Постанова
від 29.03.2011 по справі 5/11-10-5505
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

5/11-10-5505

           

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

"29" березня 2011 р.Справа № 5/11-10-5505

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду складі:

Головуючого судді: Лавренюк О.Т.

суддів: Савицького Я.Ф., Гладишевої Т.Я.

при секретарі судового засідання: Бахчеван Х.М.

за участю представників сторін:

від позивача: не з'явився, про час та місце розгляду апеляційної скарги був повідомлений належним чином

від відповідача: не з'явився, про час та місце розгляду апеляційної скарги був повідомлений належним чином

розглянувши апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ" (далі по тексту –ТОВ "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ")

на ухвалу господарського суду Одеської області від 21.02.2011 р.

по справі № 5/11-10-5505

за позовом ТОВ "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ"

до Фермерського господарства "Христо Ботєва" (далі по тексту –ФГ "Христо Ботєва")

про стягнення 85 531,90 грн.

В С Т А Н О В И Л А:

27.12.2010 р. ТОВ "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ" звернулося до господарського суду Одеської області з позовною заявою до ФГ "Христо Ботєва" про стягнення заборгованості по договору № ОД/4-00009 купівлі-продажу товару в розмірі 85531,90 грн.

Позовна заява ТОВ "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ" була прийнята до провадження та розгляд її ухвалою господарського суду був призначений на 26.01.2011 р. та зобов'язано позивача надати оригінали документів, доданих до позовної заяви, для огляду, та зобов'язано відповідача надати суду відзив на позов з підтверджуючими документами по суті заявлених позовних вимог, належним чином завірені копії правовстановлюючих документів, довідку з ЄДРПОУ.

Відповідно до протоколу судового засідання від 26.01.2011 р. по даній справі, представники сторін не з'явилися, витребувані документи не надали,   в зв'язку з чим, місцевим господарським судом було прийнято ухвалу про відкладення розгляду справи, якою суд зобов'язав позивача уточнити позовні вимоги з урахуванням оплат, проведеними відповідачами, надати акт звірки взаєморозрахунків станом на час розгляду справи у суді та оригінали документів, доданих до позовної заяви, для огляду. Крім того судом зобов'язано відповідача надати суду відзив на позов з підтверджуючими документами по суті заявлених позовних вимог, належним чином завірені копії правовстановлюючих документів, довідку з ЄДРПОУ. Розгляд справи було відкладено на 09.02.2011 р. о 10:40.

09.02.2011 р. представники сторін в судове засідання не з'явилися, вимоги ухвали суду від 26.01.2011 р. виконані не були, у зв'язку з чим була прийнята ухвала про відкладення розгляду справи на 21.02.2011 р. о 12:40, витребувані у сторін по даній справі додаткові документи та визнано явку представників сторін обов'язковою.

В ході розгляду даної справи, а саме в судовому засіданні від 21.02.2011 р. представники сторін по даній справі не з'явилися, вимоги ухвали від 09.02.2011 р. виконані не були, у зв'язку з чим, господарським судом першої інстанції (суддя Погрібна К.Ф.) було прийнято ухвалу про залишення позову без розгляду.

Ухвала суду вмотивована тим, що позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, без поважних причин не з'явився на виклики у судові засідання, що також перешкоджало вирішенню спору, а тому, у відповідності до вимог п. 5 ст. 81 ГПК України, позов залишено без розгляду.

Не погоджуючись з зазначеною ухвалою господарського суду Одеської області, ТОВ "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ" звернулося до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить ухвалу суду першої інстанції скасувати повністю, посилаючись на порушення норм процесуального права.

Відзив до Одеського апеляційного господарського суду на апеляційну скаргу від ФГ "Христо Ботєва" не надходив, представник господарства в судове засідання від 29.03.2011 р. по даній справі не з'явився, про час та місце розгляду апеляційної скарги був повідомлений належним чином.

Представник скаржника 29.03.2011 р. в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду апеляційної скарги був повідомлений належним чином.

Враховуючи те, що представники сторін були повідомлені належним чином, та матеріалів справи достатньо для розгляду апеляційної скарги, судова колегія вважає за можливе розглянути апеляційну скаргу за відсутністю представників сторін.

Обговоривши доводи апеляційної скарги та розглянувши наявні матеріали справи, колегія суддів прийшла до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню на підставі наступного.

Відповідно до приписів пункту 5 статті 81 Господарського процесуального кодексу України господарський суд залишає позов без розгляду, якщо позивач без поважних причин не подав витребувані господарським судом матеріали, необхідні для вирішення спору, або представник позивача не з'явився на виклик у засідання господарського суду і його нез'явлення перешкоджає вирішенню спору.

Як вбачається з тексту оскаржуваної ухвали та наявних матеріалів справи, підставою для залишення позову без розгляду послужили неодноразові виклики представників позивача у судові засідання та витребування необхідних матеріалів по справі.

Враховуючи наведене, судова колегія погоджується з висновком суду про залишення позову без розгляду, оскільки при вирішення питання про залишення позову без розгляду, господарський суд першої інстанції зробив оцінку обґрунтованості щодо необхідності залишення позову без розгляду у даній справі, тобто відповідно до норм Господарського процесуального кодексу України.

Враховуючи те, що місцевим господарським судом було цілком правильно, законно та обґрунтовано прийнято оскаржувану ухвалу, судова колегія вважає оскаржену ухвалу такою, що підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга –залишенню без задоволення.

Доводи скаржника, які викладені в апеляційній скарзі, спростовуються вищевикладеним, додаткового правового аналізу не потребують, а тому не можуть бути прийнятими до уваги, як підстави для скасування оскаржуваної ухвали.

Керуючись ст.ст. 99, 101-103, 105, 106 ГПК України, колегія суддів -

ПОСТАНОВИЛА:

Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ТЕХНІК ЕНЕРДЖІ" залишити без задоволення.

Ухвалу господарського суду Одеської області від 21.02.2011 р. р. по справі   № 5/11-10-5505 залишити без змін.

Постанова в порядку ст. 105 ПК України набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя                                                                           О.Т. Лавренюк

Суддя                                                                                                Я.Ф. Савицький

   Суддя                                                                                                  Т.Я. Гладишева

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.03.2011
Оприлюднено06.04.2011
Номер документу14586742
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/11-10-5505

Постанова від 29.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лавренюк О.Т.

Ухвала від 21.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 09.02.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 31.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 26.01.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

Ухвала від 28.12.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Погребна К.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні