Постанова
від 31.03.2011 по справі 2а/0470/1250/11
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

   

                                                                                                                                                                                                                                                                     

                                   

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                              

14 лютого 2011 р.  

Справа № 2а/0470/1250/11

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді

Врони О. В.  

при секретарі

Гудим І.В.

за участю:

представника позивача                             Хохлової Ю.С.

представника відповідача                         Попова О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністративну справу за адміністративним позовом товариства з обмеженою відповідальністю  "Солм ЛТД" до комунального підприємства "Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації" Дніпропетровської обласної ради про визнання рішення протиправним, скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду звернулося товариство з обмеженою відповідальністю «Солм ЛТД» з позовом до Комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради про:

-визнання протиправним рішення КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради від 29.12.2010р., про відмову в реєстрації права власності за ТОВ «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ;

-скасування рішення реєстратора комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради від 29.12.2010р., про відмову в реєстрації права власності за ТОВ «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ;

-зобов’язання КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради здійснити реєстрацію права власності за ТОВ «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача в судовому засіданні позовні вимоги не визнав.

Дослідивши матеріали справи та надані докази, заслухавши пояснення представників сторін, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 05.08.2010 р. Господарським судом Дніпропетровської області було винесено рішення по справі № 1/203-10, відповідно до якого за ТОВ «Солм ЛТД» було визнано право власності на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ.

15.12.2010р. позивач звернувся до відповідача з замовленням № 4267/07 про реєстрацію права власності на нерухоме майно на підставі рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2010 р.

Проте 29 грудня 2010 року, відповідачем було винесено рішення про відмову в реєстрації права власності. В обґрунтування відмови у реєстрації права власності відповідач зазначив, що у нього відсутня державна реєстрація права власності на вказане нерухоме майно за Дніпропетровською міською радою народних депутатів чи будь-якою іншою особою. Також договір купівлі-продажу від 30.12.1992р. за яким позивач придбав у АТ «Дніпропетровська товарно-ф’ючерська біржа» зазначену квартиру, був укладений без попереднього проведення технічної інвентаризації нерухомого майна.

Суд вважає дії комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради щодо відмови в реєстрації права власності на майно позивача безпідставним з огляду на наступне.

Згідно до ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» судові рішення, що набрали законної сили, є обов’язковими до виконання усіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об’єднаннями на всій території України. Невиконання судових рішень тягне за собою відповідальність, установлену законом.

Відповідно до ЗУ "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" від 01.07.2004р, державний реєстратор прав самостійний у прийнятті рішення про державну реєстрацію прав та відмову в такій реєстрації і здійснює повноваження тільки відповідно до закону. Дії державного реєстратора прав щодо державної реєстрації прав або відмови в такій реєстрації можуть бути оскаржені до суду.

Відповідно до ч.4 ст.182 ЦК України порядок проведення державної реєстрації прав на нерухомість та підстави відмови в ній встановлюються законом.

Відповідно до ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" (із змінами та доповненнями), державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Відповідно до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, рішення судів про визнання права власності на об‘єкти нерухомого майна, про встановлення факту права власності на об‘єкти нерухомого майна, про передачу безхазяйного нерухомого майна до комунальної власності є правовстановлюючими документами, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об‘єкти нерухомого майна.

Згідно п. 10 Додатку № 1 до Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002р. (зі змінами та доповненнями), рішення суду про визнання права власності на об‘єкти нерухомого майна є правовстановлювальним документом, на підставі якого здійснюється реєстрація права власності.

Також зазначене положення визначає перелік правовстановлювальних документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об’єкти нерухомого майна, в тому числі і рішення судів. Надання будь-яких інших додаткових документів до рішення суду зазначеним нормативним актом не передбачено.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем було надано замовлення на реєстрацію права власності на нерухоме майно до Комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради на підставі рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 05.08.2010 р.

Роз’ясненням Міністерства юстиції України № 19-32/30 від 22.06.2007 р. «Щодо надання роз‘яснення стосовно рішень судів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об‘єкти нерухомого майна» визначено, що Конституцією України встановлено, що судові рішення, які набрали законної сили, обов‘язкові для всіх органів державної влади і органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, посадових чи службових осіб та громадян і підлягають виконанню на всій території України.

Також, в цьому ж роз‘ясненні зазначено, що забороняється тлумачення прав реєстратором відомостей про заявлені права власності.

          З огляду на викладене, суд доходить висновку, що комунальне підприємство «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» безпідставно відмовило позивачу в реєстрації права власності визнаним судом.

 Керуючись  ст.ст. 158 - 163  Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов товариства з обмеженою відповідальністю «Солм ЛТД» до Комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради, про визнання протиправними дій, скасування рішення та зобов’язання вчинити певні дії – задовольнити.

Визнати протиправним рішення КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради від 29.12.2010р., про відмову в реєстрації права власності за товариством з обмеженою відповідальністю « «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ;

Скасувати рішення реєстратора комунального підприємства «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради від 29.12.2010р., про відмову в реєстрації права власності за товариством з обмеженою відповідальністю « «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ.

Зобов’язати КП «Дніпропетровське міжміське бюро технічної інвентаризації» Дніпропетровської обласної ради здійснити реєстрацію права власності за товариством з обмеженою відповідальністю « «Солм ЛТД» (49000, м.Дніпропетровськ, вул.Н.Перемоги, 32 код 13419574) на квартиру № 64, розташовану за адресою: Донецьке шосе, б.132, в м.Дніпропетровськ.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вони не були подані у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.       

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги відповідно  до ст. 186 України.

Якщо постанову проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

          Текст постанови в повному обсязі складено 22.02.2011 року.

 

          

Суддя                       

О.В. Врона

 

                  

Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено07.04.2011
Номер документу14587331
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а/0470/1250/11

Ухвала від 21.01.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Постанова від 31.03.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні