Рішення
від 13.01.2011 по справі 3/1899-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" січня 2011 р. Справа № 3/1899-10

За позовом: Прокурора Те офіпольського району в інтер есах держави в особі Теофі польської селищної ради смт. Теофіполь, Хмельницької обл асті

до Приватного підприємств а "Теофіпольський молокопере робний завод" смт. Теофіполь, Хмельницької області

про визнання договору орен ди земельної ділянки від 19.05.2008 р оку №8, недійсним у частині стр оку дії договору (п.8)

Суддя Вибодовський О.Д.

Представники сторін:

Від позивача: не з'явився

Від відповідача: Касіян чук І.П. - за довіреністю №16/11-10 ві д 16.11.2010р.

Конусь О.М. - директор підприємства.

За участю прокурора від ділу прокуратури області Шка дька В.В.

В судовому засіданні оголо шено вступну та резолютивну частини рішення.

З оголошенням перерви в суд овому засіданні від 01.01.2011р.

Суть спору: прокурор Тео фіпольського району в інтере сах держави в особі Теофіпол ьської селищної ради смт. Тео фіполь звернувся з позовом д о суду в якому просить суд виз нати договір оренди земельн ої ділянки, укладений між Тео фіпольською селищною радою та приватним підприємством “Теофіпольський молокопер еробний завод” від 19.05.2008 року не дійсним у частині строку дії договору (п.8) у зв'язку з недоде ржанням в момент вчинення вк азаного правочину вимог ч.3 ст .203 ЦК України.

Прокурор позовні вимоги пі дтримав, повідомив що, прокур ором району 23.11.2010 р. на підставі ст. 21 Закону України "Про проку ратуру" внесено протест на рі шення сесії Теофіпольської с елищної ради №231 від 07.05.2008 р. з вим огою скасувати вказане рішен ня у частині визначення стро ку дії договору оренди землі укладено між даною селищною радою та ПП "Теофіпольський м олокопереробний завод". 25.11.2010 р. Теофіпольською селищною ра дою протест задоволений.

Представник позивача в суд ове засідання не з'явився, одн ак в попередньому судовому з асіданні наполягав на задово ленні позовних вимог.

Уповноважений представник відповідача та директор під приємства в судовому засідан ні у своїх усних поясненнях т а у доданому до матеріалів сп рави письмовому відзиві прот и позову заперечували та про сили суд у позові відмовити. В обгрунтування своєї позиці ї у поданому письмовому клоп отанні від 10.01.2011р. з метою повно го та всебічного розгляду да ної справи, представник відп овідача та директор підприєм ства, просили суд приєднати д о матеріалів справи в якості доказів копію заяви від 30.11.2007р про надання дозволу на склад ання проекту землеустрою для надання земельної ділянки у довгострокове користування та копію рішення Теофіп ольської селищної ради від 04.1 2.2007 р. №181 про надання згоди на ро зробку проекту із землеустро ю щодо відведення земельних ділянок для підприємницької діяльності.

Крім того, додатково просил и суд взяти до уваги той факт, що підприємство зверталось д о Теофіпольської селищної ра ди також із проханням про зат вердження проектної докумен тації для надання земельної ділянки на умовах довгострок ової оренди, що в свою че ргу виключає будь-які поруше ння ст.203 ЦК України із нашої ст орони при укладанні зазначен ого вище договору оренди зем лі та інших вимог чинного зак онодавства України, що регул юють договірні правовідноси ни.

Також, у поданих додаткових письмових поясненнях предст авник відповідача та директо р підприємства зазначили, що відповідно до укладеного до говору оренди землі №8 від 19.05.2008 року між ПП «Теофіпольський молокопереробний завод»та Т еофіпольською селищною радо ю підприємством виконуються усі істотні умови даного дог овору, своєчасно сплачується орендна плата, підтвердженн ям чого є платіжні доручення та проведені із податковим о рганом акти звірки про відсу тність заборгованості по оре ндній платі, долучені до мате ріалів справи.

Враховуючи наведене вище, п редставники відповідача заз начають, що підприємством не порушуються жодні права та і нтереси держави та територіа льної громади.

Розглянувши матеріали спр ави господарським судом вста новлено :

Рішенням сесії Теофіпольс ької селищної ради №231 від 07.05.2008 р . Приватному підприємству "Те офіпольський молокоперероб ний завод" смт. Теофіполь, Хмел ьницької області надано в ор енду на 49 років земельну ділян ку площею 3,1 га по вул. Леніна, 75 в смт. Теофіполь - для будівни цтва молокопереробного зав оду та обслуговування приміщ ень та споруд підприємства.

На підставі вказаного ріше ння між Теофіпольською селищ ною радою та приватним підпр иємством "Теофіпольський мол окопереробний завод" укладен о договір оренди землі №8 від 19.05.2008 р.

Договір укладено на 49 років . Після закінчення строку дог овору орендар має переважне право поновлення його на нов ий строк (п. 8. договору).

Згідно постанови Теофіпол ьського районного суду Хмель ницької області від 24.02.2010 р., О СОБА_1 - спеціаліст І катег орії Теофіпольської селищно ї ради, в обов' язки якого вх одить підготовка матеріалів на розгляд сесії селищної ра ди та контроль за станом вико ристаних земель на території селища умисно зловживаючи с воїм службовим становищем в інтересах приватного підпри ємства "Теофіпольський молок опереробний завод" вніс у ріш ення сесії №231 від 07.05.2008 р. за відо мо неправдиві відомості, а са ме зазначив строк оренди зем ельної ділянки 49 років, а не 5 ро ків як проголосували депутат и. На підставі вказаного ріше ння укладено договір довгост рокової оренди між Теофіполь ською селищною радою та прив атним підприємством "Теофіпо льський молокопереробний за вод", що завдало істотної шкод и інтересам органу місцевого самоврядування.

23.11.2010 р. прокурором району на п ідставі ст. 21 Закону України "П ро прокуратуру" внесено прот ест на рішення сесії Теофіпо льської селищної ради №231 від 07.05.2008 р. з вимогою скасувати вка зане рішення у частині визна чення строку дії договору ор енди землі укладено між дано ю селищною радою та ПП "Теофіп ольський молокопереробний з авод" 25.11.2010 р.

Рішенням №472 Теофіпольської селищної ради від 25.11.2010 р. проте ст задоволений, рішення сесі ї Теофіпольської селищної ра ди №231 від 07.05.2008 р. у частині строк у передачі в оренду ПП "Теофіп ольський молокопереробний з авод" земельної ділянки, скас оване, цифру 49 (сорок дев`ять) за мінено на 5 (п' ять).

Аналізуючи матеріали спр ави і оцінюючи їх у сукупност і, господарським судом врахо вується наступне :

Згідно ч.1 ст.202 Цивільного ко дексу України правочином є д ія особи, спрямована на набут тя, зміну або припинення цив ільних прав і обов' язків.

Частиною 1 ст. 203 цього Кодекс у визначено основні критерії чинності правочину, а саме з азначено, що зміст правочин у не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільн ого законодавства, а також мо ральним засадам суспільства . Частина 3 вказаної статті пер едбачає що, волевиявлення уч асника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

Відповідно до ст.ст. 203, 204 Цив ільного кодексу України під стави і наслідки недійсності правочину можуть бути перед бачені винятково законами. П роте, з урахуванням ст.4 Цивіль ного кодексу України, зміст п равочину має відповідати Цив ільному кодексу України, інш им законам України, які прийм аються відповідно до Консти туції України та Цивільного кодексу, актам Президента У країни у випадках, встановле них Конституцією України, п остановам Кабінету Міністрі в України, актам органів держ авної влади України, органів влади Автономної Республік и Крим, що видаються у випадк ах і в межах, встановлених Кон ституцією України та законом .

Згідно з ч.1 ст.215 Цивільного к одексу України підставою не дійсності правочину є недоде ржання в момент вчинення пр авочину сторонами (стороною ) вимог, які встановлені част инами першою - третьою, п' ят ою та шостою ст.203 цього Кодекс у.

В силу ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (п ункти), визначені на розсуд ст орін і погоджені ними, та умов и, які є обов' язковими відпо відно до актів цивільного за конодавства.

Тобто, зміст договору сторо ни визначають на основі віль ного волевиявлення та мають право погоджувати на свій ро зсуд будь-які умови договору , що не суперечать законодавс тву. Однак, для того, щоб догов ір вважався укладеним, сторо ни у належній формі повинні д осягнути згоди з усіх істотн их його умов.

Відповідно до ст. 217 Цивільно го кодексу України недійсні сть окремої частини правочин у не має наслідком недійснос ті інших його частин і правоч ину в цілому, якщо можна припу стити, що правочин був би вчин ений і без включення до нього недійсної частини.

Як вбачається з наявних в м атеріалах справи доказів, рі шення №472 Теофіпольської сели щної ради від 25.11.2010 р. на підстав і якого укладено договір оре нди землі №8 від 19.05.2008 р. скасова не у частині строку передачі в оренду ПП "Теофіпольський м олокопереробний завод" земел ьної ділянки на 49 років.

За таких обставин, господар ський суд приходить до висно вку що позовні вимоги обґрун товані, підтверджені належни ми у справі доказами та підля гають задоволенню.

Судові витрати покладають ся на відповідача відповідно до ст.ст. 44, 49 Господарського пр оцесуального кодексу Україн и.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 116 Госп одарського процесуального к одексу України, суд-

В И Р І Ш И В:

Позов прокурора Теофіп ольського району в інтересах держави в особі Теофіпольсь кої селищної ради смт. Теофіп оль, Хмельницької області до Приватного підприємства "Те офіпольський молокоперероб ний завод" смт. Теофіполь, Хмел ьницької області про визнан ня договору оренди земельної ділянки від 19.05.2008 року недійсн им у частині строку дії догов ору (п.8) задоволити.

Визнати недійсним догов ір оренди земельної ділянки від 19.05.2008 року №8, укладений між Теофіпольською селищною рад ою смт. Теофіполь та приватни м підприємством "Теофіпольсь кий молокопереробний завод" смт. Теофіполь у частині стро ку дії договору (п.8).

Стягнути з приватног о підприємства "Теофіпольськ ий молокопереробний завод" (с мт. Теофіполь вул. Леніна, 78, код 35080912 в дохід Державного бюджет у України по коду бюджетної к ласифікації 22090200, символ звітн ості банку 095 через відділення державного казначейства (на рахунок 31112095700002 УДК у м. Хмельниц ькому, код 23565225, ГУ ДКУ у Хмельни цькій області) державне мито в розмірі 85,00 грн. (вісімдесят п ' ять гривень 00 коп.) та в дохід Державного бюджету України через відділення державного казначейства (на рахунок 31211264700 002, одержувач УДК у м. Хмельниць кому, МФО 815013, банк одержувача Г УДКУ у Хмельницькій області, ОКРО 23565225, код бюджетної класиф ікації доходів 22050003, за символо м звітності 264) витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу в розмі рі 236,00 грн. (двісті тридцять шіс ть гривень 00 копійок).

Видати наказ.

Суддя О.Д. Вибодовськ ий

Віддрук. 3 прим.:

1-до справи

2-позивачеві

3-відповідачеві

Повний текст виготовлени й та підписаний 13.01.2011р.

Дата ухвалення рішення13.01.2011
Оприлюднено30.03.2011
Номер документу14409936
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору орен ди земельної ділянки від 19.05.2008 р оку №8, недійсним у частині стр оку дії договору (п.8

Судовий реєстр по справі —3/1899-10

Ухвала від 20.12.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 02.12.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 25.11.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 16.11.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Ухвала від 04.03.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 09.02.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Ухвала від 25.07.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

Постанова від 13.04.2011

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Демидюк О.О.

Рішення від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Вибодовський О.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні