Постанова
від 11.03.2008 по справі 10/35-640
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

10/35-640

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"11" березня 2008 р.Справа № 10/35-640

 16:15 год

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області у складі

 судді Півторака М.Є.             

при секретарі судового засідання  Клим Т.П.

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Борщівського району в інтересах держави в особі Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в Борщівському районі, Борщівського районного центру зайнятості, м. Борщів, вул. Січових Стрільців, 4а

до відповідача: Приватно-орендного підприємства «Явір», с. Панівці Борщівського району тернопільської області

              За участю представників сторін:

Позивача: не прибув;

відповідача: не прибув;

Прокурора: Свачій М.П. –прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах та прокуратури Тернопільської області, посвідчення №58.

В розпочатому судовому засіданні представникам сторін роз'яснено процесуальні права та обов'язки, передбачені ст.ст. 27,29,49,51,59 КАС України .

            За відсутності відповідного  клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

              Суть справи: Прокурор Борщівського району в інтересах держави в особі Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в Борщівському районі, Борщівського районного центру зайнятості, м. Борщів, вул. Січових Стрільців, 4а звернувся з позовом до господарського суду про стягнення з Приватно-орендного підприємства «Явір», с. Панівці – 381,08 грн. недоїмки по збору на загальнообов'язкове соціальне страхування.

          В обґрунтування позовних вимог посилається на порушення вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття” та на несплату відповідачем як роботодавцем, що використовує найману працю, внесків до відповідного цільового страхового фонду за найманих працівників та застрахованих осіб у визначеному чинним законодавством порядку та розмірах. Враховуючи, що ненадходження коштів до Фонду перешкоджає фінансуванню витрат, пов'язаних з виплатами соціальних допомог застрахованим особам, а також реалізації державної політики в сфері соціального страхування, соціального захисту населення.

Ухвалою господарського суду від 21 лютого 2008 року відкрито провадження в адміністративній справі та призначено її до розгляду на 16 годин 15 хвилин 11 березня 2008 р.

          Відповідач відзиву на позов не представив, заперечень щодо заявлених грошових вимог суду не подав, його представник у судове засідання не прибув, хоча про час і місце слухання справи був належним чином повідомлений.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав позов повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши висновок прокурора та пояснення представника позивача господарський суд встановив, що позовні вимоги підлягають до задоволення з огляду на наступне:

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної Республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні у містах центри зайнятості.

Відповідно до ст. 8 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, надалі Закон № 1533-ІІІ, Фонд проводить збір страхових внесків на випадок безробіття.

Згідно до ст. 12 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” виконавча дирекція Фонду є виконавчим органом  правління Фонду, який забезпечує виконання рішень правління. Функції виконавчої дирекції Фонду покладаються на органи державної служби зайнятості. Виконавча дирекція Фонду та її робочі органи ведуть реєстр платників страхових внесків, провадять збір страхових внесків, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття та інші функції, визначені законодавством України.

Розмір внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття встановлено Законом України „Про розмір внесків на деякі види загальнообов'язкового державного соціального страхування” № 2213-ІІІ від 11 січня 2001 року та Законом України “Про внесення змін до деяких Законів України з питань фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування”(з наступними змінами).

          Відповідно до Закону України „Про розмір внесків та деякі види загальнообов'язкове державного соціального страхування" відповідач зобов'язаний був з 01.04.2000 року сплачувати страхові внески до Фонду в розмірі 2,5 % від фактичних витрат на оплату праці найманих працівників та 0,5% від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

                Законом України „Про внесення змін до деяких Законів України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування" були змінені ставки збору на випадок безробіття і з 09.02.2002 року становили 2,1 % від фактичних витрат оплати праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

                 Законом України „Про внесення змін до деяких Законів України з питань загальнообов'язкового державного соціального страхування " були змінені ставки збору на випадок безробіття і з 01.03.2003 року становили 1,9 % від фактичних витрат оплати праці найманих працівників та 0,5 % від сукупного оподаткованого доходу осіб, які працюють на умовах трудового договору (контракту).

          Борщівський районний центр зайнятості, м. Борщів є юридичною особою і включений до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, ідентифікаційний код 21134756, що підтверджується довідкою № 31-30 Головного управління статистики у Тернопільській області.  

          Приватно-орендне підприємство «Явір», с. Панівці Борщівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 30935055, є юридичною особою і включене до Єдиного державного Реєстру підприємств та організацій України, що підтверджується довідкою №31-244 Головного управління статистики у Тернопільській області.

          Порядок обчислення та сплати страхових внесків визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000р. № 339.

          Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття для роботодавців та застрахованих осіб встановлюється щорічно Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік. Страхові внески нараховуються на календарний рік для роботодавців –у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці (ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття”).

          У відповідності до ст. 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки, штраф та пеню).

          Як вбачається із матеріалів справи, а саме: Розрахункової відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття Приватного-орендного підприємства «Явір», с. Панівці Борщівського району Тернопільської області за 2007 року (графа 22) сума недоїмки становить 381,08 грн.

                    

          Згідно вимог ст. ст. 69, 71 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

          Враховуючи, що матеріалами справи підтверджено факт несплати відповідачем страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, беручи до уваги, що відповідач у судове засідання не з'явився, на день розгляду спору не надав суду будь-яких заперечень по суті заявлених позовних вимог, як і не надав суду доказів про погашення заборгованості перед позивачем в добровільному порядку, суд визнає позовні вимоги позивача щодо стягнення з приватно-орендного підприємства «Явір»- 381,08 грн. недоїмки обґрунтованими, правомірними та такими, що підлягають до задоволення.  

Відповідно до статті 94 КАС України судові витрати не стягуються.

Керуючись статтями ст. ст. 49, 51, 54, 59, 70, 71, 94, 98, 138, 157 Кодексу адміністративного судочинства України,  господарський суд, -

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватно-орендного підприємства «Явір», с. Панівці Борщівського району Тернопільської області, ідентифікаційний код 30935055 на користь виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття в Борщівському районі Борщівського районного центру зайнятості, м. Борщів, вул. Січових Стрільців, 4а, ідентифікаційний код 21134756: на р/р 31176301900030, код 50040100, в УДК у Тернопільській області, МФО 838012 –275,14 грн. недоїмки по збору на загальнообов'язкове соціальне страхування для роботодавців; на р/р 31175302900030, код 50400200 –105,94 грн. для застрахованих осіб.

На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження   протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі  до адміністративного суду апеляційної інстанції, та протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

3.Постанова складена в повному обсязі 25 січня 2008 року.

          

 

Суддя                                                                                                    М.Є. Півторак

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.03.2008
Оприлюднено25.03.2008
Номер документу1463933
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/35-640

Постанова від 11.03.2008

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Півторак М.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні