Ухвала
від 22.03.2011 по справі 17/66-б-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


УХВАЛА

"22" березня 2011 р. Справа № 17/66-Б-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді С улімовської М. Б., при секре тарі Шикаловій В.О., розгляну вши справу

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Торговий дім "Таврія", смт.Чап линка Херсонської області

до Товариства з обмежен ою відповідальністю "Торгови й дім "Таврія", смт.Чаплинка Хе рсонської області

про визнання банкрутом

за участю представників с торін:

від кредиторів:

- від ПАТ "Кредитпромбанк" в о собі Херсонської філії (кред итор) - Булига І. М., предста вник за довіреністю № 557 від 07.10.2 010 р.,

- приватний підприємець О СОБА_2 (посвідчення водія № НОМЕР_1 від 19.02.2000 р.),

- від фермерського господар ства "Таврія" (кредитор) - ОСО БА_2 (посвідчення водія № Н ОМЕР_1 від 19.02.2000 р.), голова,

- від Фонду соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності - Сіденко К. В., представник за довірені стю від 04.01.2011 р.,

- ліквідатор боржника - Ци ркунова О. О. (ліцензія серії АБ № НОМЕР_2 від 12.10.05р.).

в с т а н о в и в:

Постановою госп одарського суду від 02.09.10р. борж ника визнано банкрутом, відк рито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором банкрута арбітражного керу ючого Циркунову О.О.

21 лютого 2011р. Публічне акціонерне товариство "Кред итпромбанк" в особі Херсонсь кої філії (кредитор) звернувс я до суду зі скаргою на дії лік відатора - арбітражного керу ючого Циркунової Олени Оле ксандрівни. Обґрунтовуючи скаргу заявник посилається на наявність в діях ліквідат ора дій, що свідчать про її упе редженість при проведенні за ходів, спрямованих на реаліз ацію майна банкрута, що може п ризвести до порушень прав та інтересів банку як заставно го кредитора. Просить визнат и незаконними дії ліквідатор а арбітражного керуючого Ц иркунової О.О. щодо порушен ня умов конкурсного продажу майна банкрута та непогоджен ня із заставним кредитором п орядку, складу, умов та строкі в його продажу (придбання); при пинити повноваження ліквіда тора арбітражного керуючого Циркунової О.О. та призна чити нового ліквідатора банк рута ТзОВ "Торговий дім "Т аврія".

У відповідності до ч .4 ст.25 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом", дії ліквідатора (лікв ідаційної комісії) можуть бу ти оскаржені до господарсько го суду власником майна (орга ном, уповноваженим управляти майном) банкрута; особою, яка відповідає за зобов'язаннями банкрута; кожним кредитором окремо або комітетом кредит орів; особою, яка, посилаючись на свої права власника або ін шу підставу, передбачену зак оном чи договором, оспорює пр авомірність віднесення майн ових активів або коштів до лі квідаційної маси.

Одночасно зі скарго ю заявником подано заяву про забезпечення скарги шляхом заборони ліквідатору провод ити дії, спрямовані на здійсн ення продажу (відчуження) май на банкрута до розгляду скар ги судом.

Ухвалою господарсько го суду від 24.02.2011р. призначено с удове засідання для розгляду скарги кредитора на дії лікв ідатора. Цією ж ухвалою у задо воленні заяви ПАТ "Кредитпро мбанк" в особі Херсонської фі лії про забезпечення скарги відмовлено.

01.03.2011р. до суду надійшли клопотання комітету кредито рів та ліквідатора про продо вження строку ліквідаційної процедури та повноважень лі квідатора Циркунової О.О.

Ухвалою суду від 10.03.2011р. розгляд справи відкладено н а 22.03.2011р.

Представником ПАТ "Кр едитпромбанк" в особі Херсон ської філії скаргу на дії лік відатора підтримано з зазнач ених у заяві підстав, з посила нням на неналежне виконання ліквідатором своїх обов'язкі в, непогодження із заставним кредитором порядку продажу майна, вибору товарної біржі та питання щодо уцінки майна банкрута. Просить задовольн ити скаргу та припинити повн оваження арбітражного керую чого Циркунової О.О. по ви конанню обов'язків ліквідато ра банкрута і призначити нов ого ліквідатора.

Ліквідатором вимоги скаржника не визнаються з по силанням на виконання повнов ажень по проведенню ліквідац ії банкрута у відповідності до вимог Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом". Зазначає, що всі питання щодо погодження поря дку продажу майна, вибору тов арної біржі тощо розглядалис ь на засіданнях комітету кре диторів та рішення по них ухв алювалися саме комітетом кре диторів, а не ліквідатором од ноособово. Просить відмовити кредитору у задоволенні ска рги та, враховуючи закінченн я строку ліквідаційної проце дури, продовжити його на 6 міся ців.

Представники кредито рів, присутні у судовому засі данні, вважають роботу лікві датора задовільною, такою, що відповідає вимогам Закону У країни "Про відновлення плат оспроможності боржника або в изнання його банкрутом"". Прос ять відмовити скаржнику у за доволенні скарги та продовжи ти строк ліквідаційної проце дури та повноваження ліквіда тора Циркунової О.О. на 6 мі сяців.

Заслухавши представн иків скаржника, кредиторів, л іквідатора, розглянувши та д ослідивши матеріали справи, скаргу та відзив ліквідатора , суд вважає скаргу такою, що н е підлягає задоволенню з нас тупних підстав.

У скарзі на дії лікві датора, крім іншого, йдеться п ро те, що, виконуючи обов'язки розпорядника майна банкрута , арбітражним керуючим Цирк уновою О.О. було проведено п ерші загальні збори кредитор ів, на яких обрано комітет кре диторів. Збори кредиторів ба нкрута було проведено без уч асті представника ПАТ "Креди тпромбанк", який, за твердженн ями представника не був обіз наний щодо порядку денного з борів, що, на думку заявника, с відчить про упереджене ставл ення арбітражного керуючого Циркунової О.О. до зазнач еного кредитора.

З огляду на викладене суд звертає увагу на наступн е. Ухвалою від 09.07.2010р. господарс ьким судом затверджено реєст р вимог кредиторів та зобов'я зано розпорядника майна в 10-де нний строк скликати і провес ти перші загальні збори кред иторів, якими утворити коміт ет кредиторів і визначитися щодо подальшої процедури бан крутства боржника.

20.07.2010р. розпорядником ма йна на виконання вимог ухвал и суду від 09.07.2010р. проведено пер ші загальні збори кредиторів , якими утворено комітет кред иторів, про що свідчать копії протоколу загальних зборів кредиторів від 20.07.2010р. та проток олу засідання комітету креди торів від 20.07.2010р. (т.3 а.с.18- 21).

Відповідно до п.2 статт і 16 Закону України "Про віднов лення платоспроможності бор жника або визнання його банк рутом" збори кредиторів вваж аються повноважними незалеж но від кількості голосів кре диторів, які беруть участь у з борах, якщо всіх кредиторів б уло письмово повідомлено про час і місце проведення зборі в відповідно до частини перш ої цієї статті.

Згідно вимог Закону в ибори комітету кредиторів пр оводяться за списком відкрит им голосуванням більшістю го лосів присутніх на зборах кр едиторів, визначених відпові дно до частини четвертої ціє ї статті.

Як свідчать матеріал и справи (т.3 а.с.33-34) повідомлення про проведення 20.07.2010р. загальни х зборів кредиторів було нап равлено розпорядником майна рекомендованою кореспонден цією всім кредиторам боржник а, вимоги яких включено в реєс тр вимог кредиторів. До матер іалів справи ліквідатором за лучені фіскальні чеки та пис ьмове повідомлення від 12.07.2010р., в якому зазначена інформація про проведення 20.07.2010р. загальни х зборів кредиторів боржника товариства з обмеженою відп овідальністю "Торговий дім "Т аврія", вказано час та місце пр оведення зборів.

На виконання вимог За кону про банкрутство, провед ення зборів кредиторів було призначено за місцезнаходже нням боржника.

У зв'язку з чим твердження скаржника про порушення арбі тражним керуючим Циркунов ою О.О. положень законодавс тва під час скликання та пров едення перших загальних збор ів кредиторів є безпідставни ми та спростовуються матеріа лами справи.

Що стосується необіз наності останнього про поряд ок денний перших зборів кред иторів, то про це йшлося в п.4 ух вали господарського суду від 09.07.2010р.

Крім цього в подальш ому кредиторів ПАТ "Кредитпр омбанк" в особі Херсонської ф ілії та Чаплинську міжрайонн у державну податкову інспекц ію було включено до комітету кредиторів банкрута (проток ол №3 загальних зборів кредит орів боржника від 03.11.2010р. - т.3 а.с.14 0).

Як вже зазначалося, п остановою господарського су ду від 02.09.10р. боржника товарист во з обмеженою відповідальні стю "Торговий дім "Таврія", смт .Чаплинка Херсонської област і визнано банкрутом, відкрит о ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором бан крута арбітражного керуючо го Циркунову О.О.

За приписами ст.25 Зак ону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом " ліквідатор з дня свого призн ачення: приймає до свого віда ння майно боржника, вживає за ходів по забезпеченню його з береження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює ін вентаризацію та оцінку майна банкрута згідно із законода вством; аналізує фінансове с тановище банкрута і виконує повноваження керівника банк рута; вживає заходів, спрямов аних на пошук, виявлення та по вернення майна банкрута, що з находиться у третіх осіб; реа лізує майно банкрута для зад оволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у п орядку, передбаченому цим За коном.

Відповідно до ч.1, 2 ст.30 З акону України "Про відновлен ня платоспроможності боржни ка або визнання його банкрут ом" після проведення інвента ризації та оцінки майна банк рута ліквідатор розпочинає п родаж майна банкрута на відк ритих торгах, якщо комітетом кредиторів не встановлено і нший порядок продажу майна б анкрута. Ліквідатор забезпеч ує через засоби масової інфо рмації оповіщення про порядо к продажу майна банкрута, скл ад, умови та строки придбання майна. Порядок продажу майна банкрута, склад, умови та стро ки придбання майна погоджуют ься з комітетом кредиторів.

Як вбачається з матер іалів справи та звіту ліквід атора, останнім на виконання вимог закону та постанови го сподарського суду від 02.09.2010р. пр оводиться робота по ліквідац ії банкрута, а саме прийнято в ід керівника банкрута бухгал терську та іншу документацію , печатки, матеріальні ціннос ті; проведена інвентаризація майна банкрута та сформован а ліквідаційна маса; проведе на оцінка майна та вживаютьс я заходи щодо його реалізаці ї. Зазначені обставини підтв ерджуються звітами ліквідат ора, актом інвентаризації, ви сновками про вартість майна тощо.

07.12.2010р. відбулось засіда ння комітету кредиторів Тз ОВ "Торговий дім "Таврія" (про токол від 07.12.2010р. №3 - т.3 а.с.145-146), на як их було погоджено експертну оцінку майна, що увійшло до ск ладу ліквідаційної маси та п орядок продажу майна банкрут а, склад, умови та строки придб ання майна. При цьому засідан ня комітету кредиторів відбу лось за участю представника ПАТ "Кредитпромбанк" в особі Х ерсонської філії.

На засіданні комітет у кредиторів, яке відбулось 27. 01.2011р. (протокол №4 від 27.01.2011р. - т.3 а.с .150) було заслухано звіт ліквід атора про проведену роботу с таном на 27.01.2011р., в тому числі і що до організації та проведення продажу майна банкрута. За ре зультатами заслуховування комітетом кредиторів погодж ено звіт ліквідатора.

На цих же зборах коміт етом кредиторів було ухвален о рішення про проведення про дажу майна банкрута через ці льові біржові торги та доруч ено ліквідатору провести мон іторинг товарних бірж щодо в артості біржових (брокерськи х послуг). Цим же протоколом ви значено дату та час наступно го засідання комітету кредит орів, а саме 10.02.2011р. о 15-00 год.

10.02.2011р. відбулось засіда ння комітету кредиторів (про токол №5 - т.3 а.с.153-154), за результат ами якого було ухвалено ріше ння про встановлення порядку реалізації майна банкрута ч ерез цільові біржові торги, д оручено ліквідатору підписа ти договори зі спеціалізован им підприємством Херсонсько ю обласною товарною біржею т а брокером на реалізацію май на на умовах, встановлених ко мітетом кредиторів; також бу ло вирішено провести уцінку майна банкрута на 10%.

У скарзі на дії ліквід атора скаржник підкреслює, щ о збори кредиторів 10.02.2011р. та ух валення вищезазначених ріше нь комітетом кредиторів було проведено без його участі та без погодження з ним, що, на йо го думку, викликає сумніви що до неупередженості ліквідат ора.

Однак, суд звертає ува гу на те, що про дату та час про ведення засідання комітету к редиторів 10.02.2011р. представник к редитора ПАТ "Кредитпромбанк " був обізнаний, оскільки брав участь у засіданні комітету кредиторів 27.01.2011р., на яких було визначено дату наступного з асідання комітету кредиторі в - 10.02.2011р.

З пояснень ліквідато ра та інших членів комітету к редиторів вбачається, що кре дитор ПАТ "Кредитпромбанк" не увідомив останніх про свої н аміри взяти участь у засідан ні комітету кредиторів 10.02.2011р. т а неможливість прибуття, з кл опотанням про перенесення зб орів не звертався, тому збори було проведено за участю при сутніх на них кредиторів у ві дповідності до приписів стат ті 16 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

Таким чином суд зазна чає, що надання згоди на прове дення певних дій ліквідаторо м здійснено саме комітетом к редиторів, оскільки питання щодо погодження порядку прод ажу майна, вибору товарної бі ржі тощо розглядались на зас іданнях комітету кредиторів та рішення по них ухвалювали ся саме комітетом кредиторів , а не ліквідатором одноособо во.

Відповідно до п.57 Пост анови Пленуму Верховного Суд у України від 18.12.2009р. №15 "Про судо ву практику в справах про бан крутство" рішення зборів кре диторів чи комітету кредитор ів не може визнаватися госпо дарським судом недійсним, ос кільки за своєю правовою при родою не є актом юридичної ос оби, державного чи іншого орг ану. Суд повинен давати оцінк у цим рішенням та враховуват и їх резолюції у прийнятті су дових актів у справі, якщо так і рішення відповідають припи сам чинного законодавства.

Аналогічна позиція в икладена у п.9.4 рекомендацій В ищого господарського суду Ук раїни від 04.06.2004р. №04-5/1193 "Про деякі п итання практики застосуванн я Закону України "Про відновл ення платоспроможності борж ника або визнання його банкр утом".

Щодо клопотання ПАТ "К редитпромбанк" в особі Херсо нської філії про припинення повноважень ліквідатора Ц иркунової О.О. та призначен ня іншого ліквідатора банкру та суд зазначає наступне.

Відповідно до абз.3 п.9 ст.7 Закону України “Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом” при проведенні проце дур банкрутства інтереси всі х кредиторів представляє ком ітет кредиторів, створений в ідповідно до цього Закону.

Згідно з п.1 статті 16 Зак ону учасниками зборів кредит орів з правом голосу є кредит ори, вимоги яких включені до р еєстру кредиторів

Саме збори кредиторі в під час дії процедур банкру тства обирають комітет креди торів у складі не більше 7 осіб для оперативного та кваліфі кованого представництва інт ересів усіх кредиторів у спр аві та вирішення питань щодо введення тих чи інших процед ур банкрутства, контролю за д іяльністю арбітражного керу ючого, надання згоди щодо укл адення арбітражним керуючим значних угод боржника чи уго д боржника, щодо яких є заціка вленість, та здійснення інши х дій, передбачених Законом.

Відповідно до п.8 ст.16 За кону про банкрутство, виключ но до компетенції комітету к редиторів відносяться питан ня, в тому числі, звернення до господарського суду з клопот анням про припинення повнова жень арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючо го санацією, ліквідатора) та п ризначення нового арбітраж ного керуючого.

Зазначене унеможливл ює задоволення клопотання в цій частині та усунення арбі тражного керуючого від викон ання своїх обов'язків.

Більш того, факт належ ного виконання ліквідатором обов'язків підтверджується і рішенням комітету кредитор ів (протокол №6 від 24.02.2011р. - т.3 а.с.156 ), яким вирішено звернутись до суду з клопотанням про продо вження повноважень ліквідат ора арбітражного керуючого Циркунової О.О. Також суд з вертає увагу на те, що комітет ом кредиторів неодноразово р озглядались звіти ліквідато ра про проведену роботу в про цедурі ліквідації, при цьому не зазначалось про наявніст ь недоліків і зауважень в роб оті ліквідатора.

На підставі викладен ого суд відмовляє у задоволе нні скарги ПАТ "Кредитпромба нк" в особі Херсонської філії на дії ліквідатора Циркуно вої О.О.

Оскільки на цей час ст рок ліквідаційної процедури та повноважень ліквідатора закінчився, а ліквідація бан крута не завершена, суд вважа є за необхідне клопотання ко мітету кредиторів та ліквіда тора задовольнити, і відпові дно до ст.22 Закону України "Про відновлення платоспроможно сті боржника або визнання йо го банкрутом" продовжити стр ок ліквідаційної процедури і повноважень ліквідатора, зо бов'язавши його забезпечити завершення ліквідації банкр ута до встановленого строку.

Враховуючи викладене , керуючись ст.ст. 16, 22, 24, 25, 30 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.8 6 ГПК України суд -

у х в а л и в:

1. У задоволенні скарги ПАТ "Кредитпромбанк" в особі Х ерсонської філії на дії лікв ідатора арбітражного керуюч ого Циркунової О.О. відмов ити.

2. Продовжити строк ліквідац ійної процедури і повноважен ня ліквідатора арбітражного керуючого Циркунової О.О. на 6 місяців.

3. Ліквідатору забезпечити з авершення ліквідаційної про цедури банкрута до встановле ного строку, звіт та ліквідац ійний баланс подати до суду.

4. Ухвалу надіслати скаржник у, кредиторам, ліквідатору.

Суддя М.Б. Сулімовська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення22.03.2011
Оприлюднено29.03.2011
Номер документу14409870
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/66-б-10

Ухвала від 27.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 13.03.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 11.04.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 24.02.2012

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 07.10.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.09.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 28.04.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 15.04.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Димбовський В.В.

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Сулімовська М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні