Постанова
від 15.02.2010 по справі 2а-7984/09/0670
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

 справа №  2а-7984/09/0670  

категорія  6.6.4

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2010 р.                                                                                  м.Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді  Капинос О.В.,

при секретарі -       Господарчук І.В.,  

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житомирі адміністративну справу

за позовом  Володарсько - Волинської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області  < Текст > 

до   Відкритого акціонерного товариства "Володарсько-Волинський льонозавод"   < Текст > 

про  стягнення 40502,75 грн.,-

встановив:

Володарсько - Волинська міжрайонна державна податкова інспекція Житомирської області звернувся до суду з позовом про стягнення з ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод" податкової заборгованості за рахунок активів в сумі 40502,75 грн., в якому зазначає, що відповідач всупереч вимог чинного законодавства не своєчасно та не в повному обсязі сплачував податки та збори (обов’язкові платежі) в зв’язку з чим за ним утворилася заборгованість.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, просить його задовільнить.

Представник відповідача в судове засідання не з’явився. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлений вчасно та належним чином. Про причини неявки суд не повідомив, заперечень на позовну заяву не надав.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши матеріали адміністративної справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод" зареєстрований Володарсько-Волинською районною державною адміністрацією та перебуває на обліку Володарсько - Волинській міжрайонній державній податковій інспекції як основний платник податків з 18.12.1992року.

На момент вирішення спору по суті відповідач є платником податків і зборів, передбачених Законом України “Про систему оподаткування” і на даний час є боржником перед бюджетом.

Встановлено, що податкова заборгованість виникла в результаті несплати платником податків ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод" податкових зобов"язань згідно ним поданих до Володарсько-Волинської МДПІ податкових декларацій по ПДВ, податкових розрахунків по податку з власників транспортних власників та інших самохідних машин і механізмів та земельного податку, несплати штрафних (фінансових) санкцій, винесених платнику за порушення термінів сплати узгоджених сум податкових зобов"язань по податку на додану вартість (податкові повідомлення - рішення №0003661501/0 та №0003671501/0), а також платнику податків на підставі ст.16 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” нараховано пеню за прострочення строків сплати узгоджених сум податкових зобов"язань по платежах.

Вказані правовідносини регулюються Законом України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” №2181-ІІІ від 21 грудня 2000 року (далі - Закон).

Згідно ст.1 Закону, платники податків це юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, а також фізичні особи, які мають статус суб'єктів підприємницької діяльності чи не мають такого статусу, на яких згідно з законами покладено обов'язок утримувати та/або сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі), пеню та штрафні санкції; податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Відповідно до п.п.5.2.1 п.5.2 ст.5 Закону, податкове зобов"язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається угодженим у день отримання платником податків повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту. Узгоджена сума податкового зобов"язання, не сплачена платником у строки, визначені цією статтею, визначаються сумою податкового боргу платника податків.

Підпунктом 3.1.1. п.3.1. ст.3 Закону, передбачено, що виключно за рішенням суду в рахунок погашення податкових зобов’язань можуть бути примусово стягнені активи платника податків, що належать юридичній чи фізичній особі за правом власності або повного господарського відання.

На даний час відповідач має заборгованість по сплаті податків, зборів (обов"язкових платежів), яка становить: по податку на додану вартість в сумі 992,16 грн. (в т.ч. основний платіж - 917,85грн., фінансові санкції - 74,31грн.); по податку з власників транспортних засобів в сумі 3922,14грн. (в т.ч. основний платіж - 3863,05грн., фінансові санкції - 59,09грн.); по сплаті за землю в сумі 6220,37грн. (в т.ч. основний платіж - 6157,14грн., фінансові санкції - 63,23грн.).

Крім того, згідно даних головної книги по ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод" та акту звірки розрахунків, підписаний посадовими особами МДПІ та ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод", у товариства рахується заборгованість по податку з доходів фізичних осіб в сумі 29368,08грн.

Вказані суми податкового боргу є узгодженими та відповідачем не оскаржувались.

Дані щодо погашення відповідачем податкової заборгованості  в сумі 40502,75 грн. в  матеріалах справи відсутні.

Відповідно до вимог Закону України „Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, ВАТ "Володарсько-Волинський льонозавод" були виставлені перша та друга податкові вимоги за узгодженими податковими зобов”язаннями.

З огляду на викладене, позов обґрунтований та підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись  Законом України „Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетом та державними цільовими фондами”, ст. ст.158-163, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -  

постановив:

Позов задовольнити.

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства "Володарсько-Волинський льонозавод" (вул. Заводська, 1, с. Рижани, Володарсько-Волинський район, ідентифікаційний код 00306012) на користь держави в особі Володарсько - Волинської міжрайонної державної податкової інспекції Житомирської області (вул. Володарського, 4, смт. Володарськ-Волинський, р/р 34125999700110 в ГУДК в Житомирській області, МФО 811039, код платежу 99999999) заборгованість по податках в розмірі 40502 грн. 75 коп.

          Постанова Житомирського окружного адміністративного суду набирає законної сили після закінчення строків подання заяви про апеляційне оскарження та апеляційної скарги. Заява про апеляційне оскарження подається через Житомирський окружний адміністративний суд до Київського апеляційного адміністративного суду протягом 10 днів з дня проголошення повного тексту постанови. Апеляційна скарга подається у тому ж порядку протягом 20 днів після подання заяви про апеляційне оскарження.  

Головуючий суддя:                                                                                О.В. Капинос

 Повний текст постанови виготовлено: < Дата > 

присуджено до стягнення 40502.75 грн.

матеріальну шкоду < сума > грн.

моральну шкоду < сума > грн.

Дата ухвалення рішення15.02.2010
Оприлюднено19.04.2011
Номер документу14825127
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7984/09/0670

Постанова від 15.02.2010

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Капинос Оксана Валентинівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні