Рішення
від 04.04.2011 по справі 5013/356/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"04" квітня 2011 р. Справа № 5013/356/11

Господарський суд Кіров оградської області у складі судді Кабакової В.Г., розгляну в у відкритому судовому засі данні матеріали справи № 5013/356/11

за позовом: Регіонального ф онду підтримки підприємницт ва у Кіровоградській області , м. Кіровоград

до відповідача: фізичної ос оби-підприємця ОСОБА_1, А ДРЕСА_1

про стягнення 30000,00 грн,

за участю представників:

від позивача - Куліков М.А. , розпорядження від 06.07.2005 № 395-р, паспорт серії ЕА НОМЕР_2, в иданий Знам'янським МР УМВС У країни в Кіровоградській обл асті 31.10.2001, директор,

від відповідача - участі не брали.

Регіональний фонд підтрим ки підприємництва у Кіровогр адській області звернувся до господарського суду з позов ною заявою, яка містить вимог и про стягнення з фізичної ос оби - підприємця ОСОБА_1 за боргованості по фінансовій д опомозі в розмірі 30000,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтова ні неналежним виконанням від повідачем своїх зобов'язань за договором про фінансову д опомогу від 20.09.2006 № 22/06 щодо повер нення отриманої допомоги в р озмірі 30000,00 грн.

Відповідач відзив на позов ну заяву та інші витребувані документи до суду не подав, уп овноваженого представника д ля участі в судовому засідан ні по даній справі не забезпе чив, хоча належним чином пові домлений про дату, час і місце проведення засідань по спра ві (а.с. 29).

Частина 3 статті 22 Господарс ького процесуального кодекс у України зобов'язує сторін д обросовісно користуватися н алежними їм процесуальними п равами.

Згідно вимог статті 75 Госпо дарського процесуального ко дексу України якщо відзив на позовну заяву та витребуван і господарським судом докуме нти не подано, справу може бут и розглянуто за наявними в ні й матеріалами.

Відповідно до частини 1 стат ті 77 Господарського процесуа льного кодексу України госпо дарський суд відкладає в меж ах строків, встановлених ста ттею 69 цього Кодексу, розгляд справи, коли за якихось обста вин спір не може бути вирішен о в даному судовому засіданн і. Враховуючи наведені норми та з огляду на належне повідо млення відповідача про дату, час і місце судового засідан ня і фактичну можливість под ання ним до суду витребувани х документів, господарський суд вважає можливим розгляну ти дану справу за відсутніст ю представника відповідача т а за наявними у справі докуме нтами.

В судовому засіданні 04.04.2011 пр оголошено вступну і резолюти вну частини рішення.

Розглянувши наявні матері али справи, заслухавши поясн ення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши в сі фактичні обставини, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і, господарський суд встанов ив наступне.

Між Регіональним фондом пі дтримки підприємництва у Кір овоградській області та фізи чною особою - підприємцем О СОБА_1 було укладено догові р про фінансову допомогу від 20.09.2006 № 22/06 (далі за текстом - Догов ір, а.с. 9-10).

Згідно з розділом 1 Договору на підставі рішення Наглядо вої ради (протокол від 16.06.2006 № 5) Р егіональний фонд підтримки п ідприємництва у Кіровоградс ькій області надавав відпові дачеві фінансову допомогу на реалізацію інвестиційного п роекту під назвою: ''Створення міні-пекарні по випічці хліб а та хлібобулочних виробів'' в сумі 30000,00 грн.

У відповідності до пункту 1. 2 Договору фінансова допомог а надається на зворотній осн ові, безвідсотково, терміном на 18 місяців, під заставу комп лексу обладнання міні-пекарн і, що буде придбане за проекто м.

Розділом 5 даного договору в изначений перелік обов'язків відповідача, серед яких, зокр ема:

використання коштів фінан сової допомоги виключно за ц ільовим призначенням;

перерахування коштів на ра хунок Регіонального фонду пі дтримки підприємництва у Кір овоградській області у відпо відності з Графіком повернен ня коштів не пізніше 25 числа п оточного місяця.

Такий графік (План повернен ня коштів фінансової допомог и РФПП) було підписано між сто ронами як додаток 2 до Договор у (а.с. 11 зворот). За даним Планом сторонами визначено розмір коштів, що підлягають сплаті щомісячно, розпочинаючи з сі чня 2007 року та з кінцевим термі ном повернення в березні 2008 ро ку.

Згідно пункту 7.1 Договору ос танній набуває чинності післ я підписання його сторонами та оформлення договору гаран тії повернення коштів, і є дій сним до моменту остаточного виконання сторонами своїх зо бов'язань.

Порядок утворення, функціо нування та припинення діяльн ості Регіонального фонду під тримки підприємництва у Кіро воградській області (далі-Фо нд) визначається Положенням про регіональний фонд підтри мки підприємництва у Кіровог радській області, затверджен ого розпорядженням голови Кі ровоградської обласної держ авної адміністрації від 14.12.2001 № 505-р та зареєстрованого в Кіро воградському обласному упра влінні юстиції 17.12.2001 за № 170/873 (а.с. 2 3-25).

Відповідно до пункту 2 розді лу ІІІ вказаного Положення Р егіональний фонд підтримки п ідприємництва у Кіровоградс ькій області здійснює на обл асному рівні фінансову підтр имку підприємництва та контр олює цільове використання ко штів, отриманих суб'єктами пі дприємницької діяльності ві д Фонду.

Фінансова допомога суб'єкт ам підприємницької діяльнос ті здійснюється у безготівко вій формі шляхом перерахуван ня коштів на їх розрахункови й рахунок у банківській уста нові. Фінансова допомога над ається як на зворотній, так і н а без зворотній основах. Ріше ння про форму фінансової під тримки приймає Наглядова рад а. Надання фінансової допомо ги на зворотній основі перед бачає безумовне додержання п ринципів строковості, поверн ення, цільової спрямованості та повинно бути забезпечено гарантією повернення коштів (договір-поруки, договір стра хування фінансового ризику, договір застави майна, інше) в ідповідно до пункту 3 розділу VІІІ Положення.

У відповідності до пункту 5 розділу ІХ вказаного Положен ня Наглядова рада Фонду розг лядає та приймає рішення щод о фінансування проектів і пр ограм, які спрямовані на розв иток підприємницької діяльн ості і виконуються за участю Фонду.

Укладений між сторонами до говір про фінансову допомогу від 20.09.2006 № 22/06 за своєю правовою п риродою є договором позики, п равовідносини за якими регул юються главою 71 Цивільного ко дексу України.

Відповідно до статті 1046 Циві льного Кодексу України за до говором позики одна сторона (позикодавець) передає у влас ність другій стороні (позича льникові) грошові кошти або і нші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобо в'язується повернути позикод авцеві таку ж суму грошових к оштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду т а такої ж якості.

Договір позики є укладеним з моменту передання грошей а бо інших речей, визначених ро довими ознаками.

Як вбачається з матеріалів справи, за платіжним доручен ням від 21.09.2006 № 132 (а.с. 20) Регіональн им фондом підтримки підприєм ництва у Кіровоградській обл асті перераховано фізичній о собі - підприємцю ОСОБА_1 н а її розрахунковий рахунок к ошти в розмірі 30000,00 грн, за призн аченням платежу: надання зво ротної фінансової допомоги з гідно договору № 22/06 від 20.09.2006.

Між тим, відповідачем викон ання взятого на себе зобов'яз ання за Договором не здійсне но, кошти в сумі 30000,00 грн на кори сть позивача станом на день з вернення останнього з позово м до суду не повернуто.

02.08.2007 позивач звернувся до ві дповідача з письмовим попере дженням щодо впровадження са нкцій (а.с. 15), яке отримано відп овідачем 03.08.2007 (а.с. 17).

Окрім того, позивачем на адр есу відповідача направлена т акож претензія від 15.12.2009 № 194 про повернення коштів (а.с. 16). Проте , зазначена претензія залише на відповідачем без належног о реагування.

Фізичною особою-підприємц ем ОСОБА_1 04.02.2008 було подано д иректору Фонду письмове пояс нення щодо повернення коштів фінансової допомоги, в якому він зобов'язувався сплатити планові платежі по повернен ню коштів зворотної фінансов ої допомоги після 01.05.2008 (а.с. 18).

Статтею 525 Цивільного кодек су України визначено, що одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлено догов ором або законом.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язанн я має виконуватися належним чином відповідно до умов дог овору та вимог цього Кодексу , інших актів цивільного зако нодавства, а за відсутності т аких умов та вимог - відповідн о до звичаїв ділового оборот у або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 625 Циві льного кодексу України боржн ик не звільняється від відпо відальності за неможливість виконання ним грошового зоб ов'язання.

Статтею 1049 Цивільного кодек су України визначено, що пози чальник зобов'язаний поверну ти позикодавцеві позику (гро шові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кільк ості, такого самого роду та та кої якості, що були передані й ому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені дого вором.

Позика вважається поверну тою в момент передання позик одавцеві речей, визначених р одовими ознаками, або зараху вання грошової суми, що позич алася, на його банківський ра хунок у відповідності до час тини 3 статті 1049 Цивільного код ексу України.

Відповідачем в порядку, виз наченому статтями 33, 34 Господа рського процесуального коде ксу України, не надано належн их доказів виконання свого з обов'язання за договором від 20.09.2006 № 22/06 по сплаті заборговано сті в сумі 30000,00 грн.

За таких обставин, позовні в имоги є обґрунтованими і під лягають задоволенню в повном у обсязі.

У відповідності до вимог ст атті 49 Господарського процес уального кодексу України дер жавне мито та витрати на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу поклада ються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 33, 47, 49, 82, 84, 85, 116, 117 Го сподарського процесуальног о кодексу України, господарс ький суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольни ти повністю.

Стягнути з фізичної особи-п ідприємця ОСОБА_1 (28055, АДР ЕСА_1 р/р НОМЕР_3 у ВАТ КБ "Н адра" м. Олександрія, МФО НОМ ЕР_4, ідентифікаційний номе р НОМЕР_1) на користь Регіо нального фонду підтримки під приємництва у Кіровоградськ ій області (25006, м. Кіровоград, ву л. Тімірязєва, 84, оф. 412, ідентифік аційний код 25966293, р/р 260002573 у ВАТ "Рай ффайзен банк Аваль", м. Кіровог рада, МФО 323538) заборгованість п о фінансовій допомозі в сумі 30000,00 грн, а також 300,00 грн державно го мита та 236 грн витрат на інфо рмаційно-технічне забезпече ння судового процесу.

Наказ видати після набранн я рішенням законної сили.

Рішення господарського су ду набирає законної сили піс ля закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апе ляційну скаргу не було подан о. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не с касовано, набирає законної с или після розгляду справи ап еляційним господарським суд ом.

Рішення може бути оскаржен е протягом десяти днів з дня й ого підписання до Дніпропетр овського апеляційного госпо дарського суду через господа рський суд Кіровоградської о бласті.

Суддя В.Г. Кабакова

Повне рішення складено 06. 04.2011

Дата ухвалення рішення04.04.2011
Оприлюднено12.04.2011
Номер документу14642291
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 30000,00 грн

Судовий реєстр по справі —5013/356/11

Рішення від 04.04.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

Ухвала від 17.03.2011

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Кабакова В.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні