Постанова
від 04.04.2011 по справі 45/192б
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

45/192б

донецький апеляційний господарський суд

 

Постанова

Іменем України

04.04.2011 р.           справа №45/192б

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:    

Головуючого: Мґясищева А.М.,

Суддів:            Величко Н.Л.,

                        Москальової І.В.

При секретарі: Жильцовій О.В.

За участю представників сторін:

від скаржника -  Стельмашенко Г.К. –представник за дов. № 42995/10/10-013-5

від кредитора –не з'явився  

від боржника –не з'явився  

          Розглянув у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Державної податкової інспекції  у Ленінському районі  м. Донецька

на ухвалу господарського суду Донецької області від 22.02.2011р. у справі №45/192б (суддя Плотніцький Б.Д.)

за заявою кредитора: Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОМАРСЕНАЛ" м. Донецьк

до боржника: Товариства з обмеженою відповідальністю "ПромКонтракт" м.Донецьк  

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Донецької області від 22.02.2011р. по справі №45/192б затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс ТОВ "ПромКонтракт м. Донецьк (ЄДРПОУ 33012710). Ліквідовано юридичну особу –ТОВ "ПромКонтракт" м. Донецьк (ЄДРПОУ 33012710), що зареєстровано за адресою: 83016, м.Донецьк, Ленінський район, вул. Кірова, б.17.

Припинено провадження по справі  №45/192б.

Зобов'язано ліквідатора закрити рахунки в банківських установах, здійснити оголошення в засобах масової інформації про недійсність печаток та штампів. Докази подати до суду в 10-денний строк.

Зобов'язано орган державної реєстрації виключити підприємство-банкрута з ЄДРПОУ.

Ухвала господарського суду мотивована тим, що відсутність активів боржника підтверджується довідками БТІ, ДАЇ, відомостями державного земельного кадастру, а також довідками Управління Пенсійного фонду в Ленінському районі м.Донецька, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Ленінському районі м. Донецька, центральної міжрайонної у м.Донецьку виконавчої дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Донецького міського центру зайнятості, Відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції.

Тобто банкрут, крім заборгованості перед ініціюючим кредитором –ТОВ "ПРОМАРСЕНАЛ", м. Донецьк  у сумі 40 000 грн., не має  заборгованості перед іншими кредиторами.

Тому за відсутністю майна, грошові вимоги кредиторів вважаються погашеними, звіт ліквідатора і ліквідаційний баланс банкрута підлягають затвердженню , юридична особа - ліквідації і виключенню з Єдиного державного реєстру.

Оскаржуючи ухвалу суду, Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Донецька просить її скасувати у зв'язку з тим, що прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, та припинити провадження по справі № 45/192б.

В обґрунтування своєї вимоги  посилається на частину 1 статті 52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", та вказує на те, що висновок суду першої інстанції про відсутність підприємницької діяльності боржника є передчасним. оскільки за результатами роботи у 2009 році ТОВ "Промконтракт" задекларувало валові доходи та валові витрати у розмірі 38485944 грн.

Таким чином, порушення прав інспекції у цій справі полягає у тому, що у разі ліквідації платника за скороченою процедурою інспекція позбавляється можливості провести перевірку платника податків, що призводить до неможливості формування кредиторських вимог до боржника та невиконання функцій органів державної податкової служби по контролю за правильністю обчислення та сплати податків.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника  скаржника  судова колегія встановила:

За заявою ТОВ "Промарсенал" м. Донецьк господарським судом Донецької області на підставі ст.52 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"  порушена  справа про банкрутство відсутнього боржника   ТОВ "ПромКонтракт" м.Донецьк.

Постановою господарського суду від 06.10.2010 року ТОВ "ПромКонтракт" м.Донецьк визнано банкрутом та відносно нього  відкрито ліквідаційну процедуру, призначено ліквідатора, встановлено строк здійснення процедури та надання ліквідатором звіту і ліквідаційного балансу.

Відповідно до ст. 32 Закону про банкрутство після завершення усіх розрахунків з кредиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс з відповідними додатками.

Згідно ст.32 Закону про банкрутство господарський суд після заслуховування звіту ліквідатора та думки членів комітету кредиторів або окремих кредиторів виносить ухвалу про затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційною балансу. Якщо за результатами ліквідаційного балансу не залишилося майна боржника, господарський суд виносить ухвалу про ліквідацію юридичної особи-банкрута.

Затвердження звіту ліквідатора в порядку, передбаченому ст. 32 Закону про банкрутство є підставою для припинення проваджений у справі згідно п.6 ч.1ст.40 цього Закону.

Згідно до реєстру вимог кредиторів, який доданий до звіту ліквідатора у порядку ст.32 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” банкрут не має заборгованості перед іншими кредиторами, крім заборгованості перед ініціюючим кредитором –ТОВ "ПРОМАРСЕНАЛ" м.Донецьк   у сумі 40 000 грн.

Ліквідатором 15.12.2010р. подано до господарського суду звіт і ліквідаційний баланс банкрута, заявлено клопотання про їх затвердження  та про ліквідацію банкрута і припинення провадження у цій справі.

З матеріалів справи вбачається, що у банкрута відсутні майнові активи та грошові кошти, для  задоволення кредиторських вимог  на загальну суму  40 000 грн. 00 коп.

Відсутність активів боржника підтверджується довідками БТІ, ДАЇ, відомостями державного земельного кадастру, а також довідками Управління Пенсійного фонду в Ленінському районі м. Донецька, відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві в Ленінському районі м. Донецька, центральної міжрайонної у м. Донецьку виконавчої дирекції Донецького обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Донецького міського центру зайнятості, відділу державної виконавчої служби Ленінського районного управління юстиції м. Донецька.

Згідно частини 6 ст. 31 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” вимоги, які не задоволені за недостатністю майна, вважаються погашеними.

Таким чином, у зв'язку з відсутністю майна у боржника господарський суд дійшов вірного висновку, що грошові вимоги кредиторів вважаються погашеними та з огляду на приписи ст. 32 вищеназваного Закону за результатами розгляду ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора обґрунтовано затвердив їх  та  прийняв рішення про ліквідацію  банкрута.

Відповідно до частини 5 ст. Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” рішення суду про ліквідацію юридичної особи - банкрута направляється державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи - банкрута для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, тому господарський суд з огляду на приписи чинного законодавства обґрунтовано направив копію ухвали державному реєстратору

Факт наявності  заборгованості боржника перед іншими кредиторами, крім ініціюючого не підтверджений матеріалами справи .

Тому посилання скаржника на те, що висновок суду про банкрутство ТОВ "ПромКонтракт" м.Донецьк  є передчасним не необґрунтований , не може бути прийнятий до уваги.

Згідно приписів чинного законодавства ліквідація банкрута за скороченою процедурою не позбавляє можливості ДПІ у Київському районі м.Донецька  у встановлені ним строки проведенню  перевірки платника податків,  тому посилання скаржника на цю обставину не може бути прийнято до уваги.

З огляду на наведене, ухвала господарського суду відповідає приписам чинного законодавства, матеріалам справи та не підлягає скасуванню.

Керуючись ст.ст. 103, 104, 105, 106 ГПК  України, судова колегія,-

                                             ПОСТАНОВИЛА:

Ухвалу господарського суду Донецької області від 22.02.2011р. у справі №45/192б залишити без змін, апеляційну скаргу без  задоволення.

Головуючий                                                                             А.М.М`ясищев

Судді                                                                                         Н.Л.Величко   

                                                                                                  І.В.Москальова  

          

          

          Надруковано 6 прим.:

          1 прим. –скаржнику;

          1 прим. –банкруту;

          1 прим. –кредитору (ліквідатору);

          1 прим. – у справу;

          1 прим. –ГСДО;

                                                                            1 прим. –ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення04.04.2011
Оприлюднено09.04.2011
Номер документу14639968
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —45/192б

Постанова від 04.04.2011

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

М'ясищев А.М.

Ухвала від 22.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 08.02.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 01.04.2010

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Постанова від 23.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 04.02.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 10.12.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

Ухвала від 08.09.2008

Господарське

Господарський суд Донецької області

Плотніцький Б.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні