Постанова
від 02.02.2011 по справі 2а-210/11/0970
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"02" лютого 2011 р. Справа № 2a-210/11/0970

м. Івано-Франківськ

Суддя Івано-Франкі вського окружного адміністр ативного суду Черепій П.М., роз глянувши у порядку скорочено го провадження адміністрати вну справу за позовом Держав ної податкової інспекції в м істі Івано-Франківську до ви робничого кооперативу «Арні ка»про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

17.01.2011 року Державна податк ова інспекція в місті Івано-Ф ранківську звернулася до суд у з адміністративним позовом до ВК «Арніка» про припиненн я юридичної особи.

Позовні вимоги мотивовані тим, що 26.11.2010 року державним реє стратором виконавчого коміт ету Івано-Франківської міськ ої ради внесено до Єдиного де ржавного реєстру юридичних о сіб та фізичних осіб - підпр иємців запис № 10046353797 щодо відсу тності юридичної особи ВК «А рніка» за адресою свого місц езнаходження, що у відповідн ості до п. 2 ч. 2 ст. 38 Закону Украї ни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» є підста вою для припинення юридичної особи.

17.01.2011 року судом відпові дно до п. 3 ч. 1 ст. 183-2 КАС України п остановлено ухвалу про відкр иття скороченого провадженн я по даній адміністративній справі, яку разом із копією по зовної заяви та доданими до н еї документів направлено від повідачу для подання запереч ення або заяви про визнання п озову.

На адресу відповідача (інд. 76018, вул. Шашкевича, 7, м. Івано-Фра нківськ), внесеною до відпові дного Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців, наді слано рекомендованим листом з повідомленням про врученн я копію ухвали суду про відкр иття скороченого провадженн я в даній адміністративній с праві, в якій містяться відом ості про порядок і строк пода ння заперечення проти позову та наслідки неподання таког о заперечення, копію позовно ї заяви та додані до неї докум енти.

21.01.2011 року на адресу суд у повернулося поштове відпра влення, з надісланою судом ух валою про відкриття скорочен ого провадження, копією позо вної заяви та доданих до неї д окументи з відміткою центру поштового зв' язку про те, що відповідач за даною адресою не значиться (а.с. 16).

Відповідно ч. 11 ст. 35 КАС Украї ни розписку про одержання по вістки (повістку у разі немож ливості вручити її адресату чи відмови адресата її одерж ати) належить негайно поверн ути до адміністративного суд у. У разі повернення поштовог о відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з нез алежних від суду причин, вваж ається, що така повістка вруч ена належним чином.

Враховуючи положення ст. 37 К АС України, відповідач вважа ється повідомлений належним чином про порядок і строк под ання заперечення проти позов у та наслідки неподання тако го заперечення.

Згідно із п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС Укра їни справа повинна бути розг лянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьо х днів з дня закінчення строк у, передбаченого частиною тр етьою цієї статті, якщо до суд у не було подано заперечення відповідача та за умови, що сп рава розглядається судом за місцезнаходженням відповід ача.

Враховуючи, що до суду не бу ло подано заперечення відпов ідача проти заявленого позов у та те, що справа розглядаєть ся судом за місцезнаходження м відповідача, поданий Держа вною податковою інспекцією в місті Івано-Франківську до В К «Арніка» про припинення юр идичної особи підлягає розгл яду в строк визначений п. 2 ч. 5 с т. 183-2 КАС України.

Суд, в порядку скороченого п ровадження, відповідно до ви мог ст. 183-2 КАС України розгляну вши матеріали справи, оцінив ши повідомлені сторонами обс тавини, прийшов до висновку, щ о позов підставний та підляг ає до задоволення.

Судом встановлено, що відпо відач 28.09.2009 року зареєстровани й виконавчим комітетом Івано -Франківської міської ради, я к суб' єкт підприємницької д іяльності - юридична особа, за адресою: інд. 76018, вул. Шашкеви ча, 7, м. Івано-Франківськ та при своєно код ЄДРПОУ 36498378, видано свідоцтво про державну реєст рацію суб' єкта підприємниц ької діяльності - юридичної особи та відповідач взятої н а податковий облік Державною податковою інспекцією в міс ті Івано-Франківську 28.09.2009 року як платника податків.

Закон України «Про систему оподаткування» визначає при нципи побудови системи опода ткування в Україні, податки і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та до державних ціл ьових фондів, а також права, об ов'язки і відповідальність п латників.

У відповідності з п. 2 ч. 1 ст. 9 З акону України «Про систему о податкування» платники пода тків і зборів (обов'язкових пл атежів) зобов'язані подавати до державних податкових орг анів та інших державних орга нів відповідно до законів де кларації, бухгалтерську звіт ність та інші документи і від омості, пов'язані з обчисленн ям і сплатою податків і зборі в (обов'язкових платежів).

Закон України «Про державн у реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприєм ців» регулює відносини, які в иникають у сфері державної р еєстрації юридичних осіб, а т акож фізичних осіб - підприєм ців.

Згідно ст. 1 цього Закону дер жавний реєстратор - посадов а особа, яка відповідно до цьо го Закону від імені держави з дійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців.

Відповідно ч. 1 ст. 16 даного За кону єдиний державний реєстр створюється з метою забезпе чення органів державної влад и, а також учасників цивільно го обороту достовірною інфор мацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Судом також встановлено, що 26.11.2010 року за № 10046353797 державним ре єстратором виконавчого комі тету Івано-Франківської місь кої ради до Єдиного державно го реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємці в внесено інформацію щодо ві дсутності юридичної особи ВК «Арніка» за адресою: інд. 76018, ву л. Шашкевича, 7, м. Івано-Франків ськ (а.с. 8).

Згідно ч. 1 ст. 4 Закону Україн и «Про державну реєстрацію ю ридичних осіб та фізичних ос іб - підприємців» державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців - засвідчення факту створення або припинення юридичної ос оби, засвідчення факту набут тя або позбавлення статусу п ідприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстр аційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдин ого державного реєстру.

У відповідності до ст. 17 вказ аного Закону відомості про ю ридичну особу або фізичну ос обу - підприємця включаються до Єдиного державного реєст ру шляхом внесення записів н а підставі відомостей з відп овідних реєстраційних карто к та відомостей, що надаються юридичними особами державно му реєстратору за місцезнахо дженням реєстраційної справ и згідно із законодавством У країни.

Відповідно до Закону Украї ни «Про державну податкову с лужбу в Україні» та з метою за безпечення повноти надходже нь податків і зборів (обов'язк ових платежів) до бюджетів ус іх рівнів шляхом охоплення о бліком та контролем платникі в податків, затверджено Нака зом Державної податкової адм іністрації України від 19.02.1998 ро ку за № 80 (в редакції наказу Дер жавної податкової адміністр ації України від 17.11.1998 року за № 552 з наступними змінами і допо вненнями на час розгляду спр ави), зареєстрованим в Мініст ерстві юстиції України 16.03.1998 ро ку за № 172/2612 затверджено Порядо к обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежі в) (далі - Порядок).

Цей Порядок розроблений ві дповідно до Законів України «Про систему оподаткування» , «Про державну податкову слу жбу в Україні» та інших актів , положень чинного законодав ства України і має на меті вик ористання єдиної раціональн ої методики обліку платників податків і зборів (обов'язков их платежів) в органах держав ної податкової служби.

Відповідно до пункту 8.6. Поря дку, якщо платник податків не має заборгованості перед бю джетом, та у разі наявності в Є диному державному реєстрі за пису про відсутність юридичн ої особи за вказаним її місце знаходженням, то керівник ор гану державної податкової сл ужби приймає рішення у вигля ді розпорядження відносно пл атника податків - про зверн ення до суду із заявою (позовн ою заявою) про постановлення судового рішення про припин ення юридичної особи.

Таким чином, суд зазначає, щ о позивач наділений правом з вернутися до суду із позовно ю заявою про припинення юрид ичної особи.

Судом встановлено, що у відп овідача відсутня заборгован ість перед бюджетами та держ авними цільовими фондами зі сплати податків та обов'язко вих платежів, що підтверджує ться довідкою позивача за № 298 11/10/19-012/5915 від 26.11.2010 року (а.с. 7).

Відповідно ч. 1 ст. 33 Закону Ук раїни «Про державну реєстрац ію юридичних осіб та фізични х осіб - підприємців» юриди чна особа припиняється в рез ультаті передання всього сво го майна, прав та обов'язків ін шим юридичним особам - прав онаступникам у результаті зл иття, приєднання, поділу, пере творення (реорганізації) або в результаті ліквідації за р ішенням, прийнятим засновник ами (учасниками) юридичної ос оби або уповноваженим ними о рганом, за судовим рішенням а бо за рішенням органу держав ної влади, прийнятим у випадк ах, передбачених законом.

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону Укра їни «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців» підстава ми для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної ос оби, зокрема є наявність в Єди ному державному реєстрі запи су про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезн аходженням.

Таким чином, суд приходить д о висновку, що оскільки 26.11.2010 ро ку за № 10046353797 державним реєстра тором виконавчого комітету І вано-Франківської міської ра ди до Єдиного державного реє стру юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців внес ено інформацію щодо відсутно сті юридичної особи ВК «Арні ка» за адресою: інд. 76018, вул. Шашк евича, 7, м. Івано-Франківськ та за відсутності невиконаних зобов' язань з сплати податк ів, зборів та інших обов' язк ових платежів, у відповіднос ті до п. 5 ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців» вказані об ставини є підставою для прип инення юридичної особи.

Досліджені судом докази за свідчують наявність між стор онами правовідносин та факти чних обставин, передбачених статтею 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичн их осіб та фізичних осіб - пі дприємців», що є підставою дл я задоволення позову.

Відповідно до ст. 105 Цивільно го кодексу Україн учасники ю ридичної особи, суд або орган , що прийняв рішення про припи нення юридичної особи, зобов 'язані негайно письмово пові домити про це орган, що здійсн ює державну реєстрацію, який вносить до єдиного державно го реєстру відомості про те, щ о юридична особа перебуває у процесі припинення.

Враховуючи вищевикладене, на підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст.ст. 86, 183-2 К одексу адміністративного су дочинства України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити .

Припинити підприємн ицьку діяльність юридичної о соби виробничого кооператив у «Арніка», інд. 76018, вул. Шашкеви ча, 7, м. Івано-Франківськ, код ЄД РПОУ 36498378.

Направити копію постанови державному реєстратору відд ілу державної реєстрації (ре єстраційна палата) виконавчо го комітету Івано-Франківськ ої міської ради (вул. Незалежн ості, 9, м. Івано-Франківськ) для внесення до Єдиного державн ого реєстру юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємц ів запису про судове рішення та внесення запису про прове дення державної реєстрації п рипинення підприємницької д іяльності юридичної особи.

Постанова може бути оскар жена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 та ч. 8 с т. 183-2 Кодексу адміністративно го судочинства України, апел яційна скарга на постанову с уду першої інстанції подаєть ся протягом десяти днів з мом енту отримання копії постано ви.

Апеляційна скарга подаєт ься до Львівського апеляційн ого адміністративного суду ч ерез Івано-Франківський окру жний адміністративний суд.

Постанова набирає законно ї сили в порядку та строки вст ановлені ст. 254 Кодексу адміні стративного судочинства Укр аїни.

Відповідно до ч. 9 ст. 183-2 Кодексу адміністративного с удочинства України постанов а, прийнята у скороченому про вадженні, крім випадків її ос карження в апеляційному поря дку, є остаточною.

Суддя: /підпис/ Черепій П.М.

Дата ухвалення рішення02.02.2011
Оприлюднено31.03.2011
Номер документу14415756
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-210/11/0970

Постанова від 02.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

Ухвала від 17.01.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

Постанова від 02.02.2011

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Черепій П.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні