Постанова
від 07.04.2011 по справі 2а-9448/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2011 р. Справа № 2а-9448/10/0470

Дніпропетровський о кружний адміністративний су д у складі:

головуючого судді Бондар М. В.

при секретарі Кайстро О.М.,

за участю:

прокурора

представника позивача Цяцьки О.В.,

Горовицької І.В.,

розглянувши у відкритом у судовому засіданні у місті Дніпропетровську адміністр ативну справу за адміністрат ивним позовом прокурора м. Дн іпродзержинська Дніпропетр овської області в інтересах держави в особі Управління П енсійного фонду України в Ба глійському районі м. Дніпрод зержинська Дніпропетровськ ої області до Товариства з об меженою відповідальністю «К аспер»про стягнення заборго ваності, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор м. Дніпродзе ржинська Дніпропетровської області (далі - прокурор) в і нтересах держави в особі Упр авління Пенсійного фонду Укр аїни в Баглійському районі м . Дніпродзержинська Дніпропе тровської області (далі - УП ФУ в Баглійському районі, поз ивач) звернувся до адміністр ативного суду з позовною зая вою до Товариства з обмежено ю відповідальністю «Каспер» (далі - ТОВ «Каспер», відпові дач) в якому просить стягнути з відповідача на користь поз ивача заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування в сумі 6341,87 г рн.

Прокурор звернувся до адмі ністративного суду в порядку статті 60 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, зазначаючи, що відповідно до статті 121 Конституції України на органи прокуратури покла дено представництво інтерес ів держави в суді. Відповідно до рішення Конституційного Суду України від 08 квітня 1999 ро ку прокурори та їх заступник и мають право звертатися до с уду з позовними заявами в інт ересах держави. Прокурор чи й ого заступник у кожному конк ретному випадку самостійно в изначають, у чому саме відбул ося або може відбутися поруш ення матеріальних, або інших інтересів держави, обґрунто вує необхідність їх захисту та зазначає орган, уповноваж ений державою здійснювати ві дповідні функції. Згідно ста тті 36-1 Закону України «Про про куратуру» від 05 листопада 1991 ро ку №1789-XII, представництво проку ратурою інтересів громадяни на або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами ві д імені держави процесуальни х та інших дій, спрямованих на захист у суді інтересів гром адянина або держави у випадк ах, передбачених законом. Фор мами представництва, зокрема , є звернення до суду з позовам и або заявами про захист прав і свобод іншої особи, невизна ченого кола осіб, прав юридич них осіб, коли порушуються ін тереси держави, участь у розг ляді судами справ.

В обґрунтування позову заз начено, що внаслідок порушен ня вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування» №1058-IV в ід 09 липня 2003 року (далі - Закон № 1058-IV) відповідач має заборгован ість зі сплати внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування, штрафних (фінансових) санкцій та пені з а період з 20.11.2009 р. по 20.04.2010 р. в загал ьному розмірі 6341,87грн.

Прокурор та представник по зивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримали та просили їх задовольнити в по вному обсязі.

Відповідач у судове засіда ння не з`явився. На адресу відп овідача, вказану у Довідці з Є диного державного реєстру пі дприємств та організацій Укр аїни, було направлено ухвалу про відкриття провадження у справі, копію позовної заяви з долученими до неї документ ами та повістку про виклик, у с удове засідання, проте конве рт повернувся до суду з відмі ткою «за закінченням терміну зберігання». На наступне суд ове засідання на адресу відп овідача повторно було направ лено повістку про виклик у су дове засідання, яка була отри мана відповідачем. Відповідн о до ч.8 ст.35 КАС України відпові дач вважається належним чино м повідомленим про дату, час т а місце розгляду справи. На пі дставі ч.4 ст.128 КАС України, суд дійшов висновку про можливі сть розгляду справи за відсу тності сторін.

Дослідивши письмові доказ и по справі та заслухавши поя снення прокурора та представ ника позивача, суд приходить до висновку, що адміністрати вний позов підлягає задоволе нню.

Судом встановлено, що ТОВ «К аспер» (ідентифікаційний код 32943937) зареєстроване в УПФУ в Баг лійському районі як платник страхових внесків на загальн ообов' язкове державне пенс ійне страхування.

Відповідно до Розрахунку с уми заборгованості по страхо вих внесках, пені та штрафним санкціям ТОВ «Каспер» перед УПФУ в Баглійському районі з 20.11.2009 р. по 20.04.2010р. станом на 15.03.2011р. ск ладає 6341,87 грн.

Порядок сплати страхових в несків на загальнообов'язков е державне пенсійне страхува ння передбачено Законом Укра їни «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван ня» №1058-IV від 09 липня 2003 року та ро зробленою відповідно до Зако ну №1058-IV Інструкцією про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов'язкове державне пенсій не страхування до Пенсійного фонду України, яка затвердже на постановою правління Пенс ійного фонду України№21-1 від 19 грудня 2003 року, зареєстрована в Міністерстві юстиції Укра їни за № 64/8663 від 16 січня 2004 року (да лі - Інструкція №21-1). Відповідно до зазначених нормативно-пр авових актів на відповідача покладено обов'язки по нарах уванню, обчисленню і сплаті в установлені строки та в повн ому обсязі внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування.

Згідно із частиною 6 статті 20 Закону №1058-IV страхувальники з обов'язані сплачувати страхо ві внески, нараховані за відп овідний базовий звітний пері од, не пізніше, ніж через 20 кале ндарних днів із дня закінчен ня цього періоду. Базовим зві тним періодом для страхуваль ників є календарний місяць. В ідповідно до частини 12 статті 20 Закону №1058-IV страхові внески п ідлягають сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків.

Відповідно до пункту 11.11 Інст рукції №21-1 платники страхових внесків щомісяця складають у двох примірниках розрахуно к сум страхових внесків на за гальнообов'язкове державне п енсійне страхування, у якому зазначають самостійно обчис лені суми страхових внесків за формою згідно з додатком 23 цієї інструкції.

Згідно розрахунку суми стр ахових внесків на загальнооб ов' язкове державне пенсійн е страхування у ТОВ «Каспер» виникла заборгованість (нед оїмка) перед УПФУ в Баглійськ ому районі в розмірі 3285,56 грн.

Статтею 106 Закону №1058-IV передб ачено, що суми страхових внес ків своєчасно не сплачені ст рахувальникам в строки, визн ачені статтею 20 цього Закону, вважаються простроченою заб оргованістю зі сплати страхо вих внесків (недоїмкою).

Відповідно до п.2 ч.9 ст. 106 Зако ну №1058 за несвоєчасну сплату с трахувальником страхових вн есків, Рішенням позивача №19 ві д 17.02.2010 р. про застосування фіна нсових санкцій та нарахуванн я пені за несплату (неперерах ування) або несвоєчасну спла ту (несвоєчасне перерахуванн я) страхувальниками страхови х внесків, у тому числі донара хованих страхувальниками аб о органом Пенсійного фонду У країни до відповідача застос овано фінансову санкцію в ро змірі 2312,05 грн. та пеню в розмірі 744,26 грн.

Доказів сплати відповідач ем заборгованості до суду не надано.

Частиною 3 статті 106 Закону №1 058-IV органи Пенсійного фонду на ділені правом звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки.

Таким чином, суд вважає прав омірним стягнення з відповід ача на користь позивача недо їмки зі сплати внесків на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування, фінансов у санкцію та пеню в загальном у розмірі 6341,87 грн.

Керуючись ст.ст. 158 - 163 Кодек су адміністративного судочи нства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний поз ов задовольнити.

Стягнути з Товариства з обм еженою відповідальністю «Ка спер» заборгованість зі спла ти страхових внесків на зага льнообов'язкове державне пен сійне страхування, фінансову санкцію та пеню в загальній с умі 6341 (шість тисяч триста соро к один) гривню 87 копійок на кор исть Управління Пенсійного ф онду України в Баглійському районі м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області.

Постанова може бути оскарж ена в апеляційному порядку д о Дніпропетровського апеляц ійного адміністративного су ду через Дніпропетровський о кружний адміністративний су д в порядку та строки, визначе ні ст. 186 КАС України та набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Постанова в повному обсязі виготовлена 01 квітня 2011 року.

Суддя

М.В. Бондар

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.04.2011
Оприлюднено11.04.2011
Номер документу14643619
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-9448/10/0470

Ухвала від 25.05.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Царікова Олена Василівна

Ухвала від 29.07.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

Постанова від 07.04.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Бондар Марина Володимирівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні