Рішення
від 10.03.2011 по справі 5026/385/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5026/385/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

 10 березня 2011 року                                                  Справа № 16/5026/385/2011

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Спаських Н.М., при секретарі: Волна С.В., за участю представників сторін:

від позивача: Коновалов І.В. - за довіреністю;

від відповідача: Філатов С.М. - за довіреністю;                                                

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом Смілянської міської державної лікарні ветеринарної медицини до Смілянської міської ради про визнання права власності на самочинно збудоване майно,

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання за Смілянською міською державною лікарнею ветеринарної медицини права власності на самочинно збудовані нею:

- клініку (в інвентарній справі літера Г);

- їдальню (в інвентарній справі літера а2);

- гараж (в інвентарній справі літера Ж);

- гараж (в інвентарній справі літера З);

- гараж (в інвентарній справі літера Б1).

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав повністю та просить їх задовольнити.

Відповідач проти задоволення позову  не заперечив, про що суду надано письмове пояснення.

Заслухавши доводи та пояснення представників сторін, дослідивши наявні в справі матеріали, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

          Матеріалами справи і поясненнями представників сторін в судовому засіданні встановлено наступне:

          При обстеженні та інвентаризації комплексу нежитлових будівель, що належать Смілянській міській державній лікарні ветеринарної медицини (позивач), Смілянським відділком комунального підприємства ЧООБТІ було встановлено самочинне будівництво ( схема а.с. 20) , а саме:

- клініку (літера Г);

- їдальню (літера а2), яка також позначена як прибудова;

- гараж ( літера Ж);

- гараж ( літера З);

- гараж ( літера Б1).

          Згідно висновку № 650 від 14.12.2010 р. управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконавчого комітету Смілянської міської ради наданого у відповідь на заяву Смілянської міської державної лікарні ветеринарної медицини від 28.10.2009 р. встановлено, що при  проведенні обстеження забудови, розташованої по вул. Комунарській, 110 в м. Сміла, встановлена відповідність забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації, Державних будівельних норм та правил (а.с. 22). Також в даному висновку встановлено самочинне будівництво клініки, трьох гаражів та їдальні.

Відповідно до висновку про вартість об'єкта оцінки від 10.02.2011 р. самочинне будівництво, а саме: клініка площею 226,7 м2, їдальня (прибудова) площею 18,8 м2, гараж площею забудови 5,0х3,6 м, гараж площею забудови 4,31х11,5 м та гараж площею забудови 4,19х4,76 м, які розташовані за адресою: Черкаська обл., м. Сміла, вул. Комунарська, 110, загальною вартістю майна становить 96 000,00 грн. (а.с. 25).

Згідно державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 10.10.2006 р. земельна ділянка під спірними об'єктами нерухомості за адресою вул. Комунарська 110, належить Смілянській міській державній лікарні ветеринарної медицини на праві постійного користування (а.с. 24).

Доказів про порушення прав третіх осіб забудовою позивача у справі немає і відповідач, як власник землі, цього не доводить.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 331 ЦК України, право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом.

Особа, яка виготовила (створила) річ зі своїх матеріалів на підставі договору, є власником цієї речі.

Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна).

Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Якщо право власності на нерухоме майно відповідно до закону підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ч. 1, 2, 3 ст. 375 ЦК України, власник земельної ділянки має право зводити на ній будівлі та споруди, створювати закриті водойми, здійснювати перебудову, а також дозволяти будівництво на своїй ділянці іншим особам.

Власник земельної ділянки набуває право власності на зведені ним будівлі, споруди та інше нерухоме майно.

Право власника на забудову здійснюється ним за умови додержання архітектурних, будівельних, санітарних, екологічних та інших норм і правил, а також за умови використання земельної ділянки за її цільовим призначенням.

Згідно з ч.ч. 1, 2 ст. 376 ЦК України, житловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно вважаються самочинним будівництвом, якщо вони збудовані або будуються на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, або без належного дозволу чи належно затвердженого проекту, або з істотними порушеннями будівельних норм і правил.

Особа, яка здійснила або здійснює самочинне будівництво нерухомого майна, не набуває права власності на нього.

Як вбачається із матеріалів справи та пояснень сторін, позивач самочинно, без належного дозволу та належно затвердженого проекту, збудував спірні об'єкти нерухомості, на які просить визнати право власності через суд.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України, на вимогу власника (користувача) земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

Позивач здійснив самочинне будівництво на земельній ділянці, яка виділена йому у постійне користування. Здійсненим самочинним будівництвом права інших осіб не порушено. Згідно з висновками щодо технічного стану будівельних конструкцій об'єктів самочинного будівництва  їх будівництво здійснено без порушень державних будівельних норм.

Забудова в цілому відповідає державним будівельним нормам України щодо санітарно-гігієнічних вимог, архітектурно-планувального, конструктивного рішення, пожежної безпеки та санітарних норм, що підтверджується висновком Управління архітектури, регулювання забудови та земельних відносин міста виконкому Смілянської міської ради № 650 від 14.12.2010 р. про відповідність забудови земельної ділянки вимогам містобудівної документації, Державних будівельних норм та правил. Забудову погоджено із Смілянською міською санепідстанцією ( а.с. 22-23).

У висновку також вказано, що клініку позивачем розміщено з порушенням вимог п. 1.3. ДБН В 2.3.-5-2001 про заборону будівництва в  межах червоних ліній вулиць і доріг, порушено вимоги ст. 23,24 ЗУ "Про планування і забудову територій" про дотримання правил забудови населеного пункту, не виконано умови ст. 27-1 ЗУ "Про планування і забудову територій" про пайову участь у створенні і розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури населеного пункту.

Однак відповідач по справі - Смілянська міська рада не доводить, що вона вважає такі порушення ДБН підставами для зобов'язання позивача провести перебудову чи ставити питання про знесення самочинного будівництва в порядку ст. 376 ЦК України і не заперечує проти визнання за позивачем права власності на самочинно збудоване ним майно, що враховується судом на користь позивача.  

Відповідач по справі, як власник землі,  не заперечує проти визнання за позивачем права власності на самочинно зведені ним об'єкти за адресою м. Сміла, вул. Комунарська, 110, про що суду надано письмове пояснення.

Зазначена забудова не порушує прав третіх осіб та суміжних землекористувачів, оскільки  доказів про протилежне  у справу не подано.

Згідно з ст. 49 ГПК України, якщо спір виник внаслідок неправильних дій сторони, господарський суд має право покласти на неї державне мито незалежно від результатів вирішення спору. Позивач у наданому суду клопотанні просить судові витрати на відповідача не покладати, що не є порушенням чинного законодавства та враховується судом.

          Керуючись ст. ст. 49, 82, 85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за Смілянською міською державною лікарнею ветеринарної медицини, ідентифікаційний код 05390052 Черкаська область, м. Сміла, вул. Комунарська, 110 право власності на самочинно збудовані приміщення за адресою м. Сміла, вул. Комунарська, 110 :

- клініку ( літера Г);

- їдальню (прибудова) -( літера а2);

- гараж ( літера Ж);

- гараж ( літера З);

- гараж ( літера Б1).

          Наказ видати.

          Рішення  може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 днів.

          Суддя                                                                                     Н.М. Спаських

          

Дата ухвалення рішення10.03.2011
Оприлюднено02.04.2011
Номер документу14427742
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5026/385/2011

Рішення від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

Ухвала від 23.02.2011

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Спаських Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні