Ухвала
від 29.03.2011 по справі 3/55-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


УХВАЛА

"29" березня 2011 р. Спра ва № 3/55-10

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Л юдоговської В.В. при секре тарі Шевченко М. С., розглянувш и заяву приватного підприємс тва "Мидас Плюс" про перегляд р ішення за нововиявленими обс тавинами у справі

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Двояк", м. Херсон

до: Приватного підприєм ства "Мидас Плюс", м. Херсон

про стягнення 85840 грн. 44 ко п.

за участю представників ст орін:

від позивача - Петренко Н.О. представник дов. б/н від 01.03.2010 р., Ткач Т.А. представник дов. б/н в ід 01.03.2010 р., Колотій В.В. засновник паспорт НОМЕР_1 вид. Сувор овським РВ УМВС України в Хер сонській області.

від відповідача - Ліньова Г .О. представник дов. №2 від 26.04.2010 р ., Іщенко О.О. керівник.

в с т а н о в и в:

Рішенням господарськог о суду Херсонської області в ід 13.05.2010 року позовні вимоги зад оволено в повному обсязі. Стя гнуто з приватного підприємс тва "Мидас Плюс", на користь то вариства з обмеженою відпові дальністю "Двояк" - 85840,44 грн. бор гу , 858,40 грн. витрат по сплаті дер жмита та 236 грн. витрат на інфор маційно-технічне забезпечен ня судового процесу. Рішення набрало законної сили в апел яційному та касаційному поря дку не оскаржувалось.

На виконання рішення госпо дарського суду Херсонської о бласті від 13.05.2010 року, 24.05.2010 року в идано відповідний наказ.

11.03.2011 року відповідач по спра ві звернувся до суду з заявою про перегляд судового рішен ня за нововиявленими обстави нами, у якій просить скасуват и судове рішення по справі № 3/ 55-10 від 13.05.2010 року.

Відповідно до ст. 112 Г ПК України господарський суд може переглянути прийняте н им судове рішення, яке набрал о законної сили, за нововиявл еними обставинами за наявнос ті двох умов: істотність ново виявлених обставин для виріш ення спору та виявлення їх пі сля прийняття рішення зі спо ру.

У зв”язку з цим, господар ським судом прийнято до розг ляду зазначену заяву та приз начено розгляд справи на 29.03.2011 р .

Заявник обґрунтовує свою з аяву наступними обставинами :

- між позивачем та відповіда чем, було укладено договір на виконання робіт, предметом я кого є виконання позивачем р обіт за завданням відповідач а по обрізці дерев у парку ім. Ленінського Комсомолу м. Хер сона. Згідно із пунктом 2.1 дого вору розрахунок за договором здійснюється згідно з актів виконаних робіт;

- відповідно до квитанції до прибуткового касового ордер у (серія 01АААЖ № 479216) та податков ої накладної приватному підп риємству "Мидас Плюс" начебто сплачено передплату за обрі зку дерев з посиланням на дог овір без зазначення дати укл адення договору та без зазна чення місця виконання робіт , що суперечить істотним умов ам договору від 01.10.2008 року. Тобт о взагалі невідомо за викона ння яких робіт ТОВ "Двояк" отри мано кошти за зазначеним при бутковим касовим ордером;

- відповідно до умов договор у передплату за виконання ро біт не передбачено, тобто опл ата була здійснена за викона ння робіт у певному обсязі на суму 10000 грн. 00 коп. Акти виконан ня ТОВ "Двояк" робіт на суму 858400,4 4 грн. ПП "Мидас Плюс" не підпис увались , оскільки роботи ТОВ "Двояк" не було виконано у пов ному обсязі та у встановлени й термін;

- договір з ТОВ "Двояк" було ук ладено на підставі основного договору з Головним управлі нням з питань життєдіяльнос ті міста міської ради. Але до с ьогодні зобов'язання за дого вором між ПП "Мідас Плюс" та Го ловним управлінням з питань життєдіяльності міста не вик онано з боку останнього Кошт и за виконання робіт не перер аховані. Про що позивачу тако ж не відомо.

Також, заявник посилається на ту обставину, що про існув ання рішення у справі № 3/55-10 йом у стало відомо лише 15 лютого 2011 року, коли йому повідомили з б анківської установи про нак ладення арешту на його розра хунковий рахунок.

Представники позивача у су довому засіданні заперечува ли проти задоволення заяви п ро перегляд рішення за новов иявленими обставинами

Розглянувши наявні у спра ві матеріали, суд дійшов висн овку про відмову у задоволен ні заяви відповідача про пер егляд рішення господарськог о суду за нововиявленими обс тавинами виходячи з наступно го.

Відповідно до ст. 112 ГПК Укр аїни господарський суд може переглянути прийняте ним су дове рішення, яке набрало зак онної сили, за нововиявленим и обставинами. Підставами дл я перегляду судових рішень г осподарського суду за новови яланими обставинами є:

1) істотні для справи обстав ини, що не були і не могли бути відомі особі, що звертається із заявою, на час розгляду спр ави;

2) встановлені вироком суду, що набрав законної сили, заві домо неправильний висновок е ксперта, завідомо неправильн ий переклад, фальшивість док ументів або речових доказів, що потягли за собою ухваленн я незаконного або необґрунто ваного рішення;

3) встановлення вироком суду , що набрав законної сили, вини судді у вчиненні злочину, вн аслідок якого було ухвалено незаконне або необґрунтован е рішення;

4) скасування судового рішен ня, яке стало підставою для ух валення рішення чи постановл ення ухвали, що підлягають пе регляду;

5)встанолення Конституційн им Судом України неконституц ійність закону, іншого право вого акту чи їх окремого поло ження, застосованого судом п ри вирішенні справи, якщо ріш ення суду ще не виконане.

Таким чином, як витікає із н аведеного переліку нововия влених обставин, який є вичер пним, рішення господарського суду, яке встановлює фактичн і обставини, що могли б зміни ти висновки за рішенням, яке з аявник просить переглянути, не може бути підставою, що під тверджує наявність нововияв лених обставин, тому до уваги судом при розгляді заяви про перегляд рішення не приймає ться.

Як вказано у пункті 5 постан ови Пленуму Верховного Суду України "Про практику перегл яду судами у зв'язку з нововия вленими обставинами рішень, ухвал і постанов у цивільних справах, що набрали законної сили" від 27.02.1981 року за №1 як ново виявлені можуть розглядати ся обставини, що обґрунтовую ть вимоги або заперечення ст орін чи мають інше істотне зн ачення для правильного виріш ення справи, які існували на ч ас постановляння рішення, ух вали, постанови, але про них не знали і не могли знати заявни к і суд (наприклад, виявлення факту, що сторона буда недієз датною, угода чи актовий запи с недійсні, що є або скасовани й заповіт на майно, наявність даних про недійсність розір ваного судом шлюбу, вказівки Конституційного Суду Україн и про преюдиціальність його рішення при розгляді судами загальної юрисдикції позові в, пов'язаних із правовіднос инами, що виникли внаслідок д ії неконституційного акта то що).

Нововиявлені обставини з а своєю юридичною суттю є фак тичними даними, що в установл еному порядку спростовують ф акти, які було покладено в осн ову судового рішення. Господ арський суд вправі змінити а бо скасувати судове рішення за нововиявленими обставина ми лише за умови, що ці обстави ни впливають на юридичну оці нку обставин, здійснену судо м у судовому рішенні, що перег лядаються.

Не можуть вважатись новов иявленими обставини, що вста новлюються на підставі доказ ів, які не були своєчасно пода ні сторонами. У разі подання т аких доказів у процесі перег ляду судового рішення за пра вилами розділу XIII ГПК господа рський суд має прийняти ухва лу про залишення судового рі шення без зміни. В той же час, з аінтересована сторона не поз бавлена права оскаржити судо ве рішення в касаційному пор ядку.

Відповідно до припи сів ч. 1 ст.. 113 ГПК України судове рішення господарського суд у може бути переглянуто за но вовиявленими обставинами за заявою сторони, прокурора, т ретіх осіб, поданою протягом одного місяця з дня встановл ення обставин, що стали підст авою для перегляду судового рішення.

Суд констатує порушення ПП "Мідас Плюс" місячного строку з дня встановлення обставин , що стали, на його думку, підст авою для перегляду судового рішення, передбаченого ч.1 ст.1 13 ГПК України.

Вказані заявником ф акти не можуть сприйматися в якості нововиявлених, оскіл ьки вони існували станом на ч ас розгляду справи в суді та н е були своєчасно подані відп овідачем для вирішення спра ви по суті, та ці обставини не є нововиявленими відносно об ставин, які досліджувалися с удом при вирішенні справи з т очки зору позовних підстав с тягнення заборгованості за д оговором.

Також суд звертає ув агу ПП "Мідас Плюс" на те, що йог о представник Ліньова Г.О. 13.05.2010 року була присутня в судовом у засіданні під час оголошен ня вступної та резулятивної частини рішення, і тому її пос илання на те, що про наявність рішення відповідачу стало в ідомо лише 15.02.2011 року, - не прийм аються судом до уваги.

Суд вважає за необхі дне зазначити, що матеріалам и справи підтверджується, що на рішенні від 13.05.2010 року є відп овідний штамп суду з відмітк ою про відправку документу н а звороті примірника рішення суду (а.с.63), який містить вихід ний реєстраційний номер, заг альну кількість відправлени х примірників рішення, дату в ідправки, підпис працівника суду, яким вона здійснена.

Як зазначив Вищий гос подарський суд України у п.19 І нформаційного листа від 13.08.08р. № 01-8/482 "Про деякі питання застос ування норм господарського п роцесуального кодексу Украї ни", "… дана відмітка, за умови, щ о її оформлено відповідно до вимог п. 3.5.11 Інструкції з ділов одства в господарських судах України, затвердженої наказ ом ВГСУ від 10.12.02р. № 75 (з подальшим и змінами), є підтвердженн ям належного надсилання копі й процесуального документа с торонам та іншим учасникам с удового процесу.

Згідно ст.33 ГПК Украї ни кожна сторона повинна дов ести ті обставини, на які вона посилається як на підставу с воїх вимог і заперечень. Відп овідно до положень ст.32 ГПК Ук раїни доказами у справі є буд ь-які фактичні дані, на підста ві яких господарський суд у в изначеному законом порядку в становлює наявність чи відсу тність обставин, на яких ґрун туються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставин и, які мають значення для прав ильного вирішення спору.

В силу ст.34 ГПК Україн и обставини справи, які відпо відно до законодавства повин ні бути підтверджені певними засобами доказування, не мож уть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За таких обставин подана ві дповідачем заява задоволенн ю не підлягає.

На підставі викладеного т а керуючись статтями 86, 112, 113, 114 ГП К України, суд у х в а л и в :

1. Заяву про перегляд рішення у справі № 3/55-10 від 13.05.2010 р оку за нововиявленими обстав инами відхилити. Рішення у № 3/ 55-10 справі від 13.05.2011 року залишит и без змін.

Суддя В. В. Людоговська

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено01.04.2011
Номер документу14427410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3/55-10

Ухвала від 30.07.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Лакіза В.В.

Ухвала від 23.03.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Юзіков Станіслав Георгійович

Ухвала від 29.03.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 14.03.2011

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Людоговська В.В.

Ухвала від 04.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Д'яченко Т.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні