Ухвала
від 21.03.2011 по справі 1/17-2011-337
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/17-2011-337

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"21" березня 2011 р. № 1/17-2011-337

Суддя Найфлейш В. Д., розглянувши заяву 1317/2011 від 16.03.2011 р. Любашівської міжрайонної державної податкової інспекції Одеської області

про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Тех-інвест-транс” (66502, Одеська область, Любашівський район, смт Любашівка, вул. Завакзальна, 1; код ЄДРПОУ 25053351)

В С Т А Н О В И В :

Любашівська міжрайонна державна податкова інспекція Одеської області звернулась до господарського суду Одеської області із заявою про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Тех-інвест-транс”, в порядку ст. 52 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, у зв'язку з неспроможністю виконати грошове зобов'язання по сплаті штрафних санкцій в сумі 680,00 грн., відповідно до корінця податкового повідомлення-рішення форми „Р” №0001421501/0-143 від 01.09.2010р., корінця податкового повідомлення-рішення форми „Р” № 0001951501/0-208 від 17.11.2010р., корінця податкового повідомлення-рішення форми „Р” № 00003911501/0-27 від 23.02.2011р.

Згідно п. 1 ст. 5 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Згідно ст. 1  Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” грошове зобов'язання –зобов'язання боржника заплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених цивільним законодавством України. До складу грошових зобов'язань боржника не зараховується недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату  подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника –юридичної особи, що виникли з такої участі.

Відповідно п. 4.5 до рекомендації Президії Вищого господарського суду України „Про деякі питання практики застосування Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” від 04.06.2004р. № 04-5/1193 закон про банкрутство не зазначає, які зобов'язання належить вважати податком і збором (обов'язковим платежем) і які саме суми мають враховуватися господарським судом при порушенні провадження у справі про банкрутство за такими вимогами.

Господарський суд не може застосовувати положення ст. 1 Закону про банкрутство щодо визначення терміна „грошове зобов'язання” до зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), оскільки  у частині 2 ст. 1 ЦК України зазначено, що до майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом.

Частиною 2 ст. 2 Закону України „Про систему оподаткування” визначено, що під податком і збором (обов'язковим платежем) слід розуміти обов'язковий  внесок до бюджету  відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Відповідно до ст. 1 Закону України „Про систему оподаткування”  будь-які податки і збори (обов'язкові платежі), які запроваджуються законами України, мають бути включені до цього Закону. Всі інші закони України  про оподаткування  мають відповідати принципам, викладеним у цьому Законі. Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено цим Законом, сплаті не підлягають.

Згідно ст. 13 Закону України „Про систему оподаткування” в Україні справляються загальнодержавні і місцеві податки і збори (обов'язкові платежі), вичерпний перелік яких міститься у статтях 14, 15 цього Закону. Податки і збори (обов'язкові платежі), справляння яких не передбачено Законом України „Про систему оподаткування”, сплаті не підлягають. З огляду на наведене закон не відносить суми неустойки (штрафів, пені) і фінансових санкцій тощо, що стягується до бюджетів за порушення податкового законодавства, до категорії податків і зборів (обов'язкових платежів).

Згідно з положеннями Закону України „Про державну податкову службу в України” пеня, штраф, інші фінансові санкції є публічно-правовими санкціями, які застосовуються до платника податків за порушення податкового законодавства.

Таким чином, у вирішенні питання  про склад вимог за податками і зборами (обов'язковими платежами) при порушенні справ про банкрутство суди мають виходити з того, що суми пені, штрафів та інших штрафних та фінансових санкцій враховуються окремо.  

Вказана правова позиція підтримується постановою Пленуму Верховного Суду України №15 від 18.12.2009р. „Про судову практику в справах про банкрутство” до складу грошових зобов'язань боржника не зараховуються недоїмка (пеня та штраф) визначена на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов'язання, які виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров'ю громадян, зобов'язання  з виплати авторської винагороди, зобов'язання перед засновниками (учасниками) боржника –юридичної особи, що виникли з такої участі.

Згідно ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суддя не пізніше п'яти днів з дня надходження повертає заяву про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи без розгляду з підстав, передбачених  статтею 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону.

Згідно п. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини, обґрунтований  розрахунок стягуваної чи оспорюваної суми.

Враховуючи, що заявник не надав документи, що підтверджують викладені в заяві обставини відносно наявності грошових зобов'язань в сумі 680,00 грн., оскільки вказана сума штрафних санкцій не є грошовим зобов'язанням в розумінні ст. 1 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, на підставі п. 1 ст. 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” суд повертає заяву Любашівської міжрайонної державної податкової інспекції Одеської області без розгляду.

Керуючись ст. ст. 1, 9 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, п.3 ст. 63, ст.86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Любашівської міжрайонної державної податкової інспекції Одеської області про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Тех-інвест-транс” (66502, Одеська область, Любашівський район, смт Любашівка, вул. Завакзальна, 1; код ЄДРПОУ 25053351)  повернути заявнику без розгляду.

Додаток: заява про порушення справи про банкрутство з додатком на 39 аркушах.

Примірник ухвали надіслати сторонам.

Суддя                                                                                 Найфлейш В.Д.

Дата ухвалення рішення21.03.2011
Оприлюднено29.03.2011
Номер документу14406491
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю „Тех-інвест-транс” (66502, Одеська область, Любашівський район, смт Любашівка, вул. Завакзальна, 1; код ЄДРПОУ 25053351

Судовий реєстр по справі —1/17-2011-337

Ухвала від 21.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Найфлейш В.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні