Постанова
від 30.03.2011 по справі 15/23/2011/5003
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке шосе, 7 тел.66-03-00, 66-11-31, http://vn.arbitr.gov.ua



ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2011 р. Справа № 15/23/2011/5003

за заявою : Управління Пе нсійного фонду України у Кал инівському районі, м. Калинів ка Вінницької області

до: Сільськогосподарсь кого виробничого кооператив у "Зірка", с. Сальник Калинівсь кого району Вінницької облас ті

про визнання банкрутом

Головуючий суддя Лабунська Т.І.

При секретарі су дового засідання Гренишені й О.В.

За участю предста вників :

Управління ПФУ у Ка линівському районі Вінницьк ої області - Семенюшко Т.С., довіреність № 14 від 29.0 3.2011 року

В С Т А Н О В И В :

21 березня 2011 року госпо дарським судом Вінницької об ласті порушено провадження у справі № 15/23/2011/5003 за заявою Управ ління Пенсійного фонду Украї ни у Калинівському районі Ві нницької області про банкрут ство Сільськогосподарськог о виробничого кооперативу "З ірка", с. Сальник Калинівськог о району Вінницької області в порядку ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом" (далі Закон п ро банкрутство).

В поданій до суду заяві пові домлено, що СВК "Зірка", с. Сальн ик Калинівського району Вінн ицької області зареєстрован е в Управлінні ПФУ у Калинівс ькому районі Вінницької обла сті за № 0207040471 як платник страхо вих внесків.

Як стверджено ініціюючим к редитором, за боржником стан ом на 14 березня 2011 року рахуєть ся заборгованість в сумі 155 690,57 грн., що підтверджується пост ановою господарського суду В інницької області по справі № 8/217-07 від 29 травня 2007 року та вида ним на її основі виконавчим л истом, постановою Вінницьког о окружного адміністративно го суду по справі № 2-а-4173/08 від 22 т равня 2008 року та виданим на її п ідставі виконавчим листом, р озрахунками суми страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння за період з січня 2008 року по квітень 2008 року включно, верес ень 2008 року, рішеннями про заст осування фінансових санкцій та нарахування пені.

СВК "Зірка", с. Сальник Калині вського району Вінницької об ласті з жовтня 2008 року по тепер ішній час не подає розрахунк и суми страхових внесків до У правління ПФУ у Калинівськом у районі Вінницької області, що підтверджується відповід ною довідкою.

Також ініціюючим кредитор ом повідомлено, що згідно дов ідки Козятинської ОДПІ Вінни цької області підприємство - боржник подавало останню по даткову звітність 19 листопад а 2008 року.

Згідно довідки Управління статистики у Калинівському районі Вінницької області С ВК "Зірка", с. Сальник Калинівс ького району Вінницької обла сті подало останній фінансов ий звіт станом на 31 грудня 2008 ро ку.

Представник кредитора в су довому засіданні 30 березня 2011 р оку вимоги, викладені в заяві , підтримала.

Представник боржника в суд ове засідання не з' явився. Д окументів, які вимагались ух валою суду від 21 березня 2011 рок у про порушення провадження у справі про банкрутство, а са ме: відзив на заяву відповідн о до ч. 3 ст. 11 Закону про банкрут ство з підтвердженням чи зап ереченнями щодо факту неплат оспроможності та розміру вим ог кредитора; баланс підприє мства на 01 березня 2011 року; відо мості про фінансовий та майн овий стан підприємства; пере лік дебіторів і кредиторів і з зазначенням сум заборгов аності; дані про заборговані сть по заробітній платі; відо мості про місцезнаходження д окументів з фінансово-господ арської діяльності; дані про всі наявні рахунки в банківс ьких установах - не надав.

При цьому суд звертає увагу на п. 4 Інформаційного листа В ищого господарського суду Ук раїни від 02 червня 2006 року № 01-8/1228 " Про деякі питання практики з астосування норм Господарсь кого процесуального кодексу України, порушені у доповідн их записках про роботу госпо дарських судів у 2005 році", п. 11 Ін формаційного листа Вищого го сподарського суду України ві д 15 березня 2007 року № 01-8/123 "Про деяк і питання практики застосува ння норм Господарського проц есуального кодексу України, порушені у доповідних записк ах про роботу господарських судів у 2006 році", в яких наголош ується, що відповідні процес уальні документи надсилають ся господарським судом згідн о з поштовими реквізитами уч асників судового процесу, на явними в матеріалах справи.

Також суд зазначає, що відпо відно до пункту 3.5.11 Інструкції з діловодства в господарськ их судах України, затверджен ої наказом Вищого господарсь кого суду України від 10 грудня 2002 року № 75 (з подальшими змінам и), перший, належним чином підп исаний, примірник процесуаль ного документа (ухвали, рішен ня, постанови) залишається у с праві; на звороті у лівому ниж ньому куті цього примірника проставляється відповідний штамп суду з відміткою про в ідправку документа, що місти ть: вихідний реєстраційний н омер, загальну кількість від правлених примірників докум ента, дату відправки, підпис працівника, яким вона здійс нена.

Як наголошується в п. 19 Інфор маційного листа Вищого госпо дарського суду України від 13 с ерпня 2008 року № 01-8/482 "Про деякі пи тання застосування норм Госп одарського процесуального к одексу України, порушені у до повідних записках про роботу господарських судів у першо му півріччі 2008 року" дана відмі тка, за умови, що її оформлено відповідно до наведених вимо г названої Інструкції, є підт вердженням належного надсил ання копії процесуального до кумента сторонам та іншим уч асникам судового процесу.

На першому примірнику ухва ли від 21 березня 2011 року про пор ушення провадження у справі є штамп суду з відміткою про відправку документа. Дана ві дмітка оформлена відповідно до вимог Інструкції з ділово дства в господарських судах України, наведених вище, а том у суд дійшов висновку, що вона є підтвердженням належного надсилання копії процесуаль ного документа сторонам.

Одночасно суд зазначає, що д о канцелярії суду поштовим в ідділенням повернута копія у хвали про порушення провадже ння у справі про банкрутство від 21 березня 2011 року, направле на на адресу боржника з відмі ткою "даної організації не іс нує".

Враховуючи викладене, суд в важає, що вжив всі залежні від нього заходи для повідомлен ня учасників процесу належни м чином про час і місце розгля ду судової справи і забезпеч ення їх явки в судове засідан ня для реалізації права на су довий захист своїх прав та ін тересів.

Проте, боржник своїм правом на участь у засіданні суду та наданні письмових або усних пояснень не скористався.

Заслухавши представника і ніціюючого кредитора, розгля нувши матеріали справи, проа налізувавши законодавчі акт и, суд приходить до висновку п ро банкрутство боржника на п ідставі наступного.

Відповідно до ст. 4-1 Господар ського процесуального кодек су України господарські суди розглядають справи про банк рутство у порядку провадженн я, передбаченому Господарськ им процесуальним кодексом Ук раїни, з урахуванням особлив остей, встановлених Законом про банкрутство.

Згідно із п. 2 ст. 12 Господарсь кого процесуального кодексу України справи про банкрутс тво підвідомчі господарськи м судам.

На підставі положень п. 3 ст. 2 09 Господарського кодексу Укр аїни та ст. 1 Закону про банкру тство суб' єктом банкрутств а може бути лише суб' єкт під приємницької діяльності.

Стаття 1 Закону про банкрутс тво зазначає, що кредитором м оже бути юридична або фізичн а особа, яка має у встановлено му порядку підтверджені доку ментами вимоги щодо грошових зобов'язань до боржника, щодо виплати заборгованості із з аробітної плати працівникам боржника, а також органи держ авної податкової служби та і нші державні органи, які здій снюють контроль за правильн істю та своєчасністю справля ння страхових внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування та інші в иди загальнообов'язкового де ржавного соціального страху вання, податків і зборів (обов 'язкових платежів).

Стаття 52 Закону про банкрут ство передбачає спеціальні н орми, які регулюють банкрутс тво за спрощеною процедурою.

Законодавець, порівняно із загальними процедурами пров адження у справах про банкру тство встановив у ст. 52 Закону про банкрутство особливості застосування процедур банкр утства щодо відсутнього борж ника.

Суб' єктом права, що ліквід ується в порядку, визначеном у ст. 52 Закону про банкрутство є будь-який підприємець, який відповідно до законодавства України є суб' єктом банкру тства.

У відповідності до ст. 52 Зако ну про банкрутство у разі, якщ о громадянин - підприємець - бо ржник або керівні органи бор жника - юридичної особи відсу тні за її місцезнаходженням, або у разі ненадання боржник ом протягом року до органів д ержавної податкової служби з гідно із законодавством пода ткових декларацій, документі в бухгалтерської звітності, а також за наявності інших оз нак, що свідчать про відсутні сть підприємницької діяльно сті боржника, заява про поруш ення справи про банкрутство відсутнього боржника може бу ти подана кредитором незалеж но від розміру його вимог до боржника та строку виконання зобов' язань.

За змістом даної норми вста новлено, що суб' єктом, до яко го застосовуються особливос ті, передбачені цією статтею є дві категорії боржників: гр омадянин-підприємець - боржн ик та боржник - юридична особа .

Заява про порушення справи про банкрутство відсутнього боржника може бути подана кр едитором незалежно від розмі ру його вимог до боржника та с троку виконання зобов' язан ь. Отже кредитор, набуває проц есуального права та може зді йснити дії, які зазначені вищ е лише при наявності хоча б од нієї з умов: громадянин-підпр иємець - боржник або керівні о ргани боржника-юридичної осо би відсутні за її місцезнахо дженням; ненадання боржнико м протягом року до органів де ржавної податкової служби зг ідно із законодавством подат кових декларацій, документів бухгалтерської звітності; з а наявності інших ознак, що св ідчать про відсутність підпр иємницької діяльності боржн ика.

Аналогічна позиція щодо пі дстав порушення провадження у справі за ст. 52 Закону про бан крутство викладена в Постано ві Пленуму Верховного Суду У країни № 15 від 18 грудня 2009 року (п . 104).

За змістом ч. 3 ст. 6 та ч. 1, 8 ст. 7 З акону про банкрутство справа про банкрутство порушується господарським судом лише у р азі підтвердження кредитор ом своєї вимоги до боржника документами, що свідчать пр о їх безспірність.

За приписами Закону про бан крутство для порушення справ и про банкрутство як за загал ьною, так і за спрощеною проце дурою (зокрема, процедурою ба нкрутства відсутнього боржн ика) грошові вимоги ініціююч ого кредитора повинні мати б езспірний характер.

У відповідності до ст. 1 Зако ну про банкрутство безспірни ми являються вимоги кредитор ів, визнані боржником, інші ви моги кредиторів, підтверджен і виконавчими документами чи розрахунковими документами , за якими відповідно до закон одавства здійснюється списа ння коштів з рахунків боржни ка.

Виключний перелік виконав чих документів встановлений у статті 17 Закону України "Про виконавче провадження".

Заявлена заборгованість б оржника - СВК "Зірка", с. Сальник Калинівського району Вінниц ької області перед кредиторо м - Управлінням ПФУ у Калинівс ькому районі Вінницької обла сті в сумі 117 321,88 грн. вважається безспірною, про що свідчить н аступне.

Постановою господарського суду Вінницької області від 29 травня 2007 року у справі № 8/217-07 ст ягнуто з СВК "Зірка", с. Сальник Калинівського району Вінниц ької області на користь Упра вління ПФУ у Калинівському р айоні Вінницької області 61 023,33 грн. заборгованості по страх ових внесках на загальнообов 'язкове державне пенсійне ст рахування за період з листоп ада 2003 року по 22 січня 2007 року, 4565,42 г рн. штрафу та 3420,15 грн. пені. 06 черв ня 2007 року на підставі даної п останови видано виконавчий л ист.

Постановою Вінницького ок ружного адміністративного с уду від 22 травня 2008 року у справ і № 2-а-4173/08 стягнуто з СВК "Зірка", с. Сальник Калинівського рай ону Вінницької області в дох ід Управління ПФУ у Калинівс ькому районі Вінницької обла сті заборгованість по сплаті страхових внесків на загаль нообов'язкове державне страх ування на загальну суму 48 312,98 гр н., з яких недоїмка - 44 358,28 грн., штр афна санкція - 2869,29 грн., пеня - 1085,41 г рн. 17 червня 2008 року на підставі даної постанови видано вико навчий лист.

Так, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 17 З акону України "Про виконавче провадження" підлягають вик онанню державною виконавчою службою такі виконавчі доку менти, зокрема, як виконавчі л исти, що видаються судами.

Одночасно суд зазначає, що в ідповідно до ст. 1 Закону про б анкрутство до складу грошови х зобов'язань боржника не зар аховуються недоїмка (пеня та штраф), визначена на дату пода ння заяви до господарського суду, тому в даному судовому з асіданні суд визнає безспірн і вимоги Управління ПФУ у Кал инівському районі Вінницько ї області в сумі 105 381,61 грн., без ур ахування штрафних санкцій.

Із довідки Козятинської ОД ПІ Вінницької області № 699/10/15 ві д 15 лютого 2011 року вбачається, щ о СВК "Зірка", с. Сальник Калині вського району Вінницької об ласті останню податкову звіт ність подало 19 листопада 2008 рок у, а саме декларацію по ПДВ за жовтень 2008 року.

Відповідно до ст. 32-43 Господа рського процесуального коде ксу України доказами у справ і, що розглядається господар ським судом, є будь-які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд встановлює ная вність чи відсутність обста вин, на яких ґрунтуються вимо ги.

За положеннями ст. 43 Господа рського процесуального коде ксу України господарський с уд оцінює докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об' єктивному розгляді в судовому процесі всіх обст авин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Відповідно до матеріалів с прави є підстави для визнанн я боржника банкрутом відпові дно до положень ст. 52 Закону пр о банкрутство.

Відповідно до п. 2 ст. 52 Закону про банкрутство господарськ ий суд у двотижневий строк з д ня винесення ухвали про пору шення провадження у справі п ро банкрутство відсутнього б оржника виносить постанову п ро визнання відсутнього борж ника банкрутом, відкриває лі квідаційну процедуру і призн ачає ліквідатором ініціюючо го кредитора за згодою остан нього.

Ініціюючим кредитором в за яві про порушення провадженн я у справі про банкрутство СВ К "Зірка", с. Сальник Калинівсь кого району Вінницької облас ті заявлено клопотання про п ризначення ліквідатором у сп раві арбітражного керуючого Глєбова В.Ф.

Відповідно до п. 5 ст. 52 Закону України "Про відновлення пла тоспроможності боржника або визнання його банкрутом" лік відатор письмово повідомляє про визнання господарським судом відсутнього боржника банкрутом усіх відомих йому кредиторів відсутнього борж ника, які в місячний строк з дн я одержання повідомлення мож уть направити ліквідатору т а до суду заяви з вимогами д о банкрута.

Враховуючи викладене, керу ючись ст. 1, 3-1, 22-25, 52 Закону України “Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом”, ст. 17 Закону України "Про виконавче прова дження", ч. 3 ст. 209 ГК України, ст. 4-1, 4-5, ст.ст. 32-43, 115 ГПК України суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати безспірні гро шові вимоги Управління Пенсі йного фонду України у Калині вському районі Вінницької об ласті в сумі 105 381,61 грн.

Визнати боржника - Сільсько господарський виробничий ко оператив "Зірка" (с. Сальник Ка линівського району Вінницьк ої області, вул. Колгоспна, 35, ід ентифікаційний код 03732428) банкр утом.

Відкрити ліквідаційну про цедуру.

Призначити ліквідатором а рбітражного керуючого Глєбо ва Василя Федоровича (АДРЕС А_1, ліцензія серії НОМЕР_1 від 13 грудня 2006 року, ідентифік аційний номер НОМЕР_2).

Ліквідатору до завершення строку ліквідаційної процед ури:

Забезпечити виконання дій та заходів, передбачених ст.с т. 25-32 Закону України "Про відно влення платоспроможності бо ржника або визнання його бан крутом".

Письмово повідомити усіх к редиторів про введення лікві даційної процедури, прийняти від органів Державної вико навчої служби виконавчі доку менти.

Постанову направити згідн о переліку.

Суддя Лабунська Т .І.

віддрук. 7 прим.:

1 - до справи

2 - Управління ПФУ у Калинівс ькому районі - 22400, м. Калинівка, в ул. Дзержинського 24

3 - СВК "Зірка" - 22400, с. Сальник, Кал инівський р-н, Вінницька обл., вул. Колгоспна, 35

4 - Державний реєстратор Кал инівської РДА

5 - Відділ ДВС Калинівського РУЮ

6 - Сектор з питань банкрутст ва у Вінницькій області

7 - арбітражний керуючий Глє бов В.Ф.

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено02.04.2011
Номер документу14429842
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/23/2011/5003

Ухвала від 02.07.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 12.07.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 08.05.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 18.04.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 19.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 04.01.2012

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 29.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 14.09.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

Ухвала від 31.08.2011

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Лабунська Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні