Рішення
від 30.03.2011 по справі 2/5027/248/2011
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/5027/248/2011

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"30" березня 2011 р. Справа № 2/5027/248/2011.

За позовом   Товариства з обмеженою відповідальністю "Машзавод"      

до закритого акціонерного товариства  "Чернівецький машинобудівний завод"          

про визнання права власності на нерухоме майно - 263043,67 грн.

Суддя  Скрипничук Iван Васильович

Представники:

від позивача:           Прокопець Б.М., довіреність № 11/1-Т від 04.01.2011                    

від відповідача:  Соф"як В.В., довіреність № 11/3-3 від 04.01.2011  

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "Машзавод", м.Чернівці, вул. Прутська, 16, (код 30045061) звернулось з позовом до закритого акціонерного товариства "Чернівецький машинобудвний завод", м.Чернівці, вул. Прутська, 16, (код 00217685) про визнання права власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м.Чернівці, вул. Прутська, 16 балансовою вартістю 263043,67 грн., а саме:

- побутову будівлю цеху №7 - літ «Т»,  загальною площею 1068,5 кв.м.,

- виробничу будівлю цеху №7 - літ "У", загальною площею 5506,8 кв.м.,

- трансформаторну цеху №7 - літ «X»,  загальною площею 31,1 кв.м..

Позовні вимоги обгрунтовуються тим, що позивачем правомірно набуто право власності на спірне майно, яке передано в якості внеску дло статутного фонду.

Крім того, дане майно знаходиться на земельній ділянці, яка у відповідності до Державного акту № 1755 від 01.02.2001 є у постійному користуванні позивача.

Відповідач позовні вимоги визнав у повному обсязі, посилаючись на те, що ЗАТ "Чернівецький машинобудівний завод" у якості внеску до статутного фонду позивача було передано спірне майно.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, оцінивши докази, суд встановив:

Так, в якості внеску до статутного фонду позивача його засновником ЗАТ «Чернівецький машзавод», згідно рішення правління ЗАТ «Чернівецький машзавод» від 02.07.1998р. та рішення загальних зборів ЗАТ «Чернівецький машзавод» від 10.12.1998р. було передано майно у відповідності до опису майна (основних засобів) на загальну суму 6200ооо,оо грн., в тому числі нерухоме майно, що розташоване за адресою м. Чернівці, вул. Прутська, 16, а саме:будівля цеху № 7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією.

Протоколом загальних зборів засновників позивача від 28.07.1998р. погоджено вартість і розмір внесків засновників.

При проведенні Чернівецьким комунальним обласним бюро технічної інвентаризації у відповідності до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна, затвердженої Наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики від 24.05.2001р. за №127, технічної інвентаризації та виготовлення технічного паспорту на будівлю цеху №7, було визначено її чітку площу та встановлено, що вона складається з:

- побутової будівлі цеху №7 - літ «Т» - загальною площею - 1068,5 кв.м.,

- виробничої будівлі цеху №7 - літ "У" - загальною площею - 556,8 кв.м.,

- трансформаторної цеху №7 - літ «X» - загальною площею 31,1 кв.м.

Крім того, під час проведення технічної інвентаризації не було встановлено будь-яких порушень будівельних та технічних норм та що об'єкти не являються новоствореними.

Означена будівля цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією знаходяться на земельній ділянці, яка у відповідності до Державного акту №1755 від 01.02.2001р. знаходиться в постійному користуванні позивача.

Балансова вартість будівлі цеху №7 з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією у відповідності до Довідки бухгалтерії заводу становить  263043,б7 грн.

01.03.2011 позивач звернувся до Чернівецького обласного комунального бюро технічної інвентаризації із заявою щодо реєстрації права власності на будівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією, але у реєстрації було відмовлено у зв'язку з тим, що на реєстрацію не були подані документи згідно додатку №2 Тимчасового положення про порядок державної реєстрації прав власності на нерухоме майно, та на підставі яких проводиться реєстрація права власності на об'єкти нерухомого майна.

У зв"язку з цим, позивач звернувся до відповідача з листом щодо надання відповідних правовстановлюючих документів, у відповідності до яких можна б було здійснити реєстрацію права власності на будівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією. Натомість, на звернення було отримано відповідь щодо неможливості надання належних правовстановлюючих документів, окрім тих, що вже надавались раніше.

Документами, що підтверджують право власності ЗАТ "Чернівецький машзавод" на будівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією є Свідоцтво про право власності від 02.08.1994р.  № П-339, що видане на підставі договору купівлі - продажу № КП-296, укладеного 03.02.1994р. між Фондом державного майна України та Організацією орендарів Чернівецького машинобудівного заводу, правонаступником якого є ЗАТ "Чернівецький машзавод", та акту приймання передачі від 29.07.1994р.

Отже, інших правовстановлюючих документів у засновника ЗАТ "Чернівецький машзавод" на будівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією, що є предметом цього спору, немає, і відновити їх неможливо.

У відповідності до статті 86 Господарського кодексу України, статті 13 Закону України «Про господарські товариства» вкладами учасників та засновників товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, земельні ділянки відповідно до Земельного кодексу України, права користування водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти, в тому числі в іноземній валюті, а отже відповідачем правомірно було передано до статутного фонду позивача будівлю цеху №7 з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією.

У відповідності до пункту 1 частини 1 статті 115 Цивільного кодексу України, господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного (складеного) капіталу.

Вказане, також найшло своє відображення і в положеннях статті 85 Господарського кодексу України та статті 12 Закону України «Про господарські товариства». Зокрема, господарське товариство є власником майна, переданого йому у власність засновниками і учасниками як внески.

Отже, товариство з обмеженою відповідальністю «Машзавод» є власником будівлі цехи №7 з побутовими приміщеннями та трансформаторною підстанцією, що передана йоми в якості внеску засновником ЗАТ «Чернівецький машзавод».

У відповідності до частини 2 статті 328 Цивільного кодексу України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Неправомірність набуття позивачем права власності на будівлю цеху №7 з побутовими приміщеннями та трансформаторну підстанцію прямо не випливає із закону і незаконність такого набуття не встановлена судом.

У відповідності до статті 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватись і розпоряджатись своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Вказане також найшло своє відображення і в статті 321 Цивільного кодексу України, у відповідності до якої право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Таким чином, не передання саме зі сторони відповідача правовстановлюючих документів на бидівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторну підстанцію позбавляє позивача, як єдиного законного власника вказаної бидівлі, права володіти, користиватись і розпоряджатись своєю власністю.

Оскільки, позивачем правомірно набуто право власності на будівлю цеху №7 разом з побутовими приміщеннями та трансформаторну підстанцію на підставі чинного законодавства, то в силу положень статті 41 Конституції України та статті 321 Цивільного кодексу України воно є непорушним і підлягає захисту, в тому числі і в судовому порядку.

Таким чином, вимоги позивача є правомірними і підлягають задоволенню, оскільки позивачем повністю доведені ті обставини, на які він посилається як на підставу своїх вимог.

З огляду на викладене, керуючись ст.ст. 82,84 ГПК України, суд 

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити.

2.  Визнати за товариством з обмеженою відповідальністю "Машзавод", м. Чернівці, вул. Прутська, 16 (код 30045061) право власності на нерухоме майно, що розташоване за адресою: м. Чернівці, вул. Прутська, 16, загальною балансовою вартістю 263043,67 грн., а саме:

- побутову будівлю цеху №7 - літ «Т», загальною площею 1068,5 кв.м.,

- виробничу будівлю цеху №7 - літ "У", загальною площею 5506,8 кв.м.,

- трансформаторну цеху №7 - літ «X»,  загальною площею 31,1 кв.м.

              Суддя                                                                                   І.В. Скрипничук.

Дата ухвалення рішення30.03.2011
Оприлюднено06.04.2011

Судовий реєстр по справі —2/5027/248/2011

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук Iван Васильович

Рішення від 30.03.2011

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Скрипничук Iван Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні