Постанова
від 23.03.2011 по справі 2а-1557/11/1270
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Категорія №8.1.5

ПОСТАНОВА

Іменем України

23 березня 2011 року Справа № 2а-1557/11/1270

Суддя Луганського о кружного адміністративного суду Борзаниця С.В., розглянув ши у порядку скороченого про вадження адміністративну сп раву за адміністративним поз овом Ленінської міжрайонно ї державної податкової інсп екції у м. Луганську до Приват ного підприємства «Амадеус А льянс» про стягнення податко вої заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

До Луганського окружного а дміністративного суду надій шов адміністративний позов Л енінської міжрайонної держ авної податкової інспекції у м. Луганську до Приватного п ідприємства «Амадеус Альянс » про стягнення податкової з аборгованості.

Позивач в обґрунтування св оїх позовних вимог посилаєть ся на те, що Приватне підприєм ство «Амадеус Альянс» є плат ником податків та зборів та п еребуває на податковому облі ку в Ленінській МДШ м. Лугансь ка. Станом на 26 січня 2011 підприє мство має заборгованість пер ед бюджетом у розмірі 1973 грн., у тому числі: з податку на дода ну вартість - 1936 грн., з податку на прибуток у розмірі 37 грн.

Тому позивач просив стягну ти з Приватного підприємства «Амадеус Альянс» податкови й борг в сумі 1973 грн. шляхом зве рнення стягнення на активи.

Ухвалою суду від 23.02.2011 року сп раву призначено до розгляду у скороченому провадженні.

12 березня 2011 року на адресу с уду повернуто конверт з позн ачкою за закінченням термін у зберігання. Зазначену обст авину суддя розцінює як відм ову від одержання судової по вістки.

Згідно ст. 37 КАС України осо ба, яка відмовилася одержат и повістку , вважається такою , що її повідомлено про дату, ч ас та місце судового засідан ня.

Дослідивши матеріали спра ви, суддя дійшов до висновку п ро задоволення адміністрати вного позову з наступних під став.

Стаття 67 Конституції Україн и передбачає, що кожен зобов'я заний сплачувати податки і з бори в порядку і розмірах, вст ановлених законом.

Встановлено, що Приватне пі дприємство «Амадеус Альянс » зареєстровано Виконавчим к омітетом Луганської міської ради 02.02.2009, Свідоцтво №485325

Відповідач як платник пода тків знаходиться на обліку в Ленінській міжрайонній дер жавній податковій інспекці ї у м. Луганську.

Згідно розрахунку податко вого боргу станом на 26.01.2011 за ві дповідачем рахується податк ова заборгованість в сумі 1973,0 0 грн., у т.ч.: з податку на додан у вартість у розмірі 1936 грн., з п одатку на прибуток у розмірі 37грн.

Заборгованість відповідач а перед бюджетом утворилась внаслідок несплати узгоджен их податкових зобов' язань з вказаних податків та підтв ерджується податковими дек лараціями та податковими пов ідомленнями рішеннями.

З метою погашення вищезазн аченої податкової заборгова ності на адресу відповідача була направлена перша податк ова вимога № 1/3111 від 04.12.2009 року, я ку у зв' язку з неможливістю вручення було розміщено на дошці податкових оголошень та вона вважається врученою з дня її розміщення - з 23.03.2009 рок у, про що свідчить акт про нем ожливість вручення від 23.03.2009 ро ку.

Також на адресу відповідач а була направлена друга пода ткова вимога № 2/987 від 19.04.2010 року , яку у зв' язку з неможливіст ю вручення було розміщено н а дошці податкових оголошень та вона вважається врученою з дня її розміщенню - з 25.11.2010 рок у, про що свідчить акт про нем ожливість вручення від 25.11.2010 ро ку.

27.12.2010 позивачем прийнято ріш ення №302 про стягнення коштів та продаж інших активів відп овідача в рахунок погашення його податкового боргу.

До теперішнього часу відпо відачем не сплачено податков ий в сумі 1973,00 грн.

01 січня 2011 року набув чинност і Податковий Кодекс України, який встановлює перелік под атків та зборів, що справляют ься в Україні, та порядок їх ад міністрування, платників под атків та зборів, їх права та об ов'язки, компетенцію контрол юючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податков ого контролю, а також відпові дальність за порушення подат кового законодавства. Відпов ідно до п. 2 Прикінцевих положе нь Податкового кодексу Украї ни з 01.01.2011 року Закон України «П ро порядок погашення зобов' язань платників податків пер ед бюджетами та державними ц ільовими фондами» втратив чи нність.

Проте, у зв' язку з тим, що пр авовідносини, щодо наслідків несплати податків виникли д о набрання чинності Податков им Кодексом України, суддя пр иходить до висновку, що в дано му випадку при вирішенні пит ання щодо стягнення з відпов ідача податкової заборгован ості слід застосовувати саме норми Закону України «Про по рядок погашення зобов' язан ь платників податків перед б юджетами та державними цільо вими фондами».

Згідно ст. 67 Конституції Укр аїни кожен зобов' язаний спл ачувати податки та збори в по рядку і розмірах, встановлен их законом.

Згідно з п.3 ч.1 ст.9 Закону Укра їни „Про систему оподаткуван ня ” платники податків і збор ів (обов' язкових платежів) з обов' язані сплачувати нале жні суми податків і зборів у в становлені законом терміни.

Згідно п.5.1 ст. 5 Закону, податк ове зобов'язання (зобов'язанн я платника податків сплатити до бюджетів або державних ці льових фондів відповідну сум у коштів у порядку та строки в изначені цим Законом або інш ими законами України), самост ійно визначене платником под атків у податковій деклараці ї, вважається узгодженим з дн я подання такої податкової д екларації.

Відповідно до підпункту пп .5.2.1. п.5 ст. 5 Закону України "Про по рядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд жетами та державними цільови ми фондами" від 21.12.2000 року № 2181- III по даткове зобов'язання платник а податків, нараховане контр олюючим органом відповідно д о пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 Закону України №2181, вважається узгод женим у день отримання платн иком податків податкового по відомлення, за винятком випа дків, визначених підпунктом 5.2.2 вказаного пункту.

Згідно п.5.3 ст.5 Закону Україн и "Про порядок погашення зобо в'язань платників податків п еред бюджетами та державними цільовими фондами" від 21.12.2000р. № 2181 (далі Закон № 2181) платник пода тків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового з обов'язання протягом десяти, календарних днів, наступних за останнім днем відповідно го граничного строку.

Відповідно до п.п 5.4.1 .п. 5.4. узго джена сума податкового зобов 'язання, не сплачена платнико м податків у строки, визначен і цією статтею, визнається су мою податкового боргу платни ка податків.

Враховуючи те, що відповіда ч у добровільному порядку по датковий борг з узгодженого податкового зобов' язання у розмірі 1973,00 грн. не сплатив, поз овні вимоги в частині стягне ння з відповідача вказаної с уми податкового боргу визнаю ться суддею обґрунтованими, доведеними і такими, що підля гають задоволенню.

Відповідно до частини 1 стат ті 263 КАС України за наявності обставин, що ускладнюють вик онання судового рішення (від сутність коштів на рахунку, в ідсутність присудженого май на в натурі, стихійне лихо тощ о), державний виконавець може звернутися до адміністратив ного суду першої інстанції, н езалежно від того, суд якої ін станції видав виконавчий лис т, що видав виконавчий лист, із поданням, а особа, яка бере уч асть у справі, та сторона вико навчого провадження - із заяв ою про відстрочення або розс трочення виконання, зміну чи встановлення способу і поря дку виконання судового рішен ня. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення спосо бу і порядку виконання судов ого рішення може бути розгля нуто також за ініціативою су ду.

Враховуючи те, що Податков им Кодексом України, що набув чинності з 01 січня 2011 року, визн ачені джерела погашення пода ткового боргу платників пода тків, суддя приходить до висн овку, що при вирішенні питанн я щодо способу виконання суд ового рішення слід застосову вати норми Податкового кодек су України.

Так п.п.87.1 та 87.2 статті 87 Податк ового кодексу України визнач ено, що джерелами самостійно ї сплати грошових зобов'язан ь або погашення податкового боргу платника податків є бу дь-які власні кошти, у тому чис лі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна , випуску цінних паперів, зокр ема корпоративних прав, отри мані як позика (кредит), та з ін ших джерел, з урахуванням осо бливостей, визначених цією с таттею, а також суми надміру с плачених платежів до відпові дних бюджетів. Джерелами пог ашення податкового боргу пла тника податків є будь-яке май но такого платника податків з урахуванням обмежень, визн ачених цим Кодексом, а також і ншими законодавчими актами.

З урахуванням того, що Подат ковим кодексом України не пе редбачено погашення податко вого боргу за рахунок активі в платника податків, суддя вв ажає за необхідне відповідно до ч. 1 ст. 263 Кодексу адміністра тивного судочинства України встановити спосіб виконання судового рішення шляхом стя гнення з Приватного підприє мства «Амадеус Альянс» забо ргованості з податку на дода ну вартість та податку на при буток у загальному розмірі 19 73 грн. за рахунок майна платни ка податків.

Питання по судових витрата х не вирішується, оскільки по зивач звільнений від їх спла ти у встановленому порядку, а ст. 94 Кодексу адміністративно го судочинства України не пе редбачено їх стягнення у дан их випадках.

Керуючись Законом України «Про порядок погашення зобо в' язань платників перед бюд жетами та державними цільови ми фондами», ст. ст. 112, 158-163, 263 Кодек су адміністративного судочи нства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги Ленінської міжрайонної державної под аткової інспекції у м. Луганс ьку до Приватного підприємст ва «Амадеус Альянс» про стяг нення податкової заборгован ості задовольнити.

Стягнути з Приватног о підприємства «Амадеус Алья нс» (код ЄДРПОУ 36323646) на користь Державного бюджету України з аборгованість з податку на д одану вартість та податку на прибуток у загальному розмі рі 1973 грн. (одна тисяча дев' ят сот сімдесят три гривні) за ра хунок майна платника податкі в.

Постанова підлягає н егайному виконанню.

Постанова суду може бути ос каржена в апеляційному поряд ку до Донецького апеляційног о адміністративного суду.

Апеляційна скарга подаєть ся до Донецького апеляційног о адміністративного суду чер ез Луганський окружний адмін істративний суд. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає до суду апеляційної інстанц ії.

Апеляційна скарга на поста нову суду першої інстанції п одається протягом десяти дні в з дня отримання копії поста нови.

Постанова, прийнята у скоро ченому провадженні, крім вип адків її оскарження в апеляц ійному порядку, є остаточною . У разі оскарження в апеляцій ному порядку постанови, прий нятої у скороченому провадже нні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є о статочною і оскарженню не пі длягає

Суддя С.В. Борзаниця

Дата ухвалення рішення23.03.2011
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14424204
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1557/11/1270

Постанова від 23.03.2011

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

С.В. Борзаниця

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні