Постанова
від 17.03.2011 по справі 2а/0570/2523/2011
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



  

Україна  

ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД  

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М   У К Р А Ї Н И

   

 17 березня 2011 р.                                                             справа № 2а/0570/2523/2011

приміщення суду за адресою: 83052, м.Донецьк, вул. 50-ої Гвардейської дивізії, 17

        Донецький окружний адміністративний  суд у складі: головуючого судді Соколової О.А.  розглянувши у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом управління Пенсійного фонду України в Шахтарському районі Донецької області до відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5 314,83 грн.,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2011 року позивач звернувся до суду з позовом до відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5 314,83 грн., позов вмотивовано тим, що відповідач повинен був відшкодувати до 25 числа щомісяця місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, по працівниках підприємства, яким призначено пенсію. За період з 01.11.10 по 01.02.11 включно відповідач має заборгованість з покриття фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за Списком № 2 по працівниках підприємства в сумі 5 314,83 грн., яка підтверджується відповідними розрахунками. Позивач просить стягнути з відповідача зазначену суму фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. Через відділ діловодства та документообігу суду надав клопотання в яком просив суд розглянути справу за відсутністю його представника.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про час та місце судового розгляду повідомлений належним чином. Через відділ діловодства та документообігу суду надав клопотання в яком просив суд розглянути справу за відсутністю його представника.

Відповідно до ч. 3 ст. 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження.

На підставі наведеної норми, а також врахувавши клопотання сторін, суд прийшов до висновку про розгляд справи в порядку письмового провадження

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Судом встановлено, що управління Пенсійного фонду України в Шахтарському районі Донецької області за період з 01.11.10 по 01.02.11 здійснило витрати на виплату і доставку працівникам відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» пенсій, призначених на пільгових умовах на підставі пункту “б-з” статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», тобто за списком №2, на суму 5 314,83 грн.

Розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку таких пенсій відповідач отримав, що підтверджено поштовим повідомленням, однак витрати відшкодовані не були.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, зокрема: працівники зайняті повний робочий день на роботах за списком №1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць (пункт “а”ст. 13 Закону), за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць (пункт «б» ст. 13 Закону) та інші (пункти «в»- “з»ст. 13 Закону).

Відповідно до п. 2 «Прикінцевих положень» Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, що діяв до набрання чинності цим Законом, тобто до 01 січня 2004 року.

При цьому згідно з ч. 16 «Прикінцевих положень» вказаного Закону до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону. Положення Закону України «Про пенсійне забезпечення» застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Згідно з абз. 4 п. 1 ст. 2 та абз. 3 п. 1 ст. 4 Закону України “Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування”для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів “б”- “з”статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України “Про пенсійне забезпечення”.

Відповідно до Законів України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» постановою правління Пенсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1 затверджено Інструкцію про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України. Інструкція набрала чинності 27 січня 2004 року.

Вказана Інструкція визначає процедуру реєстрації та обліку платників внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, обчислення і сплати страхових внесків та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності і господарювання та фізичними особами, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, подання страхувальниками звітності управлінням Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах.

Відповідно до п.6.4 Інструкції, розмір сум до відшкодування визначається у повідомленні про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень  Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Органами Пенсійного фонду України були складені розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за період з 01.11.10 по 01.02.11 які були надіслані управлінням відповідачу, про що свідчить поштове повідомлення (а.с.5).

Відповідно до пункту 6.8 вищезазначеної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій Управлінню підприємством не відшкодовані.

Відповідно до п.п. 6.10. п. 6 Інструкції відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Обов’язок відшкодування відповідачем коштів пов'язаний виключно з фактом понесення певних витрат Пенсійним фондом України.

Оскільки на час розгляду справи фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в установленому законом порядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

Враховуючи вищевикладене та керуючись статтями 2-15, 17-18, 33-35, 41-42, 47-51, 56-59, 69-71, 79, 86, 87, 94, 99, 104-107, 110, 122-143, 151-154, 158, 162, 163, 167, 185-186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Позов управління Пенсійного фонду України в Шахтарському районі Донецької області до відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 5 314,83 грн. - задовольнити.

Стягнути з відкритого акціонерного товариства «Сніжнянське спеціалізоване ремонтне підприємство» (код ЄДРПОУ 00902033) на користь управління Пенсійного фонду України в Шахтарському районі Донецької області (р/р 256063012054 в ДОУ ВАТ «Державний ощадбанк України», МФО 335106, ЄДРПОУ 21955482) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з 01.11.10 по 01.02.11 у сумі 5 314 (п’ять тисяч триста чотирнадцять) гривень 83 коп.

Постанова постановлена у нарадчій кімнаті 17 березня 2011 року.

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення через Донецький окружний адміністративний суд. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

  

          

Суддя                                                                                      Соколова О. А.  

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14403506
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0570/2523/2011

Постанова від 17.03.2011

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Соколова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні