Рішення
від 22.03.2011 по справі 5019/345/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕ НСЬКОЇ ОБЛАСТІ

33023 , м. Рівне, вул. Яворницьк ого, 59

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" березня 2011 р. Справа № 5019/345/11

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Лізінг 2000"

до відповідача Рівнен ської міської ради

про розірвання договору ор енди землі

Суддя Мамченк о Ю. А.

Представники:

від позивача: представник н е з' явився;

від відповідача : представн ик Горчак Ю.П. (довіреність №08-18 78 від 31.12.2010року)

Статті 20, 22, 91, 107 Господарського процесуального кодексу Укра їни роз'яснені.

Відводи з підстав, передбач ених статтею 20 ГПК України, ві дсутні.

Протокол судового засідан ня складено відповідно до ст атті 811 ГПК України.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Лізінг 2000» звернулось до господарськог о суду Рівненської області з позовом до Рівненської місь кої ради в якому просить розі рвати договір оренди земельн ої ділянки від 09.06.2003 року, за реє стровим номером №2561, укладени й між ТОВ «Лізінг 2000»та Рівнен ською міською радою. Свої вим оги позивач обгрунтовує тим, що земельну ділянку було взя то в оренду для будівництва т а обслуговування торгового п авільйону в комплексі з торг овим рядом за адресою: м.Рівне , вул.Київська, 40б. 09.03.2010року між Т ОВ «Лізінг 2000»та ОСОБА_2 бу ло укладено договір купівлі- продажу торгового павільйон у по вул.Київській, 40б, який пос відчений нотаріусом Рівненс ького міського нотаріальног о округу ОСОБА_1., реєстров ий №548, позивач стверджує що ві дповідно до вимог чинного за конодавства до останньої пер ейшло право користування ор ендованою земельною ділянко ю. Оскільки змінилися обстав ини, якими сторони керувалис я при укладанні договору оре нди земельної ділянки від 09.06. 2003 року, а відповідач відхилив клопотання позивача про роз ірвання договору, позивач на підставі ст.188 Господарського кодексу України, ст.652 Цивільн ого кодексу України, звернув ся до суду з позовом для захис ту своїх прав. Представник по зивача в судове засідання не з' явився, причин неявки в су дове засідання не повідомив.

Відповідач з підстав зазна чених у відзиві на позов прос ить в позові відмовити, при ць ому зазначає, що п.34 ч.1 ст.26 Закон у України «Про місцеве самов рядування в Україні»визнача є виключну компетенцію міськ их рад у вирішенні відповідн о до закону питань регулюван ня земельних відносин. Відпо відач також зазначає, що п.13 сп ірного договору оренди місти ть випадки припинення дії до говору. Крім того згідно прот окольних доручень, поданих п ід час 1 пленарного засідання 11 сесії Рівненської міської р ади 29 березня 2007 року (пункт 4), го тувати проекти рішень Рівнен ської міської ради про припи нення права користування зем ельними ділянками в разі від чуження нерухомого майна зем лекористувачам ми тільки піс ля звернення нового власника майна про надання йому в кори стування (у власність) земель ної ділянки для обслуговуван ня нерухомого майна, одночас но надаючи йому земельну діл янку та вилучаючи її у попере днього землекористувача.

Тому, відповідач вважає, що на розгляд сесії Рівненсько ї міської ради можливо підго тувати проект рішення щодо в илучення з користування ТОВ «Лізінг ЛТД»земельної ділян ки на вул.Київській, 40-Б після з вернення нового власника май на про надання йому земельно ї ділянки у власність або кор истування.

Відповідач зазначив, що пу нктом 3.4.2. Рекомендацій Презид ії Вищого господарського суд у України від 02.02.2010 №04-06/15 «Про пра ктику застосування господар ськими судами земельного зак онодавства»передбачено нас тупне: право користування (в т .ч. на правах оренди) земельною ділянкою, на якій знаходитьс я нерухомість, переходить до набувача об'єктів нерухомос ті, винятково за умови, якщо в момент їх відчуження у попер еднього власника, згідно вим ог земельного законодавства України, таке право було і вон о належним чином посвідчене. У вирішенні спорів про право власника об'єкта нерухомост і на земельну ділянку, на якій він розташований, судам слід враховувати, що виникнення п рава власності на об'єкт неру хомості не є підставою для ав томатичного виникнення прав а власності чи укладення (про довження, поновлення) догово ру оренди земельної ділянки, що випливає з положень статт і 377 ЦК України і статті 120 ЗК Укр аїни.

При цьому, реєстрація права власності на будівлю і спору ду автоматично не тягне за со бою перехід права користуван ня земельною ділянкою під не ю, оскільки в наведених вище н ормах цивільного та земельно го законодавства йдеться про перехід права власності на з емлю при переході права влас ності на об'єкт нерухомості н а підставі договору відчужен ня. Разом з тим, виникнення пра ва власності на об'єкт нерухо мості не на підставі договор у відчуження не тягне за собо ю безумовного переходу права власності на земельну ділян ку під об'єктом нерухомості, а вимагає в цьому випадку окре мого договірно-правового рег улювання шляхом укладання ві дповідних цивільно-правових угод між власником земельно ї ділянки і власником споруд и в установленому порядку. Пр и цьому, закон не встановлює о бов'язковість укладання чи п оновлення з вказаних підстав договору оренди земельної д ілянки, на якій розташована б удівля, проте визначає перев ажне право власника об'єкта н ерухомості на ділянку, на які й він розташований.

Отже, правочини, що тягнуть перехід права власності на о б'єкт нерухомості, одночасно є підставою для переходу пра ва на землю, проте оформлення такого права здійснюється у встановленому законом поряд ку.

Згідно протокольних доруч ень, поданих під час 1 пленарно го засідання 2 сесії Рівненсь кої міської ради 5 січня 2011 року (пункт 3), при підготовці проек тів рішень Рівненської міськ ої ради про припинення права оренди земельних ділянок од ночасно вносити до них пункт и щодо передачі вилучених з к ористування земельних ділян ок в оренду відповідним земл екористувачам -власникам (ко ристувачам) розташованих на цих ділянках об'єктів.

Враховуючи вищевикладене, на думку відповідача, виключ но міською радою повинно вир ішуватись питання щодо припи нення права на оренду земель ної ділянки.

В судовому засіданні предс тавник відповідача підтрима в заперечення проти позову.

Розглянувши документи і ма теріали, які подані учасника ми процесу та зібрані судом, з аслухавши пояснення предста вників сторін, всебічно і пов но з'ясувавши всі обставини н а яких грунтуються їх вимоги та заперечення, давши оцінку доказам, які мають значення д ля справи, господарський суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

При винесенні рішення суд

ВСТАНОВИВ

09 червня 2003 року між Рівнен ською міською радою в особі, м іського голови Чайки Віктора Анатолійовича, (далі - Орендод авець) та Закритим акціонерн им товариством «Лізінг ЛТД»( правонаступником якого є ТОВ «Лізінг 2000») (далі - Орендар) бул о укладено Договір оренди зе мельної ділянки в м.Рівне, вул .Київська, 40б, який був посвідч ений приватним нотаріусом Рі вненського міського нотаріа льного округу ОСОБА_1. та з ареєстрований Рівненським м іським управлінням земельни х ресурсів 09.06.2003 року за №301.

Згідно з умовами п.1.1 Договор у оренди Орендодавець, на під ставі рішення Рівненської мі ської ради (третє скликання) в ід 17.04.2003 року №294 передає, а Оренд ар приймає в оренду строком н а 10 років земельну ділянку заг альною площею 117 кв.м., місце роз ташування якої: м.Рівне, вул.Ки ївська, для будівництва та об слуговування торгового паві льйону в комплексі з торгови м рядом (з умовою, що будівницт во має бути завершене не пізн іше як за два роки з дня ухвале ння цього рішення).

Відповідно до положень п.1.2. С татуту Товариства з обмежено ю відповідальністю «Лізінг 2 000», зареєстрованого 15.07.2008 року з а номером 16021050002003288, ТОВ «Лізінг 2000» створене в результаті перетв орення (зміни організаційно- правової форми) ЗАТ «Лізінг Л ТД»у ТОВ «Лізінг 2000», при цьому останній є правонаступником всіх прав та обов' язків ЗАТ «Лізінг ЛТД».

09.03.2010 року між ТОВ «Лізінг 2000»(д алі - Продавець) та ОСОБА_2 ( далі - Покупець) було укладено договір купівлі-продажу тор гового павільйону по вул.Киї вській, 40б, який посвідчений н отаріусом Рівненського місь кого нотаріального округу ОСОБА_1., реєстровий №548, згідн о з умовами якого Продавець з обов' язався передати, а Пок упець прийняти нерухоме майн о та сплатити за нього грошов у суму; нерухоме майно: компле кс, торговий павільйон загал ьною площею 42,3 кв.м., що знаходи ться за адресою: АДРЕСА_1. Н ерухоме майно розташоване на земельній ділянці площею 117 к в.м., наданій Продавцю в корис тування на підставі Договору оренди земельної ділянки, по свідченого приватним нотарі усом Рівненського нотаріаль ного округу ОСОБА_1. 09.06.2003 ро ку за реєстровим № 2561, кадастр овий номер земельної ділянки 5610100000:01:038:0011.

Відповідно до п.3 Договору к упівлі-продажу належав Прода вцю на праві власності на під ставі Свідоцтва про право вл асності на нерухоме майно, ви даного виконкомом Рівненськ ої міської ради 15.09.2006 року.

Відповідно до ч.1 ст.93 Земель ного Кодексу України, право о ренди земельної ділянки - це з асноване на договорі строков е платне володіння і користу вання земельною ділянкою, не обхідною орендареві для пров адження підприємницької та і ншої діяльності. Аналогічна норма закріплена в ст.1 Закону України «Про оренду землі».

Відповідно до ст.2 Закону Ук раїни «Про оренду землі», від носини, пов'язані з орендою зе млі, регулюються Земельним к одексом України, Цивільним к одексом України, цим Законом , законами України, іншими нор мативно-правовими актами, пр ийнятими відповідно до них, а також договором оренди земл і.

Статтею 1 Закону України «Пр о оренду землі»визначено, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування зе мельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення п ідприємницької та інших виді в діяльності.

Згідно статті 13 вказаного З акону договір оренди землі - ц е договір, за яким орендодаве ць зобов'язаний за плату пере дати орендареві земельну діл янку у володіння і користува ння на певний строк, а орендар зобов'язаний використовуват и земельну ділянку відповідн о до умов договору та вимог зе мельного законодавства.

Відповідно до ст.377 Цивільно го кодексу України до особи, я ка набула право власності на житловий будинок (крім багат оквартирного), будівлю або сп оруду, переходить право влас ності, право користування на земельну ділянку, на якій вон и розміщені, без зміни її ціль ового призначення в обсязі т а на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Відповідно до частини перш ої статті 120 Земельного Кодекс у України у разі набуття прав а власності на жилий будинок , будівлю або споруду, що переб увають у власності, користув анні іншої особи, припиняєть ся право власності, право кор истування земельною ділянко ю, на якій розташовані ці об'єк ти. До особи, яка набула право власності на жилий будинок, б удівлю або споруду, розміщен і на земельній ділянці, що пер ебуває у власності іншої осо би, переходить право власнос ті на земельну ділянку або її частину, на якій вони розміще ні, без зміни її цільового при значення. Відповідно до част ини другої вказаної статті у випадку, якщо житловий будин ок, будівля або споруда розмі щені на земельній ділянці, на даній у користування, то в раз і їх відчуження до набувача п ереходить право користуванн я тією частиною земельної ді лянки, на якій вони розміще ні, та частиною ділянки, я ка необхідна для їх обслу говування.

Відповідно до ст.31 Закону Ук раїни «Про оренду землі»дого вір оренди землі припиняєтьс я у разі набуття права власно сті та житловий будинок, буді влю або споруду, що розташова ні на орендованій іншою особ ою земельній ділянці.

Таким чином позивач фактич но позбавлений своїх прав, як землекористувача, встановле них ст.95 Земельного Кодексу Ук раїни, проте продовжує нести обов' язки землекористувач а визначені ст.96 Земельного Ко дексу України і при порушенн і вимог земельного законодав ства новим власником торгово го павільйону, відповідальні сть нестиме позивач, як зареє стрований землекористувач - орендар даної земельної діля нки.

Частиною 2 статті 188 ГК Україн и визначено, що сторона догов ору, яка вважає за необхідне з мінити або розірвати договір , повинна надіслати пропозиц ії про це другій стороні за до говором.

Відповідно до ч.4 ст.188 ГК Укра їни, у разі якщо сторони не дос ягли згоди щодо зміни (розірв ання) договору, заінтересова на сторона має право передат и спір на вирішення суду.

Оскільки новий власник при міщення ОСОБА_2. не провод ив ніяких дій по оформленню п рава користування земельною ділянкою під придбаним ним п риміщенням, позивач направив відповідачу лист №07 від 22.04.2010 ро ку про припинення права кори стування земельною ділянкою шляхом розірвання Договору. Листом Управління земельних відносин №01-08/284 від 07.05.2010 року поз ивачу було надано відповідь, що Рівненська міська рада не може припинити право оренди земельної ділянки по вул.Киї вській, 40б до звернення нового власника майна про надання й ому земельної ділянки у влас ність/користування.

Відповідно до ч.1 ст.32 Закону України «Про оренду землі»на вимогу однієї із сторін дого вір оренди землі може бути до строково розірваний за рішен ням суду в разі невиконання с торонами обов'язків, передба чених статтями 24 і 25 цього Зако ну та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пош кодження об'єкта оренди, яке і стотно перешкоджає передбач еному договором використанн ю земельної ділянки, а також н а підставах, визначених Земе льним кодексом України та ін шими законами України.

Заперечення відповідача в икладені у відзиві на позов т а підтримані у судовому засі данні до уваги судом не берут ься, оскільки право на припин ення Договору шляхом його ро зірвання передбачене ст.32 Зак ону України «Про оренду земл і», що в свою чергу ніяким чино м не впливає на реалізацію ві дповідачем своїх повноважен ь закріплених ст.ст.26, 77 Закону України «Про місцеве самовря дування в Україні».

З врахуванням вищевикладе ного, позовна вимога про розі рвання договору оренди земел ьної ділянки від 09.06.2003 року є об ґрунтованою та такою, що підл ягає задоволенню.

Керуючись ст. 49, 82-85 Господарсь кого процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задоволити.

2. Розірвати Договір оренди земельної ділянки від 09 червн я 2003 року укладений між Закрит им акціонерним товариством « Лізінг ЛТД»та Рівненською мі ською радою, посвідчений при ватним нотаріусом приватним нотаріусом Рівненського міс ького нотаріального округу ОСОБА_1. за реєстровим номе ром №2561 та зареєстрований Рів ненським міським управління м земельних ресурсів 09.06.2003 року за №301.

3. Стягнути з Рівненської мі ської ради (м.Рівне, вул. Собор на, 12 А, код ЄДР 04057758) на користь То вариства з обмеженою відпові дальністю "Лізінг 2000" (м.Рівне, в ул.Дворецька 91А, код ЄДРПОУ 30526886 , р/р 2600856 в ВАТ АБ "Укргазбанк", МФО 333692) 85,00 грн. витрат по держмиту т а 236,00 грн. витрат на інформацій но-технічне забезпечення суд ового процесу.

4. Наказ видати після набран ня рішенням законної сили.

Суддя Мамченко Ю. А.

Повний текст рішення с уддею підписаний «28»березня 2011 року

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення22.03.2011
Оприлюднено13.04.2011
Номер документу14758143
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5019/345/11

Судовий наказ від 08.04.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Ухвала від 01.03.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

Рішення від 22.03.2011

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Мамченко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні