Ухвала
від 22.03.2011 по справі 5010/408/2011-б-25/12
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про припинення провадженн я у справі про банкрутство

22 березня 2011 р. Справа № 5010/408/2011-Б-25/12

Господарський суд Івано-Ф ранківської області у складі судді Валєєвої Т.Е.,

при секретарі судового за сідання Андріїв Л.Я., розгляну вши у відкритому судовому за сіданні справу

за заявою боржника - това риства з обмеженою відповіда льністю "Вест-Агро-Контракт" (м. Коломия, Івано-Франківськ а область)

про банкрутство в поря дку ст. 51 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом",

за участю представника сто рони:

від боржника: Бакун П.М. - л іквідатор (паспорт НОМЕР_1 від 30.12.1997 р.),

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вест-Агро -Контракт" в особі керівника (л іквідатора) Бакуна П.М. зверну лося до господарського суду Івано-Франківської обл асті з заявою про порушення с прави про його банкрутство в порядку ст. 51 Закону України "П ро відновлення платоспромож ності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Зак он про банкрутство).

Заява мотивована тим, що 0 1.11.2010 р. учасником товариства з о бмеженою відповідальністю "В ест-Агро-Контракт" прийнято р ішення про припинення діяльн ості товариства шляхом його ліквідації та призначено лік відатором Бакуна П.М. Врахову ючи неможливість задоволенн я вимоги кредитора з погашен ня простроченої кредиторськ ої заборгованості ліквідато ром 24.02.2011 р. прийнято рішення пр о звернення до господарськог о суду із заявою про порушенн я справи про банкрутство.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської обл асті від 22.09.2010 р. порушено прова дження у справі про банкрутс тво товариства з обмеженою в ідповідальністю "Вест-Агро-К онтракт" в порядку ст. 51 Закону про банкрутство, введено мор аторій на задоволення вимог кредиторів та зобов'язано за явника (боржника) вчинити пев ні дії, зокрема надати суду належні докази вико нання вимог, передбачених ст . ст. 105, 110, 111 Цивільного кодексу У країни та ст. 60 Господарського кодексу України та призначе но справу до розгляду на 22.03.2011 р .

Представник заявника (бор жника) в судовому засіданні в имоги поданої заяви про пору шення справи про банкрутство підтримав з підстав, викладе них в цій заяві.

Заслухавши пояснення пре дставника заявника (боржника ), дослідивши наявні матеріал и справи та встановивши факт ичні обставини справи, суд ді йшов висновку, що провадженн я у даній справі підлягає при пиненню, виходячи з наступно го.

Відповідно до ч. 5 ст. 7 Зако ну про банкрутство боржник з обов'язаний звернутися в міс ячний строк до господарськог о суду з заявою про порушення справи про банкрутство у раз і, якщо при ліквідації боржни ка не у зв'язку з процедурою ба нкрутства встановлено немож ливість боржника задовольни ти вимоги кредиторів у повно му обсязі.

Згідно із ч. 1 ст. 51 Закону про б анкрутство у разі виявлення, що вартості майна боржника - ю ридичної особи, щодо якого пр ийнято рішення про ліквідаці ю, недостатньо для задоволен ня вимог кредиторів, ліквіда тор (ліквідаційна комісія) зо бов'язані звернутися в госпо дарський суд із заявою про по рушення справи про банкрутст во такої юридичної особи.

Відповідне правило встано влено ч. 3 ст. 110 Цивільного коде ксу України, яка містить зага льні положення про ліквідаці ю юридичної особи.

Спрощена процедура банкру тства, що передбачена ст. 51 Зак ону про банкрутство (банкрут ство боржника, що ліквідуєть ся власником), випливає з проц едури добровільної ліквідац ії (самоліквідації) юридично ї особи, тобто ліквідації юри дичної особи за рішенням її у часників (власників) або орга ну, уповноваженого на це уста новчими документами.

У зв'язку з чим, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення пров адження у справі про банкрут ство боржника в порядку ст. 51 З акону про банкрутство є дотр имання вимог цивільного та г осподарського законодавств а щодо добровільної ліквідац ії юридичної особи.

Відповідної правової пози ції дотримується Верховний С уд України, зокрема у своїй по станові від 10.06.2008 р. у справі № 15/682 -б.

Під час судового розгляду с прави судом встановлено, що є диним учасником (засновником ) боржника є Бакун П.М. (а.с. №№10, 21).

Як вбачається з матеріалів справи, 08.12.2010 р. учасником (засно вником) боржника прийнято рі шення про його ліквідацію (а.с . №24) та призначено ліквідатор ом боржника Бакуна П.М.

Згідно із ч. 4 ст. 105 Цивільного кодексу України комісія з пр ипинення юридичної особи пом іщає в друкованих засобах ма сової інформації, в яких публ ікуються відомості про держа вну реєстрацію юридичної осо би, що припиняється, повідомл ення про припинення юридично ї особи та про порядок і строк заявлення кредиторами вимог до неї. Комісія вживає усіх мо жливих заходів щодо виявленн я кредиторів, а також письм ово повідомляє їх про припин ення юридичної особи.

Аналогічні положення міст ить ч. 3 ст. 60 Господарського код ексу України, яка передбачає , що ліквідаційна комісія або інший орган, який проводить л іквідацію суб'єкта господарю вання, вміщує в друкованих ор ганах відповідно до закону п овідомлення про його ліквіда цію та про порядок і строки за яви кредиторами претензій, а явних (відомих) кредиторів повідомляє персонально у пи сьмовій формі у встановле ні цим Кодексом чи спеціальн им законом строки.

Ліквідатором боржника зді йснено повідомлення про його ліквідацію та про порядок і с троки заяви кредиторами вимо г в Бюлетені державної реєст рації №164 (24) за 2010 р. (а.с. №23).

Однак, заявником (боржником ) не надано суду доказів письм ового повідомлення явних (ві домих) кредиторів про порядо к і строки заявлення вимог до боржника.

Зокрема, не повідомлено від повідний орган державної под аткової служби, на необхідно сті повідомлення якого заува жив Верховний Суд України у в ищевказаній постанові від 10.06 .2008 р. у справі № 15/682-б.

Крім того, ліквідатором бор жника не надано доказів пові домлення про результати розг ляду грошових вимог кредитор а, який подав заяву про грошов і вимоги до боржника (а.с. №26).

Таким чином, з матеріалів сп рави не вбачається, що на ча с порушення провадження у сп раві ліквідатором боржни ка був належним чином встано влений повний обсяг кредитор ської заборгованості боржни ка та сформований пасив борж ника у процедурі добровільно ї ліквідації.

Відповідно до приписів ст. 5 Закону про банкрутство і ст. 4 1 ГПК України суд у справі про банкрутство застосовує норм и ГПК України, які мають уніве рсальний характер.

На підставі положень ч. 1 ст. 3 3 ГПК України про те, що кожна с торона повинна довести ті об ставини, на які вона посилаєт ься як на підставу своїх вимо г і заперечень, ухвалою госпо дарського суду Івано-Франків ської області від 22.03.2011 р. було з обов' язано заявника (боржни ка) подати суду належні доказ и виконання вимог, передбаче них ст. ст. 105, 110, 111 Цивільного код ексу України, ст. 60 Господарсь кого кодексу України.

Однак, заявником (боржником ) вказані вимоги суду не викон ано та відповідні докази суд у не надано.

На підставі вищенаведеног о в сукупності суд вважає, що п ідстави, з яким чинне законод авство пов'язує можливість п орушення справи про банкрутс тво боржника, що ліквідуєтьс я власником, та визнання його банкрутом за ст. 51 Закону про б анкрутство, - відсутні.

При цьому, суд вважає за нео бхідне зазначити, що на відмі ну від загальної процедури б анкрутства правомірність по рушення справи про банкрутст во за спрощеною процедурою в порядку ст. 51 Закону про банкр утство перевіряється господ арським судом у засіданні су ду, в якому виноситься постан ова про визнання боржника ба нкрутом та відкриття ліквіда ційної процедури.

За таких обставин справи су д дійшов висновку про відсут ність підстав для здійснення провадження у справі про бан крутство за ст. 51 Закону про ба нкрутство та необхідність пр ипинення провадження у справ і відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 80 ГПК У країни.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 105, 110, 111 Цивільн ого кодексу України, ст. 60 Госп одарського кодексу України, ст. ст. 5, 51 Закону України "Про в ідновлення платоспроможнос ті боржника або визнання йог о банкрутом", ст. ст. 41, 22, 33, п. 1-1 ч. 1 с т. 80 , ст. 86 Господарського проце суального кодексу України, с уд

УХВАЛИВ:

припинити провадженн я у справі № 5010/408/2011-Б-25/12 про банкру тство товариства з обмеженою відповідальністю "Вест-Агро -Контракт" (м. Коломия, Івано -Франківська область; іденти фікаційний код 36509062).

Суддя Т .Е. Валєєва

Дану ухвалу направит и:

- заявнику (боржнику) (вул. Ірини Вільде, 1, офіс 3, м. Ко ломия, Івано-Франківська обл асть, 78200);

- Івано-Франківськом у обласному відділу з питань банкрутства (вул. С. Стріль ців, 15, м. Івано-Франківськ, 76000) ;

- державному реєстратор у за місцезнаходженням боржн ика (просп. Грушевського, 1, м . Коломия, Івано-Франківська о бласть, 78200).

Виготовлено в КП "До кументообіг госп. судів"


О.В. Вітюк 22.03.11

Дата ухвалення рішення22.03.2011
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14425800
СудочинствоГосподарське
Сутьві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом",

Судовий реєстр по справі —5010/408/2011-б-25/12

Ухвала від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 02.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні