Постанова
від 28.03.2011 по справі 1669/11/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнсь ка, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Харків

28 березня 2011 р. № 2-а-1669/11/2070

Харківський окружний адмі ністративний суд у складі:

головуючого - судді Білової О.В.,

за участю секретаря судово го засідання - Романенко Т.С.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні у приміщен ні суду справу за адміністра тивним позовом Державної под аткової інспекції у Ленінськ ому районі м. Харкова до Прива тного підприємства "Промтехз бут" про припинення юридично ї особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова ін спекція у Ленінському район і міста Харкова звернулася д о суду з адміністративним по зовом до Приватного підприєм ства "Промтехзбут" про припин ення юридичної особи Приватн ого підприємства "Промтехзбу т" у зв'язку з неподанням прот ягом року до органів державн ої податкової служби звітнос ті відповідно до закону, обґр унтовуючи свої вимоги наступ ним.

Приватне підприємство "П ромтехзбут" зареєстровано ви конавчим комітетом Харківсь кої міської ради 25.01.2000 року. Під приємство з моменту реєстрац ії не подає до податкової ін спекції податкові деклараці ї, документи бухгалтерської звітності та інші відомості про свою господарсько-еконо мічну діяльність, чим порушу є вимоги Закону України „Про систему оподаткування”.

Згідно ст.38 Закону Україн и "Про державну реєстрацію юр идичних осіб та фізичних осі б - підприємців" однією з підст ав для постановлення судовог о рішення щодо припинення юр идичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної ос оби, зокрема, є неподання прот ягом року органам державної податкової служби податкови х декларацій, документів фін ансової звітності відповідн о до закону.

Представник позивача - Держ авної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харков а - в судове засідання не з' яв ився, про дату, час та місце су дового розгляду повідомлени й належним чином, через канце лярію суду надав заяву про ро згляд справи без участі пре дставника позивача.

Відповідач - Приватне підпр иємство "Промтехзбут" - про да ту, час та місце судового розг ляду повідомлений належним ч ином, свого представника в су дове засідання не направив, з аперечень та клопотань суду не надав. 25.03.2011 року до канцеляр ії суду повернувся конверт з поштовою відміткою "поверну тий за закінченням терміну з берігання". Відповідно до ч.11 с т. 35 КАС України у разі поверне ння поштового відправлення і з повісткою, яка не вручена ад ресату з незалежних від суду причин, вважається, що така по вістка вручена належним чино м.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив такі обста вини.

Згідно свідоцтва про дер жавну реєстрацію (перереєстр ацію) суб' єкта підприємниц ької діяльності юридичної ос оби - Приватного підприємств а "Промтехзбут", відповідач за реєстрований Харківським мі ськвиконкомом 25.01.2000 року, ідент ифікаційний код 30750865. Державна реєстрація суб' єкта підпри ємницької діяльності юридич ної особи проведена за юриди чною адресою: вул. Мало-Пана сівська, 4/7, кв. 48, м. Харків. (а.с.4 )

Згідно довідки Державно ї податкової інспекції у Лен інському районі м. Харкова ПП "Промтехзбут" взято на облік в органах державної податково ї служби з 27.01.2000 р. за №846 (а.с.3).

Як свідчать матеріали спра ви, ПП "Промтехзбут" до Державн ої податкової інспекції нада ло останню податкову звітніс ть 24.05.2004 року. (а.с.6).

Судом встановлено, що платн ик податків ПП "Промтехзбут" з аборгованості зі сплати пода тків не має, що підтверджуєть ся довідкою Державної податк ової інспекції у Ленінському районі м. Харкова (а.с.6)

Відповідно до ст. 20 Закону України від 25 червня 1991 року № 1251-XІІ “Про систему оподаткува ння” завданнями органів держ авної податкової служби є зд ійснення контролю за правиль ністю обчислення, повнотою т а своєчасністю сплати до бюд жетів, державних цільових фо ндів податків та зборів (обов 'язкових платежів).

Однією з функцій, покладени х на державні податкові інсп екції, згідно п. 1 ст. 10 Закону Ук раїни “Про державну податков у службу в Україні” від 04 груд ня 1990 року № 509-ХІІ, є здійснення контролю за своєчасністю, до стовірністю, повнотою нараху вання та сплати податків та з борів (обов'язкових платежів ).

Згідно зі ст. 33 Закону Укра їни “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців” № 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті п ередання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юрид ичним особам - правонаступни кам у результаті злиття, приє днання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результ аті ліквідації за рішенням, п рийнятим засновниками (учасн иками) юридичної особи або уп овноваженим ними органом, за судовим рішенням або за ріше нням органу державної влади, прийнятим у випадках, передб ачених законом. Юридична осо ба є такою, що припинилася, з д ати внесення до Єдиного держ авного реєстру запису про де ржавну реєстрацію припиненн я юридичної особи.

Відповідно до ст. 51 Господа рського кодексу України одні єю з підстав для припинення п ідприємницької діяльності є рішення суду у випадках, пере дбачених цим Кодексом та інш ими законами.

Статтею 59 Господарського ко дексу України визначаються с пособи припинення діяльност і суб' єкта господарювання ( шляхом реорганізації або лік відації) та підстави припине ння діяльності суб' єкта гос подарювання, зокрема, частин ою 6 передбачено, що суб' єкт г осподарювання ліквідується у разі скасування його держа вної реєстрації у випадках, п ередбачених законом.

Відповідно до п. 67.2 ст. 67 Пода ткового кодексу України, яки й набув чинності з 01.01.2011 року, ор гани державної податкової сл ужби в установленому законом порядку мають право звертат ися до суду про винесення суд ового рішення щодо припиненн я юридичних осіб або підприє мницької діяльності фізични х осіб - підприємців.

Згідно з ч.2 ст.38 Закону Укра їни "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних о сіб - підприємців" однією з під став для постановлення судов ого рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'яза но з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання пр отягом року органам державно ї податкової служби податков их декларацій, документів фі нансової звітності відповід но до закону.

Суд зазначає, що у зв'язку з т им, що відповідач не подає зві тність протягом року до орга нів податкової служби Україн и, податкова інспекція не має можливості контролювати пра вильність обчислення, повнот у і своєчасність сплати до бю джету державних цільових фон дів, податків і зборів (обов'яз кових платежів), чим порушуют ься вимоги чинного законодав ства України та завдається ш кода інтересам держави.

Судом встановлено, що від повідач протягом останнього року не подає податкової зві тності до Державної податков ої інспекції у Ленінському районі м. Харкова.

Статтею 239 Господарського к одексу України від 16.01.2003 року № 436-IV в частині 1 одним з видів адм іністративно-господарських санкцій визначено скасуванн я державної реєстрації та лі квідацію суб'єкта господарюв ання. Зазначені санкції орга ни державної влади та органи місцевого самоврядування мо жуть застосовувати відповід но до своїх повноважень та у п орядку, встановленому законо м, до суб'єктів господарюванн я.

Відповідно до ч. 1 ст. 250 ХК У країни адміністративно-госп одарські санкції можуть бути застосовані до суб'єкта госп одарювання протягом шести мі сяців з дня виявлення поруше ння, але не пізніш як через оди н рік з дня порушення цим суб'є ктом встановлених законодав чими актами правил здійсненн я господарської діяльності, крім випадків, передбачених законом.

Судом встановлено, що позив ач звернувся до суду з позово м про припинення підприємниц ької діяльності ПП "Промтехз бут" в межах зазначених строк ів, позов поданий на підставі повноважень податкового орг ану та з визначених Законом У країни “Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців” підст ав.

Із врахуванням вищевикла дених обставин, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС Ук раїни судові витрати з відпо відача не стягуються.

На підставі вищевикладен ого, керуючись ст. ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративни й позов Державної податкової інспекції у Ленінському рай оні м. Харкова до Приватного підприємства "Промтехзбут" п ро припинення юридичної особ и - задовольнити.

Припинити юридичн у особу - Приватне підприємст во "Промтехзбут" (ідентифікац ійний код 30750865, юридична адреса : вул. Мало-Панасівська, буд.4/7, к в.48), зареєстроване виконавчим комітетом Харківської міськ ої ради 25.01.2000 року.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної с карги постанова, якщо її не ск асовано, набирає законної си ли після повернення апеляцій ної скарги, відмови у відкрит ті апеляційного провадження або набрання законної сили р ішенням за наслідками апеляц ійного провадження.

Постанова може бути о скаржена в апеляційному поря дку до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги п ротягом десяти днів з дня її п роголошення. У разі застосув ання судом частини третьої с татті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письм овому провадженні апеляційн а скарга подається протягом десяти днів з дня отримання к опії постанови.

У повному обсязі постанова виготовлена 01 квітня 2011 року.

Суддя Білова О.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.03.2011
Оприлюднено11.04.2011
Номер документу14643856
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —1669/11/2070

Ухвала від 28.02.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

Постанова від 28.03.2011

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні