Постанова
від 06.04.2011 по справі 2а-3852/10/2670
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВ НИЙ СУД міста КИЄВА

01025, м. Київ, вул. Десятинна , 4/6, тел. 278-43-43

Вн. № 27/123

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

06 квітня 2011 року 11:37 № 2а-3852/10/2670

за позовом Підприємства з іноземним и інвестиціями формі товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Континенталь-Україна"

до

3-тя особа Державного реєстратора Д ніпровської районної в м. Киє ві державної адміністрації Карпенко Є.С.

Дніпровс ької районної в м. Києві держа вної адміністрації

Компанія "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД "

про визнання протиправними ді й, зобов'язання провести держ авну реєстрацію нової редакц ії статуту

Суддя О.В.Головань

Секретар Г.А.Тітова

Представники:

Від позивача: Рибак М.Л. довіреність № б/н від 06.04.11 р.;

Від відповідача1: не з'яв.;

Від відповідача2: не з'яв.;

Від 3-ої особи: Ковпак І.Ю.

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про визнання протиправними дій державного реєстратора Д ніпровської районної в м. Киє ві державної адміністрації щ одо залишення без розгляду д окументів, поданих 21.01.10 р. для де ржавної реєстрації нової ред акції статуту товариства, зо бов'язання провести державну реєстрацію нової редакції с татуту.

Судове рішення приймаєтьс я в порядку ч. 4 ст. 128 КАС України за відсутності представника суб'єкта владних повноважен ь, повідомленого належним чи ном про час та місце розгляду справи.

В судовому засіданні 06.04.11 р. о голошено резолютивну частин у постанови про часткове зад оволення позовних вимог.

Ознайомившись з матеріала ми справи, заслухавши поясне ння представників сторін, су д, -

ВСТАНОВИВ:

01.04.09 р. між Компанією "МЕДІВІ АЛ ЛІМІТЕД" (продавець) з одніє ї сторони та Компанією "КРЕВО ДЕВЕЛОПМЕНТС ЛІМІТЕД" (покуп ець) з другої сторони укладен о договір купівлі - продажу ко рпоративних та майнових прав частки у статутному капітал і підприємства з іноземними інвестиціями в формі товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Континенталь - Україна", згідно якого Компанія "КРЕВО ДЕВЕЛОПМЕНТС ЛІМІТЕД" з дня п ідписання даного договору є повноправним учасником підп риємства з іноземними інвест иціями в формі товариства з о бмеженою відповідальністю "К онтиненталь - Україна" у части ні придбаної частини статутн ого капіталу.

Учасниками підприємства з іноземними інвестиціями в ф ормі товариства з обмеженою відповідальністю "Континент аль - Україна", а саме: Компаніє ю "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД" та Компан ією "КРЕВО ДЕВЕЛОПМЕНТС ЛІМІ ТЕД" на загальних зборах 01.04.09 р. затверджено статут підприєм ства з іноземними інвестиція ми в формі товариства з обмеж еною відповідальністю "Конти ненталь - Україна" у новій реда кції, що підтверджується про токолом Загальних Зборів Уча сників № 6.

Підприємство з іноземними інвестиціями в формі товари ства з обмеженою відповідаль ністю "Континенталь - Україна " у січні 2010 року звернулось до Державного реєстратора Дніп ровської районної в м. Києві д ержавної адміністрації з зая вою та доданими до неї докуме нтами про проведення реєстра ції змін до установчих докум ентів, а саме реєстрації ново ї редакції статуту підприємс тва, яка затверджена на загал ьних зборах 01.04.09 р.

Державним реєстратором Дн іпровської районної в м. Києв і державної адміністрації Карпенком Є.С. винесено пов ідомлення про залишення доку ментів без розгляду від 21.01.10 р. № 44/35 на тій підставі, що у справі є заява від представника зас новника Компанії "МЕДІВІАЛ Л ІМІТЕД" про недійсність дого вору купівлі - продажу частки в статутному капіталі підпр иємства з іноземними інвести ціями в формі товариства з об меженою відповідальністю "Ко нтиненталь - Україна" від 01.04.09 р.

Позивач - Підприємство з іноземними інвестиціями в ф ормі товариства з обмеженою відповідальністю "Континент аль - Україна" - вважає відмову у реєстрації нової редакції статуту необгрунтованою з таких підстав.

Відповідно до ч. 11 ст. 29 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" держав ний реєстратор має право зал ишити без розгляду документи , які подані для проведення де ржавної реєстрації змін до у становчих документів юридич ної особи, якщо: документи под ані за неналежним місцем про ведення державної реєстраці ї; документи не відповідають вимогам, які встановлені час тинами першою, другою, четвер тою, п'ятою та сьомою статті 8, ч астиною п'ятою статті 10 та час тиною двадцять першою статті 22 цього Закону; документи под ані не у повному обсязі; докум енти подані з порушенням стр оку, який встановлено частин ою одинадцятою статті 37 цього Закону; документи подано осо бою, яка не має на це повноваже нь; до державного реєстратор а надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні реєст раційних дій.

Такої підстави для відмови як надходження заяви щодо не дійсності одного з документі в, поданих в пакеті для вчинен ня реєстраційної дії, законо давство не передбачає.

Крім того, слід зазначити, щ о ухвалою Господарського суд у м. Києва від 13.12.10 р. по справі №6/ 341 за позовом компанії "МЕДІВІ АЛ ЛІМІТЕД" до Компанії "КРЕВО ДЕВЕЛОПМЕНТС ЛІМІТЕД", третя особа - підприємство з інозем ними інвестиціями в формі то вариства з обмеженою відпові дальністю "Континенталь - Укр аїна" про визнання недійсним договору купівлі - продажу ко рпоративних та майнових прав частки у статутному капітал і підприємства з іноземними інвестиціями в формі товарис тва з обмеженою відповідальн істю "Континенталь - Україна" в ід 01.04.09 р. - провадження у справі припинено на підставі п.1 ч. 1 ст . 80 ГПК УКраїни.

Постановою Київського апе ляційного господарського су ду від 15.02.11 р. ухвалу Господарсь кого суду м. Києва від 13.12.10 р. зал ишено без змін.

Таким чином, договір купівл і - продажу корпоративних та м айнових прав частки у статут ному капіталі підприємства з іноземними інвестиціями в ф ормі товариства з обмеженою відповідальністю "Континент аль - Україна" від 01.04.09 р. недійсн им не визнано.

Відповідачі - Державний реєстратор Дніпровської рай онної в м. Києві державної адм іністрації Карпенко Є.С. т а Дніпровська районна в м. Киє ві державна адміністрація - письмових пояснень щодо позовних вимог не надали.

Присутній в засіданні 28.05.10 р. державний реєстратор Карп енко Є.С. усно пояснив, що під ставою для залишення докумен тів без розгляду став саме фа кт отримання звернення від п редставника засновника Комп анії "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД" ОСО БА_5 про недійсність догово ру купівлі - продажу частки в с татутному капіталі підприєм ства з іноземними інвестиція ми в формі товариства з обмеж еною відповідальністю "Конти ненталь - Україна" від 01.04.09 р.

Крім того, згідно повідомле ння від 21.01.10 р. №44/35 державним реє стратором не відмовлено у вч иненні реєстраційної дії, а з алишено документи без розгля ду, що надає право особі повто рно звернутися до державного реєстратора.

3-тя особа - компанія "МЕДІ ВІАЛ ЛІМІТЕД" - проти позовних вимог заперечила з наступни х підстав.

На думку 3-ї особи, договір мі ж Компанією "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕ Д" та Компанією "КРЕВО ДЕВЕЛОП МЕНТС ЛІМІТЕД" договір купів лі - продажу корпоративних та майнових прав частки у стату тному капіталі підприємства з іноземними інвестиціями в формі товариства з обмежено ю відповідальністю "Континен таль - Україна" від 01.04.09 р. укладе ний з грубим порученням чинн ого законодавства України, о скільки зі сторони продавця - Компанії "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД" п ідписаний неуповноваженим п редставником - ОСОБА_6, тод і як Компанією "МЕДІВІАЛ ЛІМІ ТЕД" на загальних зборах 15.03.09 р. прийнято рішення про відклик ання довіреності від 30.10.06 р. на і м'я ОСОБА_6 про, що останньо го повідомлено листом від 31.03.09 р.

Крім того, укладений догові р не відповідає інтересам Ко мпанії "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД", оск ільки ОСОБА_6 при підписан і даного договору був неупов новаженим представником та д іяв не в інтересах компанії.

Таким чином, уповноваженим предстаником Компанії "МЕДІ ВІАЛ ЛІМІТЕД" подано до Дніпр овської районної в м. Києві де ржавної адміністрації заяву про незаконність укладення договору від 01.04.09 р. на підставі якої Державним реєстра тора Дніпровської районної в м. Києві державної адміністр ації Карпенко Є.С. винесен о повідомлення про залишення документів без розгляду № 44/35 в ід 21.01.10 р.

Проаналізувавши матеріа ли справи та пояснення предс тавників сторін, суд дійшов в исновку про те, що позовні вим оги є обґрунтованими та підл ягають до часткового задовол ення з таких підстав.

Відповідно до ст. 29 Закону У країни "Про державну реєстра цію юридичних осіб та фізичн их осіб - підприємців" (в редак ції станом на 21.01.10 р.) для провед ення державної реєстрації зм ін до установчих документів юридична особа повинна подат и (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) та кі документи: заповнену реєс траційну картку на проведенн я державної реєстрації змін до установчих документів юри дичної особи; примірник ориг іналу або нотаріально засвід чену копію рішення про внесе ння змін до установчих докум ентів. Документ, що підтвердж ує правомочність прийняття р ішення про внесення змін до у становчих документів; оригін али установчих документів юр идичної особи з відміткою пр о їх державну реєстрацію з ус іма змінами, чинними на дату п одачі документів, або копія о публікованого в спеціалізов аному друкованому засобі мас ової інформації повідомленн я про втрату всіх або частини зазначених оригіналів устан овчих документів; два примір ники змін до установчих доку ментів юридичної особи у виг ляді окремих додатків або дв а примірники установчих доку ментів у новій редакції; доку мент, що підтверджує внесенн я реєстраційного збору за пр оведення державної реєстрац ії змін до установчих докуме нтів.

У разі внесення змін до уста новчих документів, які пов'яз ані із зміною складу засновн иків (учасників) юридичної ос оби, крім документів, які пере дбачені частиною першою цієї статті, додатково подається або копія рішення про вихід ю ридичної особи із складу зас новників (учасників), завірен а в установленому порядку, аб о нотаріально засвідчена коп ія заяви фізичної особи про в ихід зі складу засновників (у часників), або нотаріально за свідчена копія документа про перехід чи передання частки учасника у статутному капіт алі товариства, або нотаріал ьно посвідчений договір про такий перехід чи передання, а бо рішення уповноваженого ор гану юридичної особи про при мусове виключення засновник а (учасника) зі складу засновн иків (учасників) юридичної ос оби, якщо це передбачено зако ном або установчими документ ами юридичної особи.

Також ч. 11 ст. 29 Закону передба чає випадки, коли подані доку менти можуть бути залишені б ез розгляду, а саме: документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстр ації; документи не відповіда ють вимогам, які встановлені частинами першою, другою, чет вертою, п'ятою та сьомою статт і 8, частиною п'ятою статті 10 та частиною двадцять першою ста тті 22 цього Закону; документи подані не у повному обсязі; до кументи подані з порушенням строку, який встановлено час тиною одинадцятою статті 37 ць ого Закону; документи подано особою, яка не має на це повно важень; до державного реєстр атора надійшло рішення суду щодо заборони у проведенні р еєстраційних дій.

Як вбачається з матеріалів справи, державним реєстрато ром Дніпровської районної в м.Києві державної адміністра ції залишено подані позиваче м документи без розгляду з ти х підстав, що надійшла заява К омпанії "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД" пр о незаконність укладення дог овору від 01.04.09 р.

Проте, така підстава ч. 11 ст . 29 Закону не передбачена, крім того, станом на час прийняття рішення по справі Компанією "МЕДІВІАЛ ЛІМІТЕД" не доведен о факт недійсності договору купівлі - продажу частки в ста тутному капіталі підприємст ва з іноземними інвестиціями в формі товариства з обмежен ою відповідальністю "Контине нталь - Україна" від 01.04.09 р.

За таких обставин позовні вимоги в частині визнання пр отиправними дій державного р еєстратора Дніпровської РДА у м. Києві щодо залишення без розгляду документів, поданих 21.01.10 р. для державної реєстраці ї нової редакції статуту тов ариства, є обгрунтованими та підлягають до задоволення.

Щодо позовних вимог в част ині зобов'язання провести де ржавну реєстрацію нової реда кції статуту суд зазначає на ступне.

В повідомленні від 21.01.10 р. №44/ 35 зазначено виключно про зали шення поданих документів без розгляду у зв'язку з надходже нням заяви представника зас новника Компанії "МЕДІВІАЛ Л ІМІТЕД" про недійсність дого вору купівлі - продажу частки в статутному капіталі підпр иємства з іноземними інвести ціями в формі товариства з об меженою відповідальністю "Ко нтиненталь - Україна" від 01.04.09 р.

Будь-яких інших підстав дл я залишення документів без р озгляду або відмови у вчинен ні реєстраційної дії в повід омленні не наведено.

У зв'язку з винесенням повід омлення від 21.01.10 р. №44/35 документи повернені позивачу, у зв'язку з чим суд позбавлений можлив ості проаналізувати вказани й пакет документів та зробит и висновок про наявність чи в ідсутність підстав для вчине ння будь-якої реєстраційної дії за результатами його роз гляду - вчинення реєстраційн ої дії, залишення документів без розгляду з підстав, інших , ніж викладених у повідомлен ні від 21.01.10 р. №44/35, відмови у вчине нні реєстраційної дії.

Під час розгляду справи суд аналізує виключно ту підста ву для залишення документів без розгляду, що зазначена у п овідомленні від 21.01.10 р. №44/35

За таких обставин суд вваж ає за можливе при задоволенн і позовних вимог зобов'язати Дніпровську районну в м. Киє ві державну адміністрацію по вторно розглянути документи , подані 21.01.10 р. для державної ре єстрації нової редакції стат уту підприємства з іноземним и інвестиціями в формі товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Континенталь - Україн а", в порядку, передбаченому За коном України "Про державну р еєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", т оді як для зобов'язання вчини ти реєстраційну дію - зареєст рувати нову редакцію статуту - суд підстав не вбачає.

На підставі вищевик ладеного, ст.ст. 160-163, 186 КАС Україн и, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Позовні вимоги задо вольнити частково.

2. Визнати протиправними дії Дніпровської районної в м. Ки єві державної адміністрації щодо залишення без розгляду документів, поданих 21.01.10 р. для державної реєстрації нової р едакції статуту підприємств а з іноземними інвестиціями в формі товариства з обмежен ою відповідальністю "Контине нталь - Україна".

3. Зобов'язати Дніпровську р айонну в м. Києві державну адм іністрацію повторно розглян ути документи, подані 21.01.10 р. для державної реєстрації нової редакції статуту підприємст ва з іноземними інвестиціями в формі товариства з обмежен ою відповідальністю "Контине нталь - Україна", в порядку, пер едбаченому Законом України " Про державну реєстрацію юрид ичних осіб та фізичних осіб-п ідприємців".

4. В задоволенні решти позов них вимог відмовити.

5. Стягнути з державного бюд жету України на користь Підп риємства з іноземними інвест иціями в формі товариства з о бмеженою відповідальністю "К онтиненталь - Україна" 1,7 грн. с удового збору.

6. Постанова може бути оскар жена в порядку ст. 186 КАС Україн и.

Суддя О.В. Головань

Повний текст постано ви

виготовлено і підписано 07.04.1 1 р.

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено11.04.2011
Номер документу14644223
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-3852/10/2670

Ухвала від 10.03.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 23.07.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 28.05.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 15.03.2010

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Постанова від 06.04.2011

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні