Постанова
від 30.03.2011 по справі 2а-1670/2057/11
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

          

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 березня 2011 року

м. Полтава

Справа № 2а-1670/2057/11

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді – Чеснокової А.О.,

при секретарі  – Пшенишному В.С.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Управління пенсійного фонду України в Київському районі до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екорадикал" про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків, -

В С Т А Н О В И В:

14 березня 2011 року позивач УПФУ в Київському районі звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до ТОВ "Екорадикал" про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків в розмірі 429,90 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем було зазначено, що відповідно до статтей 14 - 15 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" відповідач є платником страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Статтею 20 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду, шляхом перерахування безготівкових сум з їх банківських рахунків. Але в порушення вказаних норм відповідач своєчасно не сплатив страхові внески, в зв’язку з чим утворилась заборгованість в сумі 429,90 грн.

В судове засідання з'явився представник позивача не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчить розписка, наявна в матеріалах справи.  

Відповідач заперечення на позов не надав, в судове засідання не з’явився. Ухвали та повістки суду направленні відповідачу на адресу: вул. Червонофлотська, 15, м. Полтава, 36000 повернулись до суду з відміткою поштового відділення про невручення листа адресатові через закінчення терміну зберігання. Відповідно до довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців відповідач зареєстрований за вищезазначеною адресою та відомості про зміну свого знаходження державному реєстратору не надавав.

Згідно із частиною 8 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Зважаючи, що доставка ухвали та повістки суду на адресу відповідача згідно із даними в ЄДР підтверджується підписом листоноші, виходячи з викладеного, суд виконав свій обов’язок щодо повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи.

Таким чином, суд вважає за можливе розглянути справу за даної явки на підставі доказів, наявних в матеріалах справи, в порядку статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно з’ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, встановив наступне.

Відповідно до статей 14 та 15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відповідач є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків передбачено статтями 19, 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та розділом 5 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663.

Відповідно до частини 6 статті 19 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", страхові внески нараховуються на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, незалежно від джерел їх фінансування, форми, порядку, місця виплати та використання, а також незалежно від того, чи були зазначені суми фактично виплачені після їх нарахування до сплати.

Розмір страхових внесків встановлений Законом України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" та розділом 4 Інструкції - 21-1, а саме 33,2% від фонду оплати праці та 0,5-2%, що утримуються із заробітної плати працюючих.

Згідно із частиною 1 статті 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею. Суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20  Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (протягом 20 календарних днів після закінчення звітного місяця), в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Частиною 12 статті 20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" встановлено, що страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану страхувальника.

В порушення зазначених вище нормативно-правових актів відповідач не сплатив у повному обсязі страхові внески до Пенсійного фонду України, в зв'язку з чим станом на 17 лютого 2011 року за ним значиться заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за період з травня по липень 2007 року в розмірі 429,90 грн.

Таким чином, із врахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги УПФУ Київського району в м. Полтаві до ТОВ "Екорадикал" про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків в розмірі 429,90 грн. - обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню.  

На підставі викладеного, керуючись  статтями  7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163  Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Управління пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві до Товариства з обмеженою відповідальністю "Екорадикал" про стягнення недоїмки зі сплати страхових внесків - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Екорадикал" (36000, вул. Червонофлотська, 15, м. Полтава, код ЄДРПОУ 34962789, р/р 26002000100014, ВАТ КБ "Хрещатик", МФО 331917)  на користь Управління пенсійного фонду України Київського району в м. Полтаві (вул. Червоноармійська, 3, кім. 705, м. Полтава):

-  на р/р 25606313299 в філії Полтавського обласного управління ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 331467 заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за травень-липень 2007 року в розмірі 13 (тринадцять) грн. 50 коп.;

- на р/р 25607312299 в філії Полтавського обласного управління ВАТ "Державний ощадний банк України", МФО 331467 заборгованість по сплаті страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за травень-липень 2007 року в розмірі 416 (чотириста шістнадцять) грн. 40 коп.

          

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення постанови з одночасним поданням  її копії до суду апеляційної інстанції. У разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160  Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          

          Повний текст постанови виготовлено 01 квітня 2011 року.

   

          Суддя                                                                                А.О. Чеснокова

Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено04.04.2011
Номер документу14525680
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1670/2057/11

Постанова від 30.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

Ухвала від 15.03.2011

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

А.О. Чеснокова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні