Рішення
від 04.03.2008 по справі 19/29/08
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/29/08

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.08                                                                                        Справа №  19/29/08

Суддя   Даценко Л.І.

За позовом   Фермерського господарства  “Вікторія”, м. Кам'янка –Дніпровська Запорізької області

До відповідача Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Камянський», м. Камянка –Дніпровська Запорізької області

3-я особа: Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації”, м. Запоріжжя

Про  визнання  дійсним договору та визнання права власності

                                                                                              Суддя Даценко Л.І.

                                                              

Представники:

Від позивача -  Есаулов В.П., виписка з наказу № 2 від 01.03.02р.

Від відповідача -  ліквідатор Моісєєв Ю.В.

Від ї особи –Кирнос Є.С., дов. № 7550 від 03.09.07р.

       Заявлені вимоги про визнання дійсним договору купівлі-продажу № 5  від 02 серпня 2004 року, укладеного між СВК «Камянський»та  Фермерським господарством “Вікторія” та про визнання за позивачем права власності на майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18.

      Ухвалою суду від 13.02.08 порушено провадження у справі № 19/30/08, судове засідання призначено на 29.02.08р. у судовому засіданні оголошувалась перерва до 04.03.08р.

        Позивач в обґрунтування вимог посилається на договір купівлі-продажу № 5  від 02 серпня 2004 року, згідно якого актом приймання-передачі майна від 03 грудня 2004р.  СВК «Камянський» передав, а ФГ “Вікторія” прийняло майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18.

        Відповідач не оспорює право власності на зазначене майно, але відсутність нотаріального посвідчення договору не дає можливості провести реєстрацію даного об'єкту в бюро технічної інвентаризації та отримати технічний паспорт на дане приміщення, що підтверджуватиме право власності на даний об'єкт нерухомості.

       Відповідач проти позову не заперечив, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

        Представник З-ї особи  ОП “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” в своєму відзиві зазначив, що ОП ЗМБТІ здійснює свою діяльність на підставі Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень” та Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказами Міністерства юстиції України від 28.01.2003р. № 6/5 та від 28.01.2003р.  № 66/7387 (із змінами та доповненнями). Цими нормативними документами передбачено, що   ОП ЗМБТІ  здійснює державну реєстрацію права власності на об'єкти нерухомого майна. Щодо видачі свідоцтв на право власності  відповідно до вищезазначених нормативних документів до компетенції ОП ЗМБТІ  це не входить.

    Справу розглянуто 04.03.2008р. В засіданні суду, на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, за згодою сторін оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

     Заслухавши представників сторін, вивчивши матеріали справи,  суд –

ВСТАНОВИВ:

     02 серпня 2004  року між СВК «Камянський»(Продавець) та  Фермерським господарством “Вікторія” (Покупець) укладено договір купівлі-продажу  № 5, згідно якого Продавець зобов'язується передати у власність Покупцю майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18, а Покупець зобов'язується сплатити вартість і прийняти вказані будівлі відповідно до умов, визначених у цьому договорі.    

       Відповідач проти позову не заперечив, позовні вимоги визнав у повному обсязі.    

     Як вбачається  з матеріалів справи,  актом приймання-передачі  від 03 грудня 2004 року  СВК «Камянський» передав, а Покупець ФГ “Вікторія”  прийняв майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18,  яке є власністю відповідача, що підтверджується свідоцтвом на право власності на майновий комплекс від 21 травня 2002 року за № 8.

Згідно умов п. 2 договору купівлі-продажу від 02.08.04р. Покупець зобов'язаний заплатити Продавцю 16461,62 (шістнадцять тисяч чотириста шістдесят одна) грн.

З матеріалів справи вбачається, що  ФГ “Вікторія” виконало свої зобов'язання за договором по оплаті за об'єкти нерухомості, що підтверджується  платіжними дорученнями  № 539  від 02.12.04р., № 413 від 10.09.04р.

Відповідач не оспорює право власності на спірне майно, однак  від укладання  

Відповідно до ст. 657 Цивільного кодексу України договір купівлі-продажу нерухомого майна підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

Статтею 220 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі якщо сторони домовилися щодо усіх умов договору і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним.

Дослідивши спірний договір, суд дійшов висновку, що його укладено з додержанням правових положень для договорів такого роду.

Згідно ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

За таких обставин, суд визнає вимоги про визнання дійсним договір   купівлі-продажу нерухомого майна № 5 від 02.08.04р.  обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. ст. 316, 317, 319 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Власникові належать права володіння, користування та розпорядження майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Вищенаведені обставини порушують законно набуті права Фермерського господарства “Вікторія”  та перешкоджають реалізації його прав власника.

        Вимога про визнання за позивачем права власності майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18 відповідає закону і фактичним обставинам, підтверджена документально, внаслідок чого підлягає задоволенню.

        Зобов'язати  Орендне підприємство  “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” зареєструвати право власності  за Фермерським господарством “Вікторія” (м. Камянка –Дніпровська Запорізької області, вул.. Радянська, 238, ЄДРПОУ 22122778) майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18.

        В іншій частині позову відмовити.

        Судові витрати  по справі покладаються на відповідача.

 На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського  процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ :

          Позов задовольнити частково.

 Визнати дійсним договір купівлі-продажу № 5 від 02.08.2004р. укладений між Сільськогосподарським виробничим кооперативом «Камянський»та  Фермерським господарством “Вікторія”.

        Визнати за Фермерським господарством “Вікторія” (м. Камянка –Дніпровська Запорізької області, вул.. Радянська, 238, ЄДРПОУ 22122778) право власності майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18.

        Зобов'язати  Орендне підприємство  “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” (69063, м. Запоріжжя, вул.. Горького, 23) зареєструвати право власності  за Фермерським господарством “Вікторія” (71300, м. Камянка –Дніпровська Запорізької області, вул.. Радянська, 238, ЄДРПОУ 22122778) майновий комплекс польової бригади № 4, що складається з об'єктів: столова (літ. А); склад (літ. Б); склад (літ. В); бригадний дім (літ. Г); вагова з навісом (літ Д); навіс (Е), кузня (И); склад (літ.З); навіс (літ. Л); сарай (літ. В”); сарай (літ. Б”); сарай (літ. И”); убиральня (літ. К); погріб з шийкою (літ. Т), який розташований за адресою: Запорізька область, м. Камянка –Дніпровська, вул. Артема, 18.

        В іншій частині позову відмовити.

        Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Камянський» (71300, м. Камянка – Дніпровська Запорізької області, вул.. Радянська, 238, ЄДРПОУ 00849250, р/р  2600630120526 в Камянько –Дніпровському від. Ощадбанку № 3009, МФО 373180) на користь Фермерського господарства “Вікторія” (71300, м. Камянка –Дніпровська Запорізької області, вул.. Радянська, 238, ЄДРПОУ 22122778, р/р 26001207763090 в ЗРУ ЗАТ КБ “ПриватБанк”, м. Запоріжжя, МФО 313399) державне мито у сумі 85 (вісімдесят п'ять) грн. 00 коп. та витрати на інформаційно –технічне забезпечення судового процесу в сумі 118 (сто вісімнадцять) грн. 00 коп.

Видати наказ.

                   

                Суддя                                                           Л.І. Даценко    

  

   Рішення оформлено і підписано згідно із вимогами ст.84 ГПК України  12.03.2007р.

Дата ухвалення рішення04.03.2008
Оприлюднено20.03.2008
Номер документу1451599
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/29/08

Рішення від 04.03.2008

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Даценко Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні