Постанова
від 01.06.2006 по справі а-13/71
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А-13/71

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Шевченка 16, м.Івано-Франківськ, 76000, тел. 2-57-62

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 червня 2006 р.   Справа № А-13/71   

за позовом  ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана"  Путятинці,Рогатинський район, Івано-Франківська область,77040

до відповідача  Державне управління екоресурсів в Івано-Франківській області  вул. Шкільна,16,Івано-Франківськ,76000

про немайнові спори (про спонукання до продовження терміну дії дозволу наспеціальне водокористування)

Cуддя  Шкіндер Павло Анатолійович  

При секретарі   Барчук Тетяна Георгіївна

Представники:

Від позивача: Марків В.Д., (довіреність № ІВ-044/1 від 14.04.06)

Від відповідача: Чеверда І.П., (довіреність №358 від 25.05.06р.)

СУТЬ СПРАВИ: про визнання права на спеціальне водокористуваня, погодження матеріалів терміну дії дозволу на спеціальне вдокористування та зобов"язання відповідача продовжити дозвіл на спеціальне водокористування.

Позивач позов в судовому засіданні підтримує та просить суд визнати право на спеціальне водокористуваня, погодження матеріалів терміну дії дозволу на спеціальне вдокористування та зобов"язати відповідача продовжити дозвіл на спеціальне водокористування.

Відповідач проти позову заперечує, просить суд в позові відмовити, свої заперечення виклав у відзиві.

В ході  судового засідання  представникам сторін права та обов”язки, передбачені  ст.ст. 49, 51  Кодексу адміністративного судочинства України роз”яснено, заперечення  щодо складу  суду не поступало.

     Розглянувши матеріали справи, суд встановив, що 16.05.2002р. за клопотанням позивача  відповідач відповідно до ст.ст. 48, 49 Водного кодексу України та згідно з Порядком погодженя та видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 13.03.2002р. №321, видав ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" дозвіл №Укр-1266-А-Ів.Фр. на спеціальне водокористування строком на два роки, а саме на забір води з глибинної артсвердловини і двох каптованих джерел, розміщених на віддалі 800м. від теритрії підприємства позивача в с.Путятинці, Рогатинського району, Івано-Франківської обл., зі скидом стічних вод на очисні споруди біологічної очистки з наступним скидом в р. Гнила Липа. Характеристика та умови спеціального водокористування були визначені безпосередньо в самому дозволі на спецводокористування.

   01.06.2004р. за клопотанням позивача відповідач продовжив строк дії дозволу на спецводокористування до 01.01.2006р.

        22.12.2005р. позивач звернувся до відповідача з клопотанням про погодження матеріалів на продовження строку спеціального водокористування та, відповідно, продовження строку дії зазначеного вище договору на спецводокористування. Відповідач відмовив позивачу в продовженні строку дії дозволу на спецвдокористування, мотивуючи свою відмову закінченням строку дії спеціального дозволу позивача на користування надрами №2152 від 26.11.2002р., виданого Міністерством екології та природних ресурсів України.

        10.02.2006р.за вих. №ІВ-166/1 позивач повторно звернувся до позивача із клопотанням про надання дозволу на спецводокористування, одак відповідач повторно відмовив задоволити клопотання з тих же мотивів.

      Позивач позов підтримує та просить суд визнати право на спеціальне водокористуваня, погодження матеріалів терміну дії дозволу на спеціальне вдокористування та зобов"язати відповідача продовжити дозвіл на спеціальне водокористування. відповідно до ст.ст. 48, 49, 50 Водного Кодексу України та п.п. 1, 2, 4 Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористуваня, затвердженого постановою Кабіету Міністрів України від 13.03.2002р №321.

      При цьому п. 3 зазначеного вище Порядку передбачено, що такі дозволи видаються за клопотанням водокористувачів з обгрунтуванням потреби у воді. Подання інших документів та наявність діючого спеціального дозволу (ліцензії) на користування надрами для продовження дії чи видачі нового дозволу на спецводокористування ні водним Кодексом України, ні Порядком погодження та видачі доволів на спеціальне водокористування не передбачено. Крім цього, п.6 зазначеного вище Порядку не передбачено права відповідача відмовити у продовженні раніше виданого дозволу на спецводокористування.

    Відповідач проти позову заперечує, при цьому посилається на те, що відповідний спеціальний дозвіл у ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" на користування надрами відсутній, термін дії якого закінчився 26.11.2005р.

         Листами-роз"ясненнями Мінприроди України від 08.07.2005р. №6175/19/2-8 та Дкржавної геологічної служби від 24.02.2006р. №31/06-308 зазначено, що ст.19 Кодексу України "Про надра", надра надаються у користування підприємствам, установам, організаціям і громадянам лише за наявності у них спеціальних дозволів (ліцензій) на користування ділянкою надр. Дозвіл на спеціальне водокористування видається територіальним органом Мінприроди у разі використання води і водних об"єктів, тобто після надання ділянки надр у користування. Тому суб"єкт господарської діяльності зобов"язаний отримати в першу чергу спеціальний дозвіл (ліцензію) на користування ділянкою надр.

        Розглянувши матеріали справи, оцінивши подані суду докази, які знаходяться в матеріалах справи, заслухавши обгрунтування і заперечення представників сторін, суд приходить до висновку про часткове задоволення позову із слідуючих підстав. Відповідно до ч.4 ст. 49 Водного Кодексу України, видача дозволу на спеціальне водокоистування здійснюється за клоптанням водокористувача з обгрунтуванням потреби у воді, погодженим з державними органами водного господарства, - в разі використаня поверхневих вод, державними органами геології - в разі використання підземних вод та державними органами охорони здоров"я - в разі використання водних об"єктів, віднесених до категорії лікувальних. Отже позивачем було своєчасно подано відповідачу заяву та пакет документів, необхідних для продовження строку дії спеціального водокористування згідно з дозволом №Укр-1266-А-Ів.Фр. А відповідно до ч.2 ст.26 Кодексу України "Про надра", право користування надрами припиняється органом, який надав надра у користування. Позивач 29.11.2005р. звернувся з відповідною заявою за вих. №ІВ-155-І-1 до Міністерства охорони навколишнього природного серидовища України про надання ліцензії на новий строк. Мінприроди не припиняло права позивача на коистування надрами, оскільки зазначена вище заява досі знаходиться на розгляді в Міністерстві охорони навколишнього природного серидовища України. Враховуючи, що право на користування не припинено в устоновленому законодавством порядку, та враховуючи ту обставину, що Порядку погодження та видачі дозволів на спеціальне водокористуваня, не зазначено обставини, які зазначені відмові на погодження матеріалів терміну дії дозволу на спеціальне водокористування, суд приходить до висновку по задоволення вимоги позивача, щодо зобов"язання відповідача погодити матеріали для продовження. Що стосується вимоги про визнання за позивачем права на спеціальне водокористування, то в цій частині позову провадження по адміністротивній справі закрити на підставі п.1 ст.157 Кодексу адміністративного судочинства України, як таку що не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.                            

         На підставі наведеного, керуючись ст.124 Конституції України, ст.ст. 48, 49, 50 Водного Кодексу , ст.ст. 25, 26 Кодексу України "Про надра", ст.ст. 158, 159, 160, 161, 162, 164, 167 та прикінцевими та перехідними положеннями Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ПОСТАНОВИВ:

позов задоволити частково.

Зобов"язати Державне управління екології та природних ресурсів в Івано-Франківській області (76019, м.Івано-Франківськ, вул.Шкільна, 16 код ЄДРПОУ 05523990) погодити матеріали ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" (Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Путятинці код ЄДРПОУ 30907546) для продовження терміну дії Дозволу №Укр-1266-А-Ів.Фр. та продовжити ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" (Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Путятинці код ЄДРПОУ 30907546) термін дії Дозволу №Укр-1266-А-Ів.Фр. на спеціальне водокористування, а саме на збір води з глибинної артсвердловини і двох каптованих джерел, розміщених на віддалі 800м від території підприємства в с.Путятинці, Рогатинського району, Івано-Франківської області, зі скидом стічних вод на очисні споруди біологічної очистки з наступним скидом в р.Гнила Липа, строком на три роки починаючи з 01.01.06р.

В решті позовних вимог провадження по адміністротивній справі закрити.

           Стягнути з Державного управління екології та природних ресурсів в Івано-Франківській області (76019, м.Івано-Франківськ, вул.Шкільна, 16 код ЄДРПОУ 05523990) на користь ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" (Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Путятинці код ЄДРПОУ 30907546) судовий збір  в сумі 3грн.40коп.          

          Повернути ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" (Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Путятинці код ЄДРПОУ 30907546) з Державного бюджету України зайво сплачене державне мито  в сумі 81,60грн.

ДП “Судовий інформаційний центр” повернути   ТзОВ "Завод мінеральних вод "Роксолана" (Івано-Франківська область, Рогатинський район, с.Путятинці код ЄДРПОУ 30907546) - 118грн. витрат на  інформаційно-технічне забезпечення.

На постанову господарського суду, яка не набрала законної сили, сторони мають право подати апеляційну скаргу, а прокурор апеляційне подання протягом десяти днів з дня прийняття (підписання) постанови через місцевий господарський суд.

 

Суддя                                                            Шкіндер Павло Анатолійович

"     " червня 2006р.


                                                            

 

Виконано в діловадстві     

Микитюк А.І.

Дата ухвалення рішення01.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу14644
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а-13/71

Постанова від 24.04.2007

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

Постанова від 01.06.2006

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні