Постанова
від 23.03.2011 по справі 2а-1670/1754/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2011 року м. Полтава Справа № 2а-1670/1754/11

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Чесн окової А.О.,

при секретарі - Пшенишно го В.С.,

за участю:

представника позивача - С толович В.О.

представника прокуратури - Кармазіної І.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр окурора м. Полтави в інтереса х Полтавського територіальн ого управління Державної ком ісії з цінних паперів та фонд ового ринку до Відкритого ак ціонерного товариства "Агроф ірма Стасі" про стягнення штр афних санкцій, -

В С Т А Н О В И В:

02 березня 2011 року позива ч Прокурор м. Полтави в інтере сах Полтавського територіал ьного управління Державної к омісії з цінних паперів та фо ндового ринку звернувся до П олтавського окружного адмін істративного суду з адмініст ративним позовом звернувся до Полтавського окружного ад міністративного суду з адмін істративним позовом до до В АТ "Агрофірма Стасі" про стягн ення штрафних санкцій в розм ірі 15300,00 грн., посилаючись на пор ушення відповідачем вимог за конодавства про державне рег улювання ринку цінних папері в щодо розкриття річної інфо рмації емітентом.

Представник прокуратури в судовому засіданні позовн і вимоги підтримав, просив їх задовольнити, посилаючись н а обставини, викладені в позо вній заяві.

Представника позивача в су довому засіданні позов підтр имала.

Відповідач явку уповноваж еного представника в судове засідання не забезпечив, над ав суду клопотання про розгл яд справи за відсутності йог о представника, адміністрати вний позов визнав.

Суд, заслухавши пояснення с торін, вивчивши та дослідивш и матеріали справи, повно з'яс увавши всі фактичні обставин и, на яких ґрунтуються позовн і вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне зн ачення для розгляду справи і вирішення спору по суті, при ходить до висновку, що позо в підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

Відносини, що виникають під час розміщення, обігу цінних паперів і провадження профе сійної діяльності на фондово му ринку, з метою забезпеченн я відкритості та ефективност і функціонування фондового р инку регулюються Законом Укр аїни "Про цінні папери та фонд овий ринок".

Відповідно до положень ста тті 40 Закону України "Про цінн і папери та фондовий ринок", ре гулярна інформація про еміте нта - річна та квартальна звіт на інформація про результати фінансово-господарської дія льності емітента, яка подаєт ься Державній комісії з цінн их паперів та фондового ринк у (в тому числі в електронному вигляді).

Звітним періодом для склад ання річної інформації про е мітента є календарний рік.

Перший звітний період еміт ента може бути меншим, ніж 12 мі сяців, та обчислюється:

для акціонерних товариств - з дня державної реєстрації т овариства до 31 грудня звітног о року включно;

для емітентів облігацій - з дня реєстрації випуску обліг ацій до 31 грудня звітного року включно.

Річна інформація про еміте нта повинна містити такі від омості: найменування та місц езнаходження емітента, розмі р його статутного капіталу; о рган управління емітента, йо го посадові особи та засновн ики; господарська та фінансо ва діяльність емітента; цінн і папери емітента (вид, форма в ипуску, тип, кількість), розміщ ення та лістинг цінних папер ів; річна фінансова звітніст ь; аудиторський висновок.

Річна інформація про еміте нта є відкритою і підлягає оп рилюдненню емітентом у строк не пізніше 30 квітня року, наст упного за звітним, шляхом опу блікування її в одному з офіц ійних друкованих видань Верх овної Ради України, Кабінету Міністрів України або Держа вної комісії з цінних папері в та фондового ринку і розміщ ення у загальнодоступній інф ормаційній базі даних Держав ної комісії з цінних паперів та фондового ринку про ринок цінних паперів.

Примірник офіційного друк ованого видання, в якому опуб ліковано річну інформацію пр о емітента, він (емітент) надси лає до Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку.

Емітенти цінних паперів зо бов'язані розкривати регуляр ну річну інформацію (далі - річ на інформація) у повному обся зі відповідно до вимог цього розділу.

Згідно з вимогами пункту 1 г лави 5 розділу 7 Положення про розкриття інформації емітен тами цінних паперів, затверд женого рішенням Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку від 19 грудня 2006 №1591 (надалі - Положення №1591) 1. Розкри ття річної інформації має зд ійснюватись шляхом розміщен ня в загальнодоступній інфор маційній базі даних Комісії, опублікування у офіційному друкованому виданні та подан ня до Комісії.

Розкриття річної інформац ії здійснюється у такі строк и: розміщення в загальнодост упній інформаційній базі дан их Комісії - у строк не пізніше 30 квітня року, наступного за з вітним; опублікування у офіц ійному друкованому виданні - у строк не пізніше 30 квітня ро ку, наступного за звітним; под ання до Комісії - не пізніше 1 ч ервня року, наступного за зві тним.

Пунктом 14 статті 8 Закону Укр аїни "Про державне регулюван ня ринку цінних паперів в Укр аїні" встановлено, що Державн а комісія з цінних паперів та фондового ринку має право на кладати адміністративні стя гнення, штрафні та інші санкц ії за порушення чинного зако нодавства на юридичних осіб та їх співробітників, аж до ан улювання ліцензій на здійсне ння професійної діяльності н а ринку цінних паперів.

Статтею 11 Закону України "Пр о державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" пер едбачена відповідальність ю ридичних осіб за правопоруше ння на ринку цінних паперів.

Відповідно до пунктів 5 та 6 с татті 11 Закону України "Про де ржавне регулювання ринку цін них паперів в Україні", Держав на комісія з цінних паперів т а фондового ринку застосовує до юридичних осіб фінансові санкції за нерозміщення, роз міщення не в повному обсязі інформації та/або розміщення недостовірної інформації у загальнодоступній інформа ційній базі даних Державної комісії з цінних паперів т а фондового ринку про ринок ц інних паперів - у розмірі до тисячі неоподатковуваних м інімумів доходів громадян. З а ті самі дії, вчинені повторн о протягом року, - у розмірі ві д тисячі до п'яти тисяч нео податковуваних мінімумів до ходів громадян.

Так, на підставі моніторин гу розкриття на фондовому ри нку особливої інформації емі тентами цінних паперів та по дання її до Державної комісі ї з цінних паперів та фондово го ринку встановлено, що відп овідач не розмістив регулярн у річну інформацію за 2009 рік у з агальнодоступній інформаці йній базі даних Державної ко місії з цінних паперів та фон дового ринку (стрічці новин), ч им порушив вимоги пункту 1 гла ви 1 та пункту 1 глави 7 розділу V Положення № 1591.

За цим фактом позивачем скл адено акт №147-ПО від 08 грудня 2010 р оку про правопорушення на ри нку цінних паперів. За резуль татами розгляду справи поста новою №149-ПО від 16 грудня 2010 за пр авопорушення на ринку цінних паперів до відповідача заст осовано штрафну санкцію у ро змірі 5100,00 грн.

На підставі моніторингу ро зкриття на фондовому ринку о собливої інформації емітент ами цінних паперів та поданн я її до Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку встановлено, що відповід ач не опублікував в одному з о фіційних друкованих видань у встановлені терміни регуляр ну річну інформацію за 2009 рік, ч им порушив вимоги пункту 1 гла ви 1 та пункту 1 глави 7 розділу V Положення № 1591.

За результатами перевірки позивачем складено акт №148-ПО від 08 грудня 2010 року про правоп орушення на ринку цінних пап ерів. За результатами розгля ду справи постановою №150-ПО ві д 16 грудня 2010 року за правопору шення на ринку цінних папері в до відповідача застосовано штрафну санкцію у розмірі 5100,00 грн.

На підставі моніторингу ро зкриття на фондовому ринку о собливої інформації емітент ами цінних паперів та поданн я її до Державної комісії з ці нних паперів та фондового ри нку встановлено, що відповід ачем не подано до Полтавсько го територіального управлін ня Державної комісії з цінни х паперів та фондового ринку регулярну річну інформацію за 2009 рік, чим порушено вимоги п ункту 1 глави 1 та пункту 1 глави 7 розділу V Положення № 1591.

За результатами перевірки позивачем складено акт №149-ПО від 08 грудня 2010 року про правоп орушення на ринку цінних пап ерів. За результатами розгля ду справи постановою №151-ПО ві д 16 грудня 2010 року за правопору шення на ринку цінних папері в до відповідача застосовано штрафну санкцію у розмірі 5100,00 грн.

16 грудня 2010 року позивачем на адресу відповідача надіслан о вищезазначені постанови пр о накладення санкції за прав опорушення на ринку цінних п аперів.

Вищезазначені постанови в судовому порядку не оскаржу вались.

Відповідно до положень ста тті 11 Закону України "Про держ авне регулювання ринку цінни х паперів в Україні" штрафи, на кладені Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, стягуються у судовому порядку.

Відповідно до статті 121 Кон ституції України, на прокура туру покладено представницт во інтересів громадянина або держави в суді у випадках, виз начених законом.

Відповідно до положень час тини 2 статті 60 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни, прокурор здійснює в суд і представництво інтересів г ромадян або держави в порядк у, встановленому цим Кодексо м та іншими законами, і може зд ійснювати представництво на будь-якій стадії адміністра тивного процесу.

Відповідно до частини 5 стат ті 36-1 Закону України "Про проку ратуру", прокурор самостійно визначає підстави для предс тавництва у судах, форму його здійснення і може здійснюва ти представництво в будь-які й стадії судочинства в поряд ку, передбаченому процесуаль ним законодавством.

Як встановлено судом, на ч ас розгляду справи сума санк цій у розмірі 15300,00 грн. не у доб ровільному порядку відповід ачем не сплачена, а отже підля гає стягненню у примусовому порядку.

Враховуючи вищевикладен е, суд вважає, що вимоги позива ча є обґрунтованими та таким и, що підлягають задоволенню .

Зважаючи на вищевикладен е, керуючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160 -163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Прокур ора м. Полтави в інтересах Пол тавського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку до Відкритого акціон ерного товариства "Агрофірма Стасі" про стягнення штрафни х санкцій - задовольнити.

Стягнути з Відкритого акці онерного товариства "Агрофір ма Стасі" (38541, Полтавська облас ть, Диканський район, с. Стасі, код ЕДРПОУ 00857924, р/р 26001522103 в АБ "Полт ава-банк", МФО 331489) на користь Пол тавського територіального у правління Державної комісії з цінних паперів та фондовог о ринку (вул. Жовтнева, 45, м. Полт ава, 36001, р/р 31117106700107 в УДК в Полтавсь кій області, МФО 831019, код ЄДРПОУ 24559781) штрафні санкції в розмірі 15300 (п'ятнадцять тисяч триста) г рн. 00 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постанови виг отовлено 25 березня 2011 року.

Суддя А.О. Чеснокова

СудПолтавський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення23.03.2011
Оприлюднено28.03.2011
Номер документу14403769
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/1754/11

Постанова від 23.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 03.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 03.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні