Рішення
від 24.03.2011 по справі 6/17-341-2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

6/17-341-2011

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


 

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"24" березня 2011 р.Справа  № 6/17-341-2011

за позовом    Товариства з обмеженою відповідальністю „АІС-ЛІЗИНГ”

до      1)  Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „ЛЕГІОН”,

         2) Товариства з обмеженою відповідальністю „Виробничо-будівельна компанія „ВДТ Груп”

про стягнення солідарно заборгованості у сумі 46 688,74грн.

   

          Суддя       Демешин О. А.

Представники:

від позивача:      Чаїн С. Л.  –довіреність       

від відповідача 1):       не з'явився

від відповідача 2):       не з'явився

          

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю „АІС-ЛІЗИНГ” (далі –позивач) звернулось до господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „ЛЕГІОН” (далі –відповідач 1) та Товариства з обмеженою відповідальністю „Виробничо-будівельна компанія „ВДТ Груп” (далі –відповідач 2) про стягнення солідарно з відповідачів заборгованості у сумі 46 688 грн. 74 коп., з яких: 22 563 грн. 19 коп. –заборгованість по простроченим лізинговим платежам; 18 389 грн. 27 коп. –очікуване валютне коригування; 4 040 грн. 43 коп. –пені; 1 293 грн. 28 коп. –3% річних, 402 грн. 57 коп. –інфляційних витрат.

Відповідачі відзиву на позов не надали, тому справа розглядається за наявними в ній матеріалами, відповідно статті 75 ГПК України.

В С Т А Н О В И В :

25.05.2007 року між позивачем (лізингодавець) та відповідачем 1) (лізингоодержувач) укладено Договір фінансового лізингу № 114, згідно якого позивач передав у користування

(лізинг) відповідачу 1) два автомобілі ГАЗ 330202-414 (ЕВРО-2) по Акту приймання-передачі

Майна від 27.06.2007р. Загальна вартість вказаних автомобілів складає 130 570,00 грн. За

користування вказаними автомобілями встановлені чергові лізингові платежі, які повинні

відбуватися згідно Графіку сплати лізингових платежів (додаток №1 до вказаного Договору

фінансового лізингу).          

Згідно п. 1 ст. 292 ГК України лізинг - це господарська діяльність, спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів, яка полягає в наданні за договором лізингу однією стороною (лізингодавцем) у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майна, що належить лізингодавцю або набувається ним у власність (господарське відання) за дорученням чи погодженням лізингоодержувача у відповідного постачальника (продавця) майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Відповідно ст. 16 Закону України „Про фінансовий лізинг” сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором.

При цьому, одночасно з укладанням вказаного договору фінансового лізингу між  позивачем (кредитор) та відповідачем 2) з метою забезпечення виконання зобов'язань по договору лізингу був укладений договір поруки від 25.05.2007 р.

Відповідач 2) прийняв на себе солідарну відповідальність нести разом з лізингоодержувачем (відповідач-1) всі зов'язання останнього по вказаному договору фінансового лізингу №114, в т.ч. по сплаті лізингових платежів, штрафів, пені, тощо.

Відповідно до п. 1 ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 526 ЦК України  зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.  

Статтею 530 ЦК України встановлено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Крім того, відповідно п. 3. ч. 2 ст. 11 Закону України „Про фінансовий лізинг” Лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Згідно ч. 1, 2 ст. 806 ЦК України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом.

Згідно зі ст. 762 Цивільного Кодексу України за користування майном з наймача  справляється плата, розмір якої встановлюється договором. Плата за користування майном    вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Згідно зі ст. 286 Господарського Кодексу України орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської і   діяльності.

Таким чином, за користування майном з наймача (лізингоодержувача) справляється плата, розмір якої встановлюється договором.

Згідно умов пункту 3.1 зазначеного договору фінансового лізингу сплата відповідачем 1) лізингових платежів повинна здійснюватися в строк згідно графіку сплати лізингових платежів (Додаток №1 до Договору).

Однак, починаючи з листопада 2008 року відповідач 1)   не здійснював належним чином плату лізингових платежів, чим порушив вимоги чинного законодавства, умови пунктів 3.1, 3-5. Договору фінансового лізингу №114 від 25.05.2007р.

01   вересня   2010р.   було   вилучено   предмет  лізингу   по   Акту   примусового   вилучення (повернення) автомобілів з лізингу до Договору фінансового лізингу №114 від 25.05.2007р.

Статтею 611 ЦК України встановлено, що у разі порушення зобов'язань наступають правові наслідки, встановлені договором чи законом.

Згідно з ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України штрафними санкціями є господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі невиконання чи неналежного виконання господарських зобов'язань.

Відповідно ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

          Так, згідно пункту 11.2.1. вищезазначеного договору фінансового лізингу № 114 за виконання зобов'язань зі своєчасної сплати чергових лізингових платежів відповідач 1) повинен сплатити на користь позивача пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період прострочення, від непогашеної заборгованості за лізинговими платежами за кожен день прострочення та відшкодувати всі збитки, завдані цим лізингодавцю понад зазначену пеню.

          Враховуюче наведені вимоги Закону та Договору фінансового лізингу позивачем зроблено розрахунок: 18 389 грн. 27 коп. –очікуване валютне коригування; 4 040 грн. 43 коп. –пені; 1 293 грн. 28 коп. –3% річних, 402 грн. 57 коп. –інфляційних витрат.

          Враховуючи Договір поруки, суд зазначає наступне:

          Солідарний обов'язок боржників (відповідачі) встановлено ст. 543 ЦК України у разі солідарного обов'язку боржників (солідарних боржників) кредитор має право вимагати виконання обов'язку частково або в повному обсязі як від усіх боржників разом, так і від будь-кого з них окремо. Кредитор, який одержав виконання обов'язку не в повному обсязі від одного із солідарних боржників, має право вимагати недоодержане від решти солідарних боржників.  Солідарні боржники залишаються зобов'язаними доти, доки їхній обов'язок не буде виконаний у повному обсязі.  Солідарний боржник не має права висувати проти вимоги кредитора заперечення, що ґрунтуються на таких відносинах решти солідарних боржників з кредитором, у яких цей боржник не бере участі. Виконання солідарного обов'язку у повному обсязі одним із боржників припиняє обов'язок решти солідарних боржників перед кредитором.

Крім того, згідно ст. 553 ЦК України поручитель відповідає перед кредитором за порушення зобов'язання боржником.

Та, згідно ст. 554 ЦК України у разі порушення боржником зобов'язання, забезпеченого порукою, боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники, якщо договором поруки не встановлено додаткову (субсидіарну) відповідальність поручителя. Поручитель відповідає перед кредитором у тому ж обсязі, що і боржник, включаючи сплату основного боргу, процентів, неустойки, відшкодування збитків, якщо інше не встановлено договором поруки.

За таких обставин, позов підлягає задоволенню у повному обсязі з покладенням на відповідача 1 судових витрат  оскільки спір виник внаслідок неправильних дій саме цієї сторони.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд,

ВИРІШИВ:

1.          Позов задовольнити повністю

2.          Стягнути з солідарно з  Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „ЛЕГІОН” (67843, Одеська обл., Овідіопольський район, с. Роксолани, вул. Леніна, 49, код –33490732)) та Товариства з обмеженою відповідальністю „Виробничо-будівельна

компанія „ВДТ Груп” (67801, Одеська обл., Овідіопольський район, смт. Овідіополь,

вул. Кірова, 23, код - 34203469) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю „АІС-ЛІЗИНГ” (04073, м. Київ, пров. Балтійський, 20, код - 33635277): 22563 гривні 19 коп. заборгованості по простроченим лізинговим платежам; 18389 гривень 27 коп.  очікуваного валютного коригування; 4040 гривні 43 коп.  пені; 1293 гривні  28 коп. сплати 3% річних та 402 гривні 57 коп. інфляційних .

  

3.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія  „ЛЕГІОН” (67843, Одеська обл., Овідіопольський район, с. Роксолани, вул. Леніна, 49, код –33490732) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю  „АІС-ЛІЗИНГ” (04073, м. Київ, пров. Балтійський, 20, код - 33635277)  466 гривень 89 коп. державногомита та 236 гривень витрат на ІТЗ судового процесу.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 85 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

                   Суддя                                                                                       Демешин О.А.

Дата ухвалення рішення24.03.2011
Оприлюднено04.04.2011
Номер документу14523430
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення солідарно заборгованості у сумі 46 688,74грн.   &nbsp

Судовий реєстр по справі —6/17-341-2011

Рішення від 24.03.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 17.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

Ухвала від 02.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні