Рішення
від 04.03.2008 по справі 19/9283
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/9283

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

          


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" березня 2008 р.Справа № 19/9283

За позовом  Відкритого акціонерного товариства "Хмельницьке головне підприємство по племенній справі в тваринництві" м. Хмельницький   

до Хмельницького бюро технічної інвентаризації м. Хмельницький

до Виконавчого комітету Хмельницької міської ради м. Хмельницький

про визнання права власності

                   Суддя   Розізнана І.В.

Представники:

позивача: Магдюк О.В. - за дорученням від 17.01.08р.

відповідачів: 1.не з'явився

                      2. Демчук Л.Г. –за довіреністю від 11.07.06р.

Суть спору:

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримує та наполягає на їх задоволенні, посилаючись на те, що вони підтверджені поданими доказами, просить суд визнати право власності на гаражі загальною площею 394,10 кв.м., що знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Проспект Миру, 85.

Представник відповідача БТІ в судове засідання не з'явився. У відзиві на позов просить суд відмовити в позові, звертає увагу суду на те, що п. 6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002р. за №7/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за №157/6445 визначено, що оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна проводиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, функцію оформлення права власності на БТІ не покладено.

Крім того відповідач БТІ зазначає, що відповідно до Постанови Судової палати у господарських справах Верховного Суду України від 04.07.2006р., Хмельницьке БТІ не може бути відповідачем у даній справі, оскільки фактично і юридично не заперечує, не оспорює та не порушує права власності позивача, і є виключно реєструючим органом та проводить реєстрацію права власності на підставі лише чітко встановлених законом правовстановлюючих документів.

Представник відповідача Виконавчого комітету Хмельницької міської ради в судовому засіданні позовні вимоги не визнає, вважає їх необгрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню, оскільки вважає, що між позивачем та відповідачем відсутній спір, тому відсутні підстави для залучення виконавчого комітету до участі у справі в якості відповідача.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Згідно Державного акту на право постійного користування землею № 001586 Хмельницькому об'єднанню по енергетиці і електрифікації „Агропроменерго” надано у постійне користування 0,36 гектарів землі в межах згідно з планом землекористування, що знаходиться під виробничою базою по вул. Проспект миру, 85 відповідно до розпорядження голови Хмельницької міської адміністрації від 25.05.1994р. № 1322. Даний акт зареєстровано в книзі записів державних актів на право постійного користування землею за № 194 14 липня 1995 року.

          Згідно витягу з протоколу засідання ради Хмельницького об'єднання "Облагропроменерго" № 5 від 23.10.1998р. вирішено порушити питання перед позивачем про приєднання "Обларгопроменерго". В разі згоди передати з балансу "Обларгопроменерго" на баланс позивача адміністративні та складські приміщення, матеріальні цінності, майно, обладнання та інвентар згідно бухгалтерського обліку при умові, що відповідач погасить заборгованість перед бюджетом об'єднання "Обларгопроменерго" та виплатить заборгованість по заробітній платі працівникам.

    Наказом позивача № 135 від 15.12.1998р. по питанню Хмельницького об'єднання "Обларгопроменерго" про приєднання його до позивача зобов'язано створити робочу комісію для передачі з балансу "Обларгопроменерго" на баланс позивача адміністративне та складські приміщення, матеріальні цінності, майно та інвентар згідно бухгалтерського обліку, погасити заборгованість перед бюджетом об'єднання "Обларгопроменерго" та виплатити заборгованість по заробітній платі працівникам.

         28 грудня 1998 року комісією з числа працівників позивача складено акт про те, що згідно рішення міськвиконкому № 45 від 28.12.1998р. про реорганізацію "Обларгопроменерго" шляхом приєднання до відкритого акціонерного товариства "Хмельницьке головне племпідприємство" передано на баланс позивача адмінбудинок в кількості одна будова і гаражі в кількості одна будова.

    Хмельницьким міськвиконкомом повідомлено про скасування 29.12.1998р. державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності - юридичної особи міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації сільського господарства "Обларгопроменерго".

      Згідно довідки № 582 від 13.08.1999р., виданої Хмельницькою райдержадміністрацією, ВО "Обларгопроменерго" реорганізовано шляхом приєднання до позивача.

В 2002р. позивачем отримано проект відведення земельної ділянки по вул. Проспект Миру, 85 у м.Хмельницькому , про що надано відповідні докази.

     Хмельницьким БТІ виготовлено технічний паспорт від 30.06.2004р. на приміщення ВАТ „Хмельницьке головне міжгосподарське племпідприємство” по проспекту Миру, 85, загальною площею 394,10 кв.м. Технічна характеристика приміщення: фундамент –з/бетон, матеріал стін - цегла, підлога - бетон, матеріал перекриття –з/бетон, дерево, покрівля –сумісна, шифер.

       Згідно довідки від 04.03.08р., виданої ВАТ "Хмельницьке головне підприємство по племенній справі в тваринництві", внаслідок реорганізації міжгосподарського виробничо-експлуатаційного об'єднання по енергетиці та електрифікації сільського господарства "Облагропроменерго" шляхом приєднання до ВАТ "Хмельницьке головне підприємство по племенній справі в тваринництві" згідно акту від 28 грудня 1998 року на баланс було передано будівлю гаражів, які знаходяться за адресою м. Хмельницький Проспект Миру, 85 загальною площею 394,10 м2.

У зв'язку з відмовою відповідача Бюро технічної інвентаризації м. Хмельницький прийняти рішення про оформлення права власності на гаражі позивача загальною площею 394,10 кв.м., що знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Проспект Миру, 85 (лист № 205 від 10.12.2007р.), позивач не має можливості здійснити реєстрацію права власності на придбане ним приміщення.  

Дослідивши матеріали справи в сукупності з доводами представника позивача, суд приходить до висновку, що позов обгрунтований, підтверджений належними доказами, тому підлягає задоволенню.

Задовольняючи позовні вимоги позивача господарським судом враховується наступне.

Керуючись п. 4 прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України, враховуючи, що права та обов'язки, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України продовжують існувати після набрання ним чинності, суд застосовує норми Цивільного кодексу України.

Згідно п.4. Прикінцевих положень Господарського кодексу України, враховуючи, що права та обов'язки, які виникли до набрання чинності Господарським кодексом України продовжують існувати після набрання ним чинності, суд застосовує норми  Господарського кодексу України.

           Ст. 11 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки.

             Згідно зі ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільних прав та інтересів, може бути, зокрема, визнання права.

         Відповідно до ч. 3 ст. 59 Господарського кодексу України у разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

         Згідно ч. 1 ст. 12 Закону України „Про господарські товариства” товариство є власником, зокрема майна, набутого на підставах, не заборонених законом.

         Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

         Згідно п. а ч. 1 п. 6.1. Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 07.02.2002р. за №7/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.2002р. за №157/6445 оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна провадиться з видачею свідоцтва про право власності місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування - фізичним особам та юридичним особам, які в разі ліквідації (реорганізації) підприємства, об'єднання, організації отримали у власність у встановленому законодавством порядку нерухоме майно підприємства, об'єднання, організації, що ліквідовується.

         Як вбачається з матеріалів справи позивач набув права власності на майно відповідно до вимог чинного законодавства .

         Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право.

Оскільки позивач не може провести державну реєстрацію права на майно, його право потребує захисту відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України.

При цьому судом приймається до уваги пояснення позивача з приводу неможливості отримати свідоцтво про право власності на об'єкт, оскільки попереднім власником майна не була проведена первинна реєстрація права власності.

Оскільки позивач своєчасно не зареєстрував право власності на майно в установленому законом порядку, суд вважає за необхідне, у відповідності до ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покласти на позивача, так як спір виник внаслідок неправильних дій сторони.

          

           Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-84, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд-

ВИРІШИВ:

          Позов Відкритого акціонерного товариства "Хмельницьке головне підприємство по племенній справі в тваринництві" м. Хмельницький до Бюро технічної інвентаризації м. Хмельницький до Виконавчого комітету Хмельницької міської ради м. Хмельницький.

про визнання права власності задовольнити.

Визнати за Відкритим акціонерним товариством "Хмельницьке головне підприємство по племенній справі в тваринництві" м. Хмельницький, вул. Проспект Миру, 85 (код 00711971) право власності на гаражі загальною площею 394,10 кв.м., що знаходяться за адресою: м. Хмельницький, вул. Проспект Миру, 85.

                              Суддя                                                                      І.В. Розізнана

Дата ухвалення рішення04.03.2008
Оприлюднено20.03.2008
Номер документу1448998
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —19/9283

Рішення від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Розізнана І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні