Постанова
від 09.02.2011 по справі 2а-4906/10/1170
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖ НИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

-------------------------------------------------------------------------------------- ---------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2011 року Спр ава № 2а-4906/10/1170

Кіровоградський окруж ний адміністративний суд в с кладі:

головуючого судді - Петренк о О.С.

при секретарі - Господаріко ву М.О.

за участю представників:

позивача - клопотання про розгляд справи без участі

відповідача - клопотання про розгляд справи без участ і

розглянувши у відкритому с удовому засіданні адміністр ативну справу

за позовом: Управління Пенс ійного фонду України в м. Кіро вограді

до відповідача: Комунально го підприємства «Парк культу ри і відпочинку ім. 50 річчя Жов тня»

про стягнення заборговано сті зі сплати страхових внес ків на загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня, фінансової санкції та пен і , -

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фо нду України в м. Кіровограді (д алі по тексту УПФ України в м. Кіровограді) звернулося в ад міністративний суд з позовом до комунального підприємств а «Парк культури і відпочинк у ім. 50 річчя Жовтня»(далі - КП «Парк культури і відпочинку ім. 50 річчя Жовтня») про стягне ння заборгованості зі сплати страхових внесків на загаль нообов' язкове державне пен сійне страхування, фінансово ї санкції та пені.

Позовні вимоги обґрунтова но тим, що у КП «Парк культури і відпочинку ім. 50 річчя Жовтн я»в добровільному порядку не відшкодовано суму заборгова ності зі сплати фінансових с анкцій та пені.

Суд, дослідивши надані дока зи, оцінивши їх за своїм внутр ішнім переконанням, що ґрунт ується на всебічному, повном у і об'єктивному розгляді у су довому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, вважа є, що адміністративний позов підлягає задоволенню з наст упних підстав.

Право звернення до адмініс тративного суду УПФ України в м. Кіровограді як суб'єкта вл адних повноважень із позовом про стягнення недоїмки по ст раховим внескам передбачено ст.106 Закону України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування", у зв'язку з чим, суд вважає даний позов пр ийнятним до розгляду.

Правовідносини щодо стягн ення несплачених (неперерахо ваних) або несвоєчасно сплач ених (несвоєчасно перерахова них) страховиками страхових внесків регулюються Законом України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування", Законом України "Про з бір на обов'язкове державне п енсійне страхування" та Інст рукцією про порядок обчислен ня і сплати страхувальниками та застрахованими особами в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння до Пенсійного фонду Укра їни, затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1.

Судом встановлено, що КП «Па рк культури і відпочинку ім. 50 річчя Жовтня»зареєстроване УПФ України в м. Кіровограді я к платник страхових внесків на загальнообов'язкове держа вне пенсійне страхування.

Відповідно до п. 3 ст. 18 Закону України "Про загальнообов'яз кове державне пенсійне страх ування" страхові внески є ціл ьовим загальнообов'язковим п латежем, який справляється н а всій території України в по рядку встановленому цим Зако ном.

У відповідності до ст. ст. 18, 19, 20, пп.1 п.8 Розділу XI "Прикінцеві п оложення" Закону України "Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування" до на брання чинності законом про спрямування частини страхов их внесків до Накопичувально го фонду, страхові внески, що п ерераховуються до солідарно ї системи сплачуються страху вальниками та застрахованим и особами на умовах і в порядк у, визначеному цим Законом, та в розмірах, передбачених Зак оном України "Про збір на обов 'язкове державне пенсійне ст рахування", тобто платник нар аховує та сплачує страхові в нески у встановлений граничн ий термін: починаючи з 29.07.1997 рок у - 32%, з 30.03.2005 року - 32,3%, з 01.01.2006 року - 31,8%, з 01.01.2007 року - 33,2% суми фактичних вит рат на оплату праці працівни ків та до 01.01.2007 року - за ставкою 1 -2%, а з 01.01.2007 року - 0,5-2% утримання з на йманих працівників.

Згідно п.6 та п.12 ст.20 вказаного Закону, страхувальники зобо в'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відпов ідний базовий звітний період (календарний місяць), не пізні ше ніж через 20 календарних дні в із дня закінчення цього пер іоду. Страхові внески підляг ають сплаті незалежно від фі нансового стану платника стр ахових внесків.

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 того ж Закону, виконавчі органи Пе нсійного фонду застосовують до страхувальників фінансов і санкції за несплату (непере рахування) або несвоєчасну с плату (несвоєчасне перерахув ання) страхувальниками страх ових внесків, у тому числі дон арахованих страхувальникам и або територіальними органа ми Пенсійного фонду. Штраф на кладається залежно від строк у затримки платежу в розмірі : 10 відсотків своєчасно не спл ачених зазначених сум -у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно; 20 в ідсотків зазначених сум -у ра зі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно ; 50 відсотків зазначених сум -у разі затримки їх сплати пона д 90 календарних днів. Одночасн о на суми своєчасно не сплаче них (не перерахованих) страхо вих внесків і фінансових сан кцій нараховується пеня в ро змірі 0,1 відсотка зазначених с ум коштів, розрахована за кож ний день прострочення платеж у.

На підприємстві з 28.09.2010 року п о 08.10.2010 року проводилась планов а перевірка правильності нар ахування та сплати страхових внесків, про що складено акт № 158 від 08.10.2010 року.

Даною перевіркою було вста новлено, що за 2002 та 2003 роки не бу ло задекларовано зобов' яза ння в сумі 15 471 грн. 48 коп. по факти чно виплаченій заробітній пл аті. Зазначена заробітна пла та виплачувалась. При цьому в розрахунках дод. 23 передбачен о заповнення 2 розділу «розра хунки за внесками за період д о 01.01.2004 року»з відображенням од ержаного фонду оплати праці та загальної суми внесків, що підлягає сплаті. Страхові вн ески в сумі 15 471 грн. 48 коп. залиши лись не задекларованими до П енсійного фонду, в той час, як заробітна плата повністю за 2002 та 2003 роки виплачена, про що с відчить дані книг по нарахув анню заробітної плати та вид аткові касові ордери.

У відповідності до норм Зак ону України "Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування" та Інструкції пр о порядок обчислення і сплат и страхувальниками та застра хованими особами внесків на загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, а с аме в п.п. 8.2 п.8 Інструкції зазна чено, що органи Пенсійного фо нду надсилають вимогу про сп лату недоїмки в таких випадк ах, якщо дані документальних перевірок результатів діяль ності страхувальника свідча ть про донарахування сум стр ахових внесків.

За результатами перевірки , на підставі акту № 158 від 08.10.2010 ро ку, позивачем була сформован а вимога про сплату боргу у ро змірі 15471,48 грн., яку відповідаче м отримано 08.10.2010 року.

Крім того, до суду позивачем було надано заяву про зменше ння позовних вимог, в зв' язк у з частковою сплатою відпов ідачем суми заборгованості.

Таким чином, сума заборгова ності становить 12 471,48 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону Ук раїни "Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/а бо не сплачені страхувальник ами у визначені строки вважа ються простроченою заборгов аністю із сплати страхових в несків і стягуються з нарах уванням пені та застосуванн ям фінансових санкцій. При ць ому строки позовної давності не застосовуються.

Суд не бере до уваги посилан ня відповідача у заперечення х на п.п. 15.1.1 ЗУ "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и", в силу частин 4, 6 ст.18 Закону У країни "Про загальнообов'язк ове державне пенсійне страху вання" страхові внески не вкл ючаються до складу податків, інших обов'язкових платежів , що складають систему оподат кування, на ці внески не пошир юється податкове законодавс тво, законодавством не можут ь встановлюватися пільги з н арахування та сплати страхов их внесків або звільнення ві д їх сплати.

Враховуючи викладене вище , беручи до уваги той факт, що в ідповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Украї ни, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та зап еречення, а відповідач належ ними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 12 471,48 грн., суд вбачає до статньо підстав для задоволе ння позову.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у с правах, в яких позивачем є суб 'єкт владних повноважень, а ві дповідачем - фізична чи юриди чна особа, судові витрати, зді йсненні позивачем, з відпові дача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 159-163,167 КАС Укр аїни, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов з адовольнити.

Стягнути з комунального пі дприємства «Парк культури і відпочинку ім. 50 річчя Жовтня» (код ЄДРПОУ - 05403346,р/р - 2600430010602, МФО - 323293, ОД «Укрсоцбанк») на кори сть управління Пенсійного фо нду України в м. Кіровограді (р /р-256073011226, МФО - 323475 в Облуправлінн і Ощадбанку, код - 20650088) заборго ваність зі сплати страхових внесків на загальнообов' яз кове державне пенсійне страх ування, фінансової санкції т а пені в сумі 12 471 (дванадцять т исяч чотириста сімдесят одна ) грн. 48 коп.

Судові витрати віднести на рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду набирає зак онної сили після закінчення строку подання апеляційної с карги, якщо таку скаргу не бул о подано.

Постанова суду може бути ос каржена до Дніпропетровсько го апеляційного адміністрат ивного суду через Кіровоград ський окружний адміністрати вний суд шляхом подачі в 10- ден ний строк з дня її проголошен ня, а в разі складення постано ви у повному обсязі відповід но до ст. 160 КАС України - з дня отримання копії постанови у повному обсязі, апеляційної скарги.

Суддя Кіровоградського ок ружного

адміністративного суду підпис О.С. Петренко

Згідно з оригіналом

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.02.2011
Оприлюднено08.04.2011
Номер документу14580312
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-4906/10/1170

Постанова від 09.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

Ухвала від 23.12.2010

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

Постанова від 09.02.2011

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

О.С. Петренко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні