Ухвала
від 31.03.2011 по справі 2-95/2007
ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУ Д УКРАЇНИ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"31" березня 2011 р. м. Київ К-23248/07

Вищий адміністративн ий суд України у складі колег ії суддів:

Сороки М.О.,

Зайцева М.П.,

Олексієнка М.М.,

Черпака Ю.К.,

Шведа Е.Ю.,

розглянувши в касаційн ій інстанції в порядку письм ового провадження справу за касаційною скаргою ОСОБА_1 , ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСО БА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9 на постанову Калінінськог о районного суду м. Донецька в ід 8 серпня 2007 року та ухвалу До нецького апеляційного адмін істративного суду від 12 листо пада 2007 року у справі за позово м ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСО БА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 до Донецької міс ької ради (далі - міська рада ), виконавчого комітету Донец ької міської ради (далі - вик онавчий комітет), третя особа : Товариство з обмеженою відп овідальністю Орендне підпри ємство «Донецькметрошахтос трой»(далі - ТОВ «Донецькмет рошахстрой) про визнання нед ійсними рішень щодо розміру плати за проживання в гуртож итку,-

встановив:

У травні 2007 року позивач і звернулися до суду із зазна ченим позовом, у якому з ураху ванням уточнених позовних ви мог просили скасувати:

- рішення виконавчого коміт ету № 236 від 18.05.2005 року «Про узгод ження Товариству з обмеженою відповідальність орендне пі дприємство «Донецькметроша хтобуд»(далі - ТОВ ОП «Донец ькметрошахтобуд») граничног о розміру плати за проживанн я в гуртожитку АДРЕСА_1»;

- рішення міської ради № 12/13 ві д 25.05.2007 року «Про узгодження ТОВ ОП «Донецькметрошахтобуд»г раничного розміру плати за п роживання в гуртожитку АДР ЕСА_1». Посилалися на те, що г уртожиток відповідно до зако нодавства України належить д ержаві, тому встановлювати п лату за користування помешка нням має право лише Донецька обласна державна адміністра ція.

Постановою Калінінського районного суду м. Донецька ві д 8 серпня 2007 року, залишеною бе з змін ухвалою Донецького ап еляційного адміністративно го суду від 12 листопада 2007 року у задоволенні позову відмов лено.

У касаційній скарзі позива чі, з посиланням на порушення норм матеріального і процес уального права, просять ріше ння судів попередніх інстанц ій скасувати та ухвалити нов е про задоволення позову. Вка зують на те, що гуртожиток фак тично знаходиться у державні й власності, тому відповідно до Закону України «Про місце ве самоврядування»органи мі сцевого самоврядування, до я ких належать відповідачі, не мають права встановлювати к омунальні тарифи вище ніж дл я гуртожитків державної влас ності.

Перевіривши матеріали спр ави, правильність застосуван ня судами попередніх інстанц ій норм матеріального і проц есуального права, правової о цінки обставин у справі, обго воривши доводи касаційної ск арги, колегія суддів приходи ть до висновку про відмову у з адоволенні касаційної скарг и з таких підстав.

Відповідно до ст. 229 КАС Украї ни суд касаційної інстанції має право скасувати судові р ішення судів першої та апеля ційної інстанцій та ухвалити нове рішення, якщо обставини справи встановлені повно і п равильно, але суди першої та а пеляційної інстанцій поруши ли норми матеріального чи пр оцесуального права, що призв ело до ухвалення незаконного судового рішення.

Перевіривши законність та обґрунтованість судових ріш ень в межах, передбачених ст. 2 20 КАСУ України, колегія суддів касаційної інстанції не зна ходить підстав до їх скасува ння чи зміни.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції У країни органи державної влад и та органи місцевого самовр ядування, їх посадові особи з обов' язані діяти лише на пі дставі, в межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и.

Судами попередніх інстанц ій з посиланням на докази, в то му числі Договір оренди №800/2001 в ід 09.07.2001 року, наказ №505 Міністер ства вугільної промисловост і України від 21.11.1997 року. Обґрун товано встановлено, що гурто житок АДРЕСА_1 не є комуна льною власністю, а належить д о відомчого житлового фонду і знаходиться на балансі ТОВ ОП «Донецькметрошахтбуд».

ТОВ ОП «Донецькметрошахто буд»з урахуванням рекоменда цій, викладених у рішенні вик онавчого комітету №100 від 25.02.2004 р оку «Про тарифи на житлово - ко мунальні послуги», виконано розрахунок собівартості 1 ко йко-місця в гуртожитку. Розра хунки проведено виходячи з ф актичних витрат, які понесло підприємство на утримання і експлуатацію гуртожитку за період минулого року, штатно го розкладу працівників гурт ожитку, а також діючих тарифі в на житлово-комунальні посл уги.

За висновком Донецького об ласного територіального від ділення Антимонопольного ко мітету України від 03.01.2005 року ро змір плати запропонований ТО В ОП «Донецькметрошахтобуд» за проживання в гуртожитку в изнано економічно обґрунтов аним.

На виконання пункту 1 розпо рядження №813 Донецької обласн ої державної адміністрації щ одо впорядкування тарифів на окремі види послуг від 30.12.2003 ро ку, яким рекомендовано викон авчим комітетам сільських, с елищних, міських рад погоджу вати у встановленому порядку з підприємствами установами та організаціями, які не нале жать до комунальної власност і граничні розмірі плати за п роживання у гуртожитках підп риємств, установ, організаці й та з урахуванням висновку а нтимонопольного комітету, ви конавчий комітет рішенням №2 36 від 18.05.2005 року погодив ТОВ ОП «Д онецькметрошахтбуд»гранич ний розмір плати за проживан ня у гуртожитку №33 за ліжко мі сце на місяць (з ПДВ) у розмірі 81.43 грн.

Рішенням міської ради за №12 /13 від 25.05.2007 року затверджено ТОВ ОП «Донецькметрошахтбуд»ро змір плати за одне ліжко місц е в гуртожитку за місяць. При ц ьому, орган місцевого самовр ядування діяв у відповідност і до ст. ст. 10, 25, 59, 71, 73 Закону Ук раїни «Про місцеве самоуправ ління в Україні», ст. ст. 7, 31 Зако ну України «Про житлово-кому нальні послуги».

З урахуванням наведеного, с уди прийшли до переконливого висновку, що органи місцевог о самоврядування при прийнят ті оскаржуваних рішень діяли у відповідності до вимог чин ного законодавства.

Доводи, викладені в касацій ній скарзі, висновки судів не спростовують та не дають під став вважати рішення є таким и, що ухвалені з порушенням но рм матеріального і процесуал ьного права.

Виконавчий комітет та місь ка ради приймаючи рішення по комунальним платежам діяли в межах своєї компетенції і п орушень закону не допускали.

До повноважень місцевих де ржавних адміністрацій Закон ом України «Про місцеві держ авні адміністрації»віднесе но забезпечення організації обслуговування населення пі дприємствами, установами та організаціями житлово-кому нального господарства.

Закон України «Про житлово -комунальні послуги»регулює відносини у сфері надання ко мунальних послуг. Відповідно ч. 2 ст. 14 цього Закону ціни/тари фи на комунальні послуги та п ослуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових те риторій формуються і затверд жуються органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування відповідно д о їхніх повноважень, визначе них законом.

Виконавчий комітет оскарж уваним рішення не визначав р озмір плати за проживання в г уртожитку, а на виконання роз порядження Донецької обласн ої державної адміністрації, погодив ТОВ ОП «Донецькметро шахтбуд»граничний розмір ці єї плати, міська ж рада затвер дила розмір плати.

Згідно ч. 3 ст. 211 КАС підставам и касаційного оскарження суд ового рішення є порушення су дом норм матеріального чи пр оцесуального права.

Відповідно до вимог ст. 220 КАС України суд касаційної інст анції перевіряє правильніст ь застосування судами першої та апеляційної інстанцій но рм матеріального та процесуа льного права, правової оцінк и обставин у справі і не може д осліджувати докази, встановл ювати та визнавати доведеним и обставини, що не були встано влені в судовому рішенні, та в ирішувати питання про достов ірність того чи іншого доказ у.

Встановлено і це вбачаєтьс я з матеріалів справи, що оска ржувані судові рішення ухвал ені з додержанням норм матер іального і процесуального пр ава та відсутні передбачені ст. 227 КАС України підстави для їх скасування.

Керуючись ст. ст. 220, 222, 223, 224, 230, 231, су д,

у х в а л и в:

Касаційну скаргу ОСОБА _1, ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОС ОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА _9 залишити без задоволення , а постанову Калінінського р айонного суду м. Донецька від 8 серпня 2007 року та ухвалу Доне цького апеляційного адмініс тративного суду від 12 листопа да 2007 року - без змін.

Ухвала набирає законної сили через п' ять днів після направлення її копії особам , які беруть участь у справі і може бути переглянута з підс тав, у строк та у порядку, визн ачених ст.ст. 235-2442 КАС України.

СудВищий адміністративний суд України
Дата ухвалення рішення31.03.2011
Оприлюднено14.04.2011
Номер документу14762738
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-95/2007

Ухвала від 31.03.2011

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Сорока М.О.

Рішення від 17.04.2007

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Лихосенко М.О.

Ухвала від 28.11.2007

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Димов В.Б.

Рішення від 29.05.2007

Цивільне

Середино-Будський районний суд Сумської області

Банчукова В.І.

Рішення від 14.02.2007

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Жовток Є.А.

Рішення від 10.10.2007

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Нечволод В.В.

Рішення від 08.06.2007

Цивільне

Краматорський міський суд Донецької області

Гаврилова М.В.

Рішення від 13.04.2007

Цивільне

Заводський районний суд м. Миколаєва

Разумовська О.Г.

Рішення від 12.04.2007

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Яковець Н.В.

Рішення від 26.09.2007

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Безбородько В.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні