стягнення штрафних санкці й в сумі 17000 грн.,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Березансько го району Миколаївської обла сті в інтересах держави в осо бі Миколаївського територіа льного управління Державної комісії з цінних паперів та ф ондового ринку (далі - Управлі ння) звернувся до суду з позов ом до Відкритого акціонерног о товариства "Черноморагросп ецмонтаж" (далі - ВАТ) про стягн ення штрафної санкції у сумі 17000 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні тим, що Управлінням було вс тановлено порушення ВАТ норм законодавства про цінні пап ери, факт якого встановлено в акті від 27 липня 2010 року № 47-МИ і н а підставі якого прийнято по станову про накладення санкц ії за правопорушення на ринк у цінних паперів у розмірі 17000 г рн., яка відповідачем доброві льно не виконана.

У судовому засіданні предс тавники прокуратури Миколаї вської області та Управління позовні вимоги підтримали т а просили суд задовольнити ї х повністю.

Відповідач у судове засіда ння не з' явився, про дату, час та місце розгляду справи пов ідомлений належним чином, ві дзиву на позов не надав, явку с воїх представників в судове засідання не забезпечив, суд ом визнано за можливе розгля нути справу за його відсутно сті на підставі наявних у спр аві доказах.

У судовому засіданні 15.03.2011 р. п роголошено вступну та резолю тивну частини постанови.

Заслухавши пояснення пред ставників прокуратури Микол аївської області та Управлін ня, дослідивши матеріали спр ави, всебічно і повно з' ясув авши всі фактичні обставини, об' єктивно оцінивши докази , які мають юридичне значення для розгляду справи і виріше ння спору по суті, суд дійшов в исновку, що позовні вимоги є о бґрунтованими та підлягають задоволенню повністю з наст упних підстав.

Судом установлено та матер іалами справи підтверджено, що ВАТ є юридичною особою, зар еєстрованою Березанською ра йонною державною адміністра цією Миколаївської області.

27 липня 2010 року Управління бу ло складено акт про правопор ушення на ринку цінних папер ів № 47, в якому встановлено пор ушення відповідачем вимог ча стини 4 статті 40 Закону Україн и від 30 червня 1996 року № 448/96-ВР "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (дал і - Закон № 448/96) та пункту 1 глави 7 розділу V Положення про розкр иття інформації емітентами ц інних паперів, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку від 19 грудня 2006 року № 1591, а саме - не розкриття ВАТ регул ярної інформації (річного зв іту) за 2009 рік у термін до 30 квітн я 2010 року, шляхом опублікуванн я цієї інформації в одному з о фіційних друкованих видань Д ержавної комісії з цінних па перів та фондового ринку.

10 серпня 2010 року Управлінням прийнято постанову № 49-МИ про застосування до ВАТ штрафно ї санкції за правопорушення на ринку цінних паперів у роз мірі 1000 неоподатковуваних мін імумів доходів громадян, що с кладає 17000 грн., яка ним оскарже на у встановленому порядку н е була.

Надаючи правову оцінку вст ановленим обставинам та відн осинам, що виникли між сторон ами, суд виходить з наступног о.

Відповідно до преамбули За кону України від 30 червня 1996 ро ку № 448/96-ВР "Про державне регулю вання ринку цінних паперів в Україні" (далі - Закон № 448/96), цей З акон визначає правові засади здійснення державного регул ювання ринку цінних паперів та державного контролю за ви пуском і обігом цінних папер ів та їх похідних в Україні.

Згідно з частиною 1 статті 5 З акону № 448/96, державне регулюван ня ринку цінних паперів здій снює Державна комісія з цінн их паперів та фондового ринк у.

Державна комісія з цінних п аперів та фондового ринку є д ержавним колегіальним орган ом, підпорядкованим Президен ту України, підзвітним Верх овній Раді України та Кабін ету Міністрів України. До сис теми цього органу входять Де ржавна комісія з цінних папе рів та фондового ринку, її цен тральний апарат і територіал ьні органи (частина 1 статті 6 З акону № 448/96).

Відповідно до пункту 10 стат ті 8 Закону № 448/96 Державна коміс ія з цінних паперів та фондов ого ринку має право надсилат и емітентам, особам, які здійс нюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фонд овим біржам та саморегулівни м організаціям обов'язкові д ля виконання розпорядження п ро усунення порушень законод авства про цінні папери та ви магати надання необхідних до кументів відповідно до чинно го законодавства.

Згідно з пунктом 8 частини 1 с татті 11 цього Закону, державна комісія з цінних паперів та ф ондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові са нкції за невиконання або нес воєчасне виконання рішень Де ржавної комісії з цінних пап ерів та фондового ринку або р озпоряджень, постанов або рі шень уповноважених осіб Держ авної комісії з цінних папер ів та фондового ринку щодо ус унення порушень законодавст ва на ринку цінних паперів - у розмірі від тисячі до п'яти ти сяч неоподатковуваних мінім умів доходів громадян.

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку про накладення штраф у може бути оскаржено в суді (ч астина 2 статті 11 Закону № 448/96).

Відповідно до частини 3 стат ті 11 Закону № 448/96, у разі несплат и штрафу протягом 15 днів приму сове стягнення штрафів здійс нюється на підставі відповід ного рішення суду за позовом Державної комісії з цінних п аперів та фондового ринку.

Відповідно до частини 1 стат ті 11 Кодексу адміністративно го судочинства України, розг ляд і вирішення справ в адмін істративних судах здійснюют ься на засадах змагальності сторін та свободи в наданні н ими суду своїх доказів і у дов еденості перед судом їх пере конливості

Відповідно до частини 1 стат ті 72 КАС, кожна сторона повинн а довести ті обставини, на яки х ґрунтуються її вимоги та за перечення, крім випадків, вст ановлених статтею 72 цього Код ексу.

З огляду на те, що відповіда чем доказів, які б спростовув али доводи позивача, до суду н е подано, позовні вимоги про с тягнення з нього штрафної са нкції у сумі 17000 грн., підлягают ь задоволенню

Враховуючи, що спір вирішен о на користь суб' єкта владн их повноважень, звільненого від сплати судового збору, а т акож за відсутності витрат п озивача - суб' єкта владних п овноважень, пов' язаних із з алученням свідків та проведе нням судових експертиз, судо ві витрати (судовий збір), згід но з частиною 4 статті 94 КАС, стя гненню з відповідача не підл ягають.

Керуючись статтями 2, 7, 17, 94, 158, 161, 162, 163 Кодексу адміністративног о судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити п овністю.

2. Стягнути з Відкритого акц іонерного товариства "Береза нський рйагрохім" (57412, Миколаї вська область, Березанський район, с. Красне, вул. Енгельса , 4, ЄДРПОУ 05490026) на користь Держа вного бюджету України (отрим увач - Державний бюджет Берез анського району, р/р 31118106700047 в УДК у Миколаївській області, МФО 826013, ЄДРПОУ 23627055) 17000 (сімнадцять ти сяч) грн.

Постанова набирає закон ної сили після закінчення 10-де нного строку з дня проголоше ння/отримання постанови, якщ о протягом цього часу не буде подано апеляційної скарги.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не с касовано, набирає законної с или після повернення апеляці йної скарги, відмови у відкри тті апеляційного провадженн я або набрання законної сили постанови за наслідками апе ляційного провадження.

Порядок та строки апеляцій ного оскарження визначені ст . 186 КАС України.

Апеляційна скарга подаєть ся до Одеського апеляційного адміністративного суду чере з Миколаївський окружний адм іністративний суд. Копія апе ляційної скарги одночасно на дсилається особою, яка її под ає, до Одеського апеляційног о адміністративного суду.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодекс у, а також прийняття постанов и у письмовому провадженні а пеляційна скарга подається п ротягом десяти днів з дня отр имання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повно важень у випадках та порядку , передбачених частиною четв ертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можлив ість отримання копії постано ви суду безпосередньо в суді , то десятиденний строк на апе ляційне оскарження постанов и суду обчислюється з наступ ного дня після закінчення п'я тиденного строку з моменту о тримання суб'єктом владних п овноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Апеляційна скарга, подана п ісля закінчення встановлени х строків залишається без ро згляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, як а її подала, не знайде підстав для поновлення строку.

Суддя Ю.І. Продан

Повний текст постанов и складено та підписано 18 бере зня 2011 року.

СудМиколаївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14397618
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-563/11/1470

Постанова від 15.03.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Продан Ю.І.

Ухвала від 03.02.2011

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Продан Ю.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні