Постанова
від 15.03.2011 по справі 39/254-10
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

39/254-10

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2011 року                                    Справа №  39/254-10

  Дніпропетровський          апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:  головуючого Прокопенко А.Є.–доповідач,

  суддів: Дмитренко А.К., Чоха Л.В.

при секретарі судового засідання Деббіш Г.В.

За участю представники сторін:

від позивача:  Носик Б.М. представник, довіреність №315  від 17.05.10;

від відповідача:  Олейник О.М. представник, довіреність №17  від 12.01.11;

розглянувши апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім. Артема" на рішення господарського суду Дніпропетровської області від 14.12.2010р. у справі № 39/254-10

за позовом відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальної компанії "Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ

до відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім. Артема", м.Дніпропетровськ   

про стягнення заборгованості за спожиту активну енергію в сумі                         271 615 грн. 36 коп.

           

Рішенням господарського суду Дніпропетровської області від 06.07.10р. по справі № 6/138-10 (суддя Коваленко О.О.) задоволено позовні вимоги відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальної компанії "Дніпрообленерго", м.Дніпропетровськ про стягнення з відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім. Артема", м. Дніпропетровськ заборгованості за спожиту активну енергію в сумі 271 615 грн. 36 коп., із яких: 265 743 грн. 88 коп. заборгованість за спожиту активну електроенергію,               788 грн. 67 коп. –3% річних,         5 082 грн. 81 коп. –пеня.

Не погоджуючись з рішенням господарського суду, відкрите акціонерне товариство "Дніпроважпапірмаш ім. Артема" подало апеляційну скаргу, в якій просить скасувати рішення господарського суду частково в частині стягнення пені у розмірі  5 082 грн. 81 коп. та стягнення з відповідача на користь позивача 3% річних  за активну електроенергію у сумі 71 грн. 70 коп. та прийняти нове рішення, яким відмовити позивачу в задоволенні стягнення пені у розмірі  5 082 грн. 81 коп. та 3% річних  за активну електроенергію у сумі 71 грн. 70 коп., посилаючись на порушення судом норм матеріального права.

У доповненні до апеляційної скарги від 28.01.11р. за №66 скаржник просить скасувати рішення господарського суду та залишити позов без розгляду на підставі п.1 ст.81 ГПК України, за підстав підписання його особою, яка не мала права його підписувати

У відзиві на апеляційну скаргу позивач просить залишити рішення господарського суду без змін, а апеляційну скаргу без задоволення, посилаючись на безпідставність доводів скаржника.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши доводи представників сторін, апеляційний господарський суд,

ВСТАНОВИВ:

22.01.2002р. між позивачем (Енергопостачальником) та відповідачем (Споживачем) укладено Договір про постачання електричної енергії ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" для субспоживачів Дніпропетровської області № №12-2 СПЦ.  

Згідно п. 1.1. Договору предметом договору є постачання електричної енергії Енергопостачальником та оплата спожитої електроенергії Споживачем.

Обсяги постачання електроенергії та її вартість визначаються відповідно до додатка І за тарифами на електроенергію, які визначаються у порядку затвердженому НКРЕ України. (п. 2.1. Договору).

Постачання електричної енергії здійснюється в межах 3000 кВА (кВт) заявленої Споживачем потужності, у тому числі за ступенем напруги 6 кВ 3000 кВА (кВт). (п. 2.2. Договору).

Відповідно до п. 4.1. Договору Споживач зобов'язаний вносити плату за споживання активної електричної енергії у вигляді передоплати виключно банківськими коштами. Оплата за активну електроенергію здійснюється до уповноваженого банку на - розподільчий рахунок Енергопостачальника. Відомості про рахунки наведені у розділі 12 цього договору.

У платіжному дорученні або реєстрі централізованої оплати у графі призначення платежу Споживач після слів "за споживання активної електроенергії", повинен зазначати таку інформацію:

- період, за який проводиться розрахунок;

- дата складання та № договору на електропостачання;

- сума податку на додану вартість.

У разі, коли платіжний документ не має вищезазначеної інформації чи якоїсь її частини або наведена інформація не відповідає даним особового рахунку, або період, за який здійснюється оплата не відповідає умові пункту 4.4., Енергопостачальник надсилає Споживачеві Повідомлення-вимогу про необхідність зміни наданої інформації. Споживач зобов'язаний протягом місяця, у якому були отримані кошти, але не пізніше дати остаточного розрахунку за розрахунковий місяць, провести необхідне коригування у платіжному дорученні, про що надсилає письмове повідомлення на адресу Енергопостачальника. У протилежному випадку Енергопостачальник самостійно виконує коригування наданої інформації у платіжному дорученні відповідно до вимог наданого повідомлення-вимоги з відображенням цієї події в акті звіряння взаєморозрахунків.

Пунктом 4.2. Договору з урахуванням Додаткової угоди № 1 від 10.06.2002р. визначено, що Споживач вносить передоплату за  активну електричну енергію  в  такому порядку:

- до першої, другої та третьої щотижневої середи розрахункового місяця оплачує за кожний тиждень 30 відсотків і з третьої до четвертої середи 10 відсотків вартості заявленого на розрахунковий місяць обсягу споживання електроенергії;

- остаточний розрахунок  за фактично спожиту електроенергію у розрахунковому місяці здійснюється Споживачем на підставі рахунку, наданого Енергопостачальником  протягом 2-х календарних днів з моменту його отримання, але не пізніше 7-го числа місяця наступного за розрахунковим. Рахунок надається представнику Споживача на руки, нарочним (через канцелярію Споживача), рекомендованим листом або платіжною вимогою-дорученням через Банк.  

Відповідач зобов'язання за договором не виконав, оплату за спожиту електроенергію не здійснив, внаслідок чого у нього утворилась заборгованість перед позивачем за червень 2010р., серпень 2010р. в сумі 265 743 грн. 88  коп.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України   зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов  договору  та  вимог  цього  Кодексу,  інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -  відповідно до звичаїв ділового  обороту  або  інших  вимог,  що  звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не   встановлено договором або законом.

Пунктом 4.6. Договору сторони погодили, що у разі не своєчасних розрахунків Споживач на момент погашення заборгованості  сплачує Енергопостачальнику пеню за кожний день прострочи платежу споживання електроенергії у розмірі подвійної величини облікової ставки Національного  банку України. Пеня нараховується Енергопостачальником, починаючи з першого дня після дати розрахунку, що наведені в пунктах 4.2. та 4.3., а також після 5-денного терміну з дня одержання рахунка-фактури на інші платежі.   

Позивачем нарахована відповідачеві до сплати пеня у розмірі - 5 082 грн. 81 коп. (а.с.7).

У відповідності зі статтею 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу  з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлений договором або законом. Позивач вимагає стягнення 3% річних в сумі  - 788 грн. 67 коп.

Апеляційній господарський суд вважає помилковими висновки господарського суду щодо задоволення позовних вимог по стягненню пені та річних в повному обсязі за наступних підстав.

Пунктом 4.2. Договору з урахуванням Додаткової угоди № 1 від 10.06.2002р. сторони погодили, що остаточний розрахунок за фактично спожиту електроенергію у розрахунковому місяці здійснюється Споживачем на підставі рахунку, наданого Енергопостачальником  протягом 2-х календарних днів з моменту його отримання, але не пізніше 7-го числа місяця наступного за розрахунковим. Рахунок надається представнику Споживача на руки, нарочним (через канцелярію Споживача), рекомендованим листом або платіжною вимогою-дорученням через Банк

Як вбачається з матеріалів справи, рахунки на оплату спожитої електроенергії були отримані відповідачем після 7 числа місяця, наступного за розрахунковим. Рахунок №1988 від 31.08.2010р. отримано відповідачем 13.09.2010р., а рахунок №1392 від 30.06.2010р. отримано відповідачем 12 липня 2010р., що вбачається із тексту самих рахунків (а.с. 27, 28).

Таким чином у зв'язку з порушенням позивачем умов договору, відповідач не мав змоги здійснити оплату рахунку у встановлений умовами договору строк, - до 7 числа місяця, наступного за розрахунковим. У зв'язку з наведеним апеляційній господарський суд погоджується з доводами скаржника щодо завищення позивачем здійсненого нарахування 3% річних, стягненню підлягає сума в розмірі 787 грн. 91 коп., пеня підлягає стягненню в сумі                   4 257 грн. 01 коп.

Апеляційний господарський суд відхиляє доводи скаржника про не встановлення умовами договору розміру стягуваємої пені, через що скаржник вважає, що заявлені вимоги по стягненню пені задоволенню не підлягають.

Пунктом 4.6 договору №12-2 СПЦ від 01.01.2002р. сторони при укладенні договору визначили, що розмір відсотків, стягуваних за прострочення платежів дорівнює подвійному розміру облікової ставки НБУ.

Визначення сторонами договору №12-2 СПЦ від 01.01.02р. розміру відсотків пені, як подвійного розміру облікової ставки НБУ не суперечить нормам Цивільного кодексу України.

Відповідно ст. 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Статтею 3 Закону України “Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань” визначено, що розмір пені не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України. В той же час, відповідно ч6 ст.231 ГК України, штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою національного банку України, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором. Статтею 551 ЦК України також передбачено, що розмір неустойки встановлюється договором або актом цивільного законодавства. При цьому, розмір неустойки, встановлений законом, може бути збільшений у договорі. Таким чином, діючим законодавством припускається можливість включення до договору таких умов щодо відповідальності за невиконання грошового зобов'язання, які визначаються угодою сторін.

У доповненні до апеляційної скарги відповідач посилається на те, що позовна заява підписана особою, яка не мала права її підписувати, що являється підставою для залишення позову без розгляду.

Як зазначає скаржник, позовна заява підписана заступником генерального директора з правових питань Івлєвою О.Г. на підставі довіреності від 02.06.2010р., яка підписана Генеральним директором позивача Фоменко О.В., докази обрання якого генеральним директором у матеріалах справи відсутні, зазначене підтверджується протоколом №1/2010 від 28.04.2010р. загальних зборів акціонерів ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго".

Колегія суддів вважає зазначені доводи безпідставними з врахуванням наступного.

Відповідно до п.8.4.1. статуту ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго", виконавчим органом товариства, який здійснює керівництво його поточною діяльністю, є Дирекція.

Пунктом 8.4.2. статуту ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго", передбачено, що керівником виконавчого органу є Генеральний директор, який керує Дирекцією товариства.

До позовної заяви ВАТ "ЕК "Дніпрообленерго" додавалася копія витягу з протоколу загальних зборів акціонерів, відповідно до п.9.5 якого Фоменко О.В. обрано керівником Виконавчого органу, тобто генеральним директором.

Таким чином, твердження відповідача про те, що довіреність директора з правового забезпечення підписана особою, яка не мала права її підписувати, у зв'язку з чим заступник генерального директора по правовим питанням не мала права підписувати позовну заяву, безпідставне.

Приймаючи до уваги викладене, рішення господарського суду підлягає зміні, а апеляційна скарга частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.103-105 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім. Артема", м. Дніпропетровськ –задовольнити частково.

Рішення господарського суду Дніпропетровської області від 14.12.2010р. у справі № 39/254-10 змінити, виклавши його резолютивну частину в наступній редакції:

"Позов задовольнити частково.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім.Артема", м. Дніпропетровськ на користь відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальної компанії "Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ                 265 743 грн. 88 коп. основного боргу за спожиту активну електроенергію,                4 257 грн. 01 коп. пені, 3% річних в сумі 787 грн. 91 коп., 2 707 грн. 89 коп. витрат на сплату держмита, 236 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

В решті позову відмовити.

Видати наказ."

Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Енергопостачальної компанії "Дніпрообленерго", м. Дніпропетровськ на користь відкритого акціонерного товариства "Дніпроважпапірмаш ім. Артема", м. Дніпропетровськ 4 грн. 13 коп. держмита по апеляційній скарзі.

Видати наказ.

Виконання постанови доручити господарському суду Дніпропетровської області.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів до Вищого господарського суду України.

Головуючий                                                                        А.Є.Прокопенко

Суддя                                                                                    А.К.Дмитренко

Суддя                                                                                   Л.В. Чоха

Постанова складена 21.03.2011р.

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14399182
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/254-10

Постанова від 15.03.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Прокопенко Алла Єгорівна

Рішення від 14.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Ліпинський Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні