Рішення
від 06.04.2011 по справі 5010/249/2011-17/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАН О-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2011 р. Справа № 5010/249/2011-17/13

Господарський суд Івано -Франківської області у скла ді судді Неверовська Л. М. , п ри секретарі судового засіда ння Михалевич А. Д., розглянувш и у відкритому судовому засі данні справу

за позовом: Державного вищого навчального закладу "Прикарпатський національни й університет імені Василя С тефаника", вул.Шевченка, 57, м.Іва но-Франківськ, 76000

до відповідача: Держа вного підприємства Івано-Фра нківського державного центр у науки, інновацій та інформа тизації, вул.С.Бандери, 1, м.Іва но-Франківськ, 76000

про стягнення 447957 грн. 97 к оп.

за участю представник ів сторін:

від позивача: Скільська Л . Д.- начальник юридичного відд ілу, (паспорт серії НОМЕР_1 від 02 квітня 2007 р., довіреність № 01-08/13/1999 від 24 листопада 2010 р.)

від відповідача: Гармаш Л.О. - провідний економіст, (довіре ність №1 від 01.04.11р.

ВСТАНОВИВ:

подано позов про стягненн я з відповідача 447957 грн.97 коп. бо ргу за утримання та експлуат ацію приміщення.

Позивач позовні вимоги пі дтримав в повному обсязі.

В судовому засіданн я 16.03.11 р. представником відпові дача подано відзив на позовн у заяву, в якій він визнає позо вні вимоги в повному обсязі.

На день розгляду спра ви в судове засідання 06.04.11 р. пис ьмових заяв та клопотань від учасників судового процесу про відкладення розгляду спр ави до суду не надходило.

Розглянувши матеріал и справи, суд встановив насту пне.

01.02.07 р. між Державним під приємством Івано-Франківськ ого державного центру науки, інновацій та інформатизації та Державним вищим навчальн им закладом "Прикарпатський національний університет ім ені Василя Стефаника" укладе но договір №27а про спільне вик ористання нежитлового примі щення лабораторного корпусу за адресою: м. Івано-Франківсь к, вул. С. Бандери,1, строком до 31.1 2.09 р.

01.07.09 р. між Державним під приємством Івано-Франківськ ого державного центру науки, інновацій та інформатизації та Державним вищим навчальн им закладом "Прикарпатський національний університет ім ені Василя Стефаника" укладе но договір №331а про спільне ви користання нежитлового прим іщення лабораторного корпус у, строком до 31.12.10 р. Додатковою угодою №1а/11 до договору №331а ві д 01.07.09 р. строк дії договору прод овжено до 31.12.11 р. та одночасно зм інено назву з ЦНТЕІ на Держав не підприємство Івано-Франкі вський державний центр науки , інновацій та інформації.

Відповідно до п.1.1 дого ворів предметом договору є с пільне використання нежитло вих приміщень лабораторного корпусу за адресою: м. Івано-Ф ранківськ, вул. С. Бандери,1. Заг альна площа приміщень, яка пе ребуває на балансі Державно го підприємства Івано-Франкі вського державного центру н ауки, інновацій та інформаці ї -1552 м2. Загальна площа приміще нь, яка перебуває на балансі Д ержавного вищого навчальног о закладу "Прикарпатський на ціональний університет імен і Василя Стефаника" - 5757 м2.

На підставі п.3.1 догово рів позивач виставляє відпов ідачу рахунки за спожиті ком унальні послуги наступним чи ном:

- за спожиту електроенергі ю - згідно фактичних показник ів лічильника (на підставі до говору про відшкодування ви трат на відпуск електричної енергії);

- за послуги водопостачання , водовідведення, вивіз смітт я, обслуговування ліфта - проп орційно займаній площі;

- за теплопостачання - пропо рційно розміру площі, яка пер ебуває на балансі відповідач а та фактично опалюється;

- за обслуговування та утри мання приміщення заробітна п лата та нарахування на зароб ітню плату обслуговуючого пе рсоналу - пропорційно розмір у площі, яка перебуває на бала нсі відповідача та фактично використовується.

На виконання умов вищ евказаних договорів, позивач ем укладено договори на пост ачання електроенергією та на дання комунальних послуг (те плопостачання, електропоста чання, водопостачання, водов ідведення, вивіз сміття, обсл уговування ліфта) та виставл яв відповідачу рахунки за сп ожиті комунальні послуги. Ви щевказані послуги надані від повідачу, що підтверджується матеріалами справи та визна ється представником відпові дача.

Відповідно до умов п.3. 2 договорів відповідач прот ягом 15 банківських днів після отримання зазначених вище р ахунків повинен вносити опл ату на розрахунковий рахунок позивача.

Однак в порушення дог овірних зобов"язань, визначе них розділом 2 пункту 2.2.2 відпо відач, в терміни, обумовлені договором не проводив оплат у витрат на утримання та експ луатацію приміщень. Сума бор гу по оплаті витрат на утрима ння та експлуатацію приміщен ь за договорома №27а від 01.02.07 та № 331а від 01.07.09 станом на 01.01.11 станови ть 447957 грн. 97 коп.

Наявність вказаного боргу у відповідача відобра жено також в акті звірки розр ахунків від 04.01.11 р. (а.с 14), який під писаний також керівниками по зивача та відповідача та зас відчений печатками сторін. Ф акт наявності та розмір забо ргованості визнаний відпові дачем у судовому засіданні.

До матеріалів справи позивачем додано листи, напр авлені відповідачу з вимогою про сплату боргу. Факт зверне ння позивача з такими вимога ми також визнається відповід ачем. На підставі положень Цивільного Кодексу України суд робить висновок про те, що з моменту укладення договорів між сторонами вин икло цивільно-правове зобов' язання.

Майнові зобов'язання , які виникають між учасникам и господарських відносин, ре гулюються ЦК України з ураху ванням особливостей, передба чених ГК України, що визначен о ст. 175 ГК України.

Відповідно до п. 1 ст. 193 Г К України, суб'єкти господарю вання та інші учасники госпо дарських відносин повинні ви конувати господарські зобов 'язання належним чином відпо відно до закону, інших правов их актів, договору, а за відсут ності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відп овідно до вимог, що у певних ум овах звичайно ставляться. Пр и цьому, до виконання господа рських договорів застосовую ться відповідні положення ЦК України з урахуванням особл ивостей, передбачених ГК Укр аїни.

Згідно ст.509 ЦК зобов"яз ання виникають з підстав, вст ановлених ст.11 ЦК України, зок рема, з правочинів.

Відповідно до ч.1 ст.202 Ц К України правочином є дія ос оби, спрямована на набуття, з міну або припинення цивільни х прав та обов'язків.

На підставі положень Цивільного Кодексу України суд робить висновок про те, що між сторонами виникло цивіл ьно-правове зобов' язання. В ідповідно до ст.509 ЦК України з обов'язанням є правовідноше ння, в якому одна сторона (бо ржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кред итора) певну дію (передати май но, виконати роботу, надати по слугу, сплатити гроші тощо) аб о утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виник ають з підстав, встановлених Цивільним Кодексом, зокрема з договорів та інших правочи нів.

Відповідно до ст. 526 Ци вільного кодексу України зоб ов'язання має виконуватись н алежним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу; інших актів цивільн ого законодавства, а за відсу тності таких умов та вимог - ві дповідно до звичаїв діловог о обороту або інших вимог, що з вичайно ставляться.

Статтею 610 ЦК України п ередбачено, що порушенням зо бов"язання є його невиконанн я або виконання з порушенням умов, визначених змістом зоб ов"язання (неналежне виконан ня).

Відповідно до ст. 629 ЦК У країни Договір є обов"язкови м для виконання сторонами. Не допускається одностороння в ідмова від виконання зобов"я зань, крім випадків передбач ених законом.

Відповідач не подав с уду доказів сплати боргу, дов одів позивача щодо наявності боргу в заявленій сумі не спр остував.

Відповідно до ч.1 ст.33 ГП К кожна сторона повинна дове сти ті обставини, на які во на посилається як на підстав у своїх вимог і заперечень. Вк азаною нормою обов”язок дока зування покладений на сторон и процесу. Доказування поляг ає у поданні доказів сторона ми та доведенні їх переконли вості суду.

Статтею 43 ГПК України встановлено, що господарськи й суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгл яді в судовому процесі всіх о бставин справи в їх сукупнос ті, керуючись законом. Ніякі д окази не мають для господарс ького суду заздалегідь встан овленої сили.

З огляду на встановле ні обставини справи, суд дійш ов висновку про обґрунтовані сть позовних вимог про стягн ення 447957 грн. 97 коп. і наявність п ідстав для їх задоволення.

Відповідно до ст.49 ГПК України судові витрати слід покласти на відповідача.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 11, 202, 509, 526, 546, 610, 625 , 629, 692, Цивільного кодексу Украї ни, ст.20, ст.193, 175, 232 Господарського кодексу України, ст.ст. 33, 43, 44, 49, с т. 82 -84 Господарського процесу ального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Державного вищ ого навчального закладу "При карпатський національний ун іверситет імені Василя Стефа ника" задовольнити.

Стягнути з Державно го підприємства Івано-Франкі вського державного центру на уки, інновацій та інформатиз ації, вул.С.Бандери, 1, м.Івано-Ф ранківськ, 76000 (ідентифікаційн ий код 02736490) на користь Державно го вищого навчального заклад у "Прикарпатський національн ий університет імені Василя Стефаника", вул.Шевченка, 57, м.Ів ано-Франківськ, 76000 (ідентифіка ційний номер 02125266) - 447957 грн. 97 коп. (ч отириста сорок сім тисяч дев "ятсот п"ятдесят сім гривень 97 копійок) - боргу, 4479 грн. 58 коп. (чо тири тисячі чотириста сімдес ят дев"ять гривень 58 копійок) - в итрат по сплаті державного м ита, 236 грн. (двісті тридцять шіс ть гривень) - витрат на інформа ційно-технічне забезпечення судового процесу, про що вида ти наказ після набрання ріше нням законної сили.

Рішення господарського с уду набирає законної сили пі сля закінчення строку поданн я апеляційної скарги, якщо ап еляційну скаргу не було пода но. У разі подання апеляційно ї скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи а пеляційним господарським су дом.

Суддя Неверов ська Л. М.

Повне рішення складено 12.0 4.11

Вигото влено в КП "Документообіг гос п. судів"


Бодна рчук М. Б. 12.04.11

Дата ухвалення рішення06.04.2011
Оприлюднено14.04.2011
Номер документу14763595
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 447957 грн. 97 к оп.

Судовий реєстр по справі —5010/249/2011-17/13

Ухвала від 15.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 05.07.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Рішення від 06.04.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

Ухвала від 16.03.2011

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Неверовська Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні